Bosna Šapatom Pade

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2681 times
Been thanked: 8282 times
Status: Online

Re: Bosna Šapatom Pade

09 May 2023, 13:00

Chan wrote: 09 May 2023, 12:16 Haman da su krenuli praviti čistku. Na udaru su Hadžibajrić, njegov sin i još mnogi drugi.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcinsk ... /230509074
Pa ti Ogreševicu nemoj u koaliciju sa pešestorkom.
Eto ti sad :D.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3893 times
Been thanked: 3591 times
Status: Offline

09 May 2023, 13:06

insomnia wrote: 09 May 2023, 12:00 Lik MVP a ne zna se u navedene zemlje vec moze ici sa Lk
Glavni argument bajram na Kosovu
Strasno
Pa to je bilo i za očekivati, kada hoćeš izdati i dušmaninu pod noge, a da ti narod i dalje vjeruje i aplaudira je pomenuti bajram, islam, džamije.
Učio je od najboljih.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13881 times
Been thanked: 22824 times

09 May 2023, 13:18

Krokodil Behko wrote: 09 May 2023, 09:51 I šta kažu ovi maloumni patetičari, išo Dino odati počast žrtvama masakra u BG?

Ama, išao je on zbog drugih stvari.
Da je makar neke pare uzeo. Ovako, izdade i prodade nas tačno za kesicu smokija

Ovaj se moze desiti samo Suljama i Mujama.
Dozvolite da se obratimo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

09 May 2023, 14:52

Ovo bi haman i bilo nabolje rjesenje “bosnjackog pitanja”
Eto probalo se, vidilo da se ne zna. Vratimo se stvarima oko kojih se mozeno dogovoriti
Mir, mir, mir, niko nije kriv. Izvinite sto ste nas genocidisali. Hajmo sad svi ponovo postati Enis Beslagic i Damir Dzumhur. Prvo sapun pa parfem i na Zvezde granda. Kae kroz Bosnu ne pjevaj
Bice ‘cina kod Aleka, tufahija u Prizrenu i Pristini, piramide, Đokaj u Visokom. Ojha
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

09 May 2023, 15:31

Kada se priča o političarima znaju teške riječi pasti, nekada zasluženo, nekada iz afekta, nekada se preuveličaju optužne na njihov rad.

Ali ne može mi niko tvrditi da nije psihički bolesnik neko ko ozbiljan stane pred kamere i samouvjereno govori kako je nakon 100 dana njegovog mandata Bosna i Hercegovina postala nezaobilazan faktor na SVJETSKOJ sceni.

Nešto šta danas ne mogu tvrditi ni Holandija, Belgija ili Portugal.
Za Konakovića smo nedavno bili najgora država na svijetu jer nas je SDA decenijama u to uvalila, a on je za 100 dana nadmašio i Holandiju i doveo nas u rang Amerike, Francuske i Njemačke.

Patetika Vučića “Ne znam… mmh… kako ću… Alisi i … Murizu na … oči poslije… ovoga”

Deluzija Trumpa “Ja sam za samo 20 minuta riješio srpsko-albansko pitanje”

I ponašanje poput nekih SDAovaca što se za svaki svoj potez krije iza vjere umjesto iza argumenata, u ovom slučaju pominjanjem Bajrama.

Uz ove kombinacije defitivno najpoganiji i najopasniji (za nas) aktuelni političar nakon Vučića.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

09 May 2023, 17:13

Mnogi ne posvećuju dovoljno pažnje njegovom “Znate li koliko Bošnjaka bi moglo jedni drugima za Bajram?” ili posvećuju pažnju ali u pogrešnom kontekstu.

Bošnjaci imaju opravdan strah od Otvorenog Balkana, zbog iskustva 90-ih kada smo bili zajedno sa Srbijom ili što je taj Balkan potvrda da nećemo nikada biti dio EU,
ali su se bar do sada svi trudili da to lijepo upakuju “To je dobro za ekonomiju, od toga ćemo svi profitirati, lakša će biti saradnja i komunikacija tih zemalja što će unaprijediti svaki dio društva i države bla bla bla”

I onda od svih tih likova, baš “naš predstavnik” kaže da je taj Balkan dobar i od svih razloga navede prvo i jedino “da možemo ići jedni drugima za Bajram”.

