Turska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4062 times
Been thanked: 3721 times
Status: Online

Re: Turska

Post by Naseef Mushroom »

Matan wrote: 15 May 2023, 02:10 Imal simpatije prema bilo kome drzavniku ili samo diktatorima..
Kakvo je tvoje misljenje o Hakanu Sukuru i njegovom slucaju..
Što se tiče Hakana kao sportiste, nije zaslužio da se ide toliko daleko da mu se ime izbriše, jer ipak je postavio mnogo rekorda i zaslužan je za mnoge uspjehe turskog fudbala.
Što se tiče Hakana kao osobe i političara, ako je stvarno kriv za vojni puč onda je zasluženo kažnjen.
Naravno kada u Americi za slične stvari kazne Donalda Trumpa, poznatog biznismena i javnu ličnost, onda je to pravda, ali kada kazne poznatog fudbalera jer je Erdogan u pitanju, onda je to nepravda. Dvoličnost Zapada.
Matan wrote: 15 May 2023, 01:41 Zar mu stil nije isti kao i kod Putina npr..
protivnike zatvara i protjeruje..
sto mu je profil glasaca kao i kod Putina ili malog Ace..
Recimo da je isti stil i da se ne razlikuje od Putina, pitati muslimane zašto ako simpatišu Erdogana muslimana ne simpatišu Putina i Vučića, srpske i ruske pravoslavne fašiste, je krajnje naivno i čudim se za forumaša poput tebe zašto to pita i ne vidi razliku.
Matan wrote: 15 May 2023, 10:55 Ista logika kao i kod Srba kad brane Putina..
zato nemate prava vise ni rijeci Srbima prigovarati, kad brane Ruse.
Ja ne znam ko više Srbima izašta više pregovara jer znamo kako funkcionišu
“Kosovo je Srbija, rs je država, Srbija je naša matična država, majka Rusija, sratko mladić heroj, nije bilo genocida, tri prsta, bla bla bla”.
Možda još to samo još ponavljaju oni koji još vjeruju u bratstvo i jedinstvo i prosipaju patetiku “Zar ti može biti bliži neki Vladimir iz Rusije nego neki Senad koji živi u istoj državi?”.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3773 times
Been thanked: 6932 times

Post by Matan »

Nisi me skontao..
teznja ka vodji, velikom poglavici..
to ti je kod svi nedemokratski zreli naroda..
od Sj. Koreje, preko Rusije, do Turske..
pa Srba, Bosnjaci eto isto..
mora da vlada najmanje dvadeset godina..bez
obzira sta radio..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22159 times
Been thanked: 20227 times
Status: Offline

Post by Masamune »

Pa šta te tu čudi?

Najjači su oni koji viču jest Erdo izgradio svašta, digao je ovo, digao je ono i slične priče. Vazda je to vezano za takve ljude koji su mahom autokrate.

Niko od njih to ne diže. Sve je to stvoreno od poreza i taksi od svake osobe koja živi u tim državama.

Sve drugo je čisti kult ličnosti. Jedna osoba nije zaslužna za to i to je potpuno pogrešan rezon. Tu zapravo leži ta nezrelost takvog demokratskog društva.
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Najbolji je onaj, za koga i ne znas da je predsjednik..
i jebes drzave u kojima se jedan covjek pita za sve..
to su vecinom jadne drzave..gdje narod zivi bijedno..
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Matan wrote: 15 May 2023, 22:15 Nisi me skontao..
obzira sta radio..
Shvatio sam tvoju poentu, diktator je diktator, samo ne možeš očekivati da jedan narod koji se divi jednom diktatoru mora da voli i drugog diktatora, pogotovo ako je taj drugi poznat po antipatiji prema tom prvom narodu.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Naseef Mushroom wrote: 16 May 2023, 06:46
Matan wrote: 15 May 2023, 22:15 Nisi me skontao..
obzira sta radio..
Shvatio sam tvoju poentu, diktator je diktator, samo ne možeš očekivati da jedan narod koji se divi jednom diktatoru mora da voli i drugog diktatora, pogotovo ako je taj drugi poznat po antipatiji prema tom prvom narodu.
Upravo je u tom poenta..
kritikujes tudje greske, a svoje ne vidis..
nisam ni.mislio da volimo tudje diktatore, nego samo neke nama drage..
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Matan wrote: 16 May 2023, 08:20
Naseef Mushroom wrote: 16 May 2023, 06:46
Upravo je u tom poenta..
To stoji ali ne možeš pitati kao u svom prvom pitanju zašto neko ko voli Erdogana (a to su većinom Bošnjaci) zašto ne vole onda ti isti Vučića, poznatom po “100 ubijenih Bošnjaka za jednog ubijenog Srbina”.
Mislim, nelogično je :cudi
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Naseef Mushroom wrote: 16 May 2023, 08:26
Matan wrote: 16 May 2023, 08:20

