Apel za pomoc
Moderator: Krokodil Behko
-
- Status: Offline
Re: Roditelji 18-mjesečnog Enesa hrane vodom i brašnom
Naravno da treba pomoc, ali onima koji ne mogu raditi. Znali su da su invalidi i da ne mogu raditi. Znam zenu koja takodje ima jednu kracu nogu, ali ona ovdje radi, ovdje takvi nisu invalidi.
Zado, ocisti nekome kucu i zaradi djetetu za mlijeko.
Zado, ocisti nekome kucu i zaradi djetetu za mlijeko.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9634 times
- Been thanked: 11382 times
BRČKO: U trošnoj kući tri dječaka žive s bolesnom majkom

Ovim dječacima je 5. marta ove godine umro otac, koji se koliko-toliko brinuo o njima, ali ih je također i stalno tukao i maltretirao. Ostali su sa majkom koja nije u stanju ni da se brine o sebi, a kamoli da radi, jer je invalid, boluje od nekoliko bolesti, ima epilepsiju i teški je psihički bolesnik... Stravična životna priča iz Maoče

Stravična priča koja dolazi iz Maoče - Brčko Distrikt spada u one teške životne sudbine za koje ljudi ne žele da vjeruju da se dešavaju tu oko nas, u našem gradu ili u našem komšiluku. I iako govori o još jednoj od brojnih siromašnih, ojađenih i napuštenih bosanskih porodica, sudbina tri mališana i bolesne majke koji su prepušteni sami sebi, bez novca i socijelne skrbi, teško da ikoga može ostaviti ravnodušnim.

Slike koje gledate, osim užasa u kome trenutno preživljavaju ova tri mališana - Ahmet (12), Safet (6), Husejn (4) i njihova majka Izeta Lišić (Zlatić) - zorno svjedoče i o apsolutnom nemaru i neradu nadležnih socijalnih institucija u Distriktu, jer ako se igdje moraju umiješati socijalne službe i pronaći adekvatno rješenje, onda su to ovakve situacije. Na koncu, zbog toga ove službe i postoje, ili bi bar tako trebalo biti...
U pismu koje nam je posalo naš čitalac, uz priložene fotografije, navodi se da je ovim dječacima 5. marta ove godine umro otac, koji se koliko-toliko brinuo o njima, ali ih je također i tukao i maltretirao. Ostali su sa majkom koja nije u stanju ni da se brine o sebi, a kamoli da radi, jer je invalid, boluje od nekoliko bolesti, ima epilepsiju i teški je psihički bolesnik.

Žive od minimalne socijalne pomoći i pomoći dobrih ljudi. Žive u apsolutno nemogućim uslovima, u kući u koju se ne može ući od smrada i prljavštine, a djeca su totalno asocijalna i istraumatizirana od oca koji ih je stalno zlostavljao. Mještani kažu da je sa djecom gotovo nemoguće uspostaviti kontakt, jer zbog proživljenog straha i trauma jako loše reaguju na okolinu i druge ljude.
Dobri ljudi iz Maoče više puta su pomagali ovoj porodici kroz odjeću, obuću i nešto hrane, ali njima ta pomoć više ne znači ništa, jer im je hladna i neuslovna kućica, od plafona do poda, pretrpana nepotrebnom odjećom i drugim stvarima koje je narod donio.
Djeca su, zbog nehigijenskih uslova i prljavštine kojoj su svakodnevno izložena, stalno bolesna i stalno ih boli stomak, i jedini spas i za njih i za majku predstavlja dom ili drugo sigurno utočište.

- Pomenutu kućicu je lahko naći, svi znaju gdje je veliko drvo bor u Maoči, kao što se i vidi na slici, kaže na kraju pisma naš čitalac.
A mi se nadamo da će ovaj tekst doprijeti do onih koji mogu i moraju pomoći ovakvim porodicama i pokrenuti postupak da se ova stravična životna priča okonča na mnogo ljepši način.
Izvor: Avaz
-
Re: BRČKO: U trošnoj kući tri dječaka žive s bolesnom majkom
Ljudi hajde da napravimo jedno dobro djelo hajmo forumski kolektivno sakupiti nesto novca, i neka neko sto zivi dolje sosljedi ili neko od brcaka.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14421 times
- Been thanked: 9982 times
ja sam za Ruana,ali bojim se da im novci ne mogu pomoci na duge staze...djecu treba zbrinuti nekako,majka je bolesna...tu ni pare ne pomazu
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3900 times
- Been thanked: 2933 times
Pare su sadaka,vecinom.Julia-Klara wrote:ja sam za Ruana,ali bojim se da im novci ne mogu pomoci na duge staze...djecu treba zbrinuti nekako,majka je bolesna...tu ni pare ne pomazu
Njima treba druga vrsta pomoci.Pare nisu problem.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
-
Cuj pare nisu problem vidis da nemaju sta jesti pa za prvu pomoc bilo sta da sakupimo neka im neko kupi hrane.Pasaga wrote:Pare su sadaka,vecinom.Julia-Klara wrote:ja sam za Ruana,ali bojim se da im novci ne mogu pomoci na duge staze...djecu treba zbrinuti nekako,majka je bolesna...tu ni pare ne pomazu
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3900 times
- Been thanked: 2933 times
Zeno draga,skupit cemo pare...Ruana wrote:Cuj pare nisu problem vidis da nemaju sta jesti pa za prvu pomoc bilo sta da sakupimo neka im neko kupi hrane.Pasaga wrote:Pare su sadaka,vecinom.Julia-Klara wrote:ja sam za Ruana,ali bojim se da im novci ne mogu pomoci na duge staze...djecu treba zbrinuti nekako,majka je bolesna...tu ni pare ne pomazu
oni dobiju lovu....i sta dalje....

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
-
Pa makar sam nesto uradila makar znam da su jedan dan jeliPasaga wrote:Zeno draga,skupit cemo pare...Ruana wrote:Cuj pare nisu problem vidis da nemaju sta jesti pa za prvu pomoc bilo sta da sakupimo neka im neko kupi hrane.Pasaga wrote:Pare su sadaka,vecinom.Julia-Klara wrote:ja sam za Ruana,ali bojim se da im novci ne mogu pomoci na duge staze...djecu treba zbrinuti nekako,majka je bolesna...tu ni pare ne pomazu
oni dobiju lovu....i sta dalje....
I kad bi svi bili pasivni ne bi niko nista dobio
Evo neka mi neko kaze nacin da posaljem ovoj djeci makar da jedu jednu sedmicu.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7830 times
- Been thanked: 18478 times
- Status: Online
Ruana najbolje ti je da se javiš redakciji avaza. Ako ništa, imaju podatke o liku koji je ovo pisao.
Što se tiče neke akcije, ko želi može da pošalje nešto za prvu pomoć.
Ja sam ti spominjala da imam nešto u planu ali da sam sad u besparici jer ne radim, pa neću s tim počinjati prije jeseni akobogda.
Nadam se da će biti forumaša koji će se uključiti jer će sve biti transparentno. Znam način kako da vas uvjerim da nijedan jedini fening neće otići meni. Ne bi bilo loše da postavim anketu o tome ko bi učestvovao ali sve mi je to daleko, pa se bojim da ne ureknem
Ja sam ti spominjala da imam nešto u planu ali da sam sad u besparici jer ne radim, pa neću s tim počinjati prije jeseni akobogda.
Nadam se da će biti forumaša koji će se uključiti jer će sve biti transparentno. Znam način kako da vas uvjerim da nijedan jedini fening neće otići meni. Ne bi bilo loše da postavim anketu o tome ko bi učestvovao ali sve mi je to daleko, pa se bojim da ne ureknem

-
De samo recite kome da se sibnu pare pa da djuture sve posaljemo. 

-
Pocni odma ima dijaspora niko i ne ocekuje od tebe jos i ne radis, organizuj nama. Za ovu djecu nasla sam kakoacu.Maja wrote:Ruana najbolje ti je da se javiš redakciji avaza. Ako ništa, imaju podatke o liku koji je ovo pisao.
-
De Majo fakat pokreni. Ima nas koji mozemo odvojiti pa koliko god. Sve je zauhar. 

