Postoji jedan tip Bosanca, uslovno receno "urbanog" Sarajlije iz druge polovine osamdesetih, kojeg ja zovem "strucnjak opste prakse".HAVANA wrote: 05 Jun 2023, 22:06 Jos malo o zvaljavom govnetu...Procitao sam knjigu Neleta Karajlica "Fajront u Sarajevu". Nisam mislio komentarisati nit mislim ulaziti u neki cox, al zarad istine i pravih cinjenica duzan sam se osvrnuti radi svih prijatelja koji zive u regiji, jer bi mogli "popusiti" njegovu pricu. Nele se ocigledno sluzi metodom - ako neku laz dovoljno puta ponovis ona ce postati medju ljudima istina. Ono sto me iznenadilo da je zapravo sam sebe "posrao po glavi" u svojoj knjizi. Pa krenimo redom. Nele, na strani 364 kaze, citiram "Ja zivim u Beogradu, al ja nisam odavle. Ja sam iz Sarajeva, samo sto sam otuda otjeran". Nadalje, na strani 365 kaze, citiram "E, sad shvatam zasto me zovu agresorom. Da me ne zovu tako, morali bi me zvati onako kako ja sebe zovem - zrtva etnickog ciscenja ! ". Prije nego iznesem par detalja i cinjenica koje ja znam, samo cu se okrenuti jos par Neletovih recenica u knjizi kojima prakticno sam sebe pobija. Na strani 360 on kaze kako je treceg ujutro otisao u Estradu na kafu, gdje je zatekao vlasnika Pericu. Ovaj mu govori kako je losa amtosfera, kako nema mjesta za optimizam, i posto mu zena radi u JAT-u, da moze Neletu srediti karte da on sa zenom i djetetom leti za BG. Nele mu na to odgovara, citiram "Rekao sam mu, iz postovanja prema njegovim godinama, da sam spreman da poslusam, al da je mozda pametnije sacekati da se vidi sta ce se dogoditi sestog". Dakle, nije mu se islo. Nadalje, kaze kako dolazi kuci gdje zatice svoju zenu u soku, jer joj je Cober (Benja Isovic) javio da ce tu noc biti frka, da ce zavrnuti vodu, pa da zbog malog djeteta napune kadu. Neletova zena izbezumljena, on takodjer, i on odlucuje da iskoristi ponudu Perice, i sredi karte za jos uvijek standardni let SA-BG. Na aerodrom ih vozi Zena (Zenit Dzozic aka Fu-Do). E hajte mi sad molim Vas Vi recite - da li ste culi i za jednu zrtvu etnickog ciscenja koju jaran vozi na aerodrom, a ti letis redovnim letom ??? Ja fakat nisam ! S obzirom da imam prijatelje koji su istiniske zrtve etnickog ciscenja, njih je vozio bus natrpan ljudima za odstrel, a pobjegli su hodajuci kroz sume i brda pjeske 200km, pri tome jeli travu, mahovinu i bube. Da ironija bude jos veca, ili da kazem Neletova laz, ja sam odrastao naselje do njegovog - Bjelave, gdje sam proveo i citav rat, pa znam malo i detalja sa terena. Prije svega on u knjizi govori da mu je i otac bio zrtva i kako su mu stavili krst na vrata. Opet, haj mi objaniste detalj da se u jesen '92 skupljali po raji lijekovi za Neletovog oca, jer je zdravstveno zalosio, i isti su mu odneseni na vrata (umro je 1999.). Jesul to ista raja koja se Neleta ko biva potjerala sad mu spasavaju oca ? Takodjer mi objasnite cinjenicu da je skoro sva ekipa ostala u SA, a pazite imena - Branko Djuric (Djuro), Boro Kontic, Slobodan Kovacevic (i Dodo i Bodo ostali u SA), Davorin Popovic, MIlomir Kovacevic, Boris Siber (Shibi), Davor Sucic (Sejo Sexon), Srdjan Jevdjevic (Gino Banana / Kultur Shock), Djani