Chan wrote: 30 Apr 2023, 17:07
Ja kao građanin ove zemlje kao Bosanac i Hercegovac tražim svoja prava, a nemam ih. Isto tako ću jasno reći da je popis 2013. godine bio sve samo ne korektan.
Imat ces ih kada (bolje receno ako) Bosnjaci ikada stvore kakvu takvu gradjansku drzavu.
Pored toga što nije bio korektan postojale su čitave medijske kampanje "kako treba biti Bošnjak, a Musliman, Bosanac i Hercegovac i ostalo vodi u ostale". Od one djece koje su koristili "on će meni ti si Bosanac" do ljudi prilikom popisa na terenu jer su po zadatku odozgo ljudima skretali pažnju "ali ako se izjasnite tako bićete u ostalima". Ovo je meni lično potvrdilo bar 10 ljudi koji su popisani.
Sve navedeno su cinjenice. Takva vrsta agitiranja je potpuno legalna i nije nista drugacija od ovog sto vi (pa i neki politicari) radite.
Ti pritisci su bili nepotrebni. Trebalo je pustiti da se ljudi izjasne onako kako se uistinu osjećaju, a to i jeste poenta svakog popisa. Nije poenta popisa da liderima naroda da municiju da se hvale drugima i viču "pogledajte koliko nas je" i da drkaju kurac na to. Naš popis je pretvoren upravo u to zbog jebene konstitutivnosti. Da toga nije bilo i da su popisi bili korektni ja sam uvjeren da bi kategorija ostalih bila do 20% u kojima su Bosanci i Hercegovci jedno 10-15%. To bi već imalo neku težinu i dovelo bi ih skoro do broja Hrvata u državi.
U normalnim drzavama svrha popisa su prije svega statisticki podaci, ali ako mislis da cak i naprednije drzave iste podatke ne koriste u ostvarivanje svojih politickih ciljeva, onda si krajnje naivan. Sto se tice udjela BHovaca (ili Ostalih), njihov veci udjel bi mozda pomogao vecim pravima za Ostale, ali mozda i ne bi. Ne treba potcjenjivati europski cinizam koji bi odmah prebrojao i religijsku vjeroispovijest svake grupacije i na temelju toga donosio zakljucke i nametao izmjene zakona.
Svako ima pravo traziti svoja prava i ravnopravnost, pa tako i ti.