Stažiranje
Moderator: Krokodil Behko
- gejsha
- Inventar foruma

- Been thanked: 4 times
- Status: Offline
Stažiranje
Uočila sam kako je danas jako teško početi stažirati sa završenim fakultetom, a naročito sa srednjom školom.
Skoro teško kao i naći posao..Barem kod nas je takva situacija.
Mladi često moraju da idu u drugi grad da stažiraju i obično ti treba veza da počneš sa stažom.
A ako nemaš staž naravno niko neće da te primi na posao.
Poznajem ljude koji su već par godina na birou, a nisu ni stažirali još uvijek.
Kakva je kod vas situacija?
Da li ste vi odradili staž i da li vam je bilo teško naći mjesto za stažiranje?
Jeste li možda ostali raditi tu gdje ste stažirali?
Nisam baš skroz upućena, ali čini mi se da u drugim zemljama i nema tog staža kao kod nas..znam da su tražili medicinske radnike u Njemačkoj i da se taj staž nije ni spominjao.
Skoro teško kao i naći posao..Barem kod nas je takva situacija.
Mladi često moraju da idu u drugi grad da stažiraju i obično ti treba veza da počneš sa stažom.
A ako nemaš staž naravno niko neće da te primi na posao.
Poznajem ljude koji su već par godina na birou, a nisu ni stažirali još uvijek.
Kakva je kod vas situacija?
Da li ste vi odradili staž i da li vam je bilo teško naći mjesto za stažiranje?
Jeste li možda ostali raditi tu gdje ste stažirali?
Nisam baš skroz upućena, ali čini mi se da u drugim zemljama i nema tog staža kao kod nas..znam da su tražili medicinske radnike u Njemačkoj i da se taj staž nije ni spominjao.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
Re: Stažiranje
Upravo razmisljam o stazu jer sam srednju zavrsila pred sami rat, tako da ne znam nista o njemu.
Staz je za mene "vrijeme zaposlenja/rada", znaci regularan rad. Kad me neko pita kazem:"Imam toliko i toliko godina radnog staza".
Da li se kod nas staziranjen naziva volontiranje, rad besplatno ili kako? Nisam sigurna da li razumijem...
Moja sestra je u Njemackoj isla u srednju, i 3 dana sedmicno je radila,2 isla na nastavu,ali je i to bilo placeno.
Staz je za mene "vrijeme zaposlenja/rada", znaci regularan rad. Kad me neko pita kazem:"Imam toliko i toliko godina radnog staza".
Da li se kod nas staziranjen naziva volontiranje, rad besplatno ili kako? Nisam sigurna da li razumijem...
Moja sestra je u Njemackoj isla u srednju, i 3 dana sedmicno je radila,2 isla na nastavu,ali je i to bilo placeno.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- gejsha
- Inventar foruma

Da, volontiranje..s tim da nije besplatno.Julia-Klara wrote:Upravo razmisljam o stazu jer sam srednju zavrsila pred sami rat, tako da ne znam nista o njemu.
Npr završiš neki nastavnički fakultet, postaneš profesor, i moraš odraditi staž u nekoj školi..ali to ti je plaćeno..
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Znaci taj staz ti je prikaz radnog iskustva... Cudno mi je da ne primaju i novajlije, mada mi je isto tako cudno kada traze previse radnog iskustva.
Kad gledam ponude za posao u mojoj trenutnoj bransi traze da imas 10 godina iskustva, fakultet, certifikate, i ne vise od 25 godina
nidje veze!
