Taare wrote: 03 May 2023, 18:04Ne moraju biti psihopate. Zanemarila si sredinu u kojoj neko živi. Okruženje igra ogromnu ulogu.Lavlje_srce wrote: 03 May 2023, 16:58 Ovo nije tipicno dijete sa psihopatskim crtama karaktera koliko znamo.
Buduci psihopati muce zivotinje, drugu djecu, upadljivi su, tuku se (trouble makers). Nisu povuceni, odlicni ucenici. Ovo je kombinacija dostupnog oruzja, oca koji ga je vodio u streljanu umjesto na karate ili fudbal i vjerovatno usamljenosti i hipersenzibiliteta. Dodaj na to uticaj drustvenih mreza i eto recepta za tragediju.
Ja sam bio odlikaš, al sam isto tako sa sjekirom u ruci haman pa kilometar ganjo bivšeg jarana. Sreća njegova pa je bio brži. Komšiji sadmiru razbio glavu. Uzeo komad armature, ona rebrasta dvaneska.
Mislim da se po mahali pričalo da je falilo cent il dva da bude fatalno.
opet, mene je jedan udario sjekirom u ruku.
Da ne nabrajam ona teža djela koja nisu za foruma.
svi ti hepeninzi su se dešavali kad sam bio godina ko ovaj što je pucao, il čak mlađi.
Zašto? To nam je bilo normalno jer je u okruženju bilo prihvatljivo da se konflikti rješavaju upotrebom sile.
Tako radili i stariji, oni koji su bili naši uzori. Najjači i najhrabriji je bio najpopularniji.
Bio skroz mali kad su me naučili da pucam iz pištolja. Ne sjećam se tačno jesam li završavao osnovnu il sam krenuo u srednju kad sam počeo pucati iz kalaša. Da ne govorim o lovačkom oružju.
Ko mi je davao oružje? Ko me je naučio da pucam? Mahniti odrasli kojima je to bilo sasvim ok.
Njima je bilo ok da ubijam divlje životinje.
Njima je bilo ok da držim horozove i pit bullove za borbe.
Kobejagi počeo petljat oko vjere. Odem do lokalnog hodže i pitam je l ok što svoje pse puštam u borbe. Jes, kaže, al se ne smiješ kladit. To je haram.
Zamisli da tako nešto izađe iz usta čovjeka koji bi ti trebao biti duhovni učitelj.
trebale su godine i promjena sredine kako bih shvatio da je to pogrešno i da nasilje nikad nije rješenje.
Ne znam kako je bilo kod vas, možda ste odrastali uz gertrudu munitić. Mi Boga mi nismo.
Ne sporim da ima divnih i fino odgojnih ljudi. Ali, što se mene tiče, lud je onaj ko osporava da postoje cijele mahale u kojima ćeš naći kamaru ljudi koji bi bili u stanju počiniti najgora djela.
Uglavnom, smatram da smo zakazali kao društvo.
Što je najgore, od vlasti ne očekujem ama baš ništa, iako je vlast ta koja bi morala suzbijati te devijacije.
Pa jbte, naš ministar odbrane izvrće stolove po kafanama, a ministar murije ganja ljude po zenici i u stilu revolveraša preprečuje puteve.
Evo, izgleda da je i ovaj malac rastao u sličnom okruženju. Igrice u kojima se glorifikuje nasilje, opojna sredstva, vršnjačko nasilje, ali i ono u okruženju uspjeli su da formiraju mladog insana koji je u stanju da mrtav hladan ubije toliko ljudi i potpuno mirnim glasom javi policiji.
Sjećaš li se naše stare priče o selu i životu u prirodi bez bliskih komšija? Ubijeđen sam da je to najbolja moguća opcija.

Gdje se to desavalo?
Sto se tice zadnje recenice, u to sam i ja ubijedjena.