Valjda nacijuLavlje_srce wrote: 16 Feb 2023, 00:35 Izjaviti da ljudi s muslimanskim imenima ne trebaju raditi u pivari, je poput izjave da Zidovi ne trebaju raditi u Holivudu.
Ovo kao osnovna skola, treba objasnjavati da nisu svi ljudi vjernici bez obzira na konfesiju.
Što se tiče današnjeg vakta, stvar je vrlo jednostavna.Taare wrote: 16 Feb 2023, 10:23Što se mene tiče, tvoj jedini problem u vezi ovoga jeste taj što tražiš neku logiku.Arthur Dent wrote: 16 Feb 2023, 08:34 da, shvatam. hvala! razmislit cu o tom aspektu.
moje sadasnje misljanje je da ti ajeti ove lijepe mekanske sure djeluju u vremenu kada islam tek zazivljava i u biti je po tefsiru ajet koji odgaja, posto su beduini svojim izjavama podigli sebe na poziciju koja im jos ne pripada. znaci "vjerujete, ali ne shvatate sustinu vjere, iman jos nije usao u vasa srca".
ovi ajeti mi ne daju mogucnost da sebe neko u ovo moderno vrijeme naziva "onim koji se pokorava svevisnjem", a da nije vjernik. ne nakon evo haman 15 stotina godina islama.
za sada je za mene musliman = vjernik, onaj koji se pokorava svevisnjem, tj. nema muslimana nevjernika.
sto bi za mene znacilo ako se pridrzava islamskih pravila, tj, ako je musliman, ne moze raditi sa alkoholom.
Problem je to što kod ademovih sinova tj. ljudi logika ne pije vode.
npr., iako znamo da u bosni imaš solidan broj doktora političkih nauka, funkciju ministra vanjskih poslova obnaša nastavnik tjelesnog odgoja. Gdje je tu logika
Šalu nastranu. Evo dodatno pojašnjenje.
Musliman je onaj koji glasno i jasno primi islam. Ono, da ljudi čuju. Musliman ne mora biti vjernik. Musliman može biti i nevjernik. U tom slučaju, dotična osoba dobija još jednu "titulu", a to je munafik.
Što se tiče islamske historije, najbolji primjer je abdulah ibn ubej ibn selul.
to je osoba koja je ušla u historiju noseći titulu vođe munafika. Je li abdulah bio musliman? Naravno.
Izjavio je da prihvata islam, čak je i učestvovao u nekim islamskim obredima.
kruna svega je to što mu je nakon smrti klanjana dženaza.
Lično znam čovjeka koji posti samo zbog svog oca. Neće da mu se babo razočara. Dakle, on je po vanjštini musliman, a tako se i tretira.
Upravo dobrih poziv da obavim nešto neodložno. Postam ovaj dio da se ne izgubi. ABd kasnije ću dovršiti.
Dakle, ne moraš odgovarati na ovaj dio.
Oni imaju toliko sposaban kadar da ne mogu u krugu od 500 metara od pivare dostaviti pive.
Nemam pojma.Ja je volim i moje je da je popijem.Kad narucim ima.CikCikCikPogodi wrote: 16 Feb 2023, 15:31Oni imaju toliko sposaban kadar da ne mogu u krugu od 500 metara od pivare dostaviti pive.
Naseef Mushroom wrote: 16 Feb 2023, 16:26 Kristijan Golubović: Jedan Pirke je morao biti ubiven.
HAVANA: Jedan pivke je morao biti popiven.
Bolje biti pijan nego star,HAVANA wrote: 16 Feb 2023, 16:50IMG-3af3fc8712a6ec5c2bb7e505daaa24fb-V.jpgNaseef Mushroom wrote: 16 Feb 2023, 16:26 Kristijan Golubović: Jedan Pirke je morao biti ubiven.
HAVANA: Jedan pivke je morao biti popiven.
Greška u hitu Plavog orkestra: Loša priznao da je pjesmu pisao pijan
Hit numera Plavog orkestra "Bolje biti pijan nego star" krije veliku grešku koju je malo ko primijetio.
Pjesmu “Bolje biti pijan nego star” obožavali su svi u bivšoj Jugoslaviji, a i današnje generacije je vrlo dobro znaju. No, iako mnogi znaju tekst ove pjesme od početka, pa do kraja, malo ko je primijetio da u njenom tekstu postoji velika nelogičnost.
Sam Saša Lošić je prije nekoliko godina priznao da je napravio grešku, koju ni on nije primijetio godinama.
Naime, na samom početku pjesme stihovi glase: “Žao mi je što smo bili samo dobri drugovi”.
U refrenu je, međutim, potpuno drugačija situacija i Loša pjeva: “Vino ne zna da smo nekad bili sretni par”.
Saša Lošić ispričao je da je bio pijan dok je u mladosti pisao ovu pjesmu.
“Pjevam je 25 godina i nikada nisam to primijetio. Pola pjesme je potpuno iracionalno”, rekao je on jednom prilikom.
Jok, konfesiju.Koraci_u_noci wrote: 16 Feb 2023, 11:11Valjda nacijuLavlje_srce wrote: 16 Feb 2023, 00:35 Izjaviti da ljudi s muslimanskim imenima ne trebaju raditi u pivari, je poput izjave da Zidovi ne trebaju raditi u Holivudu.
Ovo kao osnovna skola, treba objasnjavati da nisu svi ljudi vjernici bez obzira na konfesiju.
Jes al kamo oni sto su prokleti? Koji toci, kome se tocii, koji nosi i kome se nosi…Chan wrote: 16 Feb 2023, 09:05 Šta musliman radi u pivari?
Pa da zaradi još ako je dobra plata od koje prehranjuje porodicu...
Dakle, fokus vam je nebitan u cijeloj ovoj priči, već diskriminacija ako je prisutna i volio bih da se istražno novinarstvo pozabavi ovim.
Ma to su trivijalnosti jer je u pitanju posao od kojeg zarađuješ i od kojeg možeš prehraniti porodicu. Ljudi bi se trebali malo više baviti suštinom.insomnia wrote: 11 May 2023, 17:52Jes al kamo oni sto su prokleti? Koji toci, kome se tocii, koji nosi i kome se nosi…Chan wrote: 16 Feb 2023, 09:05 Šta musliman radi u pivari?
Pa da zaradi još ako je dobra plata od koje prehranjuje porodicu...
Dakle, fokus vam je nebitan u cijeloj ovoj priči, već diskriminacija ako je prisutna i volio bih da se istražno novinarstvo pozabavi ovim.
A ne znam bas da su trivijalnosti. Doduse mozda je halal po bosanskom islamuChan wrote: 11 May 2023, 18:05Ma to su trivijalnosti jer je u pitanju posao od kojeg zarađuješ i od kojeg možeš prehraniti porodicu. Ljudi bi se trebali malo više baviti suštinom.insomnia wrote: 11 May 2023, 17:52
Jes al kamo oni sto su prokleti? Koji toci, kome se tocii, koji nosi i kome se nosi…
Drugo bi bilo da ga ti sam praviš recimo da pečeš rakiju. To je već nešto drugo.
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests