Svako jutro pojedite živu žabu - do kraja dana Vam se garantovano neće desiti ništa gore!Veca wrote:...gledam jucer neke papire od kuce,trazim svoje ime,kad ja skuzih da su me predili i nadjenuli ime Zenga!...tobe jarabi,shebali su mi psihu za cijeli dan!...kontam kad se vratim da predijem svoj nick!
Psihološko istraživanje (horor) književnosti
Moderator: Krokodil Behko
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

- Status: Offline
Re: Psihološko istraživanje (horor) književnosti
What can change the nature of a man?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14474 times
- Been thanked: 10010 times
heh, sto ti je psihologija 
kada me nesto zaboli (zub,glava...) jedan prijatelj je uvijek govorio : "Budi sretna sto nije rak"
kada me nesto zaboli (zub,glava...) jedan prijatelj je uvijek govorio : "Budi sretna sto nije rak"
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
eto, Ahhhh...vec si postao domaci..sad sjedi tu,i ne mrdaj vise 
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Ja sam prije svega empiričar - to znači da me interesuju stvari koje mogu da opazim i izmjerim. Međutim, ne opažam nikakve hurmašice i limunadu koje bih mogao "premjeriti", tako da objektivno sumnjam u "domaći status"...
Aaanywaaay, ima li ko kakvo pitanje o istraživanju?
Aaanywaaay, ima li ko kakvo pitanje o istraživanju?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
cekamo rezultate, ba
... hajd nas prvo "pregledaj" 
ok, imam ja pitanje - zasto horor knjizevnost? jer se u posljednje vrijeme pojavilo dosta takvih knjiga ili?
... hajd nas prvo "pregledaj" ok, imam ja pitanje - zasto horor knjizevnost? jer se u posljednje vrijeme pojavilo dosta takvih knjiga ili?
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Pojedini ljudi (uglavnom moji irl prijatelji) su nam već rekli da ako "utvrdimo da su pukotine" (nisu moje riječi, hehe), da im ni ne šaljemo rezultate. Be careful what you wish for... 
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
de,de... samo ti nama posalji...nismo li svi "pukotine" na svoj nacin?
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Zavisi od definicije "pukotine"... Šalim se glede sve te "pukotina problematike", naravno - bez brige! 
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

A, na pitanje zašto horor književnost... Pa, inicijalna ideja nam je bila da odradimo klasifikaciju preferencija literarnih žanrova u cjelini. Međutim, ispostavilo se da bi to bilo preobimno, jer bi ispitanici trebali da pročitaju ogromnu količinu teksta. I onda smo odlučili da "rasparčamo" i horor se logično nametnuo kao prvi izbor kako zbog ličnih preferencija koje kolega i ja (kao inicijatori istraživanja) imamo (on je "lud" za literarnim hororom, a ja za stripovima / grafičkim novelama iz istog žanra - ko je rekao Dilan Dog?!), tako i zbog toga što je riječ o "kontraverznom" i "ekstremnom" žanru. Naravno, hipoteze ne mogu podijeliti za vrijeme istraživanja (ali kada napišemo rad svima će sve biti predočeno), ali reći ću samo da je riječ o pionirskom istraživanju; tu i tamo se javi poneko empirijsko istraživanje filmskih žanrova - pa i filmskog horora, ali istraživanja literarnih preferencija se mogu nabrojati na prste jedne ruke, a o literarnom hororu da i ne govorim - ovo bi lako moglo biti prvo ozbiljno istraživanje te vrste na svijetu (ne mogu isključiti da neko nije radio nešto slično ali da nije objavljeno ili je samo prikazano na nekoj konferenciji). I onda, morao je neko početi, pa zašto da ne budemo mi?! :P A, ja inače volim "neobične" teme, npr. baš ovih dana završavam istraživanje sa jednim scijentometričarom iz Indije na temu humora u naslovima naučnih radova...
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23916 times
- Been thanked: 6243 times
...eh,meni dijagnozu da postavite,nemere tako laHko,a kad bidne doslo do toga,baga mi ce te se,namuciti! 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
A7h , zanimljivo...
Ali cu te pitati, jer vjerovatno znas o cemu pricam-spomenuh vec gore psihotestove vezane za odredjene pozicije (poslovne), koje se salju ljudima koji se prijavljuju z aneki posao,jel, i predstavljaju dio intervjua.
Ne znam koliko se moze o nekome zakljuciti na osnovu istih, koji se rade online (pretpostavljam da se radi nekom automatiziranom tumacenju odgovorenog), pa me zanima koliko se o nekoj osobi moze reci na osnovu obicnih pitanja vezanih za svakodnevne probleme i navike ljudi ?
ovo sto smo radili ovdje je isti princip,ali ako se radi i 100njak pitanja koja se moraju odgovoriti u roku od sat vremena-koliko poslodavac moze znati i nama samima? Any clue?
