Čajevi
Moderator: Krokodil Behko
- Zanki
- saudade

- Has thanked: 28496 times
- Been thanked: 32551 times
- Status: Offline
Re: Čajevi
E baš mi triba preporuka za nove čajeve... Nešt san ove trenutne izguštala.
Znači muler, odlično, sutra ću se zaletit
Znači muler, odlično, sutra ću se zaletit
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
- Vanilla
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 5303 times
- Been thanked: 6800 times
Bijeli čaj za vitalnost
Bijeli čaj poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote, izuzetno je rijedak jer se bere samo nekoliko dana, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji zadržavaju najviše polifenola i imaju jaka antioksidativna svojstva.
Bijeli čaj, vrhunski antioksidant i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Mlado lišće i pupoljci beru se neposredno prije nego što se pupoljci otvore i započne oksidacija. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu posjeduje minimalnu trpkost, tj. okus mu je blaži, mekši, manje travnat.
Čim se malo ohladi postane gorak
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Prema pelinu je sladak...Vanilla wrote: 06 Mar 2023, 09:23Bijeli čaj za vitalnost
Bijeli čaj poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote, izuzetno je rijedak jer se bere samo nekoliko dana, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji zadržavaju najviše polifenola i imaju jaka antioksidativna svojstva.
Bijeli čaj, vrhunski antioksidant i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Mlado lišće i pupoljci beru se neposredno prije nego što se pupoljci otvore i započne oksidacija. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu posjeduje minimalnu trpkost, tj. okus mu je blaži, mekši, manje travnat.
Čim se malo ohladi postane gorak![]()
- Zanki
- saudade

Za povišene jetrene nalaze, tj. nalaze jetrenih enzima i općenito za zdravlje jetre i protiv povišenih masnoća, odlično će pomoći čaj i kapi od maslačka, koprive, pirike, sikavice, borovnice i komorača.
Dnevno skuhati i popiti pomalo tijekom dana litru čaja.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41567 times
- Been thanked: 28354 times
Kamo lukZanki wrote: 14 May 2023, 09:08 Za povišene jetrene nalaze, tj. nalaze jetrenih enzima i općenito za zdravlje jetre i protiv povišenih masnoća, odlično će pomoći čaj i kapi od maslačka, koprive, pirike, sikavice, borovnice i komorača.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- Zanki
- saudade

Ma ovo mi palo na pamet s članka zbog nešta drugo...Rum wrote: 14 May 2023, 09:12Kamo lukZanki wrote: 14 May 2023, 09:08 Za povišene jetrene nalaze, tj. nalaze jetrenih enzima i općenito za zdravlje jetre i protiv povišenih masnoća, odlično će pomoći čaj i kapi od maslačka, koprive, pirike, sikavice, borovnice i komorača.
Jučer mi se prija ka po običaju kupa u moru, ona se kupa priko cijele godine i malo podalje ekipa neka neman ti poima, momak i cura sa kontinenta ka bi ne bi uša ovaj do kolina i nije moga vratia se, ništa evo ih u hudicama smrznuti da štae reć sad kako bi oni to izveli...
Ova moja je počela kako to ne ide odmah i momak reče da on pati od jetre da je svašta proba i da više ni u šta ne viruje da je doša se izličit na more šta mi je malo čudno...
Još kaže kako tamo neki lik naplačiva 100 eura da ih nauči kako savladat sve to i kupati se kad je more 13
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41567 times
- Been thanked: 28354 times
I ja bi se okupo kada vidim fin potok skocim nasmiga mi se kamo li moreZanki wrote: 14 May 2023, 09:17Ma ovo mi palo na pamet s članka zbog nešta drugo...
Jučer mi se prija ka po običaju kupa u moru, ona se kupa priko cijele godine i malo podalje ekipa neka neman ti poima, momak i cura sa kontinenta ka bi ne bi uša ovaj do kolina i nije moga vratia se, ništa evo ih u hudicama smrznuti da štae reć sad kako bi oni to izveli...
Ova moja je počela kako to ne ide odmah i momak reče da on pati od jetre da je svašta proba i da više ni u šta ne viruje da je doša se izličit na more šta mi je malo čudno...
Još kaže kako tamo neki lik naplačiva 100 eura da ih nauči kako savladat sve to i kupati se kad je more 13![]()
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Zanki
- saudade

I ja al trea bit još deset stepenčiĆa više
našikam se luka i bacim Zmba
našikam se luka i bacim Zmba
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10017 times
- Been thanked: 11901 times
Da li je čaj zdrav ili ne?