Nikako da mu prvo padne na pamet ujedinjenje Bošnjaka zbog poslovne saradnje, ekonomije ili turizma, već samo da nam je lakše ići jedni drugima na Bajram.

Sa tim ne samo da radi za šta je krivio SDA, da su narod Bošnjake sveli na vjersku skupinu, već je i izdao koji bi ulogu imali i sa čim on nema samo problem, već to i pozdravlja i zalaže se.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 49378 times
Been thanked: 8779 times

09 May 2023, 17:14

Sa din dusmanom more samo svercer profitirat, normalan narod nea koristi od toga 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9517 times
Been thanked: 11256 times

09 May 2023, 17:38

Znači, svi smo ga čuli, kad je govorio to o otvorenom Balkanu.
Prozvao ga Dragan Bursać, a ovaj mu momentalno odgovorio.
Jedini visoko zvaničnik na planeti, koji pročita cijeli twitter svaki dan :D

Laže i više nego Vučić

"Obratio mi se Dragan Bursać, bolje rečeno naružio me u kolumni. Pozvao se na dva spina, dvije laži. Jedna je napisana u naslovu teksta čitanog i nekad objektivnog portala dok u samom tekstu piše tačno i potpuno drugačije, a druga je laž i u naslovu i u tekstu na drugom portalu koji laži sije svakodnevno.

Gospodine Bursać, opasan je ovaj sistem koji se ruši. Ako vas uvuku u vrtlog svog lažnog narativa može se desiti da vas pretvore u novog Avdu Avdića, a sa te se staze na staze objektivnog novinarstva ne može vratiti. Kad god budete raspoloženi za razgovor uživo, intervju ili snimanje kamerom, vrlo rado ću se odazvati. Čuvajte dignitet kritike i pisane riječi", napisao je Konaković izbjegavajući javno navesti na koje "spinove" i koje portale misli.

"Ne patronizirajte novinarima"
Ubrzo je stigao i odgovor Bursaća na navedenu Konakovićevu prozivku. Bursać je upozorio Konakovića da ne patronizira novinarima i da ne guši slobodu misli i pisane riječi. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

Poštovani ministre Konakoviću,

Nije mi poznato da je do sad sa pozicije moći vršen ovakav pritisak na novinare, pa hajde da vam odgovorim.

Dakle, ja sam vaš korektiv kao novinar i kolumnista, a ne vi moj. Vi ste uposlenik svih građana i građanki i na poziciji ste moći, koja vam daje privilegije, ali i odgovornosti. I to najveće moguće odgovornosti u jednoj državi jer ste Ministar vanjskih poslova. Vaš posao je najpodložniji kritikama i ovdje i bilo gdje u svijetu i to vam je jasno.

To prvo, a sad drugo i bitnije. Veliki Alber Kami je kazao kako je novinar misleće biće koje kritički promišlja stvarnost. Moj i vaš stav ne moraju biti jednaki, ali ja kao novinar moram napisati istinu. A pisao sam samo i jedino istinu i to citirajući vas i vaše izjave. Zašto vi izjavljujete to što izjavljujete, ne znam. Do vas je.

Isto tako do vas je i da ne patronizirate novinarima i da ne gušite slobodu misli i napisane riječi. Koliko sam prijetnji zbog istine dobio, mislim da i sami znate, kao što znate u kakvim okolnostima i uslovima živim u Banjaluci, upravo zbog pisanja istine, ali toje sad manje važno.

Ono što je važno je da pokušate maksimalno dobro raditi svoj posao, kao i ja svoj. Za svoj sam dobio neke od najvažnijih međunarodnih novinarskih nagrada, pa mogu kazati da znam ponešto o njemu.

