Ljudi i dogadjaji/Životne priče
Moderator: Krokodil Behko
-
- Status: Offline
Re: Lejla pobjegla od zle maćehe koja ju je i tukla
Pa kako sad to ide kod nas, da li je taj stan njen?
I meni nije jasno kako to da je maceha ostala u stanu, po zakonu, ako je to stan koji je njena mama stekla sa tatom ta maceha nema uopste pravo ni na cm. Ova se zenska treba obratiti sudu, nikakvim advokatima, jer je sud nadlezan za ovakve sporove. Sigurno je ona dobila poziv na raspravu o ostavstini ali s obzirom da nije u svom u stanu nije ni znala.
A bas se pitam sto se nije suprotstavila toj vjestici od macehe.
A bas se pitam sto se nije suprotstavila toj vjestici od macehe.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
-
Zavisi od toga da li je otac preveo na zenu za vrijeme zivota ili nije.. Ako jes, onda nema ona tu nista, ako nije ima pravo na dio imovine, al zato treba ganjati se po sudu..
Cak i da je preveo sve na zenu, ona je njegov potomak i moze taj testament oboriti na sudu. Zakonski, dijete mora dobiti svoj dio bez obzira kome je namijenjenoBlackhawk wrote:Zavisi od toga da li je otac preveo na zenu za vrijeme zivota ili nije.. Ako jes, onda nema ona tu nista, ako nije ima pravo na dio imovine, al zato treba ganjati se po sudu..
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3883 times
- Been thanked: 2921 times
...zavisi jel joj otac vjencao tu novu djevojku...Ruana wrote:Pa kako sad to ide kod nas, da li je taj stan njen?

i ako jeste,opet je barem polovica njeno....
..trebalo bi....

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Nema veze i ako je vjencao ako je on taj stan stekao sa Lejlinom majkom, nova zena nema pravo na imovinu koju je supruznik posjedovao prije stupanja u brak.Pasaga wrote:...zavisi jel joj otac vjencao tu novu djevojku...Ruana wrote:Pa kako sad to ide kod nas, da li je taj stan njen?![]()
i ako jeste,opet je barem polovica njeno....
..trebalo bi....
-
Zakonski dobit dio naravno.. Ali kad bude ostavinska rastava, a on nema nista.. Od cega ce dobiti dio?Nela wrote:Cak i da je preveo sve na zenu, ona je njegov potomak i moze taj testament oboriti na sudu. Zakonski, dijete mora dobiti svoj dio bez obzira kome je namijenjenoBlackhawk wrote:Zavisi od toga da li je otac preveo na zenu za vrijeme zivota ili nije.. Ako jes, onda nema ona tu nista, ako nije ima pravo na dio imovine, al zato treba ganjati se po sudu..
Ja za svog zivota sa svojom imovinom raspolazem kako hocu i mogu je prodati, dati ili ostaviti djeci.. Ako je prodam ili darujem prije smrti, sve se prevede na trecu osobu, onda moja djeca nemaju tu sta traziti, jer se dijeli ono sto sam ja imao u trenutku smrti.
Pa kako sam shvatila ima taj stan. Ti svoju imovinu mozes samo prodati a poklon ti se moze pobiti na sudu od strane djece. dijeli se ono sto neko ima u trenutku smrti ali djeca mogu vrlo lahko doci do dokumenta u kojem stoji da si imao odredjenu imovinu u svom posjedu i da si je poklonio i oboriti testamentBlackhawk wrote:Zakonski dobit dio naravno.. Ali kad bude ostavinska rastava, a on nema nista.. Od cega ce dobiti dio?Nela wrote:Cak i da je preveo sve na zenu, ona je njegov potomak i moze taj testament oboriti na sudu. Zakonski, dijete mora dobiti svoj dio bez obzira kome je namijenjenoBlackhawk wrote:Zavisi od toga da li je otac preveo na zenu za vrijeme zivota ili nije.. Ako jes, onda nema ona tu nista, ako nije ima pravo na dio imovine, al zato treba ganjati se po sudu..
Ja za svog zivota sa svojom imovinom raspolazem kako hocu i mogu je prodati, dati ili ostaviti djeci.. Ako je prodam ili darujem prije smrti, sve se prevede na trecu osobu, onda moja djeca nemaju tu sta traziti, jer se dijeli ono sto sam ja imao u trenutku smrti.