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, ljudi ga piju ujutro za razbuđivanje, prije spavanja kako bi se umirili ili tokom popodneva za predah. Zanimljivo je znati i šta se dogodi u tijelu ako čaj pijete svaki dan, naročito zeleni ili crni.
Nutricionisti se slažu da je svakodnevno ispijanje čaja sasvim u redu te da ta navika ima mnoge dobrobiti za zdravlje. Najstarije i najdugovječnije populacije na svijetu, poput Japanaca, svakodnevno piju čaj ili napitak od praha matche koji se tradicionalno konzumira u istočnoj Aziji. Šta se to tačno događa u tijelu ako svaki dan pijete čaj?
1. Unijet ćete više fitonutrijenata
Čaj je bogat nutrijentima koje mnogi drugi napici ne sadrže, naročito kafa. Čajevi sadrže razne fitokemikalije i fitonutrijente jer se rade iz različitih vrsta biljaka. Fitonutrijenti su hranjive tvari u biljkama koje proizvode određenu biološku aktivnost i pomažu očuvanju ljudskog zdravlja na mnogo različitih načina, primjerice preko antioksidansa, u obliku borbe protiv određenih alergija, smanjenja rizika od nekih vrsta raka i borbe protiv starenja.
2. Imat ćete bolji metabolizam
Određeni čajevi namijenjeni su za bolje funkcioniranje metabolizma i njegovo vraćanje u ravnotežu. Istraživanja su dokazala da je u tome naročito učinkovit zeleni čaj, poznat po svom izuzetno pozitivnom učinku na zdravlje, što je direktno povezano s reguliranjem razine glukoze i kontroliranjem tjelesne težine. Studija je pokazala da to vrijedi i za dijabetičare. Želite li piti čaj za uravnoteženiji metabolizam, izaberite crni, zeleni ili kineski čaj oolong.
3. Smanjit ćete upale u tijelu
Čaj je poznat po svojim protuupalnim svojstvima, a to se posebice može osjetiti ako ga pijete svaki dan. Zeleni i crni čaj naročito su uspješni u tome. Istraživanja su potvrdila da svojstva zelenog i crnog čaja mogu imati ogroman učinak na smanjivanje upala u crvenim krvnim stanicama. Dokazano je da su se i kod ljudi s lupusom koji su svakodnevno konzumirali zeleni čaj tokom 12 sedmica upale u tijelu smanjile.
4. Češće ćete ići u WC
Neke vrste čajeva potiču na češće mokrenje, a diuretski učinak posebice se osjeti kod čaja od maslačka, zelenog čaja, čaja od ječma i čaja od hibiskusa. Diureticima nazivamo hranjive tvari koje potiču izlučivanje soli i vode iz tijela u obliku mokraće. Čaj s diuretskim svojstvima često se preporučuje ljudima koji imaju probleme s bubrezima, dijabetesom ili određene srčane probleme. Preporuka je takve čajeve ne konzumirati nakon 16 sati upravo zbog diuretskog učinka koji bi vas u suprotnom mogao tjerati u WC tokom noći.
5. Lakše ćete kontrolirati tjelesnu težinu
Brojna istraživanja dokazala su pozitivan učinak svakodnevne konzumacije zelenog čaja na održavanje zdrave tjelesne težine. Sudionice istraživanja koje je trajalo 12 tjedana zabilježile su znatan gubitak kilograma i masnoga tkiva na području trbuha uz konzumiranje zelenog čaja svaki dan. Razlog takvih rezultata leži i u tome što zeleni čaj povećava razinu energije, kontrolira metabolizam te pomaže u proizvodnji lipida. Zbog toga se zeleni čaj smatra najboljim napitkom ako želite smršati.
Svakodnevno ispijanje čaja nema nikakvih štetnih nuspojava, jedino je preporuka ograničiti ga na tri šoljice dnevno. Također, izbjegavajte piti čaj prekasno u danu ako sadrži kofein. Općenito, obratite pažnju na količinu kofeina ako konzumirate čaj svakodnevno. Iako šalica crnog čaja ima manje kofeina od šalice kave, možete ga unijeti previše ako pijete nekoliko šalica.
