Isticanje simbola susjednih drzava

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9988 times
Been thanked: 11864 times
Status: Online

Re: Isticanje simbola susjednih drzava

14 Sep 2013, 13:45

laganini wrote:vidiš ja mislim a nešto sam čita ok možda su izvori različiti da se na islam prelazilo čisto iz praktični razloga tj.izbijegavanje poreza tako zvanog harača..ko bi preša na islam nije plaća harač...ilirska plemena su dio i naše povijest tako da ti ta teorija ne pije vode,migracije su bile kroz povijest i nebi isključio slavenske korijene ni među bosancima tj.bošnjacima...
Hrvatska državotvorna ideja je slavenskog porijekla a o čemu svjedoči i sam naziv države i naroda. Zapravo, Tuđman i njemu slični su se ufuravali na Persiju i koga sve ne ali bitna je jedna stvar - taj naziv nije "odavle".
Dalmatinci su bili isuviše malobrojni i preokupirani trgovinom da bi se mogli vojno oduprijeti što starim slavenima što Hrvatima.

S druge strane, naziv Bosna je itekako odavle :D
I ono malo slavena koji su došli u Usoru u Soli, a nešto prije njih i Germani, samo su prihvatili zatečene historijske okvire i nametnuta im je ideja Bosne koja se u to doba i zvala tako - Bosna. Misli se na srednju Bosnu. Ako nisi znao Usora znači Oseria - zemlja Oserijata koji su također ilirsko pleme. Srednja Bosna, nikad osvojena u političkom smislu bila je centripetalna sila za ostale bosanske zemlje. Kao što vidiš, razlike ipak postoje. Svi su se okupili oko ideje iz onog dijela zemlje koji uopšte nije slaveniziran izuzev u leksičkom smislu dok u Hr, to je teklo drugačije.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

14 Sep 2013, 13:48

kojom logikom je srednja bosna bila utočište hrvata..!!!???
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

14 Sep 2013, 13:49

A gdje sam ja to rekao? :D

laganini
Spamer
Spamer

14 Sep 2013, 13:53

pa ja kažem..više je hrvata doduše prije ovog prokletog rata bilo u srednjoj bosni nego u zapadnoj ercegovini..ili tonisi zna..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

14 Sep 2013, 13:59

Ja sam govorio o historijskom aspektu da bih objasnio kulturološke povezice između današnjih Bošnjaka i Turske. Sad ti postavljaš obrnuto pitanje a to je da se pojasni historijsko-kulturološka pojava Hrvata u srednjoj Bosni ili sam eto, bar tako razumio.

Pa da krenemo. Historijska pojava Hrvata u Srednjoj Bosni, kao i ostalim krajevima BiH, nikada se nije ni desila. To ne postoji i oni su i sami svjesni toga. Došlo je do percepcije o susjednom narodu iste vjere i istog jezika i vremenom se okrenulo sve na tu stranu. Bar onaj katolički dio Bosne. Dakle, sada možemo govoriti o kulturološkim povezicama BH i HR katolika koji su naposlijetku postali jedna nacija.

laganini
Spamer
Spamer

14 Sep 2013, 14:01

jedno jednostavno pitanje:dolaskom turaka u bosnu koji narodi su bili...oćeš reć bosanci..

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

14 Sep 2013, 14:02

Činjenica je da je po ovim našim brdima narod većinom bio prilično zatucan i da nam ti naši preci nisu ostavili u amanet puno nedvosmislenih tragova. Samim tim je to dalo mjesta raznoraznim teorijama kao i bajkama koje svako tumači onako kako mu odgovara. Ja lično nisam ubijeđen nijednom. Al' mogu vrlo lako da razumijem i objasnim sebi zašto nekom odgovara ovakva, a nekom onakva teorija, odnosno priča.

