Pas - čovjekov najbolji prijatelj

Naši ljubimci, priroda, čuvanje okoliša.

Moderator: spacebound

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40083 times
Been thanked: 26094 times
Status: Offline

Re: Pas - čovjekov najbolji prijatelj

Post by Rum » 24 Aug 2013, 19:08

Nela wrote:Ja cu abd da nabavim jednog mladog tornjaka.
Pisala sam vec kako ove lutalice (ja ih sve zovem Pujdo) hranim i kako su mi stalno pred vratima. Nedavno bila ona akcija kastracije i odveli ih, nije ih bilo, kad ponovo doveli ali samo dvojica starih, ostali novi. I nekoliko dana ostavim hranu kod ulaza u avliju pa koji naidje neka jede. Preksinoc dolazimo kuci kad neki Pujdo pred vratima i skoci, hoce da se igra. Iznesem mu da jede a on ne konta nego skace i kad je vidio hranu pomirisa i poliza ruku i pojede ono. Poslije toga krenuli provozati dijete da zaspi, on ustade, otprati nas do auta i vrati se pred vrata i leze i od tad je pred vratima stalno.
Hranim i ja pujde svake godine novu generaciju odhranim :sjedi
Ljubav je svuda, pa i u guzu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 24 Aug 2013, 19:09

Sheval wrote:
Rum wrote:
Sheval wrote:Moj kuja je kako stari,sve više zastitnički raspoložena prema meni i mojima.
Nema više mrdanja repićem na svakoga.Sve više i više reži na one koje ne smatra poželjnim.
Samo leži ispred ulazih vrata...pa ti pozvoni :D
TAAKO i treba ebo psa kad mu svako moze prici :djed
Nevjerovatno je koji osjećaj ima za zle ljude i ljude koji nisu apsolutno iskreni.
Od 100 ljudi možda će zarežati na 2-3.
Nedavno zanimljiva situacija.Ja s njom na igralištu,javlja mi se čovjek,reži na njega,totalno joj se faca izvitoperila.
Kasnije sam saznao da je taj čovjek bio dreser pasa i da je se iživljavao nad njima.Pothranjivao ih,udarao,ostavljao na kiši i snijegu.
Na mene je 100% :oo
Bas me interesuje kako b i reagovala na Mrkija u blizini :p

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 24 Aug 2013, 19:12

Rum wrote:
Nela wrote:Ja cu abd da nabavim jednog mladog tornjaka.
Pisala sam vec kako ove lutalice (ja ih sve zovem Pujdo) hranim i kako su mi stalno pred vratima. Nedavno bila ona akcija kastracije i odveli ih, nije ih bilo, kad ponovo doveli ali samo dvojica starih, ostali novi. I nekoliko dana ostavim hranu kod ulaza u avliju pa koji naidje neka jede. Preksinoc dolazimo kuci kad neki Pujdo pred vratima i skoci, hoce da se igra. Iznesem mu da jede a on ne konta nego skace i kad je vidio hranu pomirisa i poliza ruku i pojede ono. Poslije toga krenuli provozati dijete da zaspi, on ustade, otprati nas do auta i vrati se pred vrata i leze i od tad je pred vratima stalno.
Hranim i ja pujde svake godine novu generaciju odhranim :sjedi
nije poenta u tome sto ih hranim,nego u tome koliko znaju biti dragi, evo za ovog bih bas voljela da ostane i da ne ode.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 870 times

Post by Sheval » 24 Aug 2013, 19:22

Nela,slobodno se obrati ako ti bude trebao neki savjet :kita

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 24 Aug 2013, 19:30

Sheval wrote:Nela,slobodno se obrati ako ti bude trebao neki savjet :kita
Hvala shevale :) eto voljela bih da pujdo ne ode, a da ga ne moram zatvarati nego da bude slobodan ali tu
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 24 Aug 2013, 19:56

Nela wrote:
Sheval wrote:Nela,slobodno se obrati ako ti bude trebao neki savjet :kita
Hvala shevale :) eto voljela bih da pujdo ne ode, a da ga ne moram zatvarati nego da bude slobodan ali tu
Image

senko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by senko » 24 Aug 2013, 20:18

dscn1003g.jpg
Moj teddy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Uzmi osmijeh i
daruj ga onome ko ga nikad nije imao.
Otkrij ljubav i
pokaži je čitavom svijetu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 24 Aug 2013, 20:19