Upravo je u tom poenta..
To stoji ali ne možeš pitati kao u svom prvom pitanju zašto neko ko voli Erdogana (a to su većinom Bošnjaci) zašto ne vole onda ti isti Vučića, poznatom po “100 ubijenih Bošnjaka za jednog ubijenog Srbina”.
Nisam uopce to napisao.
vec sam napisao, da ne mozes prigovarti nekome sto navija za Putina, a ti sam navijas za Erdogana..ovdje ne mislim na tebe vec uopceno.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9703 times
Been thanked: 11439 times

Post by Krokodil Behko »

Matan wrote: 16 May 2023, 09:05
Nisam uopce to napisao.
vec sam napisao, da ne mozes prigovarti nekome sto navija za Putina, a ti sam navijas za Erdogana..ovdje ne mislim na tebe vec uopceno.

Možemo problematizirati Erdogana do sutra, ne volim ga ni ja.
Međutim, razlike postoje. Erdogan nije nikoga napao, niti planira. Zato je Turska napadana od PKK, YPG, raznih pučista uz američku podršku, jer oni žele ono što biti ne može.

Za razliku od Rusije koja traži status (supersile) koji joj ni po čemu ne pripada, Turska je samoj sebi obezbjedila status regionalne sile i uvjerljivo najjače vojske, poslije američke i kineske.
Da, dobro si pročitao, mislim da su jači od Britanaca i Francuza. Osim nuklearnog, imaju sve što i ovi pomenuti, pa čak uskoro će imati i lovca 5. generacije, a ovi to nemaju. Msm izvini, ali Rafale nije 5. nego je 4.5 generacija. Proizvode svoj vlastiti nosač helikoptera, nacionalni električni auto, itd. Sve su to stvari koje smetaju, jer ne može biti zemlja glavna na prostoru od Beča do Jemena i od Indije do Magreba, a da nije pod kontrolom.

Ne dešava se slučajno ni ponovni prijem Sirije u arapsku ligu. Iskoristile harapčine zemljotres u Turskoj i izbore, udružili se s čajnizima, jer oni su poznati po tome da vode mnogo pažnje o muslimnanima na svojoj teritoriji.

Ne treba takva Turska nikome, svi znaju da je ona čifutarija najpravednija prema muslimanima.

Rusija nema ništa od svega navedenog. Rusija je svojevremeno kod Francuza naručivala nosače helikoptera. Sjećam se kad je Macron slinio i insistirao da se isporuka obavi i nakon 2014. godine, jerbo trebaju pare. Šta će sad? Sad će Erdogan prodavati svoje nosače.

Znaš li, svi otoci u Egejskom moru pripadaju grčkoj, uključujući tu i onaj koji je svega par kilometara od turskog kopna? Turskoj nijedan. Ne znam šta bi neko htio od Turske, jer ko god da pobijedi njihova se vanjska politika neće bitnije mijenjati, a sasvim sigurno neće sami sebi rušiti BDP, pa ponovo biti banana republika, samo da bi bili dobri Zapadu, a svi znamo da ih čak ni tada, čak ni za milijardu godina, neće primiti u EU.
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Krokodil Behko wrote: 16 May 2023, 09:59

Nisam uopce to napisao.

Možemo problematizirati Erdogana do sutra, ne volim ga ni ja.
Međutim, razlike postoje. Erdogan nije nikoga napao, niti planira. Zato je Turska napadana od PKK, YPG, raznih pučista uz američku podršku, jer oni žele ono što biti ne može.

Za razliku od Rusije koja traži status (supersile) koji joj ni po čemu ne pripada, Turska je samoj sebi obezbjedila status regionalne sile i uvjerljivo najjače vojske, poslije američke i kineske.
Da, dobro si pročitao, mislim da su jači od Britanaca i Francuza. Osim nuklearnog, imaju sve što i ovi pomenuti, pa čak uskoro će imati i lovca 5. generacije, a ovi to nemaju. Msm izvini, ali Rafale nije 5. nego je 4.5 generacija. Proizvode svoj vlastiti nosač helikoptera, nacionalni električni auto, itd. Sve su to stvari koje smetaju, jer ne može biti zemlja glavna na prostoru od Beča do Jemena i od Indije do Magreba, a da nije pod kontrolom.

Ne dešava se slučajno ni ponovni prijem Sirije u arapsku ligu. Iskoristile harapčine zemljotres u Turskoj i izbore, udružili se s čajnizima, jer oni su poznati po tome da vode mnogo pažnje o muslimnanima na svojoj teritoriji.

Ne treba takva Turska nikome, svi znaju da je ona čifutarija najpravednija prema muslimanima.

