Bašča/vrt
Moderator: spacebound
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3879 times
- Been thanked: 2917 times
- Status: Offline
Re: Bašča/vrt
Ovo je tipicna nasa dzungla
avlija....koja odise sa pitominom,i toplinom pravog domacina...
avlija....koja odise sa pitominom,i toplinom pravog domacina...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Sheval
- Forum [Bot]
- Has thanked: 344 times
- Been thanked: 870 times
Od milja je zovem džunglom,ali to je moja oaza.
Kada uhvatim veremena sve ću to poslikati,od limuna,mandarine,mušmule,bosiljka,čuvarkuće,šipaka,smokava,kaktusa...
Par današnjih

Kada uhvatim veremena sve ću to poslikati,od limuna,mandarine,mušmule,bosiljka,čuvarkuće,šipaka,smokava,kaktusa...
Par današnjih

- fruit
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 54 times
- Been thanked: 244 times
lijepo je ovo vidit...Sheval wrote:Od milja je zovem džunglom,ali to je moja oaza.
Par današnjih
ali nevolim vidjeti po lišću tragove fungicida,
Znam da je nemoguće to ne zaštiti na otvorenom i da ima vremena do zrenja još dosta vremena.
Usput da pitam koja je to sorta grožđa?
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7738 times
- Been thanked: 18222 times
Pred kućom mi je odrna, znači hlad. Nekad kroz listove loze prodire sunce...ali sve je to na kapaljku. Ispod nje je beton, sa strana betona dvije staze. Zanima me koje bih mogla posaditi tu cvijeće ili još bolje, živu ogradu a koja hoće hlad.
Čak se i cvijeće za koje kažu da mu ne smeta hlad vidno razlikuje na krajevima staza gdje sunca ima više, tako da ne znam šta da tu posadim. Jel možda zna neko od vas?
Čak se i cvijeće za koje kažu da mu ne smeta hlad vidno razlikuje na krajevima staza gdje sunca ima više, tako da ne znam šta da tu posadim. Jel možda zna neko od vas?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9493 times
- Been thanked: 11239 times
- Status: Online
Mogu ti reći da živa ograda nije dobra ideja.
Valja je održavati a jednom, kad ti zatreba prostor to će ti smetati.
Valja je održavati a jednom, kad ti zatreba prostor to će ti smetati.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ushašovo* sam ono gdje mi je bio luk pa ću ovih dana nabaviti sadnice jagode i posaditi. Moram se snaći za onaj najlon protiv korova. Rekao sam zbogom luku, paradajzu, paprikama i ostalim luzerskim biljkama.
- ištiho
- ištiho
koliko prije nisam vočio toliko mi sad pričinja zadovoljstvo imati vlastite plodove..ljeti pomidore,krastavci,tikvice,patlidžani a zimi spanjak i blita,salata..a i voćnjak sam zasadio dvadesetak razni voćki..a grožđe i smokve to ionako imam obilno...sretan sam čovik..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Maja
- Administrator
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Ako sam ista mrzio to je basta. Imala se nekakva vikendica, pa vikendom sva raja u zivot a ja na vikendicu na rintanje.
Al' stavovi se vremenom promijene i sada me to zna prilicno psihicki odmoriti od ovog brzog nacina zivota koji nas vecina prozivljava u pokusaju da se dostigne ne znam ni ja sta.
