Dešavanja u školama BiH
Moderator: Krokodil Behko
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9660 times
- Been thanked: 16204 times
- Status: Online
Re: U kakanjskoj gimnaziji cijeli razred prošao peticom, prvi put u historiji škole
Svaka cast 

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2626 times
- Been thanked: 8059 times
Re: U kakanjskoj gimnaziji cijeli razred prošao peticom, prvi put u historiji škole
Izgleda malo nerealno.
Sa druge strane, kada svjedocimo svakodnevnim losim primjerima nasilnika iz regiona, ovo je odlicno.
Neko se takmici da napraviti belaj a neko da dobije bolju ocjenu.
I motivacija je isto bitna za djecu ovog uzrasta.
Sa druge strane, kada svjedocimo svakodnevnim losim primjerima nasilnika iz regiona, ovo je odlicno.
Neko se takmici da napraviti belaj a neko da dobije bolju ocjenu.
I motivacija je isto bitna za djecu ovog uzrasta.
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9660 times
- Been thanked: 16204 times
Ne znam o cemu pricas. Ja zavrsih medicinsku skolu 2007 g. kad jos nije bilo govora o iseljavanju. Tada je konkurencija za upis isto bila jaka i vrlodobri ucenici nisu imali sanse, a interesovanje je bilo veliko. Jos mdiicinaku skolu u Doboju pohadjaju i ucenici iz Modrice, Teslica i Dervente posto iste u tim gradovima nema. Svaka generacija po 6 odjeljenja sa 30 djaka. Od toga 4 odjeljenja opsti smjer i 2 neki uzi. Ne bude svake godine isto -farmaceuti, laboranti, stomatolozi, akuseri, kozmeticari.seln wrote: 26 May 2023, 11:18 Tako nesto je teoretski moguce, ciljanim biranjem ucenika, ali je prakticno apsolutno nemoguce.
U konkretnom slucaju, to je samo pokazatelj jadnog stanja u bh. obrazovanju.
Prije rata su se gimnazije i medicinske skole mogle prebrojati na prste. Danas ih imaju opstine sa 10000 stanovnika.
Hiperprodukcija "medicinara" je samo u svrhu iseljavanja, a "gimnazijalaca" kao priprema za prestizne univerzitete u Bijeljini i Vitezu.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14228 times
- Been thanked: 9826 times
- Status: Offline
Lijepo, cestitam.
Iz mog ugla prosto nevjerovatno, znajuci kakvih nas je bilo u mom razredu
(prva ja)
Iz mog ugla prosto nevjerovatno, znajuci kakvih nas je bilo u mom razredu

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 47913 times
- Been thanked: 8565 times
Danasnja djeca su pametnija 

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- seln
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 560 times
NI ja ne znam o cemu ti pricas.spacebound wrote: 26 May 2023, 11:29Ne znam o cemu pricas. Ja zavrsih medicinsku skolu 2007 g. kad jos nije bilo govora o iseljavanju. Tada je konkurencija za upis isto bila jaka i vrlodobri ucenici nisu imali sanse, a interesovanje je bilo veliko. Jos mdiicinaku skolu u Doboju pohadjaju i ucenici iz Modrice, Teslica i Dervente posto iste u tim gradovima nema. Svaka generacija po 6 odjeljenja sa 30 djaka. Od toga 4 odjeljenja opsti smjer i 2 neki uzi. Ne bude svake godine isto -farmaceuti, laboranti, stomatolozi, akuseri, kozmeticari.seln wrote: 26 May 2023, 11:18 Tako nesto je teoretski moguce, ciljanim biranjem ucenika, ali je prakticno apsolutno nemoguce.
U konkretnom slucaju, to je samo pokazatelj jadnog stanja u bh. obrazovanju.
Prije rata su se gimnazije i medicinske skole mogle prebrojati na prste. Danas ih imaju opstine sa 10000 stanovnika.
Hiperprodukcija "medicinara" je samo u svrhu iseljavanja, a "gimnazijalaca" kao priprema za prestizne univerzitete u Bijeljini i Vitezu.
Ja pricam o cinjenici da postoji medicinska skola u npr. Kalesiji. Takodje postoji i gimazija.
Bezbeli ce svrsenici medicinske raditi u kalesijskom domu zdravlja, a svrsenici gimnazije studirati.
Koliko medicinskih skola je u BIH bilo prije rata?
I davale su dovoljno strucnog kadra za cijelu BiH, djelomicno i druge republike, pa i za inostranstvo.
Koliko ih je sad?
Koliko je gimnazija?
Za 3/5 spremni!
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3855 times
- Been thanked: 3560 times
Svi Jevreji prođu odličnim
“Još jedan dokaz kako je to pametan narod. Jevreji npr. drže McDonalds ali nećeš nikada vidjeti nijednog od njih u tim restoranima i svoje slobodno vrijeme troše u učenju. Samo knjiga, pamet i znanje”.
Svi Bošnjaci prođu odličnim
“Sigurno je namješteno. Bošnjo je to”.
“Još jedan dokaz kako je to pametan narod. Jevreji npr. drže McDonalds ali nećeš nikada vidjeti nijednog od njih u tim restoranima i svoje slobodno vrijeme troše u učenju. Samo knjiga, pamet i znanje”.
Svi Bošnjaci prođu odličnim
“Sigurno je namješteno. Bošnjo je to”.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21443 times
- Been thanked: 19431 times
Malo sam skeptičan kad je ovo u pitanju pogotovo danas i da li ta djeca stvarno i zaslužuju sve petice, tj. u kontekstu cijelog razreda. Ovo mi je previše napuhano.
Nikad se lakše nisu navlačile dobre ocjene nego danas, a to mahom dolazi i od selektivnog odabira djece prilikom upisa, pa "krema" obično završi u jednom odjeljenju i to odjeljenje mahom guraju gdje god stignu.
Bilo je i u moje vrijeme jedno takvo odjeljenje. Vazda smo mi (matematičari i informatičari) vodili bitke sa njima (opšti smjer), a tamo su sve bila djeca doktora, direktora i ostalih ljudi na pozicijama i sa uticajem. Razredna im išla od profesora do profesora da moli za petice za njene učenike što je jednom bio i veliki skandal, ali gurnut pod tepih od strane direktora škole (u talu sa očevima pojedinih učenika iz tog "krema" odjeljenja naravno). Na kraju četvrtog srednje su nas proglasili odjeljenjem generacije jer smo imali i dvojicu fizičara koji su išli na olimpijadu
Nikad se lakše nisu navlačile dobre ocjene nego danas, a to mahom dolazi i od selektivnog odabira djece prilikom upisa, pa "krema" obično završi u jednom odjeljenju i to odjeljenje mahom guraju gdje god stignu.
Bilo je i u moje vrijeme jedno takvo odjeljenje. Vazda smo mi (matematičari i informatičari) vodili bitke sa njima (opšti smjer), a tamo su sve bila djeca doktora, direktora i ostalih ljudi na pozicijama i sa uticajem. Razredna im išla od profesora do profesora da moli za petice za njene učenike što je jednom bio i veliki skandal, ali gurnut pod tepih od strane direktora škole (u talu sa očevima pojedinih učenika iz tog "krema" odjeljenja naravno). Na kraju četvrtog srednje su nas proglasili odjeljenjem generacije jer smo imali i dvojicu fizičara koji su išli na olimpijadu

- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Razumijem da si skeptičan ali opet, moguće je.Chan wrote: 26 May 2023, 13:42 Malo sam skeptičan kad je ovo u pitanju pogotovo danas i da li ta djeca stvarno i zaslužuju sve petice, tj. u kontekstu cijelog razreda. Ovo mi je previše napuhano.
Bilo je i u moje vrijeme jedno takvo odjeljenje. Vazda smo mi (matematičari i informatičari) vodili bitke sa njima (opšti smjer), a tamo su sve bila djeca doktora, direktora i ostalih ljudi na pozicijama i sa uticajem. Razredna im išla od profesora do profesora da moli za petice za njene učenike što je jednom bio i veliki skandal, ali gurnut pod tepih od strane direktora škole (u talu sa očevima pojedinih učenika iz tog "krema" odjeljenja naravno). Na kraju četvrtog srednje su nas proglasili odjeljenjem generacije jer smo imali i dvojicu fizičara koji su išli na olimpijadu![]()
Meni je npr. uvijek išla na živce ta imaginarna kvota, to nepisano pravilo, da ne mogu svi proći.
Kao na vozačkom ispitu, i prije nego što dođe dan ispita, zna se da će nekoga oboriti. Zašto?
Ako na taj dan svi znaju voziti, zašto nekoga oboriti?
(Znam da su i koverte šuškavog sadržaja jedan od razloga

Da su ti učenici o kojima je tema, razbacani u više razreda i da su prošli peticom, to ne bi bilo čudno i bilo bi najvjerovatnije zasluženo, zašto bi onda bio njima hendikep jer su svi u istom razredu, pa neki od njih moraju proći četvorkom iako su za petice, samo da ne bi izgledalo ofirno?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21443 times
- Been thanked: 19431 times
Ne znam... meni se čini da je ovo napuhano. Hajd odličnim (prosjek od 4.5 do 5.0), ali da svi prođu sa 5.0... e jbg.
Ne kažem da je nemoguće, ali ne vjerujem da je ovo sve baš tako čisto.
Ne kažem da je nemoguće, ali ne vjerujem da je ovo sve baš tako čisto.
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Ne govorim ja džaba da se narod treba mlatit. Motku u ruke i opleti. Da, da, i vas sa teme.
umjesto da se slavi ovaj uistinu nevjerovatan uspjeh, vi uzeli tražit mahane
Da smo kako treba, gospoja razredna bi koliko sutra u politiku. Izvoli gospojo, vodi prosvjetu. Vidimo da znaš. Što se tiče djece, poslat na najbolje fakultete. Takvi čine svijetlu budućnost.

