Tesawuf- sufizam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times
Status: Offline

Re: Tesawuf- sufizam

Post by Zagorka »

carobnjak Nurudin wrote:Poslanik s.a.w.s. je rekao: "Zaista je kod Allaha gore nekom slomiti srce nego srusiti Kjabu." jer Kjabu je covjek stvorio, a covjeka Allah.
:klanja
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3097 times

Post by Lavlje_srce »

carobnjak Nurudin wrote:Poslanik s.a.w.s. je rekao: "Zaista je kod Allaha gore nekom slomiti srce nego srusiti Kjabu." jer Kjabu je covjek stvorio, a covjeka Allah.
Zanimljiv hadis, nisam ga prije cula.

Lijepe misli. :)
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Sta je dobrota?

[ytube][/ytube]
Memento Mori

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Moj duhovni učitelj - dedo Alija

DANI: Široj javnosti je malo poznat dedo Alija, drvosječa iz Tarčina, u čiju su skromnu kućicu dolazili po savjete ljudi raznih profila - od predstavnika političke elite do pripadnika podzemlja. On je preminuo prije nekoliko godina, ali smatra se da je upravo on imao više utjecaja na Vas nego sva Vaša teološka edukacija. Govorilo se čak da je on posljednji bosanski evlija (posebno vjerski nadahnuti ljudi; op. aut.). O kome se zapravo radi i možete li nam reći kako ste se upoznali?

BUGARI: To je jedno Allahovo biće koje je poslano kao blagoslov ovom narodu. Godinama sam čitao knjige pokušavajući da shvatim bit Božije spoznaje, ali sve dok nisam sreo njega, moja saznanja su ostajala na granici površnosti. Njegova širokogrudnost je bila neopisiva i zato su mu svi dolazili na razgovor, od političara do kriminalaca. O kome god bi se ružno govorilo, on bi rekao: "Ne, ne znaš ti njega, nemoj tako pričati." Govorio bi: "Čovjek se rađa iznova svake sekunde, možda ga sada Allah priprema da dođe tobe (da se pokaje; op. aut.), da uvidi svoje greške. Kada sam ga upoznao, ostao sam zapanjen, desio mi se potpuni preobražaj, i osam dana sam ostao u njegovoj kući. Razgovarali smo satima. Kada sam se vratio u grad, jako mi je nedostajao, osjetio sam duhovnu prazninu bez njega. Bilo mi je teško, i jedva sam čekao da se ponovo vidimo, toliko sam ga poželio. I odem ponovo kod njega. On me primi, napravi kafu, nazove selam i odjednom upita: "Što si došao?" I, sad, ja se zbunio - čuj, što sam došao. "Pa", rekoh, "da te vidim, poželio sam te." On kaže: "Sebičan si. Umjesto da sad piješ kafu sa mnom i gubiš vrijeme, ja bih više volio da razgovaraš s nekim ko ima problem, da mu pomogneš da ga riješi..." Uh, kako mi je bilo krivo! Ja bih s njim volio što više vremena da provedem, a on kaže: "Ne, nemaš vremena, mi smo kratko ovdje, mi smo sa zadaćama na ovom svijetu, ne smijemo gubiti vrijeme." Tada sam i počeo da razgovaram s ljudima, da na drugačiji način posmatram vjeru, da tragam za srži. On mi je rekao: zapamti da sa svakom osobom koju sretneš i koja ti dođe, razgovaraš kao da ti je najdraža osoba, bez obzira na sve njene slabosti.

DANI: Upravo se nakon poznanstva s njim počela širiti Vaša popularnost. Ispravite me ako su informacije netačne, ali postoji verzija priče prema kojoj ste se, navodno, iz Saudijske Arabije vratili u BiH nakon sna koji je usnila Vaša žena.

BUGARI: Dok sam studirao u Medini, žena je usnila kako je liječi Poslanik zajedno sa jednim čovjekom. Kako je samo bila oduševljena kada se probudila! Ali, tog čovjeka koga je sanjala nije znala. Kada smo završili studije i vratili se, neki mi momak priđe i reče: "Hajde sa mnom u Tarčin, želim da te upoznam s jednim čovjekom. Nepismen je, a ima golemo znanje!" I ja pristanem. Čim sam ga ugledao, osjetio sam bliskost i nisam se više mogao odvojiti od njega. Jednog dana, žena izrazi želju da ga i ona upozna. I mi ga tako pozovemo našoj kući, u Sarajevo. Kada ga je ugledala, otrča u kuhinju. Dođem za njom. A ona plače. Pitam je - što plačeš? "Ovo je onaj čovjek kojeg sam sanjala s Poslanikom", kaže ona. Nekoliko trenutaka kasnije, nosi ona njemu kafu, a on će ti: "Eee, moja Mino, mnogi ti mene sanjaju, pa čak i u Medini." Mi smo ostali skamenjeni. I takav je bio u svemu. Nije znao čitati ni pisati, a pričao je o svemu, od filozofije do globalne politike, pričao je kroz neke mudrosti, iz kojih se naziralo znanje o svijetu, gotovo je bio društveni analitičar.

DANI: Kako je to moguće?

BUGARI: Nema - kako. To je isto da ja tebe pitam kako ti sanjaš. Nema - kako. To se spušta, to je Allahova milost. Kada sam ga upoznao, nisam više sebe mogao prepoznati. Postao sam druga osoba. Svoju suprugu Aminu sam upoznao davno prije rata, i to baš pored Bijele džamije - ko bi rekao da ću biti imam te džamije jednoga dana! - ali, često kažem da sam se dva puta ženio. Jer sam sebe, osobu prije poznanstva sa njim, poništio. Čak, kažem da imam djecu iz prvog i iz drugog braka (smijeh). Amina i ja imamo petero djece, ali tačno se osjeti razlika u odgoju onih koja su odrastala prije i nakon mog susreta s dedom Alijom. Ma, on je bio... Recimo, ne bi nikada davao odgovore na pitanja koja bih mu postavljao, nego kao da je znao šta me muči, preduhitrio bi me, i u jednoj rečenici objasnio ono čemu u knjigama nikako nisam mogao naći odgovor. Jednom smo u Tarčinu šetali, i ja sam počeo da razmišljam o jednoj stvari koja mi je bila nejasna - kako da se pozdravljam s nekim ko nije u islamu, koji je najprikladniji način. I tako se mi šetamo, ja razmišljam o tome, a dedo Alija odjednom ugleda svog komšiju iz daleka: "Eeeej, Stane, dobar dan, Stane, kako si mi?!" A on njemu: "Eeeej, Aljo moj, kako si mi ti...?" Onda, zvao ga je jednom Hrvat koji je navodno počinio zločine nad muslimanima u ratu, zvao ga je jer nije imao nikoga, a mučile su ga fizičke tegobe, loše se osjećao - i zovne on dedu Aliju da ga izmasira. Ja pomislih - čuj da ga izmasira, a čovjek ubijao u ratu?! A dedo Alija će ti: "Znam ja ko je on, ali on je sada u takvom duševnom stanju kao kad vukovi ganjaju srnu, svi ga odbijaju, a on nema kome za pomoć da se obrati, treba mu izaći ususret!" Ne mogu vam opisati tu ljubav. Tada sam postao ovo što sam sada, počeo sam razgovarati s ljudima, slušati ih... Njegova mudrost je tako velika da sam se promijenio za 90 stepeni, sve ružne misli koje sam imao o nečemu ili nekome sam istrijebio u sebi... Zato je bitno da razumijemo svakoga, da se ne srdimo...
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

uzmi abdest klanjaj namaz ,pridruži se sufijama La illahe ilallah
[ytube][/ytube]
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

carobnjak Nurudin wrote: BUGARI: Dok sam studirao u Medini, žena je usnila kako je liječi Poslanik zajedno sa jednim čovjekom. Kako je samo bila oduševljena kada se probudila! Ali, tog čovjeka koga je sanjala nije znala. Kada smo završili studije i vratili se, neki mi momak priđe i reče: "Hajde sa mnom u Tarčin, želim da te upoznam s jednim čovjekom. Nepismen je, a ima golemo znanje!" I ja pristanem. Čim sam ga ugledao, osjetio sam bliskost i nisam se više mogao odvojiti od njega. Jednog dana, žena izrazi želju da ga i ona upozna. I mi ga tako pozovemo našoj kući, u Sarajevo. Kada ga je ugledala, otrča u kuhinju. Dođem za njom. A ona plače. Pitam je - što plačeš? "Ovo je onaj čovjek kojeg sam sanjala s Poslanikom", kaže ona. Nekoliko trenutaka kasnije, nosi ona njemu kafu, a on će ti: "Eee, moja Mino, mnogi ti mene sanjaju, pa čak i u Medini." Mi smo ostali skamenjeni. I takav je bio u svemu. Nije znao čitati ni pisati, a pričao je o svemu, od filozofije do globalne politike, pričao je kroz neke mudrosti, iz kojih se naziralo znanje o svijetu, gotovo je bio društveni analitičar.
Ovo me podsjeca na onog splavara iz Hesseovog Siddharthe. :)

[ytube][/ytube]
Memento Mori

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

nisam čitao knjigu ,pa ne znam :)
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

carobnjak Nurudin wrote:nisam čitao knjigu ,pa ne znam :)
Taj splavar je bio neobrazovan i neuk covjek koji je cijeli zivot samo prevozio ljude s jedne na drugu obalu rijeke, a glavni junak Siddhartha je nasao duhovni smiraj bas kroz prijateljstvo s njim. On je kroz jednostavnost svog zivota dosao do spoznaje smisla prema autoru romana. Covjek koji je jako malo govorio, ali je bio veoma pouzdan.

Siddhartha je s druge strane cijeli zivot trazio duhovnu spoznaju, na razlicite nacine - kroz intenzivnu molitvu u roditeljskom domu, napustanje kuce i prikljucenje asketama, zatim kroz svjetovni zivot i ljubav sa kurtizanom i na kraju kroz zivot pored ovog jednostavnog covjeka. Zanimljivo, lagano stivo vrijedno citanja.
Memento Mori

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Lavlje_srce wrote:
carobnjak Nurudin wrote:nisam čitao knjigu ,pa ne znam :)
Taj splavar je bio neobrazovan i neuk covjek koji je cijeli zivot samo prevozio ljude s jedne na drugu obalu rijeke, a glavni junak Siddhartha je nasao duhovni smiraj bas kroz prijateljstvo s njim. On je kroz jednostavnost svog zivota dosao do spoznaje smisla prema autoru romana. Covjek koji je jako malo govorio, ali je bio veoma pouzdan.

Siddhartha je s druge strane cijeli zivot trazio duhovnu spoznaju, na razlicite nacine - kroz intenzivnu molitvu u roditeljskom domu, napustanje kuce i prikljucenje asketama, zatim kroz svjetovni zivot i ljubav sa kurtizanom i na kraju kroz zivot pored ovog jednostavnog covjeka. Zanimljivo, lagano stivo vrijedno citanja.
ako budem u prilici pročitaću ,inšallah
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

[ytube][/ytube]

You are my desire ...
Pusti me
da budem skoljka
pcela i latica cvijeta
sve u jednom trenu

Pusti me
da vrisnem ljudi
i zene svijeta
nadjoh i ja zelju

Jer Ti si zelja
iza koje druge
zelje nema

Dugo je
bez ikog da slusa
lutala dusa
ni p'jana, niti trijezna

I sad hoce da
postane sluga
na Tvome dvoru
da za to niko ne zna
Last edited by carobnjak N on 29 Jan 2013, 16:38, edited 1 time in total.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

