Merhaba naš mubareć Ramazan
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8237 times
- Been thanked: 19384 times
- Status: Offline
Re: Merhaba naš mubareć Ramazan
Nakon petodnevne pauze i ja sutra postim. Taman na 15. dan. Usput da pitam zašto je značajan 15. dan ramazana?
Mozda sto ostaje jos jedna polovica 
Ne znam, nisam ni znala da je od neke vaznosti.
Ne znam, nisam ni znala da je od neke vaznosti.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8237 times
- Been thanked: 19384 times
Pa i ja sam kontala da je zato što je pola ali opet mislim..ako je važan samo iz tog razloga onda ne znam... čudno mi.
Obično ovi koji šaraju kažu da poste prvi, zadnji, 27. dan i 15.
Obično ovi koji šaraju kažu da poste prvi, zadnji, 27. dan i 15.
pa ove godine oznacava polovinu ramazana. ali to nije uvijek tako, jer ramazan nema uvijek 30 dana.
to sto ti poste je vise mozda simbolicno. ono, prvi dan, pa onda jedan u sredini mjeseca, 27-i zbog lejletul kadr i zadnji dan.
to sto ti poste je vise mozda simbolicno. ono, prvi dan, pa onda jedan u sredini mjeseca, 27-i zbog lejletul kadr i zadnji dan.
-
Blackhawk
Veceras je Noc Bedra 16. Noc Ramazana pa mozda i zbog toga znacajan i 15.Maja wrote:Nakon petodnevne pauze i ja sutra postim. Taman na 15. dan. Usput da pitam zašto je značajan 15. dan ramazana?
A i zbog ovog sto pape rece ko sara najlakse mu prvi srednji i zadnji.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

15. dan Ramazana je pun mjesec. Značajan zato što se prije tako pratio tok (pa i početk i kraj Ramazana, ali o tome smo već pisali)...
http://www.moonsighting.com/
http://www.moonsighting.com/
-
Ruana
"Određuje sudbinu Svojim robovima; naređuje i zabranjuje, stvara i opskrbu daje, usmrćuje i oživljava; ljudima dane izmjenjuje, uzdiže ih i ponižava; smjenjuje dan i noć; smjenjuje vlast jednu za drugom, po Njegovom naređenju i pod Njegovom vlašću biva sve što je na nebesima, sve što je na Zemlji i ispod nje, moru i zraku; sve obuhvata Svojim znanjem, sve je izbrojano. Njegov sluh obuhvata svaki glas pojedinačno i ne miješaju se jedni sa drugim; čuje svaki šum na svakom jeziku i njihove različite potrebe. Ne sprečava Ga slušanje jednog glasa da čuje drugi, niti Ga u grešku dovodi mnoštvo zahtjeva, niti Mu dosadi vapaj onih koji pomoć traže. Njegov pogled sve obuhvata: i pokret crnog mrava na crnom kamenu u mrkloj noći, neviđeno (gajb) je Njemu vidljivo, kod Njega su tajne poznate. "Njemu se mole oni koji su na nebesima i oni na Zemlji, u svakom času On na sve pazi." (Kur'an, sura Er-Rahman, 29. ajet)
"To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, stvoritelj svega, drugog boga osim Njega nema, pa kuda se onda odmećete?" (Kur'an, sura El-Mu'min, 62. ajet)
"To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, stvoritelj svega, drugog boga osim Njega nema, pa kuda se onda odmećete?" (Kur'an, sura El-Mu'min, 62. ajet)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10003 times
- Been thanked: 11893 times
U Tajlandu najviše a na Balkanu je najmanje postača

Povodom mjeseca ramazana, najsvetijeg muslimanskog mjeseca, u kojem muslimani obavljaju post cijeli jedan mjesec, novinari agencije Anadolija su proveli mini-istraživanje kako bi ispitali u kolikoj mjeri pripadnici islama u raznim zemljama svijeta obavljaju post.
