HAVANA wrote: 23 Apr 2023, 22:28
Naseef Mushroom wrote: 23 Apr 2023, 22:05
Kada se već pominju videa, ima scena u filmu Remake gdje onaj četnik ćelavi postrojava muškarce i ispituje ih, ime, prezime, sa kim žive, ulica itd. i kada je došao red na jednog da kaže ime on njemu “Pa znamo se komšija” a ovaj “Yebo ti komšija mater”.
Sigurno je i njemu taj komšija Mitar bio bliži od nekog Huse gastarbajtera iz Minhena.
To je jako tezak film. I tacan. Nikad u zivotu nisam vidio zenu da je vise plakala. A dobri mitrovi su mnogo zivota spasili meni bliskim ljudima. Ljudi i neljudi nazife Nauci vise, nisi dijete.
Naravno, i nemoj misliti da nisam toga svjestan, pa imamo Komšića, Vikića, Divjaka, bio je jedan isto se zvao Željko sa mnom. Moje roditelje je u ratu kada su ostali u Doboju (ja nisam živio u gradu a oni jesu pa je teže bilo napustiti grad) pazio Srbin, sin od njihove komšinice iako je imao iniformu vrs, navraćao svaki dan da vide kako su.
Ali isto tako znamo svi mi mnoge radne kolege, komšije pa čak i prijatelje Milane i Dušane koji su se povampirili.
Pa jedan momak sa kim sam 100 puta igrao fudbal i navraćao kod njega gdje nam je njegova mati pravila večeru je bio jedan od odgovornih za rušenje džamije u Doboju.
Ljudi i neljudi, tačno, ali isto tako nikada ne isključiti mogućnost nakon doživljenog da onaj sa kim si radio, jeo i pio ti sutra može staviti nož pod vrat.
Bili smo u tom periodu, nije nam to naš pradjed govorio pa da to smatramo lovačkim pričama.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.