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7830 times
- Been thanked: 18478 times
- Status: Online
Pa vi to sami odradite. Ja moram praviti poseban račun u banci za to i jednostavno neću da počinjem dok ne budem i sama mogla učestvovati jer to neće biti jednokratna pomoć nego akcije svaka 3 mjeseca otprilike. Vi se skontajte za ovu porodicu sami ili na ovoj temi ili na pp.
-
Pa ja to i govorim bolje ista nego nista.dacina_curica wrote:De Majo fakat pokreni. Ima nas koji mozemo odvojiti pa koliko god. Sve je zauhar.
-
Ja sam nasla jednog covjeka koji ima prijatelje u Maoci i on ce mi to organizovati.Maja wrote:Pa vi to sami odradite. Ja moram praviti poseban račun u banci za to i jednostavno neću da počinjem dok ne budem i sama mogla učestvovati jer to neće biti jednokratna pomoć nego akcije svaka 3 mjeseca otprilike. Vi se skontajte za ovu porodicu sami ili na ovoj temi ili na pp.
-
Ruana wrote:Ja sam nasla jednog covjeka koji ima prijatelje u Maoci i on ce mi to organizovati.Maja wrote:Pa vi to sami odradite. Ja moram praviti poseban račun u banci za to i jednostavno neću da počinjem dok ne budem i sama mogla učestvovati jer to neće biti jednokratna pomoć nego akcije svaka 3 mjeseca otprilike. Vi se skontajte za ovu porodicu sami ili na ovoj temi ili na pp.
Ruana mogu li ja tebi dobaciti para onda?

-
Dacina sutra ti sve javin, ovaj ce danas sve da provjeri.
-
-
Re: Apel za pomoc

Elmana Biogradlija živi sa svojom sedamnaestogodišnjom kćerkom Adisom i jedanaestogodišnjim sinom Senadinom u selu Lugovi, udaljeno 18 kilometara od Busovače.
Ova tridesetsedmogodišnja samohrana majka svakodnevno sa svojom djecom pješači po 1,5 kilometar kako bi osigurala vodu za piće, idu na planine gdje beru borovnice, bave se heklanjem i vezom-sve kako bi preživjeli.
Teška i tužna životna priča Adise počela je 2002. godine kada je njen suprug smrtno stradao od strujnog udara. Ostala je sama u četvrtom mjesecu trudnoće i kćerkom od pet godina. Trauma koju su doživjeli te godine ostavila neizbrisive posljedice. Elmana je oboljela, te je imala nekoliko ozbiljnih operativnih zahvata među kojima su operacije dojke i pluća. Tokom jednog od njih odstranjena su joj četiri rebra.
Sin Senadin ima bronhitis od rođenja i dosta oslabljen vid. No, Elmana nije nikada odustala. Njena djeca su joj dala snagu da se izbori krene dalje.
Nakon gubitka supruga, Elmana kao samohrana majka donosi odluku da krene u izgradnju svoje kuće. Dio sredstava sama je sakupila, dio je dobila od prodaje suprugova automobila, a dio zemljišta joj je poklonila svekrva da izgradi kuću za sebe i svoju djecu. Elmana je bila i majstor i radnik. No, Elmana i njena djeca nemaju vodu u kući. Načelnik općine Busovača donirao je vodovodne cijevi, ali nedostaje još 50 metara od kuće da se izgradi kapitaža za vodu. Zbog toga onu svakodnevno pješače 1,5 kilometar kako bi imali pitku vodu.
Aidisa i Senadin su velika podrška majci i pomažu joj tako što odlaze u brda i na planine svako jutro gdje beru borovnice, prodaju ih i od njih preživljavaju. Prodaju i ručno izrađene isheklane stvari i vezove.
Ova tročlana porodica je skromna. Nemaju velikih želja. Senadin ne želi niti kompjuter niti nasavremeniji mobitel. Njegova jedian želja je da ima jednu kozu jer bi mu to mlijeko pomoglo da se izliječi od bronhitisa koji ima godinama.
Ovu porodicu obradovali su članovi udruženja Pomozi.ba uručivši im donaciju koji su dobili od porodice Zukić iz Holandije. Paketi hrane osigurat će potrebe ove porodice za par mjeseci. No, i vi možete pomoći ovoj porodici koja je prošla kroz sve – od smrti oca, preko bolesti majke do neimaštine.
Računi :
Transakcijski račun za uplate u BiH :
Intesa Sanpaolo Banka BiH154-160-20044490-67
Za uplate iz inostranstva :
Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541602004449067
Udruženje Pomozi, Brčanska 17, 71000 Sarajevo
Svrha : Za Elmanu Biogradliju
Paypal : paypal@pomozi.ba
-
Re: Apel za pomoc
Ovdje je veliki sevap pomoc. Sta je zena prezivljela i nije pokleka i dalje se bori. Ovakvim ljudima volim pomoci, nikad se ne treba predavat.