Što se tiče vašeg poređenja sa nekim ljudima i nekim medijima, ja nisam niko od njih, ja sam Dragan Bursać, čovjek koji misli svojom glavom, kome je ideja vodilja - sloboda i koji nema oraha u džepovima.

Kažete, opasan je ovaj sistem koji se ruši. Ja sam kritički pisao o tom sistemu još dok ste vi kao član SDA bili dio tog sistem i mislim o njemu sve najgore. Mnogo gore od vas, vjerujte mi. Ali vi ste sad, gospodine Konakoviću, na vlasti i vi povlačite poteze od kojih zavisi budućnost vaše, ali i moje Bosne i Hercegovine.

Hvala vam još jednom i sasvim sam siguran da ćemo popiti kafu u Sarajevu ili bilo gdje kad se sretnemo!

Iskreno, Dragan Bursać

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

09 May 2023, 18:03

U pravu su bili behko i iron. Bez ovog ništa ne potpisivat.
"Vidite šta nam se desilo prije nove godine, Energoinvest, kao dobavljač je potpisao povećanje transportnih tarifa kroz RS za 50 posto. Razlog zbog čega su oni to uradili je da su prije nove godine napravili fiktivne radove gdje se ništa nije radilo na gasnom sistemu i smanjili dotok prirodnog gasa za Sarajevo i rekli ako ne pristanete na te tarife od 1. januara ćemo vam u potpunosti obustaviti gas. To svi znaju. I to nije način na koji treba krenuti u ove projekte. Sa državnim zakonom takve ucjene ne mogu provoditi", ističe Bečarević.
Zašto? Zbog ovog

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da je spreman da podrži Južnu interkonekciju, ali da energetika nije u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Dodik je naveo i da mu nije jasno zašto neko blokira razvojne projekte, a povod je bila izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića vezano za interkonekcije.

"Mi smo spremni na to da podržimo južnu konekciju, ali oni moraju da shvate da energetika nije u nadležnosti BiH. To nije u skladu sa Ustavom (Zakon o gasu BiH). Ako neko smatra da treba zaustaviti razvojne projekte u Republici Srpskoj, zaustavićemo i mi u BiH, neće biti realizovani", poručio je Dodik.
Istina da energetika nije bila na državnom, nego na kantonalnom nivou(što se tiče rs, samo na entitetskom), ali je petrič nametnuo odluku kojom je to prenijeto na državni nivo i svi su pristali na tu odluku.
Svi mi se morete obratit

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

09 May 2023, 19:41

Hvala Bursacu sto podsjeti Konakovica da je uposlenik gradjana i gradjanki, a nije nam bilo kakav autoritet niti nam moze nametati misljenje.

Mozda se srusi i njegov megalomanski pristup. Prenaglo, preagresivno i na pretjerano patronizirajuci nacin je krenuo, a kod naroda bas i nema neki kredit. O intelektualnom kapacitetu da i ne govorimo. Moguce da je autoritet u svojoj kuci, sto se tice ostalih mora pokazati rezultate rada. Dosad ima gafove. Bosanci su preumorni od svih vas coporativno, od preletaca mozda i najvise. Dok upozorava druge i ponasa se poput dokone domacice, bilo bi mu pametnije da se pozabavi ucenjem barem osnova diplomatije.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

09 May 2023, 20:05

Interesantno kako Konaković kod Dodika, Čovića, Vučića i Milanovića glumi zrelu osobu koja ne reaguje na njihove izjave jer želi biti diplomata dok Komšiću i Bursaču odgovara odmah kao neka internet mahaluša.

Ali pazite tog ega i arogancije, drugim riječima “Bursaču ne budi SDA botina” jer čovjek koristi demokratsko pravo da ga kritikuje.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25160 times
Been thanked: 25581 times

09 May 2023, 20:05

Lavlje_srce wrote: 09 May 2023, 19:41 Hvala Bursacu sto podsjeti Konakovica da je uposlenik gradjana i gradjanki, a nije nam bilo kakav autoritet niti nam moze nametati misljenje.