:plavi vidi tede jest ozbiljan ozbiljniji od mene senko :ok

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sheval » 26 Aug 2013, 20:40

As :ok

Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9211 times
Been thanked: 10941 times

Danska zabranila sve opasne vrste pasa

Post by Krokodil Behko » 20 Sep 2013, 15:35

Od 2010. godine do danas eutanazirano više od 1800 zdravih pasa

Image

Danska je 2010. uvela vjerojatno najstroži zakon o psima na svijetu, zbog čega su životom platile stotine ljubimaca. Ove se godine očekuje revizija zakona, a ljubitelji pasa nadaju se promjenama.
Ta je zemlja jednostavno zabranila uvoz i uzgoj određenih “opasnih” pasmina, kao i križanje s njima.

Zabranjene pasmine:
- pit bull terijer
- tosa inu
- američki stafordski terijer
- brazilski mastif
- argentinska doga
- američki buldog
- boerboel
- kangal
- srednjoazijski ovčar
- kavkaski ovčar
- južnoruski ovčar
- tornjak
- šarplaninac

Zakonom se zabranjuje držanje i uzgoj tih pasmina, s time da je ljudima koji su ih nabavili prije 17. ožujka 2010. dopušteno zadržati psa. Pas smije biti pušten s uzice isključivo u privatnom, ograđenom prostoru, a na ulici uvijek mora biti na povodcu kraćem od dva metra i nositi brnjicu.
Međutim, prijelazno se razdoblje ne odnosi na pasmine pit bull terijer i tosa inu, zbog čega je od 2010. godine, kako smatraju tamošnje udruge za zaštitu životinja, ondje eutanazirano oko 1800 zdravih pasa.
Zagovornici ovoga zakona smatraju da je jedini način kojim se ljudi mogu osigurati od napada pasa taj da se “opasne” vrste jednostavno istrijebe iz društva. Međutim, iskusni ljubitelji i vlasnici tvrde da nisu pasmine te koje su opasne, već životne okolnosti i odgoj kojim neki vlasnici žele od svojih pasa napraviti prijetnju okolini.
Na internetu je pokrenuto nekoliko peticija kojima se traži ukidanje takvoga zakona, a njemački i danski ljubitelji pasa pokrenuli su i mrežnu stranicu Hunde in Dänemark na kojoj pišu o situaciji zabranjenih vrsta u Danskoj.

( Index.hr)

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Re: Danska zabranila sve opasne vrste pasa

Post by Bla » 20 Sep 2013, 15:39

U ovom jednom od dva čopor u mojoj ulici ima jedna mala žuta kujica, koja onako, hinjski, napada prolaznike. Prišunja se s leđa i za nogu. Bez ikakvog zvuka, bez upozorenja. Do sada su desetine zaplatile.
Ja kad idem pješke, vazda jedno oko na leđima. :D
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Ruana

Post by Ruana » 20 Sep 2013, 16:49

Te 2000 te godine je zivotom platilo dvoje djece, dzukela je preskocila ogradu i umrtvila dvoje djece. Uletio mu je gazda dzukela je i gazdu izujedao ali on je ostao ziv. Ista takva dzukela je umrtvila zenu malo kasnije. Od tada je sve krenulo, prvo je zakonom bilo zabranjeno da ih vode bez onih "okova" na ustima, pa nisu postovali, pa su im onda skroz zabranili. To su dzukele kao ovaj gore na slici. Ja se ne razumijem u "zivotinjsko carstvo" ne znam kako se zove.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7483 times
Been thanked: 17451 times