Kad gledam ponude za posao u mojoj trenutnoj bransi traze da imas 10 godina iskustva, fakultet, certifikate, i ne vise od 25 godina
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
to se ovdje zove praktikum.
imas dvije vrste praktikuma. skolski, ne znam tacno u kojem razredu, mislim u 9. i 10. ima socijalni praktikum i jos jedan u nekoj firmi. oba traju oko 2-3 sedmice i nije placeno. to je slicno nasoj praksi kad ides u skolu.
druga vrsta praktikuma je ovo o cemu ti pises. to ovdje nije obavezno ali te niko nece zaposlit ako nemas vec nekog iskustva.
zato svi ttaze praktium vec tokom studija i uglavnom su placeni. sve je stvar dogovora. traju po dogovoru i mozes ih raditi vise...
imas dvije vrste praktikuma. skolski, ne znam tacno u kojem razredu, mislim u 9. i 10. ima socijalni praktikum i jos jedan u nekoj firmi. oba traju oko 2-3 sedmice i nije placeno. to je slicno nasoj praksi kad ides u skolu.
druga vrsta praktikuma je ovo o cemu ti pises. to ovdje nije obavezno ali te niko nece zaposlit ako nemas vec nekog iskustva.
zato svi ttaze praktium vec tokom studija i uglavnom su placeni. sve je stvar dogovora. traju po dogovoru i mozes ih raditi vise...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
Zapravo ovo o čemu gejsha piše nije radni staž nego pripravnički staž.Julia-Klara wrote:Znaci taj staz ti je prikaz radnog iskustva...
On obično traje godinu dana a služi da se pripravnika (tek izašlog iz škole/fakulteta) osposobi za samostalan rad za ono za što se školovao.
Plaću dobiva ali običnu puno manju od one koja je za takvo radno mjesto uobičajena.
-
Blackhawk
U Općini Bužim u ponedjeljak je pripravnički staž počelo obavljati sedam volontera-pripravnika, i to dva diplomirana pravnika, dva diplomirana ekonomista, inžinjer informatike, inžinjer saobraćaja i diplomirani politolog.
Volonteri će imati priliku da upoznaju rad Jedinstvenog organa uprave općine Bužim, i njenih službi, te će za svoj rad imati obezbjeđen topli obrok, putne troškove i 35 % od plaće stručnog saradnika u organu uprave.
To ti je to otprilike...
Volonteri će imati priliku da upoznaju rad Jedinstvenog organa uprave općine Bužim, i njenih službi, te će za svoj rad imati obezbjeđen topli obrok, putne troškove i 35 % od plaće stručnog saradnika u organu uprave.
To ti je to otprilike...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
pripravnicki staz je prije bio obavezan kad zavrsis pravo.Katja wrote:Zapravo ovo o čemu gejsha piše nije radni staž nego pripravnički staž.Julia-Klara wrote:Znaci taj staz ti je prikaz radnog iskustva...
On obično traje godinu dana a služi da se pripravnika (tek izašlog iz škole/fakulteta) osposobi za samostalan rad za ono za što se školovao.
Plaću dobiva ali običnu puno manju od one koja je za takvo radno mjesto uobičajena.
u svim ostalim zanimanjima se moglo, teoretski, stupiti odmah po zavrsenom fakultetu u normalan radni odnos...
znaci, nije bilo zakonski propisano da moras imati pripravnicki staz, pa ako imas malo vezice, odmah uletis normalno u firmu...
jel sad zakonski drugacije?
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
Mislim da možeš uletiti u firmu.
Ako ti tata drži kakvu.
Znači u privatne firme, za ostalo ti treba pripravnički i šta već ide poslije.
Ako ti tata drži kakvu.
Znači u privatne firme, za ostalo ti treba pripravnički i šta već ide poslije.
Last edited by Lebowski on 12 Sep 2013, 13:28, edited 1 time in total.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
eee, o tome se,znaci radi-budzetske "firme" ...
Ma nisam siguran da je baš tako, zezam se, imam par školskih iz srednje sa tim fakultetom, morali su odraditi pripravnički. E ne znam jel to zakonski propisano ili je praksa da se uštedi na tim pripravnicima, rade za džaba posao kao i drugi.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
- gejsha
- Inventar foruma

Da, baš tako, dobiješ nešto novca.Katja wrote:Zapravo ovo o čemu gejsha piše nije radni staž nego pripravnički staž.Julia-Klara wrote:Znaci taj staz ti je prikaz radnog iskustva...
