Harle nemas ih sta porediti oni su inasani isto kao ti i jaharlekin wrote:zbilja ih ne mozemo poredit rasistima,ustvari nicim ih ne mozemo poreditmailed wrote:Gejsha homoseksualci ne mrze nikoga niti smetaju bilo kome. Nije jednostavno biti gay u danasnjem svijetu, sigurno bi i oni voljeli da je drugacije ali to se ne bira.
I ne mozemo ih porediti sa rasistima, nebi bilo pravedno
to men najgluplja raja sto gamize po kugli zemaljskoj,ajd razumijem da je netko homoseksualac,
al nikak ne razumijem za koji vrag mora imat svoju paradu i hodat ulicama vikat ljudiiiii vidjajte meeeeeee
jaaaa pedeeerrrr
a sto se tice rasizma nea tu nikakve bolesti,cista oholost,kao ja bolji od nekog drugog cisto zato sto mi je koza malo svjetlija
Da li bi Rasizam trebao da se deklarise kao bolest?
Moderator: Krokodil Behko
Re: Da li bi Rasizam trebao da se deklarise kao bolest?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9914 times
- Been thanked: 11744 times
- Status: Offline
Mještani Maoče, Čanda i Ćoseta bojkotuju Rome kao komšije

U Brčko distriktu prema evidenciji NVO „Romi na djelu“ , živi oko 2500 građana Romske nacionalnosti, dok se u rodnom listu njih 804 izjasnilo kao Rom. Za potrebe njihovog stambenog zbrinjavanja Vlada Brčko distrikta je 2009.godine izdvojila 41 parcelu državnog zemljišta, namjenjene za izgradnju kuća, koje su uknjižene 2010. godine.
S obzirom da se ovi placevi nalaze na tromeđi bošnjačkih sela Maoča, Čande i Ćoseti , mještani ovih naselja javno osporavaju proces izgradnje, opravdavajući to činjenicom da se ne osjećaju bezbjedno, te da se boje da bi naseljavanje Roma na to područje povećalo broj provala u kuće, kao i stanje opšte sigurnosti.
„Mi smo ove godine zaprimili sedam zahtjeva za izgradnju stambenih objekata na tim parcelama i svi ispunjavaju uslove, ali zbog reakcije mještana okolnih mjesta, koji već drugi put prave sastanak na kojem bojkotuju izgradnju, bojimo se da će stambeno zbrinjavanje Roma u Distriktu ove godine doći u pitanje „rekao je danas predstavnik Odjela za izbjelgla i raseljena lica Vlade Brčko distrikt BiH Enes Šerifović. On dodaje da na njihovom računu čeka, 205.000 KM namjenjenih za izgradnju, od čega je 120.000 izdvojilo Ministarstvo za izbjelgala i raseljena lica BiH, 30.000 Vlada Brčko distrikta, dok je 55.000 zaostalih sredstava od ranijih godina.
Zbog ovog problema predsjednik Skupštine Nvo „Romi na djelu“Jadranko Đurić, posjetio je danas predsjednika Skupštine Brčko distrikt BiH, Đorđa Kojića (SNSD), te ga upoznao sa nezavidnim stanjem na terenu, kao i sve većem pritisku Roma da se ovaj problem što hitnije riješi.
„Ako je zakonska regulativa uredna nijedna institucija Brčko distritka neće spriječiti izgradnju stambenih objekata za Rome na toj lokaciji, i ja u potpunosti podržavam ovaj projekat. Možda se ni meni ne sviđa ko do mene živi, ali to je moj lični problem. Tako da nadležne institucije ničije bojkotovanje neće uzimati u obzir“, rekao je Kojić.
S tim u vezi naredne sedmice na inicijativu Skupštine Brčko distrikta BiH , trebao bi biti održan sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Distritka, predsjednika mjesnih zajednica,Maoča, Čande i Ćoseti, kao i romskih udruženja, NVO „Romi na djelu“ i UG“Romski san“, kako bi se postiglo za sve zadovoljavajuće rješenje.
Na današnjem sastanku kod predsjednik a Skupštine bilo je riječi i o zahtjevu za usvajanje Zakona o nacionalnim manjinama u Brčko distrktu BiH, kao i zapošljavanju Roma, posebno referenta za Romska pitanja u Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikt Bih, što je takođe odobreno, ali još nije realzovano.
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 24911 times
- Been thanked: 6507 times
Re: Mještani Maoče, Čanda i Ćoseta bojkotuju Rome kao komšij
...cuj,pa dobro je covjek rek'o!...ni meni se ne svidjaju komsije,ali to je moj problem!