Post by Maja » 20 Sep 2013, 16:56

Životna želja mi je da malo prognjavim odraslog mužjaka kavkaskog ovčara :cool

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sheval » 20 Sep 2013, 17:05

Nisu psi krivi.
Te lutalice što ih vi spominjete,za njih su krivi ljudi.Ljudi koji su iz hira nabavili psa pa kad su vidili da je to jedna velika obaveza i da neće vječno biti mali plišani psić...odlučili su ih odbaciti.
Pas koji je dugo na ulici,se suočava sa preživljavanjem i klasičnom borbom za teritorij i zbog toga postaju agresivni.Nerijetko su zlostavljani od ljudi ali i međusobno.
Apsolutno je sve do toga,kako se odnosi prema psu.Ako paziš na njega i paziš da drugima ne smetaš,biće ok.Ako ga slučajno zlostavljaš i nemarno se odnosiš prema njemu,velika je vjerojatnost da će postati opasan za okolinu.
Iako moj nije na ovoj listi(super,mogu u Dansku :D )a spada u kategoriju opasnih pasa iako ja znam da neće nikome ništa bez razloga.Ali ja razumijem da ima ljudi koji se boje pasa,pa ga nikad ne puštam s lanca gdje su ljudi,niti sam ikada druge ljude doveo u nelagodu.Držim ga po strani,puštam gdje mogu i ja odgovoram za svoje postupke.
Da ga kojim slučajem sad pustim na ulicu,za par mjeseci bio bio ulični huligan i bio bi opasan.
Okolina te formira,kako ljude tako i pse.

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sheval » 20 Sep 2013, 17:36

Tek sad vidim...tornjak?! :plavi
Opasan?

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 20 Sep 2013, 20:44

e znam sta bih rekla
Da, nisu krivi psi, vec one zveri od coveka. Ali, ako umrtvi jedno dete, dal cemo i onda reci, jbg, nije on kriv. Nije. AL je on ubio.

Na kraju su krivi oni koji ne postuju zakon (kako je Ruana napisala). Da su postupili po propisima, ne bi bi sad ova, stvarno, uzasan zakon.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 20 Sep 2013, 20:52

Krivi ljudi što su uopće uzgojem stvorili takve pse.
Izgradili gradove, makli se iz divljine, pobjegli od opasnih životinja
pa izmislili nove. :ooo

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 20 Sep 2013, 20:54

Sheval wrote:Nisu psi krivi.
Nisu, jasno. Ali neke vrste su sklonije agresivnijem ponašanju i treba ih od početka intenzivno socijalizirati da ne bi izbila ta njihova agresivna crta, a to nije uvijek lako.
Mislim da bi za određene vrste, poput pit bullova, trebalo ishodovati dozvolu kao za oružje. :oo Mislim, svaka budala može imati opasnog psa i od njega napraviti čudovište... trebalo bi dopustiti držanje takvih pasa samo onima koji prođu neke psihološke testove. :DD

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 20 Sep 2013, 21:03

ma nije bitna rasa, pa nekad i zeko zna biti opasan :D

[ytube][/ytube]
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9211 times
Been thanked: 10941 times

Ovo su najopasniji psi na svijetu

Post by Krokodil Behko » 30 Sep 2013, 21:25

Image

Kada je riječ o najopasnijim rasama pasa, prst se najčešće upire u pit bulove. Ljudi uglavnom zaboravaljaju da su u 19. vijeku ovi psi, tj. rasa, stvoreni isključivo za borbe.

Kasnije su korišteni kao lovački ili psi čuvari. Vremenom su ih ljudi uvodili u svoje domove i danas su najčešće kućni ljubimci.
Vlasnik opasnog psa, poput pit bula, nikada vam neće reći da je njegov pas agresivan, međutim broj prijavljenih i smrtonosnih ujeda, ne slaže se sa njihovim tvrdnjama.

Portal curiosityaroused.com objavio je listu najopasnijih rasa pasa u Americi, na osnovu broja napada koji su imali kobne posljedice. Ovo istraživanje preuzeto je od američkog udruženja veterinara, koji su posmatrali napade pasa od 1979. do 1998.godine.

Na prvom, neslavnom mjestu je pitbul sa 66 žrtava. Za njim slijede:

Rotvajler – 39 žrtava
Njemački ovčar -17
Sibirski haski – 15
Mješanac vuka i psa – 14
Aljaski malamut – 12
Doberman – 9
Čau-čau – 8
Doga – 7
Bernandinac – 7

Kada se dogodi napad psa na čovjeka, često se nepravedno zaborave slučajevi u kojima su psi te rase pomogli ili spasili čovjeka. Sva dobra djela padaju u vodu, a cijela rasa proglašava se agresivnom i opasnom.
Zaboravlja se i još jedna, vrlo važna činjenica – da je pas opasan onoliko koliko je opasan njegov vlasnik!

(Zivotinje.rs)

Post Reply

Return to “Ekologija, priroda, životinje”