Bosna Šapatom Pade

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26169 times
Been thanked: 26799 times
Status: Online

Re: Bosna Šapatom Pade

Post by ironman »

I da..
Ako je recenica " prebrojimo se" nacionalizam.
Onda se svi trebamo zapitati o tome sta mi zelimo od Bosnjaka.
A nakon ovog sto sam napisao gore a propustio sam svjesno dosta toga da ne duzim post.
dream of spring...
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22814 times
Been thanked: 20900 times
Status: Offline

Post by Masamune »

ironman wrote: 30 Apr 2023, 12:08
Chan wrote: 30 Apr 2023, 12:01
Ja govorim u kontekstu nacionalizma.

Ta druga struja nema nikakve veze sa nacionalizmom.
Molim te.
Stranka koja nosi ime narod i pravda nema veze sa nacionalizmom :D.
Kao da kazes zeleni nemaju nista sa ekologijom.
Nema, jer je kiflin mentor rahmetli Zukorlić bio sve samo ne nacionalista.
Ali Kifla s druge strane ne može ni dotaći njegov intelekt i to je problem.

Očigledno je da ne razumiješ razliku između toga.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26169 times
Been thanked: 26799 times
Status: Online

Post by ironman »

Mah,siguran sam da znas o cemu pisem.
I sta je poenta.
Kamo srece da je moje neznanje srz problema :D.
dream of spring...
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom »

seln wrote: 30 Apr 2023, 11:15
Naseef Mushroom wrote: 30 Apr 2023, 02:46
Ne pomaže ni poizraeliti, jer ovaka moć Izraela nije toliko do njih koliko je do činjenice da je Izrael projekat Amerike zbog arapskog svijeta kojeg Zapad smatra prijetnjom i trnom u oku.
Nije Holocaust sveta i osjetljiva tema zbog morala i zgražavanja nad zločinima već zbog drugih interesa.

Inače bi kao što svakoga ko kritikuje Izrael nazovu antisemitom isto tako i svakoga ko kritikuje Palestinu nazvao islamofobom. Ili još bolje, mnogi Arapi su isto Semiti tako da mnoga mržnja prema muslimanima nije samo islamofobija već isto antisemitizam, ali Zapadni mediji u službi cionista i onih koji zastupaju američke interese su namjerno tu činjenicu proglasili tabu temom.

Ironija je da je Zapad odredio tu ulogu Izraela Srbima i Hrvatima u većinski muslimanskoj Bosni i Hercegovini, tako da je mišljenje da bi šta uspjeli ako bi se pozraelili ustvari paradoksalno.
Nisam mislio "poizraeliti" u tom smislu, jer je to iz objektivnih razloga (nedostatak USA kao zastitinika) nemoguce.
Mislio sam na maksimiranje odbrambenih, obavjestajnih, pa cak i paramilitaristickih struktura, a prije svega na biblijsko "oko za oko", tj. na svaki napad (politicki, ekonomski, vojni) odgovoriti jos jacim kontranapadom.
Ali za tako nesto je potreban cvrst stav i odlucnost, nesto sto je trenutno deficitarno u cijelom bosnjackom korpusu.
Niko ne respektira hinje, a Bosnjaci su u ovim poratnim godinama postali prilicne hinje.
Problem je što smo u poziciji da budemo u očima Zapada (gdje bi vidjeli njihovo pravo lice da nismo stali pred Banja Lukom ili gdje smo vidjeli njihovo lice kada su dopustili genocid u Srebrenici) ili njihov bitch ili radikalni islamisti.

Tu postaje nevažno što kod nas postoje iskrene i logične namjere koje i Zapad vidi ali će se praviti naivni da nam mogu nalijepiti svakakve etikete.

Iako je Bakir čak imao neke svoje razkoge zašto je odbrusio strancima, tu se već vidi šta znači strancima reći “ne”, gdje vidimo danas te poslijedice gdje se ti stranci grle sa UZPovcima i negatorima genocida i hvale ih kao najbolju vlast u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini dok nas smatraju problemom ove države.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Chan wrote: 30 Apr 2023, 10:28 Počeli ste ići na živce sa "kme kme 'šnjaci kakav je to narod hehe" i sličnim pričama i to najviše Francuz i Kato.

Bošnjaci su jedini od ostala 2 većinska naroda koji uglavnom jesu za nacionalizaciju na zdravim principima (Bosanac i Hercegovac kao ustavna kategorija, a ne geografska), ali ono što njih lično koči jeste nespremnost druga dva naroda na to, pa se onda neki od Bošnjaka okreću radikalizmu jer vide da od toga nema ništa. Naravno, donekle su i sami uticali na to odlukama u prošlosti, ali bez toga bi bilo isto. To je uglavnom reakcija na to i ništa više. Vremenom su isti ti Bošnjaci koji su krenuli stopama radikalizama doživjeli ispiranje mozga raznim ideologijama, pa su počeli smatrati "Bosanac i Hercegovac" ubačenim elementom koji je tu s ciljem da uništi Bošnjake i bošnjaštvo za šta su se toliko borili što jednostavno nije tačno, već je zasnovano na logičkim pretpostavkama, a onda su jednu po jednu strukturu počeli da zauzimaju i da to plasiraju u eter kroz svoja politička djelovanja, medije kojima su upravljali i to i danas rade, kao i botovanjem na svakom ćošku interneta. Mahom Bakirova struja unutar SDA je odgovorna za rast te vrste radikalizma ne u kontekstu Islama, već samo i isključivo u kontekstu nacionalizma. Priče o islamizmu i islamizaciji su smiješne i to je prisutno samo u tragovima.

Međutim, posljednjih par dana imamo crno na bijelo da oni ipak nisu većina s obzirom na minimalnu podršku na protestima. Mnogi ljudi i dan danas glasaju za SDA ne zbog Bakira i njegove struje, već što su jednostavno uplašeni i ne vide drugu alternativu. Mahom su to glasači koji po inerciji glasaju ne zato što su seljOci, nepismeni i sve ostalo, već su to isti oni koji su glasali i dok je Tihić bio na čelu stranke i dok su bila neka druga vremena i blaži stavovi.

Ono što je apsurdno u svemu ovome je kmeka o radikalizaciji Bošnjaka u određenim segmentima (sa čime se samo bošnjačko tkivo može boriti) dok kod druga dva većinska naroda imate radikalizaciju od vrha do najnižih nivoa upravljanja skoro 3 decenije, ali to je ok i to je odjednom postalo prihvatljivo svima i cijelom svijetu. To pokazuje i OHR. Jelte, oni su takvi i to je jednostavno tako pa hajmo svoje Bošnjake razvlačiti, ismijavati, pljuvati i nazivati nikakvim narodom. Dodik je lola, pravi primjer kakav predstavnik treba biti i sve ostalo. Hajte molim vas... te priče pričajte negdje drugo.
Slažem se sa 99% napisanog.
Što se tiče tog 1%, nemaju Bošnjaci problem sa Bosancima sa Popisa već kao što je Taare napisao neki dan, način kako je taj Popis napravljen Bošnjaci bi izjašnjavanjem kao Bosanci bili u kategoriji Ostali zbog čega bi Srbi i Hrvati postali jedina dva naroda koji bi se nalazili u Bosni i Hercegovini i time bi dominirali čitavom državom.

Iskreno govoreći ja se slažem sa onim što si ti jednom ovdje napisao da je se Popis trebao bolje pripremiti i formulisati, gdje ne bi etnije bile u prvom planu, ali tjerati nekakav inat sa takvim Popisom bi bio Bošnjacima ravno samoubistvu.

Jedino šta se zamjera Bosancima sa Popisa (time ne mislim ostale poput Roma, Albanaca i Jevreja ili djecu iz mješovitih brakova koji ne žele i ne mogu pripadati samo jednoj etničkoj grupi) je ta dvoličnost, što ne žele vidjeti taj problem što bi nastao kod Bošnjaka, dok kod Srba i Hrvata ne vide problem što se nisu izjasnili Bosancima i smatraju da biti Srbin i Hrvat ne znači da ne mogu biti i dalje BH patriote.

Najpoznatiji primjer je Predrag Kojović, predsjednik stranke čiji su mnogi glasači Bošnjaci koji su se izjasnili Bosancima jer to vide kao BH patriotizam a ne kritikuju njega što je se izjasnio Srbinom a ne Bosancem.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

Post by Lavlje_srce »

Chloe wrote: 30 Apr 2023, 07:27
Lavlje_srce wrote: 29 Apr 2023, 21:02Sta znaci postovati sebe, braniti svoje? Uzeti plakat "Gradjanska" pa vikati "Tekbir"? Nesto drugo, trece?