Rusija nema ništa od svega navedenog. Rusija je svojevremeno kod Francuza naručivala nosače helikoptera. Sjećam se kad je Macron slinio i insistirao da se isporuka obavi i nakon 2014. godine, jerbo trebaju pare. Šta će sad? Sad će Erdogan prodavati svoje nosače.

Znaš li, svi otoci u Egejskom moru pripadaju grčkoj, uključujući tu i onaj koji je svega par kilometara od turskog kopna? Turskoj nijedan. Ne znam šta bi neko htio od Turske, jer ko god da pobijedi njihova se vanjska politika neće bitnije mijenjati, a sasvim sigurno neće sami sebi rušiti BDP, pa ponovo biti banana republika, samo da bi bili dobri Zapadu, a svi znamo da ih čak ni tada, čak ni za milijardu godina, neće primiti u EU.
Vecinom si u pravu, ali ja nisam o tome uopce pisao..
vec o narodima kojim je potreban vodja..
kult licnosti..Turska bi mogla biti isto uspjesna sa nekim drugim covjekom..
zasto idealizovati jednu licnost, a imas 100 miliona ostali..
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Prije 30 godina, turska je bila jad i bijeda. Istanbul najprljaviji grad u evropi. Nisu imali vode.
Nijemci se šprdali. Pričali viceve o turskoj.
Erdogan preuzeo vlast u stambolu i od istog napravio metropolu koja se neće postidjet berlina il njujorka.
fun fact.
imamoglu tj. chp preuzeli vlast u istanbulu i opet krenule restrikcije vode :D. Neeeema.
Pod erdoganovom vlašću izgrađene hiljade kilometara autoputeva, željeznica, mostova, aerodromi, mreže metroa, zelene energije, auto, brodovi, avioni, helikopteri, dronovi, vojna vozila i još milion čuda.
Sve to za 20 godina.
Njemačka 14 godina gradila aerodrom u berlinu. Četrnaest dugih godina.
turska pod erdoganom za tri godine izgradila najveći aerodrom na svijetu u čije predsoblje stane cijeli berlinski aerodrom.
Za pet godina izgradili najveći viseći most na svijetu. Dužina gotovo pet kilometara. Visina srednjih stubova 370 metara. Kamara drugih mostova od kojih su dva malo manja od ovog rekordera.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Svi mi se morete obratit
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25633 times
Been thanked: 26177 times

Post by ironman »

Dovoljan argument za brku ,meni je sto trojka navija protiv.
Ta skupina sarlatana je lakmus papir za sve sto ne valja za nas.
dream of spring...
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Mislim da se ne zna broj izgrađenih bolnica. U pitanju su stotine.
Svi mi se morete obratit
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Nisam uopce to napisao.
Onda sam pogrešno shvatio
Matan wrote: 15 May 2023, 00:32 Svi u Austriji za Erdogana glasali.
Erdogan ko i Vucic..ne moze se otrati sa vlasti.
zanimljivo kako neko forumasi ne vole Vucica a vole Erdu..malo licemjerno.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40878 times
Been thanked: 27386 times

Post by Rum »

Nazif imas li Erginu sliku na zidu
Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Rum wrote: 16 May 2023, 17:41 Nazif imas li Erginu sliku na zidu
Nemam, jedini političar čiju sam sliku imao je bio rahmetli Alija Izetbegović. Kada bi baš morao imati skiku od nekog aktuelnog političara to bi bio amidža Erdogan.
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Kad su svi imali Titinu sliku u mojoj kuci nije nikad bila..
niti ce ikada necija bit,pa ni od Mona Lize da mi je djaba dadnu, meni je bezveze..
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Chan wrote: 15 May 2023, 22:22 Pa šta te tu čudi?

Najjači su oni koji viču jest Erdo izgradio svašta, digao je ovo, digao je ono i slične priče. Vazda je to vezano za takve ljude koji su mahom autokrate.

Niko od njih to ne diže. Sve je to stvoreno od poreza i taksi od svake osobe koja živi u tim državama.

Sve drugo je čisti kult ličnosti. Jedna osoba nije zaslužna za to i to je potpuno pogrešan rezon. Tu zapravo leži ta nezrelost takvog demokratskog društva.
Osim Tita naravno
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

insomnia wrote: 16 May 2023, 19:03
Chan wrote: 15 May 2023, 22:22 Pa šta te tu čudi?

Osim Tita naravno
To su bila druga vremena, u cijelom svijetu su na vlasti bile takve licnosti..
Causescu, Höneker,Tito, i sta znam ko ne sve..
komunisticke drzave su imale diktatorske aparate, a neke poput Ugande, Idi Amina i slicne, samo jednu licnosti u diktatoru..
danas imaju nedemokratske zemlje..
Post Reply

Return to “Svijet”