Prije par godina nabavio zemljiste. Danas citav dan, malo kosi, pa malo kupi one opale jabuke, pa malo kruske, sljive, pa krompir, luk. I taman kad sam htio poci, skontam da je jedna ogromna grana sa jedne od krusaka pukla i nekih 50-ak kg krusaka lezi na zemlji. Jos prilicno zelene i tvrde ko kamen, a odgajan da nema bacanja hrane, sta cu, pokupim pa i to povucem. Valjda ce dozriti u podrumu. Nemam pojma sta da radim s tolikim kruskama. Obicno se viskovi podijele komsijama, rodbini, prijateljima ali mi nesto bezveze da nekome dajem zelene kruske.
A sto se ovogodisnje baste tice, nemam se vala cime pohvaliti jer sam prilican amater tako da je ove godine basta bila katastrofa (a kad se samo sjetim onog proljetnog truda i rintanja pod upalom pluca). Najlakse je opisati terminom iz 2. svjetskog rata kada su nijemci napali rusiju a ovi uzvratili taktikom spaljene zemlje da ne ostane hrana neprijatelju.
Nisam imao vremena da im (biljkama) titram svako malo pa je sve propalo. Inace je zemljiste udaljeno 10km od mjesta gdje zivim. Uglavnom, skontao sam za sljedecu godinu posijati samo malo (a ne 100 razlicitih vrsta svega i svacega) i obezbijediti neko navodnjavanje za periode kada nisam u mogucnosti da obidjem. A generalno je plan da tamo gradim kucu i da se maknem iz stana jer mi je pun klinac dijeljenja istog ulaza sa svakakvim osoboma koje ne znaju za pojam kulutura stanovanja. Pa kad se bude tamo zivjelo i basta ce vjerovatno biti urednija i naprednija, ono, kad mozes svaki dan 15-20 minuta otici nesto cupnuti, po potrebi zaliti, a kako mi programiranje i elektronika nisu strani, dosta toga i automatizovati.
Ove godine sam nabavio i pcele, par kosnica, za probu, da vidim hocu li moci oko toga deverati, a srecom da su se znale snaci i bez mene, nisu patile, pa ako prezime, onda cu kontati da li da taj hobi dodatno sirim ili ne. Za ovo sam se dvije godine pripremao strebanjem. Strebanje necega sto me (za)interesuje mi uopste nije strano pa barem ne bolujem od neinformisanosti i nedostatka teoretske podloge. Al' praksa ko praksa, nekad se pokaze totalno drugacijom. :-)
Inace se lozim na poljoprivredu bez motike, konkretno Aquaponics (koji cu moci praviti tek poslije kuce aBd) te permakulturu (ukratko oponasanje zivota npr sume koju niko ne obradjuje a vrvi zivotom a zemljiste iz godine u godinu sve plodnije i plodnije). Al' to su malo dugorocnije stvari pa o tom po tom.
Al' stavovi se vremenom promijene i sada me to zna prilicno psihicki odmoriti od ovog brzog nacina zivota koji nas vecina prozivljava u pokusaju da se dostigne ne znam ni ja sta.
Prije par godina nabavio zemljiste. Danas citav dan, malo kosi, pa malo kupi one opale jabuke, pa malo kruske, sljive, pa krompir, luk. I taman kad sam htio poci, skontam da je jedna ogromna grana sa jedne od krusaka pukla i nekih 50-ak kg krusaka lezi na zemlji. Jos prilicno zelene i tvrde ko kamen, a odgajan da nema bacanja hrane, sta cu, pokupim pa i to povucem. Valjda ce dozriti u podrumu. Nemam pojma sta da radim s tolikim kruskama. Obicno se viskovi podijele komsijama, rodbini, prijateljima ali mi nesto bezveze da nekome dajem zelene kruske.