Da, meni su sigurno na dusi, pa se moram danima braniti od jurisnika koji me zbog antiratnih stavova proglasise svim i svacim na ovoj i susjednim temama (izdvojeno iz kolekcije "sociopata, uvreda za inteligenciju i trolerka").

Nemam pojma sta ti zelis zato te i pitam.
Hjooj, Lavlje, spminješ ratovanje, i pitam te da li zaista misliš da želim svojoj djeci da dožive ( rat) kao i ja.

:hm Nakon ovoliko godina na ovom forumu, ako do sad nisi napravila moj profil ličnosti, onda se ne trebam čuditi članovima od "juče" koji nemaju pojma. :123
Posljednja sam koja bi govorila o ratu i svadjam se danima s forumasima zbog svog pacifistickog stava, a ti mi govoris da spominjem ratovanje??? Krenimo redom. KatolikBosanski (koji nije Hrvat, a nije ni Bosnjak nego je izgleda Albanac katolik pa zbog albanskog jedinstva osjeca superiornost u odnosu na Bosnjake/Bosance) pise da o bosanstvu govore samo "potkapacitirane infantilne kukavice". Uz to kaze citiram "BiH ce ili krenuti naprijed ili nestati u pokusaju kad se rodi generacija nacionalno i politicko svijesnih Bosnjaka, koji su spremni zrtvovati ugodan zivot i sebe i svojih potomaka za ispunjavanje drzavotvornih ciljeva."

Ja mu na to odgovorim da za (korumpirane politicare) niko nece ginuti. Uzgred, ovo o nestanku Bosne je govorio i Karadzic, cinjenica.

Ti izdvojis post i lajkas. Uz to kazes da treba znati postovati sebe i braniti sebe. Kad te upitam kako se to radi ti spinujes o ratu.

Pitam te po drugi put: Sta znaci postovati sebe, braniti svoje? Uzeti plakat "Gradjanska" pa vikati "Tekbir"? Nesto drugo, trece?

SDA, SNSD i HDZ su duboko korumpirane i suruju od ratnog perioda. Narod anesteziraju nacionalistickom ili patriotskom retorikom dok zemlju podkradaju ispod stola. Nijedna od ove tri strane to nije mogla u(k)raditi bez druge dvije. Doveli su narod to potpune apatije i/ili masovnog napustanja zemlje, a "politicari" se i dalje otimaju za fotelje. RS treba vratiti milijardu i 200 miliona KM pa se nacionalisticka retorika o otcjepljenju i postavljanju policije na entitetske granice pojacava. Covic je vise puta optuzivan u proslosti ali nije osudjen, mada narod i tu prica drugu pricu. Postavim video o hrvatskom novinaru koji se 20 godina bavi istrazivackim novinarstvom pritom glavu stavljajuci u torbu. Covjek eksplicitno sa imenima objasnjava kako su pokradene i izmjestene milijarde iz ex-Ju i BiH, ali to nikoga ne zanima. Vrte se iste price 27 godina kako bi trebalo ovo ili ono (blablabla), dok se zemlja unistava kradjom na najvisoj razini. Ovo ce unistiti (je unistilo) BiH. OHR mice SDA jer je SDA najlakse maknuti i jer Islam, ali narod ne reagira, tj. SDA uspijeva okupiti 200-tinjak ljudi. Zasto? Pa zato sto ovo o korupciji pjevaju i ptice na granama. Bosanski narod to odavno zna i vec mu je svejedno. Umorni su podjednako od ratnohuskacke retorike kao i od emocionalnih ucjena koje se perpetualno ponavljaju i na ovoj temi. Jesu li ovi koji su zamijenili SDA bolji? Naravno da nisu, sve je to dio iste klike. Hoce li doci do trenutka kada narodu vise nece biti svejedno? Morace jer drugog izlaza nema.

p.s. Ja sam napravila tvoj profil licnosti i nikad te nisam uvrijedila. Zabrinjavajuce je sto ti izgleda nisi napravila profil moje licnosti za sve ove godine.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 402 times
Been thanked: 94 times

Post by KatoBosanski »

