Matan wrote: 16 May 2023, 09:05
Naseef Mushroom wrote: 16 May 2023, 08:26
To stoji ali ne možeš pitati kao u svom prvom pitanju zašto neko ko voli Erdogana (a to su većinom Bošnjaci) zašto ne vole onda ti isti Vučića, poznatom po “100 ubijenih Bošnjaka za jednog ubijenog Srbina”.
Mislim, nelogično je
Nisam uopce to napisao.
vec sam napisao, da ne mozes prigovarti nekome sto navija za Putina, a ti sam navijas za Erdogana..ovdje ne mislim na tebe vec uopceno.
Možemo problematizirati Erdogana do sutra, ne volim ga ni ja.
Međutim, razlike postoje. Erdogan nije nikoga napao, niti planira. Zato je Turska napadana od PKK, YPG, raznih pučista uz američku podršku, jer oni žele ono što biti ne može.
Za razliku od Rusije koja traži status (supersile) koji joj ni po čemu ne pripada, Turska je samoj sebi obezbjedila status regionalne sile i uvjerljivo najjače vojske, poslije američke i kineske.
Da, dobro si pročitao, mislim da su jači od Britanaca i Francuza. Osim nuklearnog, imaju sve što i ovi pomenuti, pa čak uskoro će imati i lovca 5. generacije, a ovi to nemaju. Msm izvini, ali Rafale nije 5. nego je 4.5 generacija. Proizvode svoj vlastiti nosač helikoptera, nacionalni električni auto, itd. Sve su to stvari koje smetaju, jer ne može biti zemlja glavna na prostoru od Beča do Jemena i od Indije do Magreba, a da nije pod kontrolom.
Ne dešava se slučajno ni ponovni prijem Sirije u arapsku ligu. Iskoristile harapčine zemljotres u Turskoj i izbore, udružili se s čajnizima, jer oni su poznati po tome da vode mnogo pažnje o muslimnanima na svojoj teritoriji.
Ne treba takva Turska nikome, svi znaju da je ona čifutarija najpravednija prema muslimanima.
Rusija nema ništa od svega navedenog. Rusija je svojevremeno kod Francuza naručivala nosače helikoptera. Sjećam se kad je Macron slinio i insistirao da se isporuka obavi i nakon 2014. godine, jerbo trebaju pare. Šta će sad? Sad će Erdogan prodavati svoje nosače.
Znaš li, svi otoci u Egejskom moru pripadaju grčkoj, uključujući tu i onaj koji je svega par kilometara od turskog kopna? Turskoj nijedan. Ne znam šta bi neko htio od Turske, jer ko god da pobijedi njihova se vanjska politika neće bitnije mijenjati, a sasvim sigurno neće sami sebi rušiti BDP, pa ponovo biti banana republika, samo da bi bili dobri Zapadu, a svi znamo da ih čak ni tada, čak ni za milijardu godina, neće primiti u EU.