A sto se ovogodisnje baste tice, nemam se vala cime pohvaliti jer sam prilican amater tako da je ove godine basta bila katastrofa (a kad se samo sjetim onog proljetnog truda i rintanja pod upalom pluca). Najlakse je opisati terminom iz 2. svjetskog rata kada su nijemci napali rusiju a ovi uzvratili taktikom spaljene zemlje da ne ostane hrana neprijatelju.
Nisam imao vremena da im (biljkama) titram svako malo pa je sve propalo. Inace je zemljiste udaljeno 10km od mjesta gdje zivim. Uglavnom, skontao sam za sljedecu godinu posijati samo malo (a ne 100 razlicitih vrsta svega i svacega) i obezbijediti neko navodnjavanje za periode kada nisam u mogucnosti da obidjem. A generalno je plan da tamo gradim kucu i da se maknem iz stana jer mi je pun klinac dijeljenja istog ulaza sa svakakvim osoboma koje ne znaju za pojam kulutura stanovanja. Pa kad se bude tamo zivjelo i basta ce vjerovatno biti urednija i naprednija, ono, kad mozes svaki dan 15-20 minuta otici nesto cupnuti, po potrebi zaliti, a kako mi programiranje i elektronika nisu strani, dosta toga i automatizovati.
Ove godine sam nabavio i pcele, par kosnica, za probu, da vidim hocu li moci oko toga deverati, a srecom da su se znale snaci i bez mene, nisu patile, pa ako prezime, onda cu kontati da li da taj hobi dodatno sirim ili ne. Za ovo sam se dvije godine pripremao strebanjem. Strebanje necega sto me (za)interesuje mi uopste nije strano pa barem ne bolujem od neinformisanosti i nedostatka teoretske podloge. Al' praksa ko praksa, nekad se pokaze totalno drugacijom. :-)
Inace se lozim na poljoprivredu bez motike, konkretno Aquaponics (koji cu moci praviti tek poslije kuce aBd) te permakulturu (ukratko oponasanje zivota npr sume koju niko ne obradjuje a vrvi zivotom a zemljiste iz godine u godinu sve plodnije i plodnije). Al' to su malo dugorocnije stvari pa o tom po tom.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Maja
- Administrator
To sve zna biti zanimljivo i definitivno opuštajuće. Recimo ja od marta pa do 1.6. s uživanjem stalno nešto čeprkam (doduše najviše oko cvijeća), ali kad počnu one grozne vrućine ništa mi se ne da. Baš tad sve sazije, treba se brati, a meni smrt.
PS odavno kontam otvoriti temu o pčelarstvu al sve mislim da neće imati ko pisati na njoj, pa ne znam. Bumo videli.
PS odavno kontam otvoriti temu o pčelarstvu al sve mislim da neće imati ko pisati na njoj, pa ne znam. Bumo videli.
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Neki dan dok sam ovo gore radio vidjeh da mi je medju patuljastim suncokretom poceo nicati nekakav korov na nekoliko mjesta i izgleda da brzo napreduje
pa ne znam, ima li neko ideju kako da ga se rijesim?
Slabo se vidi Evo malo nazumano
pa ne znam, ima li neko ideju kako da ga se rijesim?
Slabo se vidi Evo malo nazumano
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

