Armija RBiH

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times
Status: Offline

Re: Armija RBiH

Post by Pasaga » 15 Apr 2023, 15:10

Image

sretno i ponosno....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40215 times
Been thanked: 26293 times

Post by Rum » 15 Apr 2023, 15:10

Pujdo se negdje zarakijo subota
"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40215 times
Been thanked: 26293 times

Post by Rum » 15 Apr 2023, 15:13

"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13655 times
Been thanked: 22498 times

Post by Fuddo » 15 Apr 2023, 15:30

Tctctc
Koja smo mi haluga od naroda
Dozvolite da se obratimo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3832 times
Been thanked: 3538 times

Post by Naseef Mushroom » 15 Apr 2023, 18:26

Oborimo na zemlju stvari o kojima se ne možemo dogovoriti.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3832 times
Been thanked: 3538 times

Post by Naseef Mushroom » 15 Apr 2023, 18:37

Ali kako svi koji nisu SDA samo daju argumente njima koji tvrde da svi koji nisu SDA nisu pravi Bošnjaci.

Zanimljiv je način ponašanja svih onih koji su nekada imali korist od SDA, uvijek je identičan.
Dino, Fahro, Hadžifejzović i ostali, na početku, kada tek prekinu vezu sa SDA ide pretjerana patriotska priča, ja sam bio u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, ja sam branio državu, ja sam bio u ratu, poštujem rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, ja sam hadžija, u mene se u familiji klanja, ja sam i dalje protiv Dodika i Čovića.
I onda se svi lagano pretvaraju u Ivanu Marić i Sanju Vlaisavljević, ARBiH je i dalje časna ali i UZP imaju osjećaje koje trebamo uvažiti, nisu Dodik i Čović toliko loši ali se Bakir nije htio sa njima fino igrati pa su se zbog toga naljutili.
I kada SDA ostanu jedini koji pominju odbranu države onda je “SDA želi prisvojiti sebi časnu odbranu, predstavljaju da svi koji nisu SDA nisu patriote”.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 15 Apr 2023, 19:47

SVI SU DALI NEŠTO, NEKO SVE:
"Kada se slavi Dan Armije RBiH,
na jugu države najviše se volimo sjećati Hujke, simbola otpora i hrabrosti. Bez heroja poput Hujke, ne bi bilo ni slobode"

Piše: Amer OBRADOVIĆ (Tačno.net)

Kad ulazite u Mostar sa istoka, prođete Šarića harem i džamiju, na početku mostarskog naselja Luka, na fasadi ima slika sa siluetom, sa natpisom na engleskom “All gave some, some gave all”. Ova fraza – svi su dali nešto, neki su dali sve – pripisuje se Howardu Williamu Osterkampu, veteranu Korejskog rata. Ovaj vojnik iz američke države Ohio služio je od 1951. do 1953. godine kada je preživio teške borbe u Koreji sa svojom jedinicom, četom C, borbenim timom 5. puka. Za svoju službu, Osterkamp je odlikovan Purpurnim srcem. Korejski rat zbog surovosti, brutalnosti i ogromne smrtnosti, veterani smatraju najgorim za vojnike, a u američkoj historiji se naziva i “Zaboravljeni rat”… Mostarci, dakako, nisu na zidove stavili Osterkampovu sliku nego onu Midhata Hujdura Hujke, čovjeka koji je poginuo 30. 6. 1993. u odlučnim borbama za deblokadu Mostara, u Sjevernom logoru. Na današnji dan, 15. april, kada se slavi Dan Armije RBiH, na jugu države najviše se volimo sjećati Hujke, koji je simbol otpora i hrabrosti. Bez heroja poput Hujke, ne bi bilo ni slobode. Na spomen ovog čuvenog boraca, ja se sjetim pjesme legendarnog Fadila Toskić i one čuvene strofe:

I dan živi jedan dan

Njemu Mostar osta san

Da ga vidi slobodnog

Hujka komandant…

Ljudi vole Hujku jer je bio pravednik. Zato što je potomak brojnih generacija boraca koji su branili ovu zemlju, koja je bila vječno historijsko raskrižje. Ovdje su se vijekovima lomile granice, kulture, tradicije, seobe, civilizacije. Drina je dijelila Istočno i Zapadno rimsko carstvo. Država Bosna je svoje obrise, sa granicama na Drini, Savi, Sani i moru, dobila za vrijeme Srednjovjekovne bosanske države, kada smo bili respektabilan regionalni faktor, imali svoju vlastelu, vojsku, stanak, banove, kraljeve i krunu – vrhunac te države je bila 1377. godina kada je Tvrtko I krunisan za kralja. Za vrijeme osmanske vladavine, ta zapadna granica se širila, da bi mirom u Sremskim Karlovcima 1699. godine – granica Bosne dobila današnje, savremene obrise, dakle Una, Sava, Drina i izlaz na more. I u doba Austro-Ugarske vladavine, dakle od 1878. pa do kraja Prvog svjetskog rata 1918., Bosna i Hercegovina je zadržala te granice i bila tzv. Corpus separatum, pod posebnim nadzorom zajedničkog ministarstva finansija.