Prema posljednjim rezultatima istraživanja instituta Pew, provedenog ove godine, muslimani u zemljama Balkana nalaze se u grupi muslimana koji u najmanjoj mjeri obavljaju post tokom mjeseca ramazana.
Prema navedenom istraživanju, od zemalja Balkana u kojima živi značajan procenat muslimana, muslimani u Albaniji obavljaju posto najmanje pa tako samo njih 44 posto obavlja post tokom ramazana.
Nakon Albanije slijedi Bosna i Hercegovina gdje 75 posto muslimana obavlja post tokom ramazana, kao i muslimani Kosovo gdje je 76 posto muslimana izjavilo da posti.
Također, od ostalih zemalja u svijetu, gdje živi značajna muslimanska populacija, među onima koji poste najmanje nalaze se i muslimani iz Kazahstana gdje njih 30 posto obavlja post tokom ramazana, a nakon njih slijede muslimani Azerbejdžana sa 43 posto, Uzbekistana 50 posto, Kirgistana 53 posto i Konga sa 69 posto muslimana koji poste.
S druge strane, najveći procenat muslimana koji obavljaju post tokom mjeseca ramazana nalazi se u Tajlandu gdje skoro svi pripadnici islama poste, kao i u Kamerunu, Indoneziji i Maleziji.
Nakon njih slijedi Maroko gdje je 98 posto ispitanih muslimana kazalo da posti kao i u Chadu i Senegalu gdje posto po oko 97 posto muslimana.
Također, od ostalih zemalja svijeta u kojima živi značajna populacija muslimana, u Afganistanu posti oko 96 posto muslimana, kao i u Etiopiji i Keniji, u Egiptu je taj procenat oko 95 i Turskoj 84 posto.
Prema istraživanju instituta Pew, 77 posto američkih muslimana je kazalo da im je post tokom ramazana vrlo značajan sastavni dio vjerskog i društvenog života.
Također, rezultati istraživanja instituta Pew provedenog na 38,000 muslimana u 39 zemalja diljem svijeta pokazali su da 93 posto muslimana obavlja post tokom mjeseca ramazana.
Tako je prema popularnosti i odzivu, post tokom ramazana svrstan na drugo mjesto, odmah iza vjerovanja u Boga i poslanika Muhammeda, u što vjeruje 97 posto musliman.
Također, u tih 39 zemalja gdje živi značajna muslimanska populacija, oko 77 posto muslimana je kazalo da daju zekat, odnosno godišnju donaciju vlastitog imanja siromašnima i ugroženim kategorijama društva.
Isto tako, istraživanje Pew je pokazalo da oko 63 posto muslimana u cijelom svijetu obavlja pet dnevnih molitvi, dok je 9 posto muslimana izjavilo da je već obavilo hadž, odnosno hodočašće u Mekku.
Posmatrano prema regionima u kojima živi značajna muslimanska populacija, najveći procenat muslimana koji posto nalazi se u regiji Jugoistočne Azije gdje posti oko 99 posto muslimana.
Slijedi Južna Azija sa oko 96 posto muslimana, Bliski Istok i Sjeverna Afrika sa oko 93 posto, Podsaharska Afrika sa oko 91 posto, Evropa i Južna Evropa sa oko 62 posto, i na posljednjem mjestu Centralna Azija sa 58 posto.
(Anadolija/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/kr)
Re: U Tajlandu najviše a na Balkanu je najmanje postača
75% da obavlja post tokom ramazana,mijenja se moja percepcija o muslimanima u bih...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
-
Blackhawk
Ja sumnjam i u ovih 75 %..
