Stroga dužnost. Samo treba naći vjerodostojne predaje.
LGBTIQA+
Moderator: spacebound
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
- Status: Offline
Re: Sarajevski otvoreni centar organizira iftar za članove i prijatelje LGBTIQ zajednice
Svi mi se morete obratit
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 10048 times
- Been thanked: 10282 times
Re: Sarajevski otvoreni centar organizira iftar za članove i prijatelje LGBTIQ zajednice
Pa koje ajete pominjeś? Stvarno me zanima.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41976 times
- Been thanked: 28817 times
Sigurno ima neki sejtan peder obuzme te nema sta drugo biti , zgadi ti picku ko sataras
Jedna od najtežih kazni za čovjekovo srce jeste da ga Allah udalji od Kur'ana.
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 219 times
Da, ali neki to neće priznati, kao "ako je neko trans on je trans" ili "ako je neko gej on je gej" i to sve prirodno, nikog nisu mediji prevesli.Naseef Mushroom wrote: 12 Apr 2023, 20:52
Naravno da veliku ulogu igra i promocija i ispiranje mozga.
Recimo da ja imam neku moć, pare i veliki uticaj u USA. I ja sad smislim neki novi pol, dakle pol koji definitivno ne postoji i nije nikada postojao, što znači da se niko i ne može indetifikovati sa njim. Na primjer, pol "godišnjih doba". Ljeti i zimi si muško a u proljeće i jesen i žensko. Ja sam ovo sad iz glave smislio i niko ne može reći da je on ovog pola.
I da ja sada ovaj pol masovno počnem promovisati kroz medije, pjevače, socijalne mreže, kroz NVO, night talk shows itd.
Šta misliš, da li bi za par mjeseci već bilo ljudi koji bi rekli da su oni ovog pola i da su bili čitavog života? Da li bi se na ovom ili nekom klixovom forumu branilo njihovo pravo i govorilo kako su oni stvarno pol "godišnjih doba"? Da li bi izašla neka nauka i medicina koja bi potvrđivala da je apsolutno normalno i prirodno biti tog spola?
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

Da, ali samo što ljudima često ne pašu hadisi, jer većina zabrana koja ljudima ne paše su u hadisima.Zana wrote: 12 Apr 2023, 21:32
Nije li obaveza muslimana da slijedi upute Poslanika a.s.? On je sve objasnio
Meni je to licemjerno, jer većina svakodnevnih aktivnosti muslimana su na osnovu hadisa. Krevuši od namaza, od onog šta se uči gdje, pa do onog "SUBHANE RABIJEL AZIM " u ruku. Onda i tekst ezana je jedino u hadisima, šta prekida post osim hrane i pića je hadisu. Kako se klanja dženaza. Mislim, uglavnom većina ovih tehničkih stvari je u hadisima.
I svaki praktičar svakodnevno na osnovu hadisa radi, da bi na kraju došao i rekao kako hadisi nisu vjerodostojni. Licemjerno mi je, svaki dan raditi nešto na osnovu stotine hadisa iz Buharije i Muslima i na kraju doći i reći da nisu vjerodostojni samo zato što nešto ne paše. To mi je klasični primjer "švedskog stola" u islamu. Gdje uzimaš šta ti paše a filozofiraš oko onog šta ti ne paše, iako imaju istu vrijednost.
Recimo uzimaš iz Buharija, gdje se nalaze hadisi od određenih prenosilaca i radiš po njima, a kasnije kada se u tom istom Buharuju nalaze isti hadisi od istih prenosilaca ali je nešto što ti ne odgovara onda "nije vjerodostojno."
- Taare
- greatest

A šta te tačno zanima?
Svi mi se morete obratit
- Taare
- greatest

Sura isra, ajet 108
Svi mi se morete obratit
- Kai
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 784 times
- Been thanked: 1743 times
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 32468 times
- Been thanked: 30354 times
Svako ima pravo da veruje u boga
A bog voli sve svoje ovčice
A bog voli sve svoje ovčice
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

Evo pročitah ajet i tefsir i ne skontah gdje piše da kada odeš na ruku da se trebaš malo zadržati i reći "SUBHANE RABIJEL AZIM".
Nemoj džabe pokušavati, imaju ljudi koji sebe nazivaju Kuranijama, to su ljudi koji odbacuju hadise skroz i samo Kur'an prate.
Takvi ljudi govore da većina stvari nije objašnjeno u Kur'anu po tom pitanju tako da nemoj džabe pokušavati.
- Taare
- greatest

Ma u redu je, momčino. Samo ti
Svi mi se morete obratit
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

Pa ja ti kažem kako jest. Bez hadisa si donji, nema te nigdje.
- Zana
- Gospođetina

ako ti citiram kur'anske ajete koji tačno kažu kako treba klanjat?
Dakle sve, od početnog tekbira pa do predaje selama.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1752 times
- Been thanked: 3329 times
Da ali nema pravo da laze na Boga.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Taare
- greatest

