Ekonomski će se laik nekada i čuditi mađioničarskom umijeću vlada i burzovnih banaka da iščarobiraju novac, ali pojedincu je u ophođenju s novcem obično ta magijska sposobnost uskraćena. On si postavlja pitanje koliko mu je novaca potrebno i koliko ga može imati.
Suprotno tome, među filozofima je rasprostranjeno mišljenje da novac nije važan.
U Francuskoj, zemlji čija je pravna teorija posvetila najviše pozornosti upravnom sporu, pojam upravnog spora u materijalnom smislu određivao se i drugim kriterijima.
Dani su se skratili, a zelena trava ravnog planinskog parka u hladnim je noćima počela žutjeti. Nakon prvog dana koji su muškarci proveli u dolini kišilo je gotovo svakog poslijepodneva te im je uskoro prešlo u naviku završiti posao oko tri i ljenčariti u taboru pod ceradom
rastegnutom s visokih bočnih strana kola i zabijenom u zemlju. Tijekom trenutaka odmora rijetko su razgovarali; smješteni ispod visokog trbuha kola slušali su lagano, nepravilno, zaklonom od borova razlomljeno kuckanje kiše što je škropila platno cerade i promatrali
kako pada. Povremeno bi zavladali izmaglica i sivilo, teška magla koja bi gotovo posve zaklonila suprotni planinski obronak obrastao drvećem; povremeno je bilo vedro i srebrnasto, a kapi, u kojima se odražavalo sunce, bljeskale bi poput sićušnih igala što padaju s neba
na meku zemlju. Nakon kiše, koja je nerijetko trajala sat vremena, nastavili bi potjeru i ubijanje, najčešće radeći do kasno uvečer.
Za njega je dovoljno da se pokorava svojim vodjama i da sum mu ruka i jezik spremni da podrze opcu stvar i tako steknu odobravanje onih koji mu mogu dati ugled, polozaj i zastitu u tom drustvu. Tako se ljudi vezuju i bore za misljenja u koja se nikad nisu ubjedili i koja im cak nisu nikad ni ulazila u glavu.
Nisam prestajao da razmišljam o Novakovom zahtevu. Sarino objašnjenje se nikako nije uklapalo u sve ono što sam znao o njemu, njegovim poslovima i bogatstvu kojim je raspolagao. Bio sam siguran u to da postoji deo priče koji nam nije predočen. Nešto što je Novak tajio. Novac se već dugo nalazio kod njega, i da mu je zaista biopotreban, mogao je i bez našeg odobrenja da ga koristi. Ako je zaista u pitanju bilo nekoliko nedelja, bila bi to transakcija koju ne bismo ni registrovali. Poznajući ga, nije mi izgledalo uverljivo da su ga u tome sprečavali obziri i potreba da se najpre konsultuje s nama.
Te noći sam sanjao kuću, i da nikad nismo ni otišli odande. Probudio sam se s grloboljom i groznicom. Umijem se nad umivaonikom, pa sjednem kraj prozora - brat mi je još spavao - i gledam kako padaju loptice leda i na autima i snijegu i pločniku formiraju ledenu koru. Kažu da čovjek vremenom nauči da zaspi u novim prostorima, ali meni to nikad nije uspjelo. Zgrada se tek tad smirivala u sebi, konačno je popuštala kruta magija nedavne dovršenosti. Čuo sam da neko hoda po dnevnoj sobi; kad sam ušao, majka je stajala na vratima balkona.
Uostаlom, znаte li štа: ubeđen sаm dа ovаkve kаo što sаm jа, ljude iz podzemljа, trebа držаti nа uzdi. Jer, mаdа je sposobаn dа presedi ćutke u
podzemlju četrdeset godinа, ipаk, аko jednom izаđe nа svetlost ondа će sаmo pričаti, pričаti i pričаti…
Dostojevski, Zаpisi iz podzemljа
11.
too dark for finding my ground.. and trees.. shiver and sway..
Bio jednom jedan covjek pa isao i govorio. Gdje god dodji, stani pa govori, a narod se okupu, zini, pa slusaj. A imao bradu i bio, onako, pristao covjek...
N. Ibrisimovic - Nakaza i vila
64
Last edited by Koraci_u_noci on 24 Jul 2023, 14:29, edited 1 time in total.
To što nas pogled na planine koje nam se iznenada ukažu tako lako stavlja u jedno ozbiljno, pa i u uzvišeno raspoloženje, možda počiva dijelom na tome što je oblik brda i kontura planine postojana linija pejzaža, jer bregovi jedini prkose propadanju, koje sve ostalo brzo otima, osobito vlastitu nam prolaznu osobu.
O geniju - eseji
Schopenhauer
82
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
Ubrzo je počeo da shvata zašto je dospeo na ovo mesto gde je osoblje nosilo bele skafandere, a pacijenti uglavnom njištali, skičali, cvrkutali ili plazili svoje jezičine.