Mozda se srusi i njegov megalomanski pristup. Prenaglo, preagresivno i na pretjerano patronizirajuci nacin je krenuo, a kod naroda bas i nema neki kredit. O intelektualnom kapacitetu da i ne govorimo. Moguce da je autoritet u svojoj kuci, sto se tice ostalih mora pokazati rezultate rada. Dosad ima gafove. Bosanci su preumorni od svih vas coporativno, od preletaca mozda i najvise. Dok upozorava druge i ponasa se poput dokone domacice, bilo bi mu pametnije da se pozabavi ucenjem barem osnova diplomatije.
On bolje ne zna,koliko god se upinjao.
Dobar,ako ima ko ce mu rec sta da radi da to poslusa ,dalje i ne bas..al eto.
Mali Cenga iz Sdp je svijet izmislio za ovog..ali Cenga nije hraljo i ne gura se..
dream of spring...

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2918 times

09 May 2023, 20:24

Naseef Mushroom wrote: 09 May 2023, 20:05 Interesantno kako Konaković kod Dodika, Čovića, Vučića i Milanovića glumi zrelu osobu koja ne reaguje na njihove izjave jer želi biti diplomata dok Komšiću i Bursaču odgovara odmah kao neka internet mahaluša.

Ali pazite tog ega i arogancije, drugim riječima “Bursaču ne budi SDA botina” jer čovjek koristi demokratsko pravo da ga kritikuje.
No, jesil planirao iduci Bajram
Ili Pazar ili Pristin :cvike
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

09 May 2023, 20:28

Taare wrote: 09 May 2023, 18:03 U pravu su bili behko i iron. Bez ovog ništa ne potpisivat.
"Vidite šta nam se desilo prije nove godine, Energoinvest, kao dobavljač je potpisao povećanje transportnih tarifa kroz RS za 50 posto. Razlog zbog čega su oni to uradili je da su prije nove godine napravili fiktivne radove gdje se ništa nije radilo na gasnom sistemu i smanjili dotok prirodnog gasa za Sarajevo i rekli ako ne pristanete na te tarife od 1. januara ćemo vam u potpunosti obustaviti gas. To svi znaju. I to nije način na koji treba krenuti u ove projekte. Sa državnim zakonom takve ucjene ne mogu provoditi", ističe Bečarević.
Zašto? Zbog ovog

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da je spreman da podrži Južnu interkonekciju, ali da energetika nije u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Dodik je naveo i da mu nije jasno zašto neko blokira razvojne projekte, a povod je bila izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića vezano za interkonekcije.

"Mi smo spremni na to da podržimo južnu konekciju, ali oni moraju da shvate da energetika nije u nadležnosti BiH. To nije u skladu sa Ustavom (Zakon o gasu BiH). Ako neko smatra da treba zaustaviti razvojne projekte u Republici Srpskoj, zaustavićemo i mi u BiH, neće biti realizovani", poručio je Dodik.
Istina da energetika nije bila na državnom, nego na kantonalnom nivou(što se tiče rs, samo na entitetskom), ali je petrič nametnuo odluku kojom je to prenijeto na državni nivo i svi su pristali na tu odluku.

Pa to ti govorim.
Hoće naplaćivati transportninu, preko svog entiteta, a cijena sitnica - 50% poskupljenje.
Energoinvest se utalio s Dodikovim, pa hoće zarađivati na narodu.

Isto to, sad želi i Čović.
Osnovao firmu u ZHK, koja će naplaćivati nama transport gasa, ko da su država.

Zanimljivo, osnovali firmu dole, a kažu sad Vlada FBiH da da pare, da se sve to izgradi i kad se završi - njima sve. Pa jebemu mater, mi im sagradimo, a oni bi nas poslije ohajdučivali svaki dan.

Da stvar bude i zanimljivija, ima 6 godina kako je hrvatska gasna kompanija potpisala ugovor s našom državnom kompanijom BH Gas. Pošto su se okolnosti promijenile, Hrvatska sad ima podršku EU i USA, odjednom više ne žele razrađivati detalje ugovora s državnom kompanijom i čekaju da se Čović izbori za ovu pljačku.