To mi nekako liči na kanabis - zadnja slika 

Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Pokušaj sa motikom ili budakompa ne znam, ima li neko ideju kako da ga se rijesim?

Može i rukom ako ga nema mnogo a nije žilavo.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
-
Da, imam baštu. Uživam u njoj, odmaram mozak a u jedno imam i korist. Krompir, zelena salata, špinat, blitva, tikvica, patlidžan, kupus, karfiol, paprika, paradajz, mrkva, peršun, poriluk, cikla, buranija, kukuruz (šećerac), grašak, neki još začini itd. itd uglavnom sve imam iz svoje bašte, i težim bio proizvodnji. 
Nije uvijek lako. Imam veliku porodicu, zaposlena sam, ali sjetva, praćenje rasta biljki iz onih malih zrnaca, čitav taj ciklus je zadivljujući, opuštajući. Baštom sam dobila psiho-fizičku relaksaciju i financijsku podršku svome domaćinstvu.
Također imam puno cvijeća oko kuće i na balkonima, te maleni kamenjar.
Evo jedna fotkica samog početka izgradnje kamenjara. Trenutno nemam sadašnje stanje, ali fotkat ću kad stignem.

I jedna moja ruža.

Nije uvijek lako. Imam veliku porodicu, zaposlena sam, ali sjetva, praćenje rasta biljki iz onih malih zrnaca, čitav taj ciklus je zadivljujući, opuštajući. Baštom sam dobila psiho-fizičku relaksaciju i financijsku podršku svome domaćinstvu.

Također imam puno cvijeća oko kuće i na balkonima, te maleni kamenjar.
Evo jedna fotkica samog početka izgradnje kamenjara. Trenutno nemam sadašnje stanje, ali fotkat ću kad stignem.

I jedna moja ruža.

-
I ja takoder uzivam u mom vrtu , ima mjesta za zasaditi malo povrca, nekoliko stabljiki voca...malina, kupina...ribizli ..ma svega po malo...nekako nakon radnog dana odem u moj vrt, i cvijetnjak..pa ne samo da odmaram oci ,nego i dusu, tijelo...Nabavila sam i kucuce za ptice, vrane pokoji put pokusaju uci..
, zatim imam kucicu i za pcele...a u nju ulecu svi insekti..samo pcelice ne...
zatim imam kucicu i za bubamare..u njoj takode nikad bubamara nije usla..u njoj se desavalo da andem zelembaca..
:)ah da da ne zaboravim vjevericu , i jeza..i oni mi svrate...nadu oraha, ljesnika...a meni milina ih posmatrati slikati...
Sto se tice mog povrca...hm....ova godina je bila bas...ruzna..proljece bilo skroz kisno...zatim ljeto skroz tolo, tako da svo to povrce, nije ni imalo pnuo vremena za normalan razvoj..
Nista ne koristim osim proridnog stajskog dubriva...volim malo ali kvalitetno da to bude voce i povrce..a i moja malena uz to ima mogucnost da vidi sav proces razvoja voca i povrca...a istovremeno uziva u prorodnim ukusima i mirisima....a da je zadovoljna ..A djete kad zadovoljno sta covijeku treba vise...

Sto se tice mog povrca...hm....ova godina je bila bas...ruzna..proljece bilo skroz kisno...zatim ljeto skroz tolo, tako da svo to povrce, nije ni imalo pnuo vremena za normalan razvoj..
Nista ne koristim osim proridnog stajskog dubriva...volim malo ali kvalitetno da to bude voce i povrce..a i moja malena uz to ima mogucnost da vidi sav proces razvoja voca i povrca...a istovremeno uziva u prorodnim ukusima i mirisima....a da je zadovoljna ..A djete kad zadovoljno sta covijeku treba vise...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
E pa halal ti vjera ako sve to stižeš. Ja imam nešto malo manje obaveza u životu, ali ipak ne uživam toliko i baštovanstvu.Ciklama wrote:Da, imam baštu. Uživam u njoj, odmaram mozak a u jedno imam i korist. Krompir, zelena salata, špinat, blitva, tikvica, patlidžan, kupus, karfiol, paprika, paradajz, mrkva, peršun, poriluk, cikla, buranija, kukuruz (šećerac), grašak, neki još začini itd. itd uglavnom sve imam iz svoje bašte, i težim bio proizvodnji.![]()

-
Poslije naroda s kojim se susrećem na poslu, pa brojkama, papirima, pa članovima porodice kojima uvijek nešto fali, milina je biti sa nečim živim a da te ništa ne pita, ne prigovara, ne traži ....Krokodil Behko wrote:E pa halal ti vjera ako sve to stižeš. Ja imam nešto malo manje obaveza u životu, ali ipak ne uživam toliko i baštovanstvu.Ciklama wrote:Da, imam baštu. Uživam u njoj, odmaram mozak a u jedno imam i korist. Krompir, zelena salata, špinat, blitva, tikvica, patlidžan, kupus, karfiol, paprika, paradajz, mrkva, peršun, poriluk, cikla, buranija, kukuruz (šećerac), grašak, neki još začini itd. itd uglavnom sve imam iz svoje bašte, i težim bio proizvodnji.![]()