Lavlje_srce wrote: 30 Apr 2023, 13:34 Posljednja sam koja bi govorila o ratu i svadjam se danima s forumasima zbog svog pacifistickog stava, a ti mi govoris da spominjem ratovanje??? Krenimo redom. KatolikBosanski (koji nije Hrvat, a nije ni Bosnjak nego je izgleda Albanac katolik pa zbog albanskog jedinstva osjeca superiornost u odnosu na Bosnjake/Bosance) pise da o bosanstvu govore samo "potkapacitirane infantilne kukavice". Uz to kaze citiram "BiH ce ili krenuti naprijed ili nestati u pokusaju kad se rodi generacija nacionalno i politicko svijesnih Bosnjaka, koji su spremni zrtvovati ugodan zivot i sebe i svojih potomaka za ispunjavanje drzavotvornih ciljeva."
Nasif Gljivarlija ti je vec ukazao na manjkavo logicko zakljucivanje i nekoherentnost, ne razumijem zasto se nastavljas dalje blamirati. Sto sam je lako shvatiti iz mojih upisa na zadnjih par stranica, a Kato nema veze sa katolicanstvom, radi se o pravopisnoj konvergenciji originalnog i domaceg jezika. Ljudi koji imaju elementarno poznavanje historije ce vec dokuciti na sto se odnosi referenca.

Uglavnom, nema nikakvih Bosanaca (i Hercegovaca) kao nacije niti ce je biti u sljedecih par stoljeca (osim na papiru kao administrativno-birokratskom terminu odnosno drzavljanstvu), nema nikakve gradjanske drzave koju ce nam napraviti stranci (bez obzira na obecanja u DMSu), a jos manje kao medjusobnom dogovoru sa drugim konstitutivnim narodima. Zao mi je, tako je kako je, nije stvar razlicitih osobnih misljenja i stavova, nego ociglednih cinjenica.

I nije fer i Bosnjaci nisu najgori narod na planeti (bez obzira na redovno podjebavanje), ali su daleko najgori u okruzenju (ako ne racunamo Slavonce, Dalmatince i Vlahe koji su se davnih dana asimilirali u vece i jace politicke subjekte) i ako zele prezivjeti i postati ravnopravni susjedima i komsijama morati ce zasukati rukave i raditi vise, bolje i pametnije od njih. Takve su nam karte podijeljene, ili na naski, tako nam je grah pao.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

KatoBosanski wrote: 30 Apr 2023, 14:10Nasif Gljivarlija ti je vec ukazao na manjkavo logicko zakljucivanje i nekoherentnost, ne razumijem zasto se nastavljas dalje blamirati. Sto sam je lako shvatiti iz mojih upisa na zadnjih par stranica, a Kato nema veze sa katolicanstvom, radi se o pravopisnoj konvergenciji originalnog i domaceg jezika. Ljudi koji imaju elementarno poznavanje historije ce vec dokuciti na sto se odnosi referenca.

Uglavnom, nema nikakvih Bosanaca (i Hercegovaca) kao nacije niti ce je biti u sljedecih par stoljeca (osim na papiru kao administrativno-birokratskom terminu odnosno drzavljanstvu), nema nikakve gradjanske drzave koju ce nam napraviti stranci (bez obzira na obecanja u DMSu), a jos manje kao medjusobnom dogovoru sa drugim konstitutivnim narodima. Zao mi je, tako je kako je, nije stvar razlicitih osobnih misljenja i stavova, nego ociglednih cinjenica.

I nije fer i Bosnjaci nisu najgori narod na planeti (bez obzira na redovno podjebavanje), ali su daleko najgori u okruzenju (ako ne racunamo Slavonce, Dalmatince i Vlahe koji su se davnih dana asimilirali u vece i jace politicke subjekte) i ako zele prezivjeti i postati ravnopravni susjedima i komsijama morati ce zasukati rukave i raditi vise, bolje i pametnije od njih. Takve su nam karte podijeljene, ili na naski, tako nam je grah pao.
To je taj klixovski odgoj, ad hominem na ad hominem. Iza toga slijedi red besmislica tipa "pravopisne konvergencije". Kad bi mi takvi kompleksasi poput vas dvojice odredjivali manjkavost bilo cega, pogotovo logickog zakljucivanja i koherentnosti, ne bih se dobro provela. Medjutim ne odredjujete mi nista, mozete se izdrkavati na forumu sto revnosno i cinite. To su vam dometi.

To da li ima Bosanaca i Hercegovaca ti ne znas i ne mozes znati jer nismo popisani. Ali nas ima, upravo ti pise Bosanka i Hercegovka, ponosna i dostojanstvena, cestita i pametna (svoju pamet sam dokazala van foruma, na forumu je "dokazuju" iskljucivo kompleksasi, vec sam ti napisala). Ovakvi poput mene dugo sute, ali izuzev da nas pobijete ne mozete promijeniti nasu nacionalnu pripadnost. Dok se vi pokazujete demagogijom i flejmom, mi ili doprinosimo ovoj zemlji ili je napustamo. Nikad joj nismo stetili, sada joj ne stetimo i nikad joj necemo stetiti zato sto smo istinski patrioti. Cemu ti doprinosis (ovo je retoricko pitanje jer vidim cemu)? Nema potrebe za daljom razmjenom postova, tj. tvog bezobraznog flejmanja. Jasno mi je da vam je to osnovna vjestina, ali od mene vise necete dobiti odgovor.
Last edited by Lavlje_srce on 30 Apr 2023, 14:38, edited 2 times in total.
Memento Mori

KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

:haha

Hvala na ugodnoj razmjeni misljenja. Pozdrav od Albanca katolika. :mah
bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times

Post by bagra »

spremi se
saces osvanut u potpisu :mmm
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

bagra wrote: 30 Apr 2023, 14:43 spremi se
saces osvanut u potpisu :mmm
Bok bagra. Kako si ti? :tjesi
Memento Mori

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Lavlje_srce wrote: 30 Apr 2023, 14:30
KatoBosanski wrote: 30 Apr 2023, 14:10Nasif Gljivarlija ti je vec ukazao na manjkavo logicko zakljucivanje i nekoherentnost, ne razumijem zasto se nastavljas dalje blamirati. Sto sam je lako shvatiti iz mojih upisa na zadnjih par stranica, a Kato nema veze sa katolicanstvom, radi se o pravopisnoj konvergenciji originalnog i domaceg jezika. Ljudi koji imaju elementarno poznavanje historije ce vec dokuciti na sto se odnosi referenca.

To je taj klixovski odgoj, ad hominem na ad hominem. Iza toga slijedi red besmislica tipa "pravopisne konvergencije". Kad bi mi takvi kompleksasi poput vas dvojice odredjivali manjkavost bilo cega, pogotovo logickog zakljucivanja i koherentnosti, ne bih se dobro provela. Medjutim ne odredjujete mi nista, mozete se izdrkavati na forumu sto revnosno i cinite. To su vam dometi.

To da li ima Bosanaca i Hercegovaca ti ne znas i ne mozes znati jer nismo popisani. Ali nas ima, upravo ti pise Bosanka i Hercegovka, ponosna i dostojanstvena, cestita i pametna (svoju pamet sam dokazala van foruma, na forumu je "dokazuju" iskljucivo kompleksasi, vec sam ti napisala). Ovakvi poput mene dugo sute, ali izuzev da nas pobijete ne mozete odrediti nasu nacionalnu pripadnost. Dok se vi pokazujete demagogijom i flejmom, mi ili doprinosimo ovoj zemlji ili je napustamo. Nikad joj nismo stetili, sada joj ne stetimo i nikad joj necemo stetiti zato sto smo istinski patrioti. Cemu ti doprinosis (ovo je retoricko pitanje jer vidim cemu)? Nema potrebe za daljom razmjenom postova, tj. tvog bezobraznog flejmanja. Jasno mi je da vam je to osnovna vjestina, ali od mene vise necete dobiti odgovor.
Kako niste popisani? A Popis 2013? Doduše ne može se znati baš tačan broj jer Bosanci sa Popisa su ušli u kategoriju Ostali zajedno sa Romima, Mađarima itd. ali se zna tačan procenat Ostalih, a to je 3,7% što znači da ih je između 0,1% i 3,6% na čitavoj teritoriji države Bosne i Hercegovine, ne više.
To si ti popisani na Popisu zamjenila sa popišani na Popisu :D.

A otkud tebi da te se neko želi riješiti samo ako ima drugačiji stav od tebe? Zašto opet smatraš da je sve upućeno tebi lično?
Da ti neko određuje nešto, da se ne bi dobro provela ili da te neko želi da ubije :D.

A kako ti dvolično opet od sebe praviš žrtvu, da svi koji su se izjasnili kao ti ili doprinose državi ili je napuštaju ali joj nikako ne štete dok sataniziraš 51% Bošnjaka da su samim izjašnjavanjem otvorili vrata za mogućnost da štete svojoj državi.

