Zašto je važno biti Bosanac?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
Ruana
Status: Offline

Re: Zašto je važno biti Bosanac?

Post by Ruana » 29 Jul 2013, 10:36

Reci tome frendu da se na popis upise kao katolik a ne kao Hrvat.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 29 Jul 2013, 10:38

nebi se on ljutio,takvi su ercegovci..šala..što ti je ne osporavam ja nacionalno opredjeljenje pucaš na pogrešnog...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Ruana

Post by Ruana » 29 Jul 2013, 10:43

Ma ne pucam na tebe nego na frenda 'ercegovca.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 29 Jul 2013, 10:44

diš na svoga..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9154 times
Been thanked: 10860 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 29 Jul 2013, 10:44

laganini wrote:ok znam jednog frenda katolika iz ljubuškog koji se predstavlja kao bošnjak...prezime..
Još je neko na forumu pisao o tome da ima neke frendove koji su u dilemi da li su Hrvati ili Bošnjaci. To je samo recidiv nekadašnjeg zajedničkog bošnjačkog identiteta a koji je prethodio akcijama hrvatskih i srpskih vlasti od polovine 19. vijeka s ciljem da se svi kršćani poistovijete sa njihovim državama a na osnovu vjere. Dakle, nacionalnost na osnovu vjerske pripadnosti je upravo na taj način i počela i kao što vidiš to nije izum koji je nastao u BiH. Prilično sam siguran da bi svi (računajući tu Hr i Srb) bili sretniji da nije bilo tako ali ipak jeste. Primjera radi, neke indirektne potomke dinastije Kotromanić, srećemo i unutar muslimana i unutar katolika a što samo svjedoči o tome da je jedan narod podijeljen. Kao što već rekoh milion puta, političko je pravo svakog pojedinca i kolektiva da se izjasni po svojoj volji ali on mora paziti da isto to pravo imaju i svi ostali pojedinci/kolektivi. Čim se to ne desi, nastupit će haos. Jugoslavija se i raspala zbog neuvažavanja mišljenja svih naroda i manjina. Neki su mislili da imaju pravo oružjem nasrnuti na svaki narod ukoliko se on usudi imati neko svoje mišljenje.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 29 Jul 2013, 10:47

sve si reka...nekad je pojam nacije određiva geografskim polažajem sad nije i to su fakti..

Ruana

Post by Ruana » 29 Jul 2013, 10:53

Vidis lagani mozda smo taj ti frend i ja rodjaci, tamo su svi koji imaju prezime kao i ja katolici.

Ruana

Post by Ruana » 29 Jul 2013, 10:56

Krokodil Behko wrote:
laganini wrote:ok znam jednog frenda katolika iz ljubuškog koji se predstavlja kao bošnjak...prezime..
Još je neko na forumu pisao o tome da ima neke frendove koji su u dilemi da li su Hrvati ili Bošnjaci. To je samo recidiv nekadašnjeg zajedničkog bošnjačkog identiteta a koji je prethodio akcijama hrvatskih i srpskih vlasti od polovine 19. vijeka s ciljem da se svi kršćani poistovijete sa njihovim državama a na osnovu vjere. Dakle, nacionalnost na osnovu vjerske pripadnosti je upravo na taj način i počela i kao što vidiš to nije izum koji je nastao u BiH. Prilično sam siguran da bi svi (računajući tu Hr i Srb) bili sretniji da nije bilo tako ali ipak jeste. Primjera radi, neke indirektne potomke dinastije Kotromanić, srećemo i unutar muslimana i unutar katolika a što samo svjedoči o tome da je jedan narod podijeljen. Kao što već rekoh milion puta, političko je pravo svakog pojedinca i kolektiva da se izjasni po svojoj volji ali on mora paziti da isto to pravo imaju i svi ostali pojedinci/kolektivi. Čim se to ne desi, nastupit će haos. Jugoslavija se i raspala zbog neuvažavanja mišljenja svih naroda i manjina. Neki su mislili da imaju pravo oružjem nasrnuti na svaki narod ukoliko se on usudi imati neko svoje mišljenje.
Da je mrki znao da ovako vladas temom i da ces uspjeti objasniti i onima sto im nikad nije bilo jasno, ne bi ni zapocinjao sa ovim.