Da smo kako treba, gospoja razredna bi koliko sutra u politiku. Izvoli gospojo, vodi prosvjetu. Vidimo da znaš. Što se tiče djece, poslat na najbolje fakultete. Takvi čine svijetlu budućnost.
Svi mi se morete obratit
- Duh
- Inventar foruma
- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 2324 times
pa moguce je.
gimnaziju obicno i biraju odlikasi.
malo discipline, puno rada i moguce je...
mozda je nekome progledano kroz prste..ali toga ima u svijetu.
cestitam.
ako ste ikada dobili ocjenu, a niste iskreno receno zasluzili...razumjet cete.
jesu li imali likovno?
gimnaziju obicno i biraju odlikasi.
malo discipline, puno rada i moguce je...
mozda je nekome progledano kroz prste..ali toga ima u svijetu.
cestitam.
ako ste ikada dobili ocjenu, a niste iskreno receno zasluzili...razumjet cete.
jesu li imali likovno?
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 23037 times
- Been thanked: 9905 times
Nazife, zar nije nevjerovatno da svi učenici iz svih predmeta imaju sve zaključne petice?Naseef Mushroom wrote: 26 May 2023, 14:31Razumijem da si skeptičan ali opet, moguće je.Chan wrote: 26 May 2023, 13:42 Malo sam skeptičan kad je ovo u pitanju pogotovo danas i da li ta djeca stvarno i zaslužuju sve petice, tj. u kontekstu cijelog razreda. Ovo mi je previše napuhano.
Bilo je i u moje vrijeme jedno takvo odjeljenje. Vazda smo mi (matematičari i informatičari) vodili bitke sa njima (opšti smjer), a tamo su sve bila djeca doktora, direktora i ostalih ljudi na pozicijama i sa uticajem. Razredna im išla od profesora do profesora da moli za petice za njene učenike što je jednom bio i veliki skandal, ali gurnut pod tepih od strane direktora škole (u talu sa očevima pojedinih učenika iz tog "krema" odjeljenja naravno). Na kraju četvrtog srednje su nas proglasili odjeljenjem generacije jer smo imali i dvojicu fizičara koji su išli na olimpijadu![]()
Meni je npr. uvijek išla na živce ta imaginarna kvota, to nepisano pravilo, da ne mogu svi proći.
Kao na vozačkom ispitu, i prije nego što dođe dan ispita, zna se da će nekoga oboriti. Zašto?
(Znam da su i koverte šuškavog sadržaja jedan od razlogaali su ponovo obarali i one koji plate)
Da su ti učenici o kojima je tema, razbacani u više razreda i da su prošli peticom, to ne bi bilo čudno i bilo bi najvjerovatnije zasluženo, zašto bi onda bio njima hendikep jer su svi u istom razredu, pa neki od njih moraju proći četvorkom iako su za petice, samo da ne bi izgledalo ofirno?
Prije će biti da je tu bilo popuštanja i navlačenja ocjena, ali eto.
Kod moje kćerke se desilo da su za samo jedno polugodište svi imali zaključnu peticu iz geografije u četvrtom razredu, radi se o Gimnaziji, a to je tada izazvalo takvu sumnju i u zbornici i u cijeloj školi... a zamisli da je tako iz svih predmeta i kod svih profesora
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 23037 times
- Been thanked: 9905 times
Ha ha, ne deveraš ti sa našim obrazovnim sistemom pa i ne znašTaare wrote: 26 May 2023, 17:39 Ne govorim ja džaba da se narod treba mlatit. Motku u ruke i opleti. Da, da, i vas sa teme.

- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3612 times
- Been thanked: 6633 times
Zavrse fakultet i rade ko cistacice na zapadu..
nemoguce, jer gimnazija nije poljeprivredna skola..
nemoguce, jer gimnazija nije poljeprivredna skola..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Matan
- Sila nečista
Ali dobro, BiH je poznata po prestiznim univerzitetima, na koji.a studiraju najbolji studenti planete..
- Matan
- Sila nečista
Moj sin zavrsava prvi razred gimnazije i samo troje ima sve jedinice tj. petice..
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Kao što sam i napisao, potpuno razumijem sumnju.Nice wrote: 26 May 2023, 18:08Nazife, zar nije nevjerovatno da svi učenici iz svih predmeta imaju sve zaključne petice?Naseef Mushroom wrote: 26 May 2023, 14:31
Razumijem da si skeptičan ali opet, moguće je.
(Znam da su i koverte šuškavog sadržaja jedan od razlogaali su ponovo obarali i one koji plate)
Prije će biti da je tu bilo popuštanja i navlačenja ocjena, ali eto.
Kod moje kćerke se desilo da su za samo jedno polugodište svi imali zaključnu peticu iz geografije u četvrtom razredu, radi se o Gimnaziji, a to je tada izazvalo takvu sumnju i u zbornici i u cijeloj školi... a zamisli da je tako iz svih predmeta i kod svih profesora
Ali evo, pitaj kćerku da ti nabroji sve odlikaše iz različitih razreda. Sada stavi sve te odlikaše u jedan razred i moguće je.
Ako je u svakom razredu od 20-30 učenika bar 3 odlikaša koji su to zaslužili, zar ne bi bilo nepravedno da onda ti isti sa istim znanjem dobiju četvorke samo da ne bi izgledalo sumnjivo?