Samo da ti pokvarim iluzije i tepanje samoj sebi, Ejup Ganić koji je isto stvarao krvava polja bi po Popisu 2013 bio “Ostali”.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Naseef Mushroom wrote: 30 Apr 2023, 14:57Kako niste popisani? A Popis 2013? Doduše ne može se znati baš tačan broj jer Bosanci sa Popisa su ušli u kategoriju Ostali zajedno sa Romima, Mađarima itd. ali se zna tačan procenat Ostalih, a to je 3,7% što znači da ih je između 0,1% i 3,6% na čitavoj teritoriji države Bosne i Hercegovine, ne više.

A otkud tebi da te se neko želi riješiti samo ako ima drugačiji stav od tebe? Zašto opet smatraš da je sve upućeno tebi lično?
Da ti neko određuje nešto, da se ne bi dobro provela ili da te neko želi da ubije :D.

A kako ti dvolično opet od sebe praviš žrtvu, da svi koji su se izjasnili kao ti ili doprinose državi ili je napuštaju ali joj nikako ne štete dok sataniziraš 51% Bošnjaka da su samim izjašnjavanjem otvorili vrata za mogućnost da štete svojoj državi.

Samo da ti pokvarim iluzije i tepanje samoj sebi, Ejup Ganić koji je isto stvarao krvava polja bi po Popisu 2013 bio “Ostali”.
Popishani na popisu. Eto ti kulture. I s tobom da covjek razgovara racionalno? Dno dna.

Sigurno da nas je malo, jer su se mnogi silom prilika pridruzili Troglavoj Azdaji koja nam pred ocima rastura BiH 27 dugih godina.

Ne, nego mi ponovo bezobzirno podmeces. Dosta je ljudi koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, a nicim nisu nastetili ovoj zemlji niti ce nastetiti. Samo su strasno izigrani, bas kao i na druge dvije strane. Za to ce doci vrijeme naplate kad-kad. Kad-tad ce sve maske pasti.
Memento Mori

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Vratice se Valter
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

Lavlje_srce wrote: 30 Apr 2023, 15:04 Popishani na popisu. Eto ti kulture. I s tobom da covjek razgovara racionalno? Dno dna.
Poruka koju si obrisala je mozda bila engleska abrevijacija, ali nije bila nista kulturnija.
Sigurno da nas je malo, jer su se mnogi silom prilika pridruzili Troglavoj Azdaji koja nam pred ocima rastura BiH 27 dugih godina.

Ne, nego mi ponovo bezobzirno podmeces. Dosta je ljudi koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, a nicim nisu nastetili ovoj zemlji niti ce nastetiti. Samo su strasno izigrani, bas kao i na druge dvije strane. Za to ce doci vrijeme naplate kad-kad. Kad-tad ce sve maske pasti.
Nisu izigrani, samo znaju tko su i sto su, i toga se ne srame. Takodjer im je jasno da bi promjenom nacionalnog naziva iz onoga koji ima historijsku podlogu i ustavno-pravnu kategoriju u neku utopisticku samo izgubili, stvorili konfuziju medju narodom koji je zbog svojeg kasnog nacionalnog sazrijevanja vec sprdnja, a time bi postao (i to opravdano) jos veca.

P.S. cinjenica da se o ovakvim stvarima uopce jos uvijek raspravlja (bilo na internetskim forumima ili fizickim okupljanjima) je upravo dokaz prethodno navedene tvrdnje i nezrelosti. Kao sto sam u jednom privatnom razgovoru nacuo, nedovrsena nacija.
Last edited by KatoBosanski on 30 Apr 2023, 15:33, edited 1 time in total.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

KatoBosanski wrote: 30 Apr 2023, 15:11

Poruka koju si obrisala je mozda bila engleska abrevijacija, ali nije bila nista kulturnija.
Dok je tvoje ismijavanje mog ozbiljnog upisa bilo - sta? Poruka ljubavi i mira? Osim toga reci nekome da je "popishan" nije ekvivalent "prosetaj" (u vulgarnijoj formi). Da sam mislila da je napisano u redu, upis ne bih izbrisala. Toliko o tome.
Nisu izigrani, samo znaju tko su i sto su, i toga se ne srame. Takodjer im je jasno da bi promjenom nacionalnog naziva iz onoga koji ima historijsku podlogu i ustavno-pravnu kategoriju u neku utopisticku samo izgubili, stvorili konfuziju medju narodom koji je zbog svojeg kasnog nacionalnog sazrijevanja vec sprdnja, a time bi postao (i to opravdano) jos veca.
Dakle utopija je da u BiH zive Bosanci i Hercegovci? Ne, nego se bosanstvo silom preimenovalo u bosnjastvo da bi se ugodilo separatizmu srpske i hrvatske strane. Strani mediji uviek pisu "bosanski Srbi" i "bosanski Hrvati" da bi napravili distinkciju izmedju Srba i Hrvata iz BiH I onih iz Srbije i Hrvatske. Logicno, jer je distinkciju drugacije nemoguce napraviti. Istovremeno bosanski Srbi i Hrvati ne mogu rijec Bosna vidjeti ni napisanu (primjer Bosanskog Broda, Bosanske Gradiske i sl.) jer su decenijama manipulisani pricama o majci Srbiji i domovini Hrvatskoj. Srbiju i Hrvatsku s druge strane zanima ekonomski interes u BiH, ti isti ljudi malo ili nikako. Zakljucak je da su Bosanci i Hercegovci "losi", plus se necega stide. Ma sjajno. :oo Silovanje duha i uma se nastavlja. Samo naprijed. :ok
Last edited by Lavlje_srce on 30 Apr 2023, 15:32, edited 1 time in total.
Memento Mori

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Lavlje_srce wrote: 30 Apr 2023, 15:04
Naseef Mushroom wrote: 30 Apr 2023, 14:57Kako niste popisani? A Popis 2013? Doduše ne može se znati baš tačan broj jer Bosanci sa Popisa su ušli u kategoriju Ostali zajedno sa Romima, Mađarima itd. ali se zna tačan procenat Ostalih, a to je 3,7% što znači da ih je između 0,1% i 3,6% na čitavoj teritoriji države Bosne i Hercegovine, ne više.

Popishani na popisu. Eto ti kulture. I s tobom da covjek razgovara racionalno? Dno dna.

Sigurno da nas je malo jer su se mnogi silom prilika pridruzili Troglavoj Azdaji.

Ne, nego mi ponovo bezobzirno podmeces. Dosta je ljudi koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, a nicim nisu nastetili ovoj zemlji niti ce nastetiti. Samo su strasno izigrani. Za to ce doci vrijeme naplate kad-kad. Kad-tad ce sve maske pasti.
Šta misliš sa “Bošnjaci su izigrani ali će doći vrijeme naplate kad maske spadnu”?
Jel ti to misliš da su se zayebali što su se izjasnili tako pa će skontati da je Bošnjak ustvari SDA projekat sponzorisan od TV Hayata?
Jer kako drugačije zaključiti priču “Malo je Bosanaca jer su se mnogi pridružili aždaji ali će uskoro skontati da su izigrani.”.

Naravno ti isti se ne odnose prema druga dva naroda tako, već ih uvažavaju “Ja imam prijatelje Srbe i Hrvate” i tu ne govore da da su zaluđeni aždajama već se trude da dokažu da nisu svi Srbi i Hrvati nacionalisti i time potvrđuju da ih prihvataju kao Srbe i Hrvate, jer gdje ćeš imati hrabrosti u lice im reći da su Bosanci? Naravno, sa druge strane se može Bošnjaku svašta nagovoriti.

Još nešto, ako me misliš staviti na ignore, par rečenica dok možeš još čitati, možeš to uraditi ali ću te i dalje nastaviti citirati on-topic, gdje ću svaki tvoj argument pobiti sa kontra-argumentom. Ne što sam toliko pametan već što je tvoju priču lahko otpuhati kao vuk kućicu od slame iz one bajke. I to neću pisati radi tebe već radi drugih da vide nelogičnost u tvojim postovima. Smatram da to ne bi bila pametna odluka da dobrovoljno ne znaš kada će neko dovesti u pitanje tvoju (ne)logiku.