Kod nas je raspisan konkurs polovinom osmog mjeseca, važio je 15 dana..i još uvijek nema rezultata..koje su to štele i igrice..
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Samo da ubacim da te stažiste (pripravnike) često uopšte ne plaćaju. Ali bi se zakleo da je bilo nekih zakonskih izmjena u dužini obaveznog trajanja (tj. skraćivanja sa godine na nekoliko mjeseci, za neke), ili su to bili samo nikada usvojeni prijedlozi. 
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- gejsha
- Inventar foruma

Znam da je za neke srednje škole pola godine.Bla wrote:Samo da ubacim da te stažiste (pripravnike) često uopšte ne plaćaju. Ali bi se zakleo da je bilo nekih zakonskih izmjena u dužini obaveznog trajanja (tj. skraćivanja sa godine na nekoliko mjeseci, za neke), ili su to bili samo nikada usvojeni prijedlozi.
Npr farmaceutski tehničar
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Visoka stručna sprema, dakle fakultetlije, obavezno moraju odraditi godinu radnog staža.
SSS - 6 mjeseci..
Kod pravnika postoji mogućnost obavljanja pripravničkog u pravosudnim organima (npr. sud) i tada potpisuju ugovor o pripravničkom na 2 godine, jer se tako pripremaju za polaganje pravosudnog ispita (preduslov je 2 godine staža da bi se izašlo na ispit).
Zakonski su različite kategorije volonter i pripravnik, jer volonter nakon odrađene godine dobije samo ISKUSTVO, pa samim tim ne može konkurisati za posao gdje se traži godina dana staža, a pripravnici dobiju STAŽ u radnoj knjižici. Međutim, dugo se radilo na tome da se ove kategorije izjednače, pa je posljednju godinu dana moguće konkurisati i ako si bio volonter.
Također gejsha, postoji Program za zaposljavanje, a koji sprovodi biro. Prvo se raspiše konkurs za poslodavce, pa se prijave svi koji trebaju npr. ekonomiste. Onda te biro predloži njima. Naravno, to je tako samo na papiru. U stvarnosti je to ovako - tvoj daidza ima firmu i posalje dopis bioru da iskljucivo zeli gejshu kao ekonomisticu i rijesena stvar..
Uglavnom, mnogo je lakse odraditi pripravnicki, jer postoji mogucnost da se dogovoris s poslodavcem da radis dzaba, samo da bi imala dokaz o stazu i iskustvu. Prave muke dolaze kad trazis posao.. Ali to je jedan sasvim drugi duuuuugi post...
SSS - 6 mjeseci..
Kod pravnika postoji mogućnost obavljanja pripravničkog u pravosudnim organima (npr. sud) i tada potpisuju ugovor o pripravničkom na 2 godine, jer se tako pripremaju za polaganje pravosudnog ispita (preduslov je 2 godine staža da bi se izašlo na ispit).
Zakonski su različite kategorije volonter i pripravnik, jer volonter nakon odrađene godine dobije samo ISKUSTVO, pa samim tim ne može konkurisati za posao gdje se traži godina dana staža, a pripravnici dobiju STAŽ u radnoj knjižici. Međutim, dugo se radilo na tome da se ove kategorije izjednače, pa je posljednju godinu dana moguće konkurisati i ako si bio volonter.
Također gejsha, postoji Program za zaposljavanje, a koji sprovodi biro. Prvo se raspiše konkurs za poslodavce, pa se prijave svi koji trebaju npr. ekonomiste. Onda te biro predloži njima. Naravno, to je tako samo na papiru. U stvarnosti je to ovako - tvoj daidza ima firmu i posalje dopis bioru da iskljucivo zeli gejshu kao ekonomisticu i rijesena stvar..
