SDA

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25900 times
Been thanked: 26526 times
Status: Online

Re: SDA

Post by ironman »

Ova istocna je zapravo predaja komplet opskrbe gasom rusiji..
Ybg,guglaj ako nisi pratio, pa ces vidjeti da se zapravo BH gas iskljucuje iz price .
A ko je najveci potrosac gasa u BiH pa time i najveci platisa?
U momentima kad EU pokusava presjeci ovisnost o ruskom gasu mi je maximiziramo.
dream of spring...
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Post by Taare »

Kako sam shvatio, prave se dvije dodatne. Srpski predstavnici hoće da pljačkaju svoje a hrvatski svoje sugrađane :oo

Image
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Ma to su gluposti. To nama ne treba. Da se ja pitam, uzeo bi se kredit i negdje iznad sarajeva u onim planinama napravila vjetroelektrana kako bi se narod grijao na struju, pa da u potpunosti odjebemo gas.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Eno turčin napravio solarnu kapaciteta preko 1300 mw i platio milijardu dolara.
pa jbte, to je kapacitet dvije te tuzla.
Svi mi se morete obratit
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9786 times
Been thanked: 11528 times

Post by Krokodil Behko »

Taare wrote: 06 May 2023, 09:58 Kako sam shvatio, prave se dvije dodatne. Srpski predstavnici hoće da pljačkaju svoje a hrvatski svoje sugrađane :oo

Image

Uozbilji se.

Riječ je o tome, da je državna kompanija već ispala iz kombinacije za istočnu konekciju, a odmah nakon toga, HDZ traži da ispadne i unutar entiteta. Napraviće svoju firmu, pa će nas hajdučiti na način da će nam naplaćivati transportninu preko svog kantona, kao da je to zasebna država.

Plaćaćemo skuplji gas njegovoj kompaniji, a oni će porez plaćati kao i kladionice - sami sebi.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9786 times
Been thanked: 11528 times

Post by Krokodil Behko »

Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Ma kome "nama", bolan? Koliko znam, sarajevo je jedini grad u bih koji se djelomično grije na gas.
Oni imaju svoj plinovod koji će ostati.
Istočna interkonekcija je za banjaluku i prijedor, a južna za gradove u kojima hrvati čine većinu.
ok, nudili su i zenici da se prikopča, al mi to nećemo.

Što se tiče sarajeva, meni je srce ko trebević jer je kanton sarajevo u prošloj godini imao suficit.
svi bismo trebali biti ponosni na ovogodišnji budžet ks koji iznosi 1,4 milijarde.
ks je ekonomski div.
Ok, prihodi su 1,2 milijarde, ali mi ne smeta ta razlika jer novac ide za bitne projekte od kojih će profitirati građani kantona.
zato me i čudi da se ne radi na postrojenjima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Gdje nam je onaj inat? Što se mene tiče, ne bih bio protiv da se svi mi porežemo kako bi se izgradila elektrana koja bi u potpunosti isključila ruski gas, a kamoli da sam protiv kredita kojim bi se finansirala izgradnja iste.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Krokodil Behko wrote: 06 May 2023, 10:18 Image
2013 honda civic si 0 60
Behko, nemoj meni prodavat sda muda pod bubrege.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Ustvari, kao i uvijek, radi se o parama. Sda koja je kontrolisala bh gas, željela je da taj bh gas bude uvoznik plina i da na taj način ubiru lovu.
njima uopšte ne bi smetalo kada bi svaki grad sa hrvatskom većinom osnovao svoju firmu i distribuirao gas do konačnog potrošača. Dakle, ne bi im smetalo da postoji posušje gas, mostar gas, uznik gas il smilje gas, sve dok te firme kupuju gas od sda.
To je pojasnio sda kadar- jasmin. Prezime ćete naći na kraju citata.
“Oni žele da to bude neki ‘hrvatski plin’, nalik Hrvatskim poštama, Hrvatskim telekomunikacijama, hrvatskoj Elektroprivredi Herceg Bosne, što je nova podjela po ratnim linijama i nacionalnim kriterijima”, dodao je Duvnjak čija stranka neće podržati prijedlog, “ali nije problem da općine ili kantoni formiraju svoje firme koji će biti distributeri plina od plinovoda Južna interkonekcija do krajnjih korisnika, kao što u Kantonu Sarajevo postoji Sarajevogas”.

“BH Gas uveze plin i transportira ga do distributera. Od BH Gasa ga preuzima distributer ‘Posušje gas’, Hercegovina gas’ i dostavljaju ga stanovima, kućama i firmama”, pojašnjava Duvnjak.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Znači, četnik nije bio problem sve dok sda ima zaradu.
BH Gas upravlja dijelom jedinog bh. plinovoda koji ide od Zvornika do Sarajeva, ali samo dijelom koji prolazi ovim entitetom.

Na teritoriji Republike Srpske plinovodom upravlja Gas Promet s Pala kod Sarajeva, koji je u većinskom vlasništvu Srbijagasa.
A evo o kakvom se kriminalu radilo, majku li im poganu.
To je ono govno koje behko slavi radi povećanja penzije

https://www.slobodnaevropa.org/a/bh-gas ... 20224.html
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Sda idila. Zlatni ministar koji je povećo penzije za tri marke.
Privatna firma koja je u vlasništvu porodice federalnog premijera Fadila Novalića i federalnog ministra energije rudarstva i industrije Nermina Džindića godinama izvlači novac iz namjenske industrije BiH! U pitanju je kompanija TMR doo Sarajevo koja je, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, većinu svojih proizvoda prodala vogošćanskom Pretisu. I formalno i suštinski, obje firme kontrolišu Fadil Novalić i Nermin Džindić.
Direktorica firme je Ada Novalić, inače kćerka federalnog premijera Fadila Novalića. Kao vlasnici TMR-a navedeni su Nermin Džindić sa 9,43 posto kapitala, Samir Iskrić sa 3 posto, Ada Novalić sa 25 posto, Azra Novalić sa 10,7 posto, Munir Novalić sa 18 posto, Naida Nivalić sa 17,86 posto.
Novcem izvučenim iz Pretisa, Novalićeva i Džindićeva firma uspjela je u krugu Unisa prošle godine kupiti i halu površine 2356 kvadrata. Takozvani proizvodni prostor kupljen je u avgustu prošle godine od Unis -UTL d.o.o. Vogošća. Cijena je bila 506 hiljada maraka.

Vlasnik Unis UTL-a je gradačačka firma TMD čiji je vasnik porodica Hanić s kojom je Fadil Novalić godinama imao zajednička ulaganja. U pitanju je poslovna hala koja je nakada pripadala državnoj kompaniji UNIS TOOLS koja se nalazi u stečaju, a kojom je, tokom propadanja, kao član Nadzornog odbora, upravljao - Fadil Novalić.
Isto su radili sa "zrakom"
Svi mi se morete obratit
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

https://imovinapoliticara.cin.ba/profil ... php?id=189

Centar za istraživačko novinarstvo je jedini na kojem čitam informacije o političarima, sudijama... Ima sve. I ono što nisu prijavili, a oni "iskopali".
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Dedera još malo o fadilovim vezama i vezicama

https://zurnal.info/clanak/miljenica-fa ... rini/25674
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Nego, sjećate li se afere bh pošta? Ono kad je ta državna firma trebala da kupi zgradu od fadilove kćerke?
Pardon, fadilova kćerka nije vlasnica zgrade. Ona je imalac dokumentacije kako je to reko babuka fadil.
Svi mi se morete obratit
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25900 times
Been thanked: 26526 times
Status: Online

Post by ironman »

Prosipas se konstantno.
I meni zvucis ko superhik. Onaj sto uzima siromasnim i daje bogatima.
Degradiranjem drzavnog preduzeca i davanjem prava na uvoz i distribuciju plina entitetima je prenos nadleznosti sa drzave na entitete.
Oni koji to zele rekli bi baby steps.
Hajmo polako,jednu po jednu nadleznost sve dok ne budemo mogli reci " pa sta ce nam drzava"..
Nasi relaksatori to maskiraju omiljenim blejanjem sda,fadil,diploma..
dream of spring...
Alija
Na probnom
Na probnom
Mood:

Post by Alija »

Briga nekoga za nekakvu SDA jer se maze to na hljeb
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Ja se prosipam? Nije te sramota napisati takvo nešto? Haman da nije. Još uvijek čekam izvinjenje za sinoćnje nazivanje lažovom.
Kad smo već kod toga, ko god je bio sinoć i pratio temu, prisustvovao je argumentovanom iživljavanju nad sugovornicima koji su vrijeđanjem i vikom pokušavali da prikriju neznanje.

I ovaj put, naravno, pišeš bezze stvari koje kriješ iza ad hominema.
prijenos nadležnosti? Je li ovo neki vic?
Ako bi neki srbin ili hrvat kupio tešanjski kiseljak, je li i to prijenos nadležnosti?
Firma pod kontrolom sda bande poznata po kriminalnim radnjama neće biti uključena u posao sa novim gasovodom i to je prijenos nadležnosti?
Ljubi te brat, kad si već tako upućen, možeš li mi kazati ko se bavi distribucijom gasa po evropskim državama?
Znaš li ko je eon? Znaš li ko je uniper? Znaš li ko je orop? Naravno da ne znaš. Možda će ti ovaj posljednji biti poznat pod aktuelnim nazivom, a to je omv.
Njemački uniper(od prošle godine u vlasništvu države) može otvarati firme širom evrope i recimo rusima prodavati energiju nastalu iz ruskih izvora, ili šveđanima iz švedskih izvora, a ovi ne mogu?
Nije problem ni gas res?

Meni je to nešto najbolje što se moglo desiti. Onaj ko prodaje plin, želi svoje pare. Svi koji učestvuju u transportu, žele svoje pare. Da, čak i hrvatska sa onom skalamerijom na krku.
Još se nadam da će u nedostatku azerbejdžanskog proteći ukapljeni plin sa lng na krku.
Samo nek muzu i uznike i četalje. Samo izvlači pare.
nama to ne treba, niti bi nas trebalo zanimati.
daj mi vlast i bh gas bi u periodu od dvije godine bio sravnjen sa zemljom.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Alija wrote: 06 May 2023, 14:40 Briga nekoga za nekakvu SDA jer se maze to na hljeb
Ne maže, alija. Nema se šta namazati, niti ima nešto na šta bi se namazalo jer je sda pokrala i namaz i hljeb.
Svi mi se morete obratit
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 166 times
Been thanked: 372 times

Post by harlekin »

Taare wrote: 06 May 2023, 15:01
Alija wrote: 06 May 2023, 14:40 Briga nekoga za nekakvu SDA jer se maze to na hljeb
Ne maže, alija. Nema se šta namazati, niti ima nešto na šta bi se namazalo jer je sda pokrala i namaz i hljeb.
Ajd sto ukrade hljeb nego sjebe i pekaru da neb tko poslije mogao ispeci koji :mrgud
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Aferim. Upravo tako.
Svi mi se morete obratit
Post Reply

Return to “Politika u BiH”