...tobe jarabi!...i Romi imaju pravo na zivot!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2959 times
Svakoga mogu cjenit i postovat kao komsiju...
dok se god drzi civilizacijskih normi i ljuskih,komsijskih manira.
Inace....svak ima svoju avliju i svoja vrata.
dok se god drzi civilizacijskih normi i ljuskih,komsijskih manira.
Inace....svak ima svoju avliju i svoja vrata.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Cekaj... Da li u Maoci zive Vehabije? I da li su se oni zalili na predrasude? Ako jesu... nije li ovo licemjerstvo?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2959 times
Valjda....Dust wrote:Cekaj... Da li u Maoci zive Vehabije? I da li su se oni zalili na predrasude? Ako jesu... nije li ovo licemjerstvo?
Mozda bi Behko mogao dati priblizno cistiju analizu...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Vehabije su u Gornjoj Maoči, mada je to tu negdje. Što se Roma tiče, valjda bi trebali imati kuće kako bi polako počeli da se prilagođavaju nekim normama. Ovo se odnosi na one koji nemaju kuće a ima ih poprilično, Ujedno, to bi bio i neki osnov za prestanak prosjačenja i tome slično. Valjda upali a ako ne i ako nastave po starom, tek onda bi trebali izvlačiti zaključke tipa: neće da rade, prose, kradu... etc.. Ovako, preuranjeno je i zvuči nekako diskriminatorski. Bap kao što zapadnjaci nas na primjer diskriminiraju a znamo kako je to tako ispada da i mi diskriminiramo.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Zna li neko reći ima li osnova za ovakva strahovanja(boldano),znači ima li evidentirano to na šta se žale i čega se pribojavaju,da li su im možda već ti isti Romi provaljivali u kuće,ili je ovo njihova pretpostavkaKrokodil Behko wrote:
U Brčko distriktu prema evidenciji NVO „Romi na djelu“ , živi oko 2500 građana Romske nacionalnosti, dok se u rodnom listu njih 804 izjasnilo kao Rom. Za potrebe njihovog stambenog zbrinjavanja Vlada Brčko distrikta je 2009.godine izdvojila 41 parcelu državnog zemljišta, namjenjene za izgradnju kuća, koje su uknjižene 2010. godine.
S obzirom da se ovi placevi nalaze na tromeđi bošnjačkih sela Maoča, Čande i Ćoseti , mještani ovih naselja javno osporavaju proces izgradnje, opravdavajući to činjenicom da se ne osjećaju bezbjedno, te da se boje da bi naseljavanje Roma na to područje povećalo broj provala u kuće, kao i stanje opšte sigurnosti.
„Mi smo ove godine zaprimili sedam zahtjeva za izgradnju stambenih objekata na tim parcelama i svi ispunjavaju uslove, ali zbog reakcije mještana okolnih mjesta, koji već drugi put prave sastanak na kojem bojkotuju izgradnju, bojimo se da će stambeno zbrinjavanje Roma u Distriktu ove godine doći u pitanje „rekao je danas predstavnik Odjela za izbjelgla i raseljena lica Vlade Brčko distrikt BiH Enes Šerifović. On dodaje da na njihovom računu čeka, 205.000 KM namjenjenih za izgradnju, od čega je 120.000 izdvojilo Ministarstvo za izbjelgala i raseljena lica BiH, 30.000 Vlada Brčko distrikta, dok je 55.000 zaostalih sredstava od ranijih godina.
Zbog ovog problema predsjednik Skupštine Nvo „Romi na djelu“Jadranko Đurić, posjetio je danas predsjednika Skupštine Brčko distrikt BiH, Đorđa Kojića (SNSD), te ga upoznao sa nezavidnim stanjem na terenu, kao i sve većem pritisku Roma da se ovaj problem što hitnije riješi.
„Ako je zakonska regulativa uredna nijedna institucija Brčko distritka neće spriječiti izgradnju stambenih objekata za Rome na toj lokaciji, i ja u potpunosti podržavam ovaj projekat. Možda se ni meni ne sviđa ko do mene živi, ali to je moj lični problem. Tako da nadležne institucije ničije bojkotovanje neće uzimati u obzir“, rekao je Kojić.
S tim u vezi naredne sedmice na inicijativu Skupštine Brčko distrikta BiH , trebao bi biti održan sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Distritka, predsjednika mjesnih zajednica,Maoča, Čande i Ćoseti, kao i romskih udruženja, NVO „Romi na djelu“ i UG“Romski san“, kako bi se postiglo za sve zadovoljavajuće rješenje.