Uglavnom, mnogo je lakse odraditi pripravnicki, jer postoji mogucnost da se dogovoris s poslodavcem da radis dzaba, samo da bi imala dokaz o stazu i iskustvu. Prave muke dolaze kad trazis posao.. Ali to je jedan sasvim drugi duuuuugi post...
Obicni staz i pripravnicki staz su dva razlicita pojma. ovdje se poslije zavrsene medicinske skole mora stazirati i mozes poceti kad god hoces, traje 6 mjeseci, s tim da od tog staza osim besplatnog rada nemas nista. Ne dobivas nikakvu naknadu, nemas zdravstveno i ne upisuje ti se radni staz. a stazirati moras da bi nekad mogao aplicirati kao medicinska sestra.
Pripravnicki staz se razlikuje od prethodnog u tome sto ga ne nude tek tako, tesko ces se ubaciti ali je placen (godinu dana si na minimalcu), placeno ti je zdravstveno i ide ti radni staz.
Volontiranje isto radis bez novcane naknade ali ti ide staz i imas zdravstveno.
ovisno o dierktoru, volonterima mozes davati kartu, placati topli obrok (moja bivsa direktorica je volonterima ovo davala).
Pripravnicki staz ne mozes odraditi u slucaju ako si se nakon sticanja diplome zaposlio u struci koja nema veze sa tvojom (npr. zavrsio si pravo a zapolio se kao radnik na salteru). Sto znaci, ako ne mozes naci mjesto da odradis pripravnicki ne smijes naci drugi posao ili nadji ali se oprosti sa diplomom.
Jos bitna stvar, na svakom konkursu ti traze bar godinu dana u struci i polozen strucni ispit, a bez odradjenog pripravnickog ne mozes polagati ni taj strucni.
Pripravnicki staz se razlikuje od prethodnog u tome sto ga ne nude tek tako, tesko ces se ubaciti ali je placen (godinu dana si na minimalcu), placeno ti je zdravstveno i ide ti radni staz.
Volontiranje isto radis bez novcane naknade ali ti ide staz i imas zdravstveno.
ovisno o dierktoru, volonterima mozes davati kartu, placati topli obrok (moja bivsa direktorica je volonterima ovo davala).
Pripravnicki staz ne mozes odraditi u slucaju ako si se nakon sticanja diplome zaposlio u struci koja nema veze sa tvojom (npr. zavrsio si pravo a zapolio se kao radnik na salteru). Sto znaci, ako ne mozes naci mjesto da odradis pripravnicki ne smijes naci drugi posao ili nadji ali se oprosti sa diplomom.
Jos bitna stvar, na svakom konkursu ti traze bar godinu dana u struci i polozen strucni ispit, a bez odradjenog pripravnickog ne mozes polagati ni taj strucni.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- gejsha
- Inventar foruma

Znam, draga Peggy..nažalost je tako..Peggy Sue wrote:
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
Nazalost je tako jer niko nema snage usprotiviti se, dokazati nepotizam i korupciju. Sve ostane na rekla-kazala, kukanju po FB, forumima, tv duelima...gejsha wrote:Znam, draga Peggy..nažalost je tako..
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Nemoguće je dokazati bilo šta od toga... Zakon je tako ustrojio stvari... Žališ se zato što si prvi na listi uspješnih, a primljen je 20-ti... E pa, ne osnovano se žališ, jer u zakonu nigdje ne piše da mora izabrati NAJUSPJEŠNIJEG sa liste, nego bilo kojeg kandidata sa liste uspješnih...Konsultant wrote:Nazalost je tako jer niko nema snage usprotiviti se, dokazati nepotizam i korupciju. Sve ostane na rekla-kazala, kukanju po FB, forumima, tv duelima...gejsha wrote:Znam, draga Peggy..nažalost je tako..
I šta ćeš onda....?