Hvala, tutnplock, trudim se!
Elem, za one koji ne znaju, Jack3d i No Explode su tzv. pre-workout (PWO) suplementi, što nije ništa drugo do malo jača energetska pića i zapravo su "glorifikovani kafein" (naročito sad kad su izbacili "jače" stimulanse, poput 1-3 dimetilamilamina, pošto su klinci počeli to da zloupotrebljavaju kao "party drogu") i gomila drugih, više-manje beskorisnih sastojaka. Moja sugestija je - prvo, bilo kakve stimulanse koristiti ne hronično, već samo akutno, npr. nisi se dobro naspavao taj dan ili si se smorio na poslu / faksu / šta god, pa ti treba malo ekstra boosta. Ako to koristiš stalno, adaptiraćeš se i bacaćeš novac. Koristi to npr. jednom sedmično i onda ćeš imati pravi benefit. Glede konkretno ova dva, moj odgovor je: nijedan! Zašto? Pa, zato što sve relevantne sastojke možeš kupiti bulk, tj. izolovano i u većoj količlini i proći mnogo jeftinije. Bočica kafeina je 5-10KM i može trajati 100 godina! :P Naručiš si još npr. l-tirozin i već imaš stack odgovoran za 99% efekata više-manje svih običnih PWO proizvoda. Za cijenu jednog Jacka, možeš kupiti pola godine zaliha kafeina + tirozina. Takođe, ako hronično piješ kafu, nećeš naročito reagovati na kafein, pa imaj i to u vidu. Dalje, mnogi PWO suplementi trpaju kreatin - kreatin, međutim, nema NIKAKVO akutno djelovanje, tj. moraš ga uzimati neko vrijeme da bi od njega dobio efekat - to što ćeš ga uzeti jednom i prije treninga, ne utiče ni najmanje NA BILO KOJI NAČIN na peformanse ili mišićni rast. To je dakle, najobičniji medijski trik i ne služi ničemu - kreatin trebaš uzimati posebno i ne obazirati se na ono što dobiješ u PWO. Onda, mnogi PWO poizvodi stave malo beta-alanina koji kao sekundarni efekat ima paresteziju, tj. osjećaj "peckanja" po koži - ovo ljudi onda zamijene za neki "boosting" efekat ("Evo, pecka, znači, brate, radi me!") - međutim, parestezija takođe nema NIKAKAV efekat na perfomanse i samo je riječ o placebu. Beta-alanin, dakle, akutno uzet prije treninga takođe nema NIKAKAV efekat na performanse, potpuno isto kao i kreatin. I jedan i drugi zahtijevaju kontinuirano i duže uzimanje da bi došlo do saturacije / zasićenja (ili bar blizu saturacije), kada se tek javljaju vidni efekti (i za dostizanje saturacije beta-alaninom je zapravo potrebno nešto više od vremena potrebnog za saturaciju kreatinom). Iz sličnih razloga se često stavlja i malo niacina (vitamin B3), koji ima "flush" efekat i ljudi to takođe asociraju za "boost", iako je opet - placebo.
Summa summarum, možeš novac potrošiti mnogo pametnije, PWO ti u hroničnoj upotrebi neće pomoći ničemu osim pražnjenju džepa, a u akutnoj je ok, međutim i tu ćeš mnogo jeftinije proći ako sve kupiš odvojeno. Ako ti se, međutim, ne da "mućkati sam", onda kupi šta nađeš jeftinije. I sve to imajući u vidu, PWO je u većini slučajeva "hljeba preko pogače", jer ako npr. ne vodiš evidenciju makroa i nemaš dobro isplaniran sistem progresije masa, imaš mnogo bitnije stvari da brineš o njima.
Glede AAKG - preskup je i osrednje je efikasan, a skoro sve te "pumpa" supstance ne rade više-manje ništa (AAKG ima efekta, ali u visokim dozama i efekat je dosta mali, bez direktnog impakta na lean masu). Ako hoćeš nešto "iz te branše" što je relativno dobro ispitano i zaista radi i korisno je za tebe (čitaj: bolje od AAKG, a pogledaj i moj sljedeći post za pojašnjenja), ondaK si nabavi citrulin-malat (
http://ba.bodybuilding.com/store/prima/ ... alate.html): 6-8g prije treninga i osjetićeš razliku. Agmatin takođe hvale kao obećavajuć, ali još je nedovoljno kvalitetnih istraživanja (dok je za citrulin-malat već odrađen pristojan broj studija). Kafein + l-tirozin (i on nije "must") + citrulin-malat + npr. šumeća tableta vitamina C i imaš PWO koji je vjerovatno i bolji od većine koju možeš kupiti, pošto možeš staviti optimalne doze i istovremeno proći jeftinije (većina brendiranih PWO suplemenata zapravo ima gomilu sastojaka u toliko malim dozama da ne rade ništa, osim što "dekorišu etiketu").
Damn, garant će sva ova priča nekome ko ne zna o čemu govorim, djelovati kao Breaking Bad epizoda i pitaće se kakvi su ovo sve silni "narkotici" - većina ljudi, međutim, nije ni svjesna da je za doručak, prilikom koga popije šolju kafe i pojede dvije šnite paštete (i eventualno još zapali cigaretu), u sebe unijela mnogo veći broj hemijskih supstanci, od kojih su neke iste ove o kojima govorim ovdje, uz još gomilu onih koje su demonstrabilno opasne i opasnije od bilo čega što ja ovdje navedoh. Navede čovjeka da se zamisli, zar ne?!