Pominje se "kompromis", Čović će odustati od kantonalne firme, a zauzvrat izbacit će našeg čovjeka sa pozicije direktora BH gasa, pa će im dati i to nakon svega.

Što se tiče nadležnosti, u Ustavu piše ( član III tačka 1. stav i ) nadležnost za međuentitetski transport.
Transport gasa je takođe transport.

Dalje, Evropska energetska zajednica, ionako nam lupa sankciju za sankcijom zbog svega, pa i zbog neregulisanosti prometa gasom na državnom nivou. Dakle, ono što je Komšić jučer govorio istina je, a ne neki spin.

Nepostojanje ove legislative je jedan od razloga zbog kojih je Bosna i Hercegovina pod sankcijama Evropske energetske zajednice od kraja 2020. godine.

Bosna i Hercegovina je pod sankcijama zbog nepoštovanja Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, Direktive o sumporu i gorivima, kao i Trećeg energetskog paketa za električnu energiju i gas.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u zemlju već godinama najviše prirodnog gasa stiže iz Ruske Federacije – redovno više od 50 odsto (ilustrativna fotografija)

"Bosna i Hercegovina nema zakon o gasu, niti ima državnog regulatora koji bi mogao da kontroliše, između ostalog, i pitanje monopola", upozorila je tada Evropska energetska zajednica.
https://www.slobodnaevropa.org/a/bosna- ... 96249.html

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

09 May 2023, 20:40

Pasaga wrote: 09 May 2023, 20:24
Naseef Mushroom wrote: 09 May 2023, 20:05 Interesantno kako Konaković kod Dodika, Čovića, Vučića i Milanovića glumi zrelu osobu koja ne reaguje na njihove izjave jer želi biti diplomata dok Komšiću i Bursaču odgovara odmah kao neka internet mahaluša.

No, jesil planirao iduci Bajram
Ili Pazar ili Pristin :cvike
Nisam ubrzo :)
Ali i da jesam planirao, to mogu i bez ove šuplje Konakovića o otvorenom Balkanu

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

09 May 2023, 20:42

Klasična hajdučija.
Svi mi se morete obratit

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

09 May 2023, 22:56

ironman wrote: 09 May 2023, 20:05
Lavlje_srce wrote: 09 May 2023, 19:41 Hvala Bursacu sto podsjeti Konakovica da je uposlenik gradjana i gradjanki, a nije nam bilo kakav autoritet niti nam moze nametati misljenje.

Mali Cenga iz Sdp je svijet izmislio za ovog..ali Cenga nije hraljo i ne gura se..
Slazem se, samo takvim se ne dozvoljava da prosperiraju.

Sta mislis o danasnjim hapsenjima Hadzibajrica i vrle mu sekretarice? Nemoj samo reci da je to "udar na Bosnjake".
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25160 times
Been thanked: 25581 times

09 May 2023, 23:05

Lavlje_srce wrote: 09 May 2023, 22:56
ironman wrote: 09 May 2023, 20:05
Slazem se, samo takvim se ne dozvoljava da prosperiraju.

Sta mislis o danasnjim hapsenjima Hadzibajrica i vrle mu sekretarice? Nemoj samo reci da je to "udar na Bosnjake".
Ma jok.
Korupciju u korijenu sasjeci..
Pa ako je neko pricao o tome da su drzavni suzbenici( sve ubrajam od saltera do predsjednika) najveci problembto sam ja..
U prici se zaboravlja da bi sda sama mogla formirati vlast da se zbog licnog interesa nisu iz nje povukli ovi koji sjede na celu opozicije..
Sdp i ns su nebitan faktor kad pogledas glasove koje ima sda i oni od nje nastali..
Ono sto me smeta je ocigledno.
Promijenis dres i odjednom uskrso ko Isus,opran od svega..
dream of spring...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

10 May 2023, 10:26

Što je najgore, sutra da su izbori, opet bi ovi pobijedili

Image
livecode json