" Šejtana traži u sebi a ne van sebe i kod drugih. Ne zaboravi da onaj koji poznaje svoj nefs poznaje svog Gospodara. Čovjek koji se bavi sobom a ne drugima će kao nagradu na kraju spoznati Stvoritelja. "

šejh Šems Tabrizi ♥

Image
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Bez kontrole

Da imam bilo kakvu moc sudjenja i vjestinu koja mi pripada
moje brige i planovi
svi bi bili pod mojom kontrolom.

U noci me moja svijest
ne bi napustila bez moje volje
i ptice mojih cula
bi bile osigurane u mom kavezu.

Bio bih svjestan stupnjeva proputovanih
od strane moje duse
u nesvijesti, snu, i teskim vremenima.

Ali posto je moja ruka prazna
u Njegovoj vrhovnoj moci da popusti
i stegne

O, pitam se
odakle dolazi moje samozavaravanje?

Rumi

[ytube][/ytube]
Memento Mori

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Image
Memento Mori

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Nurudine, pored mog posla Rumijeva dzamija. Idem klanjati tamo aBd u utorak. :p

Your Bread Is Seeking You

Listen, put yur trust in God
don't let your hands and feet tremble with fear.
Your daily bread is more in love with you
then you with it.

It is in love with you and is holding back
only because it knows of your lack of self-denial.

If you had any self denial, the daily bread
would throw itself upon you as lovers do.

What is this feverish tremble for fear of hunger?
With trust in God, we can live full-fed.

:srce

[ytube][/ytube]
Memento Mori

shifa
Na probnom
Na probnom

Post by shifa »

Lekcija iz gramatike: "Ljubavnik je umro."
"ljubavnik" je i subjekat i objekt, mada to nije moguce!
"ljubavnik je prestao da postoji.

Jedino u gramatici je dervis-ljubavnik vrsilac radnje.

Hzr. Mevlana
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Lavlje_srce wrote:Bez kontrole

Da imam bilo kakvu moc sudjenja i vjestinu koja mi pripada
moje brige i planovi
svi bi bili pod mojom kontrolom.

U noci me moja svijest
ne bi napustila bez moje volje
i ptice mojih cula
bi bile osigurane u mom kavezu.

Bio bih svjestan stupnjeva proputovanih
od strane moje duse
u nesvijesti, snu, i teskim vremenima.

Ali posto je moja ruka prazna
u Njegovoj vrhovnoj moci da popusti
i stegne

O, pitam se
odakle dolazi moje samozavaravanje?

Rumi

[ytube][/ytube]
ah ,taj Rumi :)
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

shifa wrote:Lekcija iz gramatike: "Ljubavnik je umro."
"ljubavnik" je i subjekat i objekt, mada to nije moguce!
"ljubavnik je prestao da postoji.

Jedino u gramatici je dervis-ljubavnik vrsilac radnje.

Hzr. Mevlana
bujrum dostu
Šta za tebe znače te riječi od hazreti Mevlane , kakvo je tvoj razumjevanje istih?
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

[ytube][/ytube]
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Negativne posljedice sufizma u islamskom svijetu - klikni

EDIT; ako neko želi na bilo koji način mene pomenuti, neka prvo pročita moj potpis :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

mrki62 wrote:Negativne posljedice sufizma u islamskom svijetu - klikni

EDIT; ako neko želi na bilo koji način mene pomenuti, neka prvo pročita moj potpis :pusi
Ta stranica- časopis je od ortodoxnih bukvalista (ili vehabija ) , ne znam od kad su oni tebi postali relevantni tumači islama ?
Uglavnom ,text je izmišljotina. Bukvalisti su inače teški protivnici sufizma u islamu jer jednostavno nisu dorasli tome
Post Reply

Return to “Religija”