RobinZon KrushKo
Na probnom
Na probnom

Post by RobinZon KrushKo » 29 Jul 2013, 11:06

Krokodil Behko wrote:
Imam ja prijateljicu,katolkinju,totalno neopterecenu nacionalnim identitetom.Kaze za sebe da nije hrvatica jer nije iz Hrvatske i nema neke veze (misli na porijeklo) sa Hrvackom.Kaze da vise ima cheskog porijekla.Ali kaze da se ne moze izjasniti ko bosnjak jer to nju veze za islam.
Ja joj kazem sve ovo k'o sto si @Behko napis'o u postu,sve ona saslusa i opet na kraju kaze da to nju veze za islam. To i jeste najveca greska sto se stavlja znak jednakosti izmedju musliman i bosnjak.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3849 times
Been thanked: 2894 times

Post by Pasaga » 29 Jul 2013, 11:51

laganini wrote:sve si reka...nekad je pojam nacije određiva geografskim polažajem sad nije i to su fakti..

Bosanac...je de facto...geografska odrednica.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 29 Jul 2013, 11:53

laganini wrote:diš na svoga..
...a...sina ti isusa....pajdo.... :D.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 29 Jul 2013, 15:07

Bosanac...je de facto...geografska odrednica.....
To je tako bilo u vrijeme Austrougara i u vrijeme Osmanlija a sad kad je BiH država, to tako ne bi ni trebalo a još manje smjelo biti.
Ok, sad malo ozbiljnije.
Ako biti Bošnjak nije striktno vezano samo za islam, pa da pitam vođekana nješto :pusi
Kako neko ko nema korijene iz BiH može danas biti Bošnjak, primjer oni iz nekadašnjeg Beogradskog pašaluka ?!

Po mom određenju je sasvim normalno identificirati se po državi u kojoj živiš.
Ima židova i u Njemačkoj al oni nisu Izraelci, već valjda nijemci iliti Njemački židovi.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 29 Jul 2013, 15:51

ok ru ti si katolkinja i rvatica što je je...ha,ha,..vidim ja da nas nešto veže...ha,ha,..paša ne kuži nešto geografski se i odrđevala nacionalnost pa su tako pravoslavci na teritoriju rvatske osijećali i bivali rvatima kao što su svi na području bosne bili bošnjaci...to ti je paša fakat to je ono što i behko piše..ali fakat je i danas da nije tako nego je nacija ..tako ajde ti mojoj ru reci da je rvatica ubiće me ili mom bošnjaku po prezimenu da je bošnjak.. znam ja povjest ali i ona ima svoje evolucije..

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 29 Jul 2013, 15:53

laganini wrote:ok ru ti si katolkinja i rvatica što je je...ha,ha,..vidim ja da nas nešto veže...ha,ha,..paša ne kuži nešto geografski se i odrđevala nacionalnost pa su tako pravoslavci na teritoriju rvatske osijećali i bivali rvatima kao što su svi na području bosne bili bošnjaci...to ti je paša fakat to je ono što i behko piše..ali fakat je i danas da nije tako nego je nacija ..tako ajde ti mojoj ru reci da je rvatica ubiće me ili mom bošnjaku po prezimenu da je bošnjak.. znam ja povjest ali i ona ima svoje evolucije..

...ev tebi tvog jarana mrkija..... :D.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 29 Jul 2013, 15:54

Pasaga, možel biti neko Bošnjak a nikakve veze sa BiH nema ?
Pitam onak usput.

Ruana

Post by Ruana » 29 Jul 2013, 15:57

Lagani veze nas kako ne veze, pa nismo MI dzaba 500 godina tamo vladali.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 29 Jul 2013, 16:00

paša ti si pravi bosanac ništa ne kužiš moja teorija i mrkijeva su dijamentralno suprotne zamolio bi te da čitaš ako se već uključuješ u rasprave...

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 29 Jul 2013, 16:02

evo sad sam dozna da je i ru turkinja a ja sve mislio bošnjakinja...i niste nikad toliko vladali mojim krajem..ako te zanima mogu ti reć koliko je trajala turska tiranija mojim krajem..

Ruana

Post by Ruana » 29 Jul 2013, 16:04

Ne bi se vise sa tobom druzila ako budes na mrkijevoj strani.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 29 Jul 2013, 16:05

Svakako je važno napomenuti da se Bošnjaštvo u vrijeme od 1994 pa naovamo propagira kroz vjeru a ne po pripadnosti državi.
Samo jel musliman, automatski je i Bošnjak a sa BiH nikakve veze nema.
Najočitiji je primjer onih iz nekadašnjeg Beogradskog pašaluka.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”