-
Djevojka je vjerovatno zbog nacina zivota malo psicki labilna, pa mozda nije u stanju da sve to tjera ali ja bih je gonila dok joj ne bi uzela, jos pogotovo ako je to imovina moje majke.
- Pasaga
- Hadžija
..nisam dobro upucen u tu materiju...
ipak sam misljenja ako se radi i o poklonu
mora biti sacinjen testament,zapisnik.....,sa svjedocima...
koji je ovjeren kod advokata ili sudske ustanove.
ipak sam misljenja ako se radi i o poklonu
mora biti sacinjen testament,zapisnik.....,sa svjedocima...
koji je ovjeren kod advokata ili sudske ustanove.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Pasaga
- Hadžija
Dovoljno da se obrati u tu sigurnu kucu i zatrazi pravnu pomoc.Ruana wrote:Djevojka je vjerovatno zbog nacina zivota malo psicki labilna, pa mozda nije u stanju da sve to tjera ali ja bih je gonila dok joj ne bi uzela, jos pogotovo ako je to imovina moje majke.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
-
Il prodati il dati isto je.
Imam slucaj u komsiluku, stari komsija preveo jednu parcelu sinu od svoje cerke za vrijeme svog zivota.. Poslije smrti, njegova djeca su trazila da se i taj prevedeni dio uvrsti u podjelu imovine, a ne da taj dobije je sam..
Isli su po svim sudovima u Bosni sto postoje i na svima je njihov zahtjev odbijen.. To se vuce vec 15 god mozda, ovaj napravio kucu tu, skladiste gradj materijala i posluje normalno, dok ovi drugi se vucu po sudovima.. Posebno je to sin od umrlog zahtjevao i on vukao po sudu i tuzivao uvijek.
Zadnja presuda je bila i jos je dobio da mora platiti i sve sudske troskove, odbijene sve daljnje zalbe po tom postupku i taj dio zemlje je ostao u vlasnistvu toga kome je taj stari komsija prepisao za vrijem zivota.
Imam slucaj u komsiluku, stari komsija preveo jednu parcelu sinu od svoje cerke za vrijeme svog zivota.. Poslije smrti, njegova djeca su trazila da se i taj prevedeni dio uvrsti u podjelu imovine, a ne da taj dobije je sam..
Isli su po svim sudovima u Bosni sto postoje i na svima je njihov zahtjev odbijen.. To se vuce vec 15 god mozda, ovaj napravio kucu tu, skladiste gradj materijala i posluje normalno, dok ovi drugi se vucu po sudovima.. Posebno je to sin od umrlog zahtjevao i on vukao po sudu i tuzivao uvijek.
Zadnja presuda je bila i jos je dobio da mora platiti i sve sudske troskove, odbijene sve daljnje zalbe po tom postupku i taj dio zemlje je ostao u vlasnistvu toga kome je taj stari komsija prepisao za vrijem zivota.
Ja nešto kontam ili je djevojka neupućena i nije imala snage da se bori s tom ženom, a ni novaca ili je maćeha preveslala njenog oca dok je bio živ (što i nije teško ako je čovjek imao moždani udar) i prepisao taj stan na njenu maćehu, u tom slučaju djevojka nema pravo na stan.
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. 