Potom je ušla u sastav Države, pa Kraljevine SHS i kasnije Kraljevine Jugoslavije. Ako gledamo iz perspektive države, položaj Bosne i Hercegovine kao historijske činjenice, bio je najteži između dva svjetska rata – dakle, prije samo stotinjak godina kao država bili smo u puno težoj situaciji nego danas. Situacija tada bi bila još teža, da nije bilo Mehmeda Spahe koji je bio vješt političar. Spaho je bio presudan da se u taj ustav ugradi tzv. ”turski paragraf”, Član 135. kojim je teritorija Bosne i Hercegovine ostala kompaktna.

Tokom Drugog svjetskog rata, naši preci su stali na stranu antifašizma, te su u Titovim partizanima bili protiv nacističkih snaga, protiv Nijemaca, Talijana, četnika i ustaša i uspjeli su ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em izboriti status za Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnu republiku unutar Jugoslovenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz osmanskog doba.

Početak rata, agresije na Bosnu i Hercegovinu teško je datumski odredit, ako uzmemo ratna dešavanja u Ravnom, ili dolazak rezervista još 1991., ali opšti napadi su počeli nakon referenduma o nezavisnosti, na proljeće 1992. godine – krvavim Bajramom u Bijeljini, napadom na Višegrad, Zvornik, pa i Sarajevo i druge gradove. Rat je počeo i u Hercegovini, a ratna linija se protezala uz rijeku Neretvu. Sljedeći datum koji je odredio pakao na ovom prostoru je 6. maj 1992. – sastanak u Grazu kada je pao dogovor o podjeli Bosne i Hercegovine, a kojeg su potpisali Radovan Karadžić i Mate Boban. I naravno, granica između HB i RS-a je bila kao ona od 1939. iz Sporazuma Cvetković-Maček, što je i danas na jugu linija razgraničenja između dva entiteta. Pošto tu nije bilo mjesta za bošnjački narod, niti za državu BiH, izvršeni su teški ratni zločini i etničko čišćenje. U takvim teškim historijskim trenucima je stvaran otpor, oličen u 4. Korpusu Armije RBiH.

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine kao i neke dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Od formiranja, novembra 1992. godine, pa do novembra 1993. godine komandant korpusa je bio rahmetli Arif Pašalić, još jedan od heroja opstanka države na jugu.

Sa historijskog aspekta, 4. Korpus je zaslužan sa opstanak države i naroda na prostoru Hercegovine. Vojska, naročito, jedinice koje su se nalazile na linijama u Bijelom polju, Mostaru i prema jugu bile su u nekom vrstu kotla, na jako uskom teritoriju između dvije neprijateljske vojske, bez opreme, bez hrane, sa civilnim stanovništvom, izbjeglicama, jest podvig ravan velikom vojnicima, herojima poput onih spartanskih. Ipak, herojstvo pripadnika Armije RBiH ne može se opisati samo datumima i historijskim činjenicama.

U staroj Grčkoj najbolji među ratnicima su bili Spartanci, oni su sa svojim komandatom Leonidom pobijedili moćniju i brojniju Perzijsku vojsku u Termopilskom klancu i tako ušli u historiju. Termopili – u prevodu ”Vruća vrata” – bili su baš u kotlu od Salakovca do Vranjevića i između Huma i Podveležja. To je bilo pakleno za odbranti. Armija RBiH je to uspjela. Teško je danas gledati kako su u ofanzivi oni koji žele da unište našu državu, a ovi koji bi trebali da je brane politički, intelektualno i na svaki drugi način – nisu dostojni borbe iz devedesetih. Spartanske majke su davale štit svojim sinovima i govorile im da se vrate: “Il’ sa štitom ili na njemu”, a to je bilo geslo i naših majki, majki boraca Armije RBiH. I zato smo opstali na ovom prostoru, a Hujka je bio i ostao simbol tog otpora, slobode i vječnosti, one na koju podsjećaju stihovi Maka Dizdara!

Mak Dizdar, Pravednik

Tako tijelo stade
Na putu kroz tminu
Pade al glas jedan
Zvoni kroz tišinu
Al glas jedan zvoni
Glas što vječno leti
K nebu u visinu
Eže vječno leti

Tagovi:

MIDHAT HUJDUR HUJKA
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 15 Apr 2023, 20:02

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 15 Apr 2023, 20:46

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3480 times

Post by Chloe » 17 Apr 2023, 00:51

Naseef Mushroom wrote: 15 Apr 2023, 18:37 Ali kako svi koji nisu SDA samo daju argumente njima koji tvrde da svi koji nisu SDA nisu pravi Bošnjaci.