Ne kažeš ti kako jes, nego nisi dovoljno upućen, a meni se ne prepucava.Bosnia_Nord wrote: 12 Apr 2023, 22:12Pa ja ti kažem, kako jest. Bez hadisa si donji, nema te nigdje.
Prvo, zikr na ruku'u je sunnet. Ako ga izostaviš, namaz nije pokvaren. To, vjerujem, nisi znao.
Drugo, ako se kaže nešto na ruku'u, možeš kazati jednom il više puta.
treće, u suri isra jasno stoji vejekulune subhane rabina. Budući da se radi o sunnetu, taman da samo to kažeš, dovoljno ti je.
Imaš kamaru različitog zikra koji se može učiti na ruku'u i sedždi.
što se tiče islamskih propisa, opasno je kazati da je kur'an manjkav tj. da mu fali nešto kad je Allah jasno kazao da je u njemu pojašnjenje za sve stvari.
Ko vjeruje u njegovu manjkavost, ili to da ima viška, takav nije musliman.
Svi mi se morete obratit
- Taare
- greatest

A zašto ti to treba? Ti si muslimanka. Vjerujem da znaš klanjat.
On je iznio određenu tvrdnju koju sam negirao.
Svi mi se morete obratit
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1752 times
- Been thanked: 3329 times
Sura El-Hudžurat - Sobe
12
O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka su sumnjičenja, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso umrlog brata svoga - a vama je to odvratno - zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i Milostiv je
Opa nisam znao da se ovo nalazi u Kur'anu za tračanje. Mislio sam da je samo u hadisu.
12
O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka su sumnjičenja, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso umrlog brata svoga - a vama je to odvratno - zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i Milostiv je
Opa nisam znao da se ovo nalazi u Kur'anu za tračanje. Mislio sam da je samo u hadisu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23624 times
- Been thanked: 21600 times
Čisto sumnjam da je 10% i mislim da je to upravo dio propagande. To su napuhani procenti. Prije je do 5%.Bosnia_Nord wrote: 12 Apr 2023, 20:00Ali recimo ja ne negiram postojanje gej ljudi. Kao što kažeš, gej ljudi postoje hiljadama godina. Isto tako vjerujem i da muškarci koji se osjećaju kao žensko i obrnuto postoje od kad je ljudi.Chan wrote: 12 Apr 2023, 11:29 Nije Allah stvorio sa iskušenjem, već je to prirodno i prisutno je u vrlo malim procentima u prirodi. Homoseksualnost je stara koliko i ljudska vrsta. Ljudi su se tek kasnije sjetili da to nazovu grijehom mahom pojavom monoteističkih religija.
Ali smatram da je i jednih i drugih daleko daleko manje nego što danas za sebe kažu. U USA izlažu neke statistike da je 10% ljudi LGBTIQ (šta je sad ovo 'I'), smatram da je daleko ali daleko manji broj ljudi koji su istinski to što jesu.
Ako sklonimo promovisanje medija, pjevača, filmova i zapitamo se koliko bi onda bilo gej ljudi, daleko bi bio manji procenat.
Ja ne znam zašto ljudi neće da priznaju da se većina ljudi tako deklariše radi "fore" ili da bude dio nečega.
Eno na klixu pišu kako niko neće postati nešto samo radi promocije. Kako je moguće da se nešto novo počne promovisati npr. u januaru, u februaru se već počne opasnije promovisati, u martu već 10 000 ljudi kaže da su oni takvi bili čitav život ali su krili, već sljedeće godina imamo stotine hiljada takvih ljudi.
Hoćeš reći da je kroz historiju bilo u društvu o ovolikom procentu ljudi koji su se osjećali kao "genderfluid" ili "non binary" i sl. Ne moguće je da takve stvari tom brzinom rastu, pa ti u 10 godina ne možeš obrazivati stanovništvo kako treba da hoćeš, a kamo li da se u manje od 10 godina milione ljudi prepozna kao nešto što nije bilo prije toga.
Imaš recimo primjer antičke Grčke kad je to bilo čak i poželjno među elitama i aristokracijom. Ovo danas što vidiš kod njih je nekad bilo još prihvatljivije bar kad je u pitanju homoseksualizam. Ja bih se tu i zaustavio i ne bih išao u transrodne osobe i ostalo. Mislim da o tome i nema podataka.
A evo ti ključna razlika toga u tom vremenu u odnosu na ovo danas na Zapadu:
The ancient Greeks did not conceive of sexual orientation as a social identifier as modern Western societies have done. Greek society did not distinguish sexual desire or behavior by the gender of the participants, but rather by the role that each participant played in the sex act, that of active penetrator or passive penetrated.[7] Within the traditions of pederasty, active/passive polarization corresponded with dominant and submissive social roles: the active (penetrative) role was associated with masculinity, higher social status, and adulthood, while the passive role was associated with femininity, lower social status, and youth.[7]
- Zana
- Gospođetina

Kakav je to odgovor?
Haj dobro, nejse
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8568 times
- Been thanked: 20336 times
Ma nije zaaaar....Mutevelija wrote: 11 Apr 2023, 21:35Idi Majo beri baje , providna si , Behko je za tebe Gobeless.
Ali vijest je slična kao i kad draško organizme
Ova i Draskov iftar, 20 stranica dosad. Nikad novinara od tebe moj Muta.