Uz to, važno je i paziti i na dovoljnu hidrataciju. Čaj je izvrstan izbor za ljude koji ne vole piti puno vode, no ako se konzumira kao izvor hidratacije, najbolje je piti čaj koji ne sadrži kofein i nema diuretska svojstva. U svakom slučaju, čaj ne bi trebao zamijeniti konzumaciju vode, koju je također važno piti tokom dana.
(Zadovoljna.hr)
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26193 times
- Been thanked: 26816 times
Re: Da li je čaj zdrav ili ne?
Volem sipurak,nar,nanu,kamilicu.
One crne,zelene ,ljubicaste
ne mogu ocima..
Simple man.
Ako nista pijem ih na fancy nacin.
Ono sa ispravljenim malim prstom
One crne,zelene ,ljubicaste
Simple man.
Ono sa ispravljenim malim prstom
dream of spring...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10017 times
- Been thanked: 11901 times
ironman wrote: 23 Nov 2023, 10:33 Volem sipurak,nar,nanu,kamilicu.
One crne,zelene ,ljubicastene mogu ocima..
Simple man.
Ono sa ispravljenim malim prstom![]()
Šipak je kiselkast.
Od brusnice je prava stvar.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26193 times
- Been thanked: 26816 times
Godi mi to..valjda jer limun volim.Krokodil Behko wrote: 23 Nov 2023, 10:35ironman wrote: 23 Nov 2023, 10:33 Volem sipurak,nar,nanu,kamilicu.
One crne,zelene ,ljubicastene mogu ocima..
Simple man.
Ono sa ispravljenim malim prstom![]()
Šipak je kiselkast.
Od brusnice je prava stvar.
A u pravu si. Brusnicu sam zaboravio.
Ona je mozda i kraljica.
Jer osim odlicnog okusa nebrojeni su benefiti i za djecu i za odrasle.
dream of spring...
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10092 times
- Been thanked: 17087 times
Ja sam u par navrata probala zeleni caj, svaki put me pekla mokraca, ne kontam sta i kako, ali zaista je tako. Elem, batalila. Kamilica zakon 
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13522 times
- Been thanked: 14739 times
Volim cajeve I pijem svaki dan najmanje litar od vocnih pa do zeleni, sareni kakvih god. Caj pijem bez nikakvih dodatka secer, med, mlijeko, limun nista, saam caj da osjetim miris, okus 
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13522 times
- Been thanked: 14739 times
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4133 times
- Been thanked: 3098 times
Ni meni zeleni caj ne prija. Volim mentu i cesto je pijem. Volim i djumbir s limunom, ali kralj cajeva je za mene Rooibos. 
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
pijem ove nase domace biljne, i poneki vocni.
Zelene, crne, bijele, indijske, kineske,japanske - nista to
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4133 times
- Been thanked: 3098 times
Probaj Rooibos, poseban je, ima guscu teksturu od obicnog caja, sigurno ga imaju u Ceskoj. Kad dodjes u Bosnu, probaj ovaj Bio i ovaj s cimetom i sljivom.Julia-Klara wrote: 23 Nov 2023, 11:19 pijem ove nase domace biljne, i poneki vocni.
Memento Mori
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22843 times
- Been thanked: 20934 times
- Status: Online
Ja voćne izbjegavam. Mahom mi stvaraju žgaravicu, a masa ih ima onih dodatnih boja i slično.
Nana, kamilica, zeleni, crni, đumbir... ovo su moji čajevi, ali neke i od ovih treba piti umjereno.
Nana, kamilica, zeleni, crni, đumbir... ovo su moji čajevi, ali neke i od ovih treba piti umjereno.
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2329 times
- Been thanked: 5784 times
Kupis kvalitetan vocni caj u Franz & Sophie i rahat.Chan wrote: 23 Nov 2023, 11:33 Ja voćne izbjegavam. Mahom mi stvaraju žgaravicu, a masa ih ima onih dodatnih boja i slično.
Inace cajeve po marketima treba izbjegavat.
Fuck you a friendly note to start the day