Jer to što piše u tvojoj signaturi da ti se ne obraćam znači za mene kao da umjesto toga stoji da ti je omiljena boja plava. Nije ovo emisija muzičke želje već forum za diskusiju sa “quote” funkcijom, gdje se na svaki post i svačiji stav može dati svoje mišljenje.
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

Lavlje_srce wrote: 30 Apr 2023, 15:29 Dakle utopija je da u BiH zive Bosanci i Hercegovci? Ne, nego se bosanstvo silom preimenovalo u bosnjastvo da bi se ugodilo separatizmu srpske i hrvatske strane. Strani mediji uviek pisu "bosanski Srbi" i "bosanski Hrvati" da bi napravili distinkciju izmedju Srba i Hrvata iz BiH I onih iz Srbije i Hrvatske. Logicno, jer je distinkciju drugacije nemoguce napraviti. Istovremeno bosanski Srbi i Hrvati ne mogu rijec Bosna vidjeti ni napisanu (primjer Bosanskog Broda, Bosanske Gradiske i sl.) jer su decenijama manipulisani pricama o majci Srbiji i domovini Hrvatskoj. Srbiju i Hrvatsku s druge strane zanima ekonomski interes u BiH, ti isti ljudi malo ili nikako. Zakljucak je da su Bosanci i Hercegovci "losi", plus se necega stide. Ma sjajno. :oo Silovanje duha i uma se nastavlja. Samo naprijed. :ok

Pseudohistorija. Nije decenijama, nego vise od stoljeca, i ljudi su davnih dana to ne samo prihvatili, nego bili i zvjerskim nasiljem prema nenaoruzanim komsijama demonstrirati u vise navrata. Bosnjastvo nije preimenovani termin, stoljecima je staro i radi se o popularnijem obliku Bosanca/Bosnjanina koji je bio opceprihvacen kako u domacim, tako i stranim izvorima (od komsijskih, do europskih i muslimanskih jezika i naroda). Umjesto tvrdoglavog i mantrickog ponavljanja vaseg, na neistinama nastalog narativa, topla preporuka za knjigu Muhameda Hadzijahica - Od tradicije do identiteta; geneza nacionalnog pitanja bosanskih muslimana.
Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 784 times
Been thanked: 1742 times

Post by Kai »

Ja sam za to da svrbi udju u eu pa da se isele odavde kao hrvati..
Vragolasto..:zao
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Naseef Mushroom wrote: 30 Apr 2023, 15:32Šta misliš sa “Bošnjaci su izigrani ali će doći vrijeme naplate kad maske spadnu”?
Jel ti to misliš da su se zayebali što su se izjasnili tako pa će skontati da je Bošnjak ustvari SDA projekat sponzorisan od TV Hayata?
Jer kako drugačije zaključiti priču “Malo je Bosanaca jer su se mnogi pridružili aždaji ali će uskoro skontati da su izigrani.”.
Pa notorna je cinjenica da su gradjani Bosne i Hercegovine Bosanci i Hercegovci razlicitih vjerskih konfesija. Medjutim, Dayton su potpisali BiH, Hrvatska i Srbija pa je ta notorna cinjenica izbacena iz Ustava. Pitanje za bonus: Kako to da su Srbija i Hrvatska potpisale mirovni sporazum u BiH? Tu se rodio ogroman problem nacionalnog odredjenja bosanskih muslimana kojima nije dozvoljeno da se izrazavaju kao Bosanci i Hercegovci jer bi time bili jedini autohtoni predstavnici BiH (a ostalima je nalozeno da se izjasnjavaju kao Srbi Hrvati), pa se rodio kompromis - Bosnjaci. U tom trenutku smo svi gurnuti u svoj tor. Maske ce kad padnu pasti na svim stranama i svi ce uvidjeti do koje mjere su izigrani.
Naravno ti isti se ne odnose prema druga dva naroda tako, već ih uvažavaju “Ja imam prijatelje Srbe i Hrvate” i tu ne govore da da su zaluđeni aždajama već se trude da dokažu da nisu svi Srbi i Hrvati nacionalisti i time potvrđuju da ih prihvataju kao Srbe i Hrvate, jer gdje ćeš imati hrabrosti u lice im reći da su Bosanci? Naravno, sa druge strane se može Bošnjaku svašta nagovoriti.
Nikome ja nista ne govorim, svako ima pravo da se odredjuje kako zeli. Ali ne mozes ni ti meni govoriti da sam "popishana" zato sto sa Bosanka i Hercegovka. Cinjenice kazu da su bosanski Srbi i Hrvati upravo to. To sto se BiH pokusava rasparcati silom pa u miru izmedju Srbije i Hrvatske vec 30 godina je druga prica.
Last edited by Lavlje_srce on 30 Apr 2023, 15:54, edited 1 time in total.
Memento Mori

Post Reply

Return to “Politika u BiH”