Pervan, itd itd. Evo ih i dan danas zivi i zdravi, sto u Sarajevu, sto negdje drugo. Ja sam Nenad Kovacevic, od oca Slobodana, uglednog gradjanina ovog grada i drzave, citav rat sa rajom proveo na Bjelavama i gle cuda, nit mi je ko prijetio, nit nas je ko tjerao, nit smo imali ikakav problem, nit smo gdje otisli. Elem, sve ovo pisem jer nije OK da laz zazivi, i da pocnu ljudi vjerovat da je Sarajevo muslimanski grad u kojem se svima ostalima il letiti glava il slicno. Sarajevo nije nikad bilo niti ce ikad biti muslimanski grad, niti bilo cije drugo ! Zaista mi nije jasno zasto Nele prosipa te lazi, pogotov sto mu niko od raje odavde ne zamjera nit sto je otisao, nit sto je otisao u BG. Pa otisli su u Beograd i Chola, i Brega, i Haris Dzinovic, pa evo ih po SA hodaju uzdignuta chela i svi ih grle-ljube. Niko mu ne zamjera ni sto je odlucio da bude veci Srbin od Vladike, al ovakve lazi zaista nemaju mjesta, pogotovo ne u nekoj knjizi koja ce doprijeti do sire javnosti. Steta, da je imao mozga (i muda), i vratio se ovdje, radio bi isto sto radi i sada, al bi doslovno imao status Boga...
Ljudi tog tipa se razumiju u sve i cim ih neko upita, ili jos bolje, poturi im mikrofon pod nos, oni onako stante pede pocnu laprdati i izlagati svoje misljenje, bez obzira na temu: politika, sex, kulinarstvo, sport, bussiness... u mom kraju se za takve kaze "taj bi znao i zenu porodit".
Izraziti predstavnici tog tipa ljudi, mudraci bez bijele brade: Bregovic, Kusturica, Karajlic, Merlin (dobro, on ima bijelu bradu) itd.
Kada slusam Karajlica, bez obzira o cemu bila rijec, uvijek se iznenadim (pun intended) koliko taj covjek moze pricati, bez da kaze bilo sta konkretno. Citav njegov govor se sastoji od ispraznih floskula i opstih mjesta stokavskog jezika.
I ja sam citao njegov pamflet "Fajront u Sarajevu" i prvo mi je zapalo za oko to hvalisavo "jajajajajajaja"... bez njega ne bi bilo Nadrealista, Pusenja, sarajevskog humora kao takvog, Sarajevo ne bi postojalo na karti svijeta... ukratko, prvog dana bog stvori Neleta. Koliko u tome ima istine, vidjeli smo u njegovoj beogradskoj fazi. Dok je Sejo poslije rata izdao desetak sto studijskih, sto live albuma, Nele je izdao... stani da vidim... 5 pisem, 9 pamtim, puta dvajsjedan... ukupno 1 (i slovima: jedan) album, a i njega "na guzove".
Sarajevski humor je postao malo crnji u odnosu na onaj predratni, ali je prezivio. Nele je napravio ono sranje "Slozna braca" (ne razumijem kako ga zaobidjose emiji i goldenglobovi) i to je to. I najgore, dozivio je da bude vodonosa onom hodajucem deficitu karaktera, Nemanji Kusturici.
I uz sveto, najgori je ipak njegov nedostatak uvidjavnosti, da jednostavno stane na loptu i kaze "j... ga, zajebo sam se". Umjesto toga,on nastavlja sa praznim laprdanjem, a najgori dio njegove retoricke dijareje su njegove relativizacije.
Pita frajer "kakva je razlika izmedju djece ubijene u Sarajevu i u Doboju"... nikakva, doktore, i jednu i drugu je ubijala VRS. koja je bar nominalno bila na tvojoj strani. A kad je vec rijec o Doboju, evo, samo za Neletove oci:

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)