Tip zaposlenika na poslu

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86359
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1647 times
Status: Offline

Re: Tip zaposlenika na poslu

Post by Mutevelija » 16 Apr 2023, 15:49

"Znate li vi gde mi živimo? Po kompleksima koje ispoljavamo, čini mi se da generalno pojma nemamo!
U državi gdje, marksistički gledano, nema baze, pa kako da ima nadgradnje, aman?! Kakva kultura bez poljoprivrede? Kakve društvene nauke bez industrije? Kakav historičar bez auto-mehaničara, aman na kvadrat?! Ko da plati neprofitabilne grane?
Ako imaš posao, odmah si neprijatelj nekome ko nema.
Sami smo, kao društvo, zakuhali atmosferu potcjenjivanja zanimanja za koja ne treba fakultetska diploma.
„Fuj, ona je konobarica!“
„Bljak, on je vozač tramvaja!“
„Joj, šta će ti, on je mašin-bravar!“
A šta si ti, majstore? Šta znaš da napraviš, popraviš, proizvedeš, doprineseš? S rukama na dupetu i kuknjavom do Boga, potcjenjuješ ljude koji pošteno i vrlo dobro rade mnoge poslove bez kojih ti ne bi mogao da svakodnevno funkcionišeš. Koga boli briga što si gulio stolicu 4-5 godina i davao ispite, pa to je bila tvoja odluka! Ne mora sad čitava bliža i šira okolina da se zbog toga sklanja u stranu kad prolaziš. Da nisi patentirao nešto, smislio ekonomski plan za izvlačenje iz govana, otkrio Atlantidu, očistio maternji jezik od besmislenih dubleta? Nisi?! Šta onda hoćeš? Isti si kao još par hiljada gulilaca stolica.
Da, treba da imaš posao.
Najtužniji način da bolesna nacija istruhne naživo nisu obrazovani bez posla u struci već obrazovani koji se isfrustriraju jer ne rade u struci pa to nezadovoljstvo utkaju u sve ostale životne sfere. I tu ima logike.
Ali logike nema u tome što je danas sramota da dijete uči za varioca, molera, stolara, trgovca, ratara, pekara, radnika u fabrici, rudara, kranistu ( i ta se zanimanja uče, inače). To znači da nije uspjelo u životu, bolan!
A uspio je onaj s diplomom, bez prebijene kinte, koji se na kraju proda nekoj stranci pa nam se svima kolektivno nakrši keve, jer je tako u mogućnosti.
Daleko sam od bilo kakvog stručnjaka al razmišljam autodidaktično, sa ovo malo zdravoseljačkog mozga: ako nema ko da obrađuje zemlju, šta će jesti onaj koji uređuje časopis? Ako nema ko da od sirovine napravi gotov tekstilni proizvod, šta će obući doktor nauka? Ako nema ko da popravi bojler, hoće li dipl. ing. da grije vodu na „smederevcu“ da bi se kupao?
Ako neko pošteno i kvalitetno radi umjesto da bespotrebno i jalovo tupi, smije li da bude nepoštovan u društvu koje propada?
Kad i ako budemo kao pojedinci spustili noseve, možda ćemo imati izgleda da kao nacija podignemo glavu.


"

Preuzeto
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests