Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22411 times
Been thanked: 20477 times
Status: Offline

Re: Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Post by Masamune »

Ma neće se oni smiriti dok Atifa ne smjeste u zatvor.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
seln
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 256 times
Been thanked: 560 times

Post by seln »

Chan wrote: 25 Apr 2023, 15:55 Ma neće se oni smiriti dok Atifa ne smjeste u zatvor.
Razumljivo, covjek im se naje*o matere, rahat bi ga mogli zvati "tata".
Za 3/5 spremni!
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Nije bas ni da su krajisnici svi uz generala. Sjetimo se pisanije onog Nanica u toku predizborne kampanje
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14173 times
Been thanked: 23553 times
Status: Online

Post by Fuddo »

Da nije bilo Haga sad bi vec morali Srbiji placati odstete za nanesenu dusevnu bol, sto smo se vrtili dok su nas klali.
Sve su ovo nama “suzivotasi” zakuhali.
Dozvolite da se obratimo
seln
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 256 times
Been thanked: 560 times

Post by seln »

insomnia wrote: 25 Apr 2023, 16:02 Nije bas ni da su krajisnici svi uz generala. Sjetimo se pisanije onog Nanica u toku predizborne kampanje
Sve 5, ali... kakve to veze ima sa optuzbom za ratne zlocine?
Za 3/5 spremni!
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2750 times
Been thanked: 8613 times

Post by Duminjo »

Burno u Skupštini Srbije: Obradović nazvao RS "srpskom državom", uslijedio verbalni okršaj sa Zukorlićem

Image

U Skupštini Srbije jučer je održana sjednica Odbora za vanjske poslove. Burna rasprava je nastala kada su Dveri i njima bliske stranke predložile deklaraciju o "srpskom mini šengenu" i ukidanju, kako je rekao lider Dveri Boško Obradović, granica između tri "srpske države".

Obradović je rekao da je potrebno da se "Srbija, Crna Gora i Republika Srpska povežu u carinsku uniju, zajedničko tržište, a to bi u budućnosti moglo da preraste u balkanski mini šengen".

"Ne postoje obrazloženje koje bih ja u ovom trenutku mogao da pretpostavim da Srbija, Crna Gora i Republika Srpska ne ukinu granica, između ove tri srpske države i da ne otvore jedan novi sistem saradnje koji bi svima bio na korist", kazao je Obradović.

Na izlaganje Obradovića reagovao je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić kazavši da Republika Srpska nije država, već manji entitet u Bosni i Hercegovini. Kazao i da je termin "srpski mini šengen" nedekvatan, jer u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, Srbi nisu većinski narod.

"Kao neko ko predstavlja Stranku pravde i pomirenja i poslanički klub 'Za pomirenje' u kojem imamo po jednu bošnjačku, srpsku i hrvatsku stranku, smatram da prijedlog koji je dao Obradović je neadekvatan iz dva razloga. Prvo korištenje izraza srpski u geografskom smislu je vrlo problematično, pogotovo na teritoriji tri suverene države. Podsjetit ću da na teritoriji Crne Gore prema posljednjem popisu živi 44 posto Crnogoraca, 28 posto Srba i 12 posto Bošnjaka. Na teritoriji Bosne i Hercegovine živi 50 posto Bošnjaka, 30 posto Srba i 15 posto Hrvata", kazao je Zukorlić.

Dodao je da je izraz srpski mini šengen neadekvatan i podsjetio da vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH, što je definisano Dejtonskim sporazumom kojem je garant i Srbija.

"Tako da ne postoji nešto, što sam čuo od Obradovića kako reče, država Republika Srpska, postoji država Bosna i Hercegovina, a Republika Srpska je manji bh entitet. Glasat ću protiv ove deklaracije i apelujem radi ovoga za šta se zalažemo, to bi trebalo da bude nešto što bi sve stranke i svi narodni poslanici trebalo da se zalažemo, a to je pravda i pomirenje, ne samo u Srbiji, već na cijelom Zapadnom Balkanu", dodao je Zukorlić.

Naglasio je da bi zaista zbližili narode i da bi među narodima napravili bolju konekciju, potrebno je "da ispoštujemo neke principe pravde".

"Ako se zalažemo za teritorijalni integritet Srbije, ako nas boli da neko cijepa dijelove Srbije, poštujete teritorijalni integritet susjedne države BiH. Ovaj prijedlog g. Obradovića je jako destruktivan, naročito jer dolazi istovremeno sa negativnim tonovima koje smo čuli od g. Dodika prije neki dan, što ne doprinosi poboljšanju prilika na Zapadnom Balkanu i meni kao Bošnjaku, kojem je Bosna i Hercegovina matična država i Sarajevo duhovni centar, za mene su takve formulacije neadekvatne i ja vas molim da u budućim političkim potezima vodite računa o ovim stvarima koje sam spomenuo", dodao je Zukorlić

Obradović je na to kazao da je "šokiran" izjavom Zukorlića da je za njega Bosna i Hercegovina matična država, a Sarajevo duhovni centar.

"Vjerujte Zukorliću da ste me iznenadili, ja ne mogu da razumijem, da poslije vjekova našeg zajedničkog života na ovim prostorima, da vi ne doživljavate Srbiju kao svoju matičnu državu i da vam Beograd nije duhovni i svaki drugi administrativni centar. Sa druge strane ne mogu da razumijem", odgovorio je Obradović.

Zukorlić je u svom odgovoru kazao da on Bosnu i Hercegovinu doživljava na isti način kao što Srbi iz Bosne i Hercegovine doživljavaju Srbiju.

"Sve što Srbin iz Bosne osjeća prema Srbiji, ja to osjećam prema Bosni", poručio je Zukorlić.

klix.ba
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

seln wrote: 25 Apr 2023, 16:05
insomnia wrote: 25 Apr 2023, 16:02 Nije bas ni da su krajisnici svi uz generala. Sjetimo se pisanije onog Nanica u toku predizborne kampanje
Sve 5, ali... kakve to veze ima sa optuzbom za ratne zlocine?
Pa sve je to povezano.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14173 times
Been thanked: 23553 times
Status: Online

Post by Fuddo »

Kakvo kvalitetno pisanje Komsica po onom debilu Kolutu.
Nastavak okršaja Konaković - Komšić: Šta je čiji plan i šta kome (ne)smeta

Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte Željko Komšić je reagovao na posljednju objavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića upućenu upravo Komšiću.

Konaković se u svojoj objavi pitao šta je plan Komšića, kazavši da je u vrijeme njegovog mandata Dodik postao nezaobilazan politički faktor, te da su brojni napustili BiH u tom periodu.

"Dok ste vi njima prijetili po prstima, poručivali da se napuše gandže, gledali smo sjednice Predsjedništva BiH na kojim helikopter za gašenje požara u Jablanici niste mogli podići vi i Džaferović, nije vam dozvoljavao Dodik", poručio je Konaković

Druga optužba ticala se puta BiH ka NATO članstvu.

"Dok ste na njih vikali, zajedno ste nas sa SDA i SNSD-om sa NATO integracija prebacili na polje SARADNJE sa NATO-om. Ostaće zapisano da je vaš kadar u tom periodu bio na čelu Ministarstva odbrane. Ministarstva koje je na ozbiljno povećanje budžeta čekalo godinama, čekalo zapravo da dođemo mi, od vaše galame puno fajde nije bilo", dodao je Konaković.

Komšić je kazao kako mora reagovati na "bujicu laži" koje je iznio ministar Konaković.

"Kao prvo, Konaković bi trebao prestati da lamentira i nad mojim i nad svojim učešćem u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Konaković mora pojasniti građanima da li zbog činjenice da je pridobijen od strane zvaničnog Zagreba, što tvrde i sami hrvatski zvaničnici počev od Željane Zovko do Andreja Plenkovića, izostaje reakcija na miješanje Mađarske u unutarnja pitanja BiH i proces izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona, posebno kada se u vidu ima saradnja Zagreba - HDZ-a BiH i ministarstva vanjskih poslova Mađarske, na kršćanskim osnovama", istakao je Komšić.

Dodao je da Konaković mora pojasniti zbog čega je dio onih struktura koje žele mijenjati Ustav BiH i Izborni zakon na kršćanskim osnovama.

"Ministar vanjskih poslova BiH također mora pojasniti zbog čega izostaje reakcija na dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta BiH od strane ministra vanjskih poslova Republike Srbije. Konaković svoje nepostupanje ne može pravdati tobožnjim pristupom po kojem on navodno ne želi da galami, ma koliko mu to bilo sugerisano na nekoj od večernjih škola američke diplomatije za Dodikove muslimane", poručio je Komšić.

Dodao je da Konaković govori o NATO-u zaboravljajući njegove stavove, kao i stavove njegovih stranačkih partnera o Programu reformi Bosne i Hercegovine, usvojenom 2019. godine.

"Učinili su sve da to devalviraju, obezvrijede i da „javnost upoznaju“ kako to zapravo ne znači ništa u smislu NATO puta Bosne i Hercegovine. Govorili su kako je MAP (Membership Action Plan) aktiviran ili nije aktiviran, ne znajući da se MAP ne aktivira, već da se u njemu učestvuje i to jedino putem podnošenja ANP-ova, koji se u slučaju Bosne i Hercegovine zovu Program reformi. Odjednom, kad postadoše vlast, tim trojkašima postade važan Program reformi", kazao je Komšić.

Dodao je da bez toga Konaković ne bi imao osnova da danas govori o NATO-u.

"Bez toga Konaković ne bi imao osnova da danas govori o NATO-u, a kamoli da tvrdi kako je putem promjene naziva Komisije za NATO integracije u Komisiju za NATO saradnju, došlo do parkiranja NATO puta Bosne i Hercegovine, koji je po njemu zaustavljen i to radi odluka resornog ministra odbrane u prethodnom sazivu Vijeća ministara. To je notorna laž. A istina je kako su upravo Konakovićevi naredbodavci, oni iz američke ambasade, radi ustupaka Dodiku pokrenuli, organizovali i obezbijedili promjenu naziva u Komisiju za NATO saradnju, iako sam ja i moji saradnici bili protiv toga, što smo im otvoreno rekli", kazao je Komšić.

Podsjetio je da zbog toga stava Sifet Podžić, u svojstvu ministra odbrane u prethodnom sazivu Vijeća ministara, jedini glasao protiv promjene naziva te Komisije.

"Što se tiče vanjske politike, razlika između nas i kompromisnog manipulatora Konakovića je veoma jednostavna, mi svima onima koji hoće da preotmu suverenitet ove zemlje, koji koriste svoje političke satelite u BiH, jasno kažemo da to ne može i da mi ne damo suverenitet ove zemlje, niti ćemo ikada pristati na njihove ideje o Izbornom zakonu, legitimnom predstavljanju, hidrocentralama, aerodromima i sličnim udarima na suverenitet Bosne i Hercegovine, za razliku od Konakovića koji čak ne smije interpretirati presudu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji je nedvojbeno utvrdio da je ovdje bio međudržavni oružani sukob, u kojem su učešće imali i Hrvatska i Srbija, kao agresori na Bosnu i Hercegovinu", dodao je Komšić.

Istakao je da je posljedica "kompromisnih politika" je izručivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine zapadnom susjednu i istočnom komšiji.

"Kaže lažno kompromisni Konaković, kako su u prethodnom mandatu ovu zemlju zaobilazili redom iz Brisela, Vašingtona, Berlina, Londona, Pariza, Beča, Rima, a zapravo je istina da su najviši zvaničnici iz tih metropola dolazili u Bosnu i Hercegovinu, a i mi išli kod njih u posjete, (možda su za Konakovića predsjedavajući Evropskog vijeća Charles Michel ili visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku gospodin Borell nevidljivi) sa kojima smo razgovarali i dogovarali razne stvari. Svima njima, redom smo govorili i o potrebi da se Bosna i Hercegovina treba transformisati u modernu, demokratsku državu, prema evropskim standardima, koji traže zaštitu individualnih građanskih prava i redom dobijali podršku za takve stavove. Onda dođoše Konaković i kompromisni trabanti, koji nas vratiše u okove etničkih politika", istakao je Komšić.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je njegova stranka zagovornik legitimnog presravljanja.

"Još jedna laž. Nikada mi nismo, niti ćemo ikada braniti legitimno predstavljanje, jer je to u srži jedan pro-fašistički narativ, nespojiv sa našim politikama građanske države, dok je upravo Konaković više puta govorio da „nije dobro da Hrvatima Bošnjacima biraju predstavnike“ i time se sam svrstao na drugu, suprotnu stranu onih vrijednosti u potpunoj suprotnosti sa evropskim standardima, pa ako hoćete i suprotnim sa vrijednostima zapadno-demokratskog svijeta, kojem mi težimo, a Konaković to zakoči kada god to može, kako bi ovdje zadržao neki pseudo-feudalni sistem u kojem on sebe vidi kao poglavicu Bošnjaka", poručio je Komšić.
Dozvolite da se obratimo
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Fuddo wrote: 25 Apr 2023, 15:31
Chloe wrote: 25 Apr 2023, 15:28

Bog zna samo šta ganja njega i one koji su snimali ovo i sve one koji se smiju tudjoj nesreći. Da je pameti pomislili bi da ne daj Bože sutra mogu biti oni ili neko njihov u toj situaciji.

Ebli vas sebičluk, umišljenosti, i vaši kompleksi, koji su vam pojeli ljudskost.
Mislim da je u interesu zdrave diskusije potrebno da smanjis strasti i prestanes lijepiti etikete.
Nije to lijepo od tebe.
:haha
Zagrijavaš se za mjesto ministra kulture :oo
Svi mi se morete obratit
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9826 times
Been thanked: 11558 times

Post by Krokodil Behko »

Ono što sam pisao nekidan, kad sam vas zamolio da pišete malo više na političkim temama, kako me Nice ne bi optuživala za progon forumaša - više ne važi.
Smanjite politiku, samo se to vrti zadnjih dana :poludio

Moram vratiti mnogobrojne članove, koje sam banovao u zadnjih par dana.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Nešto te haman baš pogodio njen komentar čim svako malo spominješ :oo
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Na demonstracijama 300 ljudi. Selo gori a bakuta se češlja 😊
Svi mi se morete obratit
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

E zamisli tek koliko bi hin se skupilo da idu poginuti u Brckom
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Brez edžela umiranja nejma
Svi mi se morete obratit
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Skupilo ih se 300. Kao Spartanci :oo
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26007 times
Been thanked: 26620 times

Post by ironman »

Dovoljno.
Vala ona jedna paljevina je dosta za ovaj vijek.
dream of spring...
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3914 times
Been thanked: 2949 times

Post by Pasaga »

Taare wrote: 25 Apr 2023, 18:15 Na demonstracijama 300 ljudi. Selo gori a bakuta se češlja 😊
sta ...
ta nije tako crno :p
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Muslimani jos jednom pokazali da za drzave nisu. Oni se samo znaju otimati dok ih kolju. Hajd morebit latini poguraju
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Svi mi se morete obratit
baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 469 times
Been thanked: 1061 times

Post by baton »

Ipak sam sredio kuću u federaciji za nedaj bože
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”