Zanimljiv je način ponašanja svih onih koji su nekada imali korist od SDA, uvijek je identičan.
Dino, Fahro, Hadžifejzović i ostali, na početku, kada tek prekinu vezu sa SDA ide pretjerana patriotska priča, ja sam bio u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, ja sam branio državu, ja sam bio u ratu, poštujem rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, ja sam hadžija, u mene se u familiji klanja, ja sam i dalje protiv Dodika i Čovića.
I onda se svi lagano pretvaraju u Ivanu Marić i Sanju Vlaisavljević, ARBiH je i dalje časna ali i UZP imaju osjećaje koje trebamo uvažiti, nisu Dodik i Čović toliko loši ali se Bakir nije htio sa njima fino igrati pa su se zbog toga naljutili.
I kada SDA ostanu jedini koji pominju odbranu države onda je “SDA želi prisvojiti sebi časnu odbranu, predstavljaju da svi koji nisu SDA nisu patriote”.
Do njih je Tite mi... :ooo pardon :SDA
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7538 times
Been thanked: 17661 times

Za Atifa Dudakovića zatražen pritvor jer je na obilježavanju godišnjice govorio o jedinstvu Bošnjaka

Post by Maja » 26 Apr 2023, 11:09

Image

Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor Atifu Dudakoviću zbog govora koji je održao na obilježavanju Dana Armije RBiH u kojem se, navodno, posredno obratio pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH, a koji su svjedoci u ovom postupku.

Govor je održan povodom obilježavanja godišnjice od nastanka Armije RBiH, što je održano u organizaciji općine Novi Grad. Dudaković se tada porukama potrebe za jedinstvom Bošnjaka obratio svima prisutnima, a Tužilaštvo BiH je to problematiziralo.

Oni navode da je upravo rečenicom kojom poziva na jedinstvo, Dudaković se obratio pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH, koji su svjedoci u postupku protiv njega. Advokat odbrane Asim Crnalić pak ističe da su svjedoci zaštićeni stoga im se nije ni mogao obratiti jer ne zna ko su.

Također, odbrana ističe da je govor upućen domovini, a ne konkretno nekome te da je govorio o historiji BiH, a da nije pominjao postupak koji se vodi protiv njega.

Tužilaštvo još smatra da je njegovim obraćanjem na obilježavanju prekršio i mjeru kontaktiranja sa medijima jer, kako tužiteljice navode, znao je da će govor biti medijski propraćen.

Sud će donijeti odluku u najkraćem mogućem roku.

Inače, suđenje Dudakoviću traje već mjesecima u okviru glavnog pretresa. Tužilaštvo BiH ga tereti zajedno sa još 16 pripadnika i komandanata tog Korpusa za zločine protiv čovječnosti na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Kruša, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14192 times
Been thanked: 9788 times

Re: Za Atifa Dudakovića zatražen pritvor jer je na obilježavanju godišnjice govorio o jedinstvu Bošnjaka

Post by Julia-Klara » 26 Apr 2023, 11:12

ja ba :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Re: Za Atifa Dudakovića zatražen pritvor jer je na obilježavanju godišnjice govorio o jedinstvu Bošnjaka

Post by insomnia » 26 Apr 2023, 11:13

Tužilaštvo još smatra da je njegovim obraćanjem na obilježavanju prekršio i mjeru kontaktiranja sa medijima jer, kako tužiteljice navode, znao je da će govor biti medijski propraćen.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1600 times
Been thanked: 2992 times

Post by Mutevelija » 26 Apr 2023, 11:13

Država te hapsi koju si branio .
I eto države
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce » 26 Apr 2023, 15:51

Mutevelija wrote: 26 Apr 2023, 11:13 Država te hapsi koju si branio .
I eto države
Pa ja. :kafa

Ljudi su potrosna roba, a rat najunosniji biznis.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 26 Apr 2023, 19:47

I eto države
Borba za državu, samo bez municije i prolijevanja krvi je počela tek iza rata, i danas traje.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 26 Apr 2023, 19:48

Chloe wrote: 26 Apr 2023, 19:47
I eto države
Borba za državu, samo bez municije i prolijevanja krvi je počela tek iza rata, i danas traje.
nije ovo nista ....
vec,narod se treba pripremit
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1190 times
Been thanked: 3712 times

Post by Laser » 26 Apr 2023, 19:50

Trojka je prijetila hapšenjima i zatvaranjima još u predizbornoj kampanji.

Baš bi bilo lijepo da Dudak bude prvi kojeg su zatvorili.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 26 Apr 2023, 19:50

Pasaga wrote: 26 Apr 2023, 19:48
Chloe wrote: 26 Apr 2023, 19:47

nije ovo nista ....
vec,narod se treba pripremit
Nek se pripreme intelektualci i fina raja, mi krezubi ćemo im čuvati ledja. :ooo

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7538 times
Been thanked: 17661 times

Post by Maja » 27 Apr 2023, 11:54

Sud BiH odbio je odrediti pritvor Atifu Dudakoviću, generalu Armije RBiH, zbog govora koji je održao na obilježavanju Dana Armije RBiH u kojem se, navodno, posredno obratio pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH, a koji su svjedoci u ovom postupku.

Post Reply

Return to “Historija”