Chan wrote: 13 Apr 2023, 19:41To su poprilično stare studije. Tad su bila druga vremena. Društva su bila mnogo konzervativnija nego danas, a neka i brutalna prema homoseksualcima. Čak sam jednom naletio i na debunk studiju jedne od tih kad se ipak ispostavilo da su učesnici studije ipak bili ljudi koji su imali probleme tokom odrastanja, koji su bili pacijenti i ostalo, pa otuda i toliki procenti. Kud ćeš dalje kad su se i mnogi intelektualci tog vremena šprdali s njima kako su htjeli. Sjećam se javnih tribina sa Hitchensom koji se svađao sa drugima jer su otvoreno vrijeđali homoseksualce.
Jedna studija je iz '97,a druga iz 2001. Mislim da ni tada nije bilo neke razlike u tretmanu homoseksualaca na Zapadu. Americka psihijatrijska asocijacija je 1973 skinula homoseksualnost sa liste mentalnih oboljenja. Anyway evo ti friske studije iz 2022:
"A new study led by researchers at Vanderbilt University Medical Center and Vanderbilt University found that 83% of lesbian, gay, bisexual and queer (LGBQ) individuals reported going through adverse childhood experiences (ACE) such as sexual and emotional abuse, and worse mental health as adults when compared to their heterosexual peers."
https://news.vumc.org/2022/02/24/study- ... as-adults/
Danas ipak imaš situaciju kad su normalni pripadnici društva bez nekih posebnih stereotipa, kad normalno odrastaju i kad je to i opšteprihvaćeno da su tu i da su dio društva. Danas je taj procenat mnogo manji za sexual abuse, jer je isti direktno vezan najviše za patrijarhat i odgajanje u religijskom duhu. To odgajanje u religijskom duhu ne znači da mora biti neki vjernik, ali je dovoljno usaditi osnovne postulate u glavu da je to fuj i onda imaš gađenje, da je neprirodno i sve ostalo. To krene od toga kad dijete od malih nogu počne davati određene naznake i to se može primijetiti u netipičnom ponašanju, a onda može prerasti u zlostavljanje i slično. Kad je u pitanju patrijarhat izvan religija (većina monoteističkih religija danas su patrijarhalno nastrojene u kojima su muškarci dominantni) on se ogleda u poziciji moći koja je pretežno na strani muškaraca, tako da se obrasci ponašanja i generalno stavovi uveliko preslikavaju na žene kod kojih se javljaju identična gađenja. Kad pitaš većinu muškaraca rijetko kojem smeta općenje dviju žena, ali zato o muškarcima drvlje i kamenje. Nije puno drugačije ni kod žena zbog gore navedenog. Uostalom puno je tu faktora koji ulaze u ta zlostavljanja i slično, a čiji uzroci ne leže kod homoseksualaca jer su, kao i kod heteroseksualaca, samo i isključivo žrtve. Žrtve društva, žrtve kulture, žrtve sistema itd., ali ljudi i socijalni uslovi i sve ostalo se mijenjaju pa tako i to iščezava.
Nisam sigurna sta ovim zelis reci. Najcesci zlostavljaci djece su roditelji, u ogromnom procentu. Ovo tragicno ukljucuje seksualno zlostavljanje. U daleko manjem procentu djeca su seksualno zlostavljana od druge djece. Seksualno zlostavljanje od strane svestenstva je medijski daleko vise propraceno, ali roditelji su najcesci zlostavljaci. Ocusi su slijedeci na listi.
"Most child victims are abused by a parent. In 2020, a reported 483,285 perpetrators abused or neglected a child. In substantiated child abuse cases, 77% of children were victimized by a parent.
Child-on-child abuse is common. At CACs in 2021, 21% of people alleged to have abused a child were themselves children (in cases where we knew the age of the alleged abuser). 14% of the total were teenagers."
https://www.nationalchildrensalliance.o ... ild-abuse/
https://www.psychologytoday.com/us/blog ... hild-abuse
Djeca koja su seksualno zlostavljana u formativnim godinama, uz tesku traumu i nerijetke poremecaje u razvoju licnosti, dozive i konfuziju seksualnog identiteta. Neka od te djece se okrenu homoseksualnosti u odraslom dobu, mnogi se okrenu promiskuitetu i/ili prostituciji, kao i koristenju narkotika koji se masovno koriste u homoseksualnoj zajednici. Ovo su cinjenice. Ne kazem da su svi homoseksuaci ikad bili zlostavljani kao djeca, kazem samo da se ova pojava ne moze zanemariti u homoseksualnoj populaciji.
Kad se stvari pogledaju iz ovog ugla, nije tesko razumjeti zasto neki od homosekualaca pokusavaju utociste naci u religij(ama). Medjutim Islam, kao i ostale monoteisticke religije je po pitanju homoseksualnosti jasan. Mozda bi im bilo bolje da duhovnu podrsku potraze izvan monoteistickih religija.
Unsafe sex je generalan problem. Nije baš u redu to potencirati kod njih kad je uveliko prisutno i na drugoj strani koja nije ništa bolja. Jednostavno treba mnogo više edukacije o tome, ali da ista bude prilagođena i za homoseksualce.
Ne znam kakve ovo ima veze s temom?
Ti si muslimanka, ali imaš blage stavove po pitanju njih. Na dobrom si putu što se mene tiče. Zašto? Zato što si svjesna da su i oni Božija stvorenja šta god neko mislio o njima, a tu bi i reakcije i gađenja trebala završavati i ne treba ići dalje jer ljudi riskiraju da se i sami ogriješe. Ko god ide korak dalje ulazi u sferu zuluma, a zna se čemu to dalje vodi. Ima hadis u kojem stoji da Allah samom sebi zabranjuje nasilje, pa ujedno zabranjuje i ljudima. Zar nije logično samom sebi postaviti pitanje zašto ga činiti?
Moji stavovi su blagi prema ljudima uopste, iskljucujuci one koji pozivaju na nasilje prema bilo kome. Najlakse je uperiti prst, a neki kao sto smo vidjeli su posegli i za govorom mrznje. Nije to samo glupost i nije to samo primitivizam. Postoje i slucajevi internalizirane homofobije (citaj ljudi koji su latentni homoseksualci su - zbog tog gadjenja koje spominjes - najglasniji "mrzitelji" homoseksualaca).
Imam rodjaka koji je gay i radila sam s njima. Ono sto je konzistenta karakteristika kod njih je da su inteligentni iznad prosjeka, ambiciozni i posveceni poslu, pa nije da drustvo od njih ima samo stetu, ako je uopce ima. Vrlo cesto su vezani za familiju. Duhoviti su. Tesko ces naci gaya koji poziva na rat npr. Problem jeste sto ih je dosta vrlo promiskuitetno, ali ima i homoseksualaca koji su u visegodisnjim monogamnim vezama. Jedini koji se meni gade su licemjeri koji su homo ali se zbog pritiska sredine ozene, pa onda traze homo partnere online ili kod muskih prostitutki.