Ali cu te pitati, jer vjerovatno znas o cemu pricam-spomenuh vec gore psihotestove vezane za odredjene pozicije (poslovne), koje se salju ljudima koji se prijavljuju z aneki posao,jel, i predstavljaju dio intervjua.
Ne znam koliko se moze o nekome zakljuciti na osnovu istih, koji se rade online (pretpostavljam da se radi nekom automatiziranom tumacenju odgovorenog), pa me zanima koliko se o nekoj osobi moze reci na osnovu obicnih pitanja vezanih za svakodnevne probleme i navike ljudi ?
ovo sto smo radili ovdje je isti princip,ali ako se radi i 100njak pitanja koja se moraju odgovoriti u roku od sat vremena-koliko poslodavac moze znati i nama samima? Any clue?
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Hehe, ma nećemo nikome "davati dijagnoze" - svi mi dijelimo sličan psihički prostor, koji uključuje i patološko i nepatološko (sa često nejasnom granicom između). Mi ćemo se fokusirati na to da svakome opišemo kako taj njen/njegov prostor izgleda u cjelini i da objasnimo koje implikacije toga mogu biti, kako za nepatološko, a tako za (po potrebi) i ovo drugo bivstvovanje. Dakle, napravićemo profil ličnosti, što nije isto što i dijagnoza - svi imamo ličnost određenog profila, ali nemamo svi dijagnozu (i proces dijagnostifikovanja je drugačiji), tako da se niko ne plaši da ovdje testiramo ne znam ni ja šta i naglašavam da ne utvrđujemo bilo čije "mračne tajne". Svi imamo ličnost, ličnosti se razlikuju, ali jedna nije nužno "ispravna", a druga "pogrešna", međutim, veoma je korisno znati kakvi su atributi te ličnosti koju imamo - e, to je ono što ćemo Vam mi napraviti po okončanju prikupljanja podataka! 
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

P.S. A, napominjem i da "imati dijagnozu" nije nužno uopšte "loša" stvar i da, nažalost, o tim stvarima postoji mnogo predrasuda...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9718 times
- Been thanked: 11458 times
Da li se odgovorima na ova pitanja, može izmjeriti nivo depresije ili anksioznosti? ' fala na odgovoru 
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23916 times
- Been thanked: 6243 times
...Behko,jesi i corav da se ne vidis,sam?!
...a ja sam sama sebi postavila dijagnozu,ima ihaaaaa,al' necem da odam,i 'vako vicu da sam arogantna!
...hocu da kazem,najbolja mi,je! 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Hmm, samim činom odgovaranja se stanje per se teško može bitnije izmijeniti - ali se na osnovu odgovora stanje može detektovati, a onda se u skladu s tim mogu preduzeti odgovarajući koraci kojima se afektivitet popravlja. A, ti koraci mogu biti preduzeti kako uz stručnu pomoć terapeuta (i o ovome postoje velike predrasude - terapija može biti sjajan način za lični rast i razvoj i popravljanje kvaliteta života), tako i samostalno. Moguće je npr. da sam čin odgovaranja na pitanja koja se odnose na neke "konfliktne zone" navede osobu koja je te stvari do tada potiskivala, da o njima počne da razmišlja i onda u zavisnosti od specifičnih svojstava ličnosti, to može dovesti ili do toga da se osoba "uhvati u koštac" sa nekim od tih problema ili može dovesti do akutnog pogoršanja raspoloženja, nakon čega obično slijedi "vraćanje problema pod tepih" i povratak u prethodnu, neoptimalnu homeostazu. Naravno, ovo su sve hipotetski scenariji i ne vjerujem da su visoko frekventni, ali nekim ljudima zaista jeste dovoljan jedan solidan "a-ha" momenat da ih "trgne" i prebaci na put ka boljem, a "okidač" može biti bilo šta, pa tako i psihološki upitnik. Žao mi je što ne mogu dati direktniji odgovor, ali to je toliko individualno, da stvarno zavisi od konkretnog slučaja do konkretnog slučaja.Krokodil Behko wrote:Da li se odgovorima na ova pitanja, može izmjeriti nivo depresije ili anksioznosti? ' fala na odgovoru
Elem (djelimični off-topic), bilo kome ko ima dugotrajnije probleme sa povišenom anksioznošću ili depresivnim mislima i sličnim problemima i kome to počinje da pravi problem u svakodnevnom funkcionisanju, preporučio bih da porazgovara sa nekim kompetentnim licem, jer to nije "sramota" i daleko od toga da samostalno nije moguće riješiti praktično sve probleme, ali je prvo rješenje naprosto brže i efikasnije. Recimo da mi se pokvari automobil, a da o njihovoj popravci ne znam ama baš ništa. Mogu ili početi da učim o autima i njihovoj popravci i potrošiti sedmice i mjesece na ovladavanje tim vještinama i onda mogu pokušati samostalno da ga popravim i cijelo to vrijeme ne imati funkcionalan auto, ili mogu otići u servis i riješiti to u nekoliko dana (a onda, ako želim, mogu se bez pritiska informisati o autima i njihovoj popravci u slučaju budućih problema, a pri tome cijelo vrijeme imati auto koje radi). Možda mi metafora nije "najsrećnija", jer čak i nemam kola lol (bez nekog posebnog razloga), ali nadam se da je jasno šta sam njome htio da ilustrujem...