Gledajuci po mom gradu, gdje je 100 % muslimansko stanovnistvo, nebih rekao da je tolika cifra... I svake godine sve manje i manje se posti.. Prosjek drze stare nane i dede, a omladini je sve teze i teze, posebno se odreci ljetnih uzitaka, plaza, vode, sladoleda i kratke odjece
Gledajuci po mom gradu, gdje je 100 % muslimansko stanovnistvo, nebih rekao da je tolika cifra... I svake godine sve manje i manje se posti.. Prosjek drze stare nane i dede, a omladini je sve teze i teze, posebno se odreci ljetnih uzitaka, plaza, vode, sladoleda i kratke odjece
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10003 times
- Been thanked: 11893 times
Ja mislim da nije samo da je netačno nego je članak potpuno glup. Po onome što vidim oko sebe, mislim da procenat postača nije veći od 35%. Možda zato što post pada u duge dane, možda neinformiranost o značaju ali mislim da je to u svakom slučaju ispod 50% a ako govorimo o onima koji će ispostiti cijeli mjesec onda je to i manje.
Što se tiče procenta davanja zekjata, mogu samo reći,
iz njihovog pera u božije uši. Daj bože da je to toliko.
Što se tiče procenta davanja zekjata, mogu samo reći,
iz njihovog pera u božije uši. Daj bože da je to toliko.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3943 times
- Been thanked: 2968 times
Umojoj okolini posti dobar broj ljudi ,svih uzrasta.
Omladina se malo teze odlucuje,ipak izdrze bar po sedmicu ili dvije...
U drugom slucaju,ima dosta omladine koju srecem,mnogo je aktivnija u tim obredima od roditelja i mnogo starijih.
Omladina se malo teze odlucuje,ipak izdrze bar po sedmicu ili dvije...
U drugom slucaju,ima dosta omladine koju srecem,mnogo je aktivnija u tim obredima od roditelja i mnogo starijih.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
i samom mi je sumnjiv taj postotak ...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
-
Blackhawk
Pasaga
Ako cemo gledati ukupan broj muslimana i procenat omladine koji se okrece vjeri, mislim da zapad prednjaci tu u odnosu na Bosnu. Mnogo, mnogo mladih ljudih se drzi islama bez obzira sto zivi u De, At, Swe, DnK, i ponose se sa svojim islamom, dok u Bosni i nije bas takva slika.. Imas ti omladine mnogo, ali s obzirom na broj muslimana u Bosni, nije koliko bi trebalo biti.
I gubi se ono sto nas je uvijek krasilo, a to je stid. a bez stida nema ni vjere.
U mom gradu je koliko toliko dobro, ima dosta kafica je potpuno zatvoreno za vrijeme ramazana, rade od iftara do sehura, ali recimo vec komsiluk, Bos. Krupa, ili Bihac tu odi i uopste nemozes osjetiti da je ramazan i da se posti.. Terase pune, plaze pune, jede se pije se, pa cak i alkohol u velikim kolicinama..
A nekad, nekad ko i nije postio krio je od drugih i nikad javno nije pokazivao da ne posti.. sad svejedno..
Ako cemo gledati ukupan broj muslimana i procenat omladine koji se okrece vjeri, mislim da zapad prednjaci tu u odnosu na Bosnu. Mnogo, mnogo mladih ljudih se drzi islama bez obzira sto zivi u De, At, Swe, DnK, i ponose se sa svojim islamom, dok u Bosni i nije bas takva slika.. Imas ti omladine mnogo, ali s obzirom na broj muslimana u Bosni, nije koliko bi trebalo biti.
I gubi se ono sto nas je uvijek krasilo, a to je stid. a bez stida nema ni vjere.
U mom gradu je koliko toliko dobro, ima dosta kafica je potpuno zatvoreno za vrijeme ramazana, rade od iftara do sehura, ali recimo vec komsiluk, Bos. Krupa, ili Bihac tu odi i uopste nemozes osjetiti da je ramazan i da se posti.. Terase pune, plaze pune, jede se pije se, pa cak i alkohol u velikim kolicinama..
A nekad, nekad ko i nije postio krio je od drugih i nikad javno nije pokazivao da ne posti.. sad svejedno..
-
Ruana
U pravu si, i ja sam se iznenadila koliko omladine recimo dolazi na teraviju, koliko ih posti. Meni je drago kad vidim da su to sve mladi ljudi uglavnom visoko obrazovani a sve se vise okrecu vjeri. Neki od njih su ovdje rodjeni ali opet znajuj ko su.