Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Ja volim hurme, ali one prerađene kojima je dodan šećer..onako svježu nikada nisam probala..
a i ovih kupovnih ima raznih vrsta, one koje se ne cakle da se tako izrazim, dolaze u kockastim paketima, njih ne volim..ne znam jesu li one sa šećerom, ali nisu slatke kao ove druge.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Koliko vas puta moram uciti ne postoji naj zdravije voce,svaka vocka je zdrava jedi sve i bices zdrav jedi samo hurme ako su zdrave propast ces ko gusani saht
Last edited by Rum on 06 Sep 2013, 12:13, edited 2 times in total.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
ja hurme volim i mogla bi ih puno pojest´, ali su previse kaloricne... nisam nikad probala zelene, samo one kao sto je ruana pokazala na slici. suhe mogu jesti ali mi nisu nesto...
ove zrele su ko med
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
imaju te, to su suhe
pa onda ove friske, znaci dobro zrele... ja mislim da se one ko musmulje naberu i onda stoje dok nadodju
i imas ove, ja kontam da su to frisko nabrane. njih nisam probala, moracu
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Zagorka wrote:Volim,sad u trudnoći ne smijem.....(tako vele)
Kako, pa baš su hurme dobre za trudnice.. To sam sto puta čula..
E svašta..
Kažu ne prije 9mjeseca, jer imaju priroi šećer u sebi i pospjesuju kontrakcije.
Mada meni jednom u 7-om mj. naumpale pa sam pojela čitavo pakovanje. Bez poslijedica.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Da se odmah ogradim, nemam bas blage veze s nutricionizmom.
Kao sto mnogi vec napisase, NAJ ovo i NAJ ono ne postoji.
Sad onako prosurfah po nekih 20-ak lista "naj" voca, i interesantno da ni na jednoj listi ne naletih na hurme/datule. Vecinom su u vrhu bile jabuke i razne bobice.
Ali ako pricamo o zdravoj ishrani, ja sam zagovornik teze da se, ako je ikako moguce, jedu sezonske stvari. Moje misljenje je da je ono sta sada sazrijeva u mom komsiluku 1000 puta zdravije od necega sto je na ko zna koji nacin uzgojeno na drugom kraju svijeta, pa onda skladisteno usput po kojekakvim mjestima, i prskano svim i svacim da bi uopste moglo opstati i doci u obliznju prodavnicu u obliku kakvog bi ga kupac uopste htio kupiti.
Npr. jedna anegdota: brat ima nekakvog jarana, ili poznanika, cini mi se u okolini Stoca koji tako, uzgaja povrce u velikim kolicinama, i ovaj mu se pozalio kako vec nekoliko godina ne moze da pojede papriku, kao nesto nije u redu s klimom, nikako da uspiju kako treba. Na sto ce ti moj buraz njemu: ma sta pricas bolan, tolike paprike prodajes.
E, kaze, to je za Bosnu, ja to ne jedem (misli se valjda za dalju prodaju).
Druga stvar: prije rata, dok smo se prilicno sezonski hranili, npr. paradajz se jeo ljeti i u jesen, a vala zimi i u proljece si ga mogao samo sanjati, mogu na prste nabrojati ljude za koje znam da su npr. umrli od raka. A sada, ne znam nikog da je umro onako, od starosti, il' je rak il' hercika, pa tek onda jako mali broj ostalih. (mozda grijesim jer je ovo subjektivan zakljucak, ono sto mi je upalo u oci, nisam provjeravao nikakve statistike tipa nekad i sad)