P.S. Lol, učinilo mi se da je pisalo "izmijeniti", sad viđoh da je u pitanju stajalo "izmjeriti", a ja sam odgovarao kao da je ovo prvo - no, nema veze, neka stoji, pošto mislim da sam odgovorio i na originalno (u slučaju nedoumice: da, može) i na ovo pitanje koje sam "mislio" da je postavljeno (a koje je takođe validno).
Last edited by Ahhhhhhh on 14 Aug 2013, 17:21, edited 1 time in total.
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Samodijagnostifikovanje zna biti opasno i često razočaravajuće... Primjera radi, ja sam pokušavao više puta sebi da samodijagnostifikujem opsesivno-kompulsivni poremećaj, nadajući se da će se možda tako zaista i pojaviti. Razlog: Pa, netolerancija prema prljavštini i neredu je u uskoj vezi sa ovim poremećajem, pa sam kontao da ga ne bi bilo na odmet imati za vrijeme proljećnih spremanja i slično. Treba li da kažem da ga nisam uspio "prizvati"? Tugo moja pregolema...Veca wrote:...Behko,jesi i corav da se ne vidis,sam?!...a ja sam sama sebi postavila dijagnozu,ima ihaaaaa,al' necem da odam,i 'vako vicu da sam arogantna!
...hocu da kazem,najbolja mi,je!
P.S. Šala-mala, naravno...
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Pardon, promaklo mi je ovo pitanje. Elem, nisu svi upitnici i testovi isti i ne zadaju svi organizacioni psiholozi iste baterije, pa šta konkretno pokušavaju da utvrde i za kakve potrebe varira od situacije do situacije. Ali, ono šta se obično pokušava utvrditi jesu npr. nekakve relativno bazične osobine ličnosti, interesovanja i nivo intelektualnog funkcionisanja, na osnovu kojih se može "ugrubo" procijeniti da li je neka osoba adekvatna za datu radnu poziciju ili ne. Primjera radi, moguće je lako upitnički utvrditi da li neka osoba preferira da bude u društvu drugih ljudi ili više voli samoću ili manje grupe - ni jedno ni drugo nije "pogrešno", ali sa aspekta radnog mjesta može biti poželjno ili nepoželjno. Ako je intervju npr. za menadžera neke firme, koji će po definiciji morati biti u stalnom kontaktu s drugim ljudima, neko ko preferira samoću očigledno nije za taj posao. Ako je intervju za radno mjesto knjigovođe koji će po definiciji 99% vremena raditi sam, onda će neko ko preferira stalno društvo drugih ljudi biti pogrešna osoba za tu poziciju. Ili ako uzmete osobu vrlo visokih intelektualnih sposobnosti i date joj da radi bilo kakav repetitivan posao, šanse su da će ta osoba brzo dati otkaz (jer su joj takvi zadaci "neizazovni"), isto kao i osoba koja preferira novinu nad rutinom (koja će procijeniti da su ti zadaci "dosadni"). Ove i slične stvari se najčešće utvrđuju prilikom testiranja za poslovne potrebe i to je otprilike nivo informacija koje se takvim procedurama mogu dobiti i koje su uopšte od koristi poslodavcima.Julia-Klara wrote:A7h , zanimljivo...
P.S. I da - u principu, istraživanja pokazuju da u većini "praktičnih" situacija, papir+olovka ili online odgovaranje ne utiču bitno na same rezultate, tj. oba postupka su funkcionalno identična u pogledu samih odgovora. Online testiranje je samo dosta praktičnije u mnogim situacijama (npr. moguće je vršiti testiranje na daljinu, a nije potrebno ni manuelno prebrojavati ili prekucavati odgovore, pošto se automatski evidentiraju u elektronsku bazu, pa se i tu štedi na vremenu).
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Tako sam i mislila, i znam gdje "padam" na svakom intervjuJu,ali takva sam
a i ne zelim se mjenjati