Na današnjem sastanku kod predsjednik a Skupštine bilo je riječi i o zahtjevu za usvajanje Zakona o nacionalnim manjinama u Brčko distrktu BiH, kao i zapošljavanju Roma, posebno referenta za Romska pitanja u Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikt Bih, što je takođe odobreno, ali još nije realzovano.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Samo ti se kaže. Oni su izjavili da se plaše da bi se u budućnosti broj krađa povećao. dakle to je pretpostavka.Zagorka wrote:Zna li neko reći ima li osnova za ovakva strahovanja(boldano),znači ima li evidentirano to na šta se žale i čega se pribojavaju,da li su im možda već ti isti Romi provaljivali u kuće,ili je ovo njihova pretpostavkaKrokodil Behko wrote:
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Pa onda ne mogu nista,pretpostavka na sudu je mudo labudovo......
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
-
Ruana
Pa ako pise da se boje da bi se broj kradja povecao, znaci vec ima kradja.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Što će reći da kradu i oni koji nisu Romi i to valjda nikoga ne bi trebalo iznenaditi. Njih još uvijek nema na tom području pa se ne mogu povezati s tim krađama. Piše ovako:Ruana wrote:Pa ako pise da se boje da bi se broj kradja povecao, znaci vec ima kradja.
Dakle, još uvijek nisu tu.te da se boje da bi naseljavanje Roma na to područje povećalo broj provala u kuće, kao i stanje opšte sigurnosti.
Ne znam zašto bi kada to bolest nego mržnja, predrasude, pokvarenost. Treba na to gledati kao i na bolesni/opasni nacionalizam i slično i ne gledati samo rasizam kod nas bijelaca, nego kod svih. 
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
-
Bambi
- Inventar foruma

Mislim da da...
Ja sam totalno protiv rasizma. I jako sam osjetljiva po tom pitanju
Ja sam totalno protiv rasizma. I jako sam osjetljiva po tom pitanju
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Ne moze se karektizirati kao bolest jer to onda uklanja licnu odgovornost za postupke i po definiciji predpostavlja da bi se taj ‘poremecaj’ trebao tretirati kroz medicinske ustanove.
To je moralni poremecaj i ustanove za to vec postoje kad se prekoraci linija slobode govora.
To je moralni poremecaj i ustanove za to vec postoje kad se prekoraci linija slobode govora.
-
dacina_curica
Ja cu prestati odgovarati na teme, burka sve za mene kaze. 
Upravo to, medicinska dijagnoza otklanja licnu odgovornost. Naravno sad ce se pojaviti pitanje sta je sa djecom koju indoktriniraju od pelena pa "ne znaju bolje"? Covjek moze biti zadojen mrznjom ali kadli tadli razum stupa na scenu i onda mrznja postaje svjesna odluka. Tako nekako. ...
Upravo to, medicinska dijagnoza otklanja licnu odgovornost. Naravno sad ce se pojaviti pitanje sta je sa djecom koju indoktriniraju od pelena pa "ne znaju bolje"? Covjek moze biti zadojen mrznjom ali kadli tadli razum stupa na scenu i onda mrznja postaje svjesna odluka. Tako nekako. ...
-
Bambi
- Inventar foruma

Ne znam
možda ja tako razmišljam jer sam previše ogorčena na rasiste 
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Ma nije to BambiBambi wrote:Ne znammožda ja tako razmišljam jer sam previše ogorčena na rasiste
Jasta su nego bolesnici ali u prenesenom smislu. Ako im se dozvoli da rasizam proglase medicinskim stanjem to ce im biti opravdanje i olaksavajuca odgovornost.
Npr, ubio osobu drug erase i brani se pred sudom da je bio neuracunljiv pa ga/nju posalju na dusevno lijecenje 2 godine umjesto na 25 godina za ‘zlocin iz mrznje’
-
Bambi
- Inventar foruma

Slažem se...To bi im bilo opravdanje.Spanac_113 wrote:Ma nije to BambiBambi wrote:Ne znammožda ja tako razmišljam jer sam previše ogorčena na rasiste
Jasta su nego bolesnici ali u prenesenom smislu. Ako im se dozvoli da rasizam proglase medicinskim stanjem to ce im biti opravdanje i olaksavajuca odgovornost.
Npr, ubio osobu drug erase i brani se pred sudom da je bio neuracunljiv pa ga/nju posalju na dusevno lijecenje 2 godine umjesto na 25 godina za ‘zlocin iz mrznje’
Kao što rekoh,totalno sam protiv rasizma,i baš al' baš sam osjetljiva na tu temu