Black, prijasnji zakon je dozvoljavao pokloniti imovinu, sada ne. Nije isto prodati i pokloniti. Kad prodajes sacini se kupoprodajni ugovor gdje ti placas sudsku taksu, notara, sudskog procjenitelja itd. a kod poklona si oslobodjen istih.
Noviji zakon ne dozvoljava poklanjanje imovine ukoliko umrli ima zivih srodnika(potomaka). Moja tetka je imala ugovor sa zenom da joj svaki mjesec uplacuje odredjenu svotu novca do smrti a kad baba umre da stan ostane u tetkinom vlasnistvu pa je potrajalo dok se utvrdilo da baba nema blizih srodnika, bez obzira sto je moja tetka svaki mjesec placala
Noviji zakon ne dozvoljava poklanjanje imovine ukoliko umrli ima zivih srodnika(potomaka). Moja tetka je imala ugovor sa zenom da joj svaki mjesec uplacuje odredjenu svotu novca do smrti a kad baba umre da stan ostane u tetkinom vlasnistvu pa je potrajalo dok se utvrdilo da baba nema blizih srodnika, bez obzira sto je moja tetka svaki mjesec placala
-
Dalia mislim da je u tom slucaju moguce dokazati u kakvom stanju je bio otac kad je prepisivao imovinu.
Mada meni ovdje nesto ne stima ni sa ovom djevojkom, zasto se prestala javljati u ovu sigurnu kucu.
Sa dajidzom ne prica.
Mada meni ovdje nesto ne stima ni sa ovom djevojkom, zasto se prestala javljati u ovu sigurnu kucu.
Sa dajidzom ne prica.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9542 times
- Been thanked: 11282 times
Takav testament ne bi mogao biti validan. Ukoliko nije bio zdrav prilikom poklanjanja imovine to se vrlo lako može oboriti na sudu. Potrebna je samo medicinska dokumentacija iz tog perioda.Dalia wrote:Ja nešto kontam ili je djevojka neupućena i nije imala snage da se bori s tom ženom, a ni novaca ili je maćeha preveslala njenog oca dok je bio živ (što i nije teško ako je čovjek imao moždani udar) i prepisao taj stan na njenu maćehu, u tom slučaju djevojka nema pravo na stan.
-
Ona imala 7 godina kad joj je majka umrla, otac se ponovo ozenio, dobio mozdani udar a maceha je tukla i zlostavljala a ona tek otisla od kuce sa 21 godinu.
E sada je li tata odma poslje zenidbe dobio mozdani udar pa je ova tukla 14 godina?
Kad se otac ozenio?
Da li je Lejla dosla na ostavinsku raspravu?
Da li je stan stecen sa majkom ili macehom?
Ima tu svega, valjalo bi i macehu saslusat.
E sada je li tata odma poslje zenidbe dobio mozdani udar pa je ova tukla 14 godina?
Kad se otac ozenio?
Da li je Lejla dosla na ostavinsku raspravu?
Da li je stan stecen sa majkom ili macehom?
Ima tu svega, valjalo bi i macehu saslusat.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Nela je upravu....
Ostali nisu... Dijete ni na koji način ne može ostati bez svog nužnog nasljednog dijela.
Ostali nisu... Dijete ni na koji način ne može ostati bez svog nužnog nasljednog dijela.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9542 times
- Been thanked: 11282 times
Banjalučanin pješke krenuo na put oko svijeta sa 100 eura

Edo Zeljković iz Banjaluke krenuo je juče na nesvakidašnji poduhvat, na put oko svijeta pješice i stopirajući. Ovaj 58-godišnji muškarac otišao je na putovanje sa nekolicinom stvari, pasošem, popisom od stotinu ciljeva, te svega 100 evra.
"Avanturističko putovanje započeću posjetom Trebinju, gdje ću otići na grob Srđana Aleksića, heroja ovog grada. Pješačiću preko Evrope, pa ću se spustiti u Aziju, zatim ću ići do Mongolije, Kine, Vijetnama, Kambodže, Indije, pa do Nepala. Odredište mi je Jamajka, jer želim da se poklonim grobu Boba Marlija, čiji sam veliki fan", ispričao nam je Zeljković prije svog polaska.
Kako kaže, svjestan je da ovaj put nije jednostavan i da predstavlja veliki rizik, ali ima želju da se testira.
"Namjera mi je da proputujem cijeli svijet dok nisam umro, jer u ovoj našoj zemlji nema smisla za život. Neću da mi preostale godine prolaze kao kod naših ljudi, u spavanju i sjedenju", kazao je on.
Za put je ponio ono najvažnije, a za ostalo će se, kako kaže, snaći u hodu. "Najlakše je uzeti 10.000 KM i krenuti na put. Ja želim da se testiram i da krenem sa 100 evra, kada mi ponestane radiću neki posao da se prehranim", kazao je ovaj avanturista.
Zeljković ponio pasoš, popis od stotinu ciljeva, te svega 100 evra
Dodaje da je sebi napravio popis ciljeva, kao i rečenica koje će ga voditi kroz ovo putovanje.
"Neke od rečenica su 'ovaj zadatak nije jednostavan, ali ako ga želim doživjeti moram krenuti u nepoznato putovanje, jer ono oslobađa od dnevne rutine, istraživaću mjesta, upoznavati nove ljude, kušati drugačiju hranu i naučiti nove stvari o sebi i situacijama za koje nisam znao da je moguće ostvariti'", naglasio je on.
Ističe da ga ni njegova porodica, koja se ne slaže s ovim, nije spriječila da krene na put oko svijeta.
"Kćerka je rekla da me ne želi još izgubiti i da ovo putovanje za nju predstavlja ludost. Majka i sin su takođe teško podnijeli, a sestra je pala u nesvjest kada sam joj saopštio", ističe on.
Dodao je da se dugo pripremao za putovanje, gledajući na TV-u ljude koji su isto uradili, kao i guglajući na internetu.
(nezavisne.com)
-
Re: Banjalučanin pješke krenuo na put oko svijeta sa 100 eur
Neka mu je sretan put. Nadam se da ce izdrzati, ali ne vjerujem da je krenuo sa samo 100 eura.