Ali svakom mogu reći, ok, bilo je tako kako ti kažeš, a sada je ovako kako jeste i to je jedino što se pika, pa što ne bi konačno krenuli dalje, jer zdrav razum to nalaže...
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

laganini
Spamer
Spamer

14 Sep 2013, 14:07

ma slažem se...ali jebiga borim se za oskara..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

14 Sep 2013, 14:16

laganini wrote:jedno jednostavno pitanje:dolaskom turaka u bosnu koji narodi su bili...oćeš reć bosanci..
Nisu ni postojali. Postojali su samo Bošnjani. Većinski dio, kao što sam već rekao nije ni imao vjeru u tom trenutku a manjinski je bio katolički. Nije Bosna odmah pala niti je bio samo jedan agresor. Mađarska je istovremeno forsirala savu i pod krinkom pomoći Bosni, zauzela je Usoru i Soli. Odnosno, pomogli su nam isto onako kako je Staljin pomogao Poljacima 1939. godine. Tokom sljedećih nekoliko decenija, vode se ratovi između Osmanskog carstva i mađarske a u kojima katoličko stanovništvo, jednim dijelom izbjegava u Hrvatsku. To je taj fatalni momenat podjele jednog naroda na dvije konfesije i od tog dana pa do danas traju polemike ko je izdao Bosnu. Katolici koji su prešli na stranu omraženih Mađarske i vatikana ili muslimani koji su prešli na stranu nekih novih osvajača. Pravoslavce ti ne spominjem jer u svemu ovome nisu ni bitni. Nigdje ih u Bosni nije ni bilo izuzev nekih regija u Istočnoj Hercegovini, pa prema tome, ne mogu ni biti autohtoni narod. Ne osjećaju baš mnogo za ovu zemlju jer u njoj nisu ni postali. Nekako mi ovo logično. Nešto slično kao i sa Srbima u HR.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

14 Sep 2013, 14:30

To isticanje simbola susjednih država bi trebalo zakonski zabraniti, kao i političarima ubirati poene u stranim zemljama, kao Bakir danas u Ljubljani - povodom polaganja kamena temeljca za džamiju.

Image

Image
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

laganini
Spamer
Spamer

14 Sep 2013, 14:47

ok behko to sam tio čut..postojali s u katolici i nevjernici...toliko o autohtonosti...a okolnosti su učinile posli svoje...isto tako teritorij na kojem ja sad živim se zvala paganija(nevjernici)...znači postojanje katolika ima svoje uporište..a postojanje nacija je nastalo kasnije i sam znaš 18-19 stoljeće mislim...i danas opet nastaju nove nacije...bošnjaci i ja to opće ne osporavam jer nacija je ono što osijećaš..

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

14 Sep 2013, 15:39

mrki62 wrote:To isticanje simbola susjednih država bi trebalo zakonski zabraniti, kao i političarima ubirati poene u stranim zemljama, kao Bakir danas u Ljubljani - povodom polaganja kamena temeljca za džamiju.
Političarima je posao da ubiru političke poene, svidjalo se to nekome ili ne. Ako to ne rade, ne rade svoj posao.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10241 times

14 Sep 2013, 16:52

Bla wrote:Činjenica je da je po ovim našim brdima narod većinom bio prilično zatucan i da nam ti naši preci nisu ostavili u amanet puno nedvosmislenih tragova. Samim tim je to dalo mjesta raznoraznim teorijama kao i bajkama koje svako tumači onako kako mu odgovara. Ja lično nisam ubijeđen nijednom. Al' mogu vrlo lako da razumijem i objasnim sebi zašto nekom odgovara ovakva, a nekom onakva teorija, odnosno priča.

Ali svakom mogu reći, ok, bilo je tako kako ti kažeš, a sada je ovako kako jeste i to je jedino što se pika, pa što ne bi konačno krenuli dalje, jer zdrav razum to nalaže...
Upravo ovako :aplauzz
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

laganini
Spamer
Spamer

14 Sep 2013, 17:27

ignoriranje nacije je bilo vrlo aktuelno za vrime sfrj pa nije izgledalo idealno...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

14 Sep 2013, 18:36

Bla wrote:Činjenica je da je po ovim našim brdima narod većinom bio prilično zatucan i da nam ti naši preci nisu ostavili u amanet puno nedvosmislenih tragova. Samim tim je to dalo mjesta raznoraznim teorijama kao i bajkama koje svako tumači onako kako mu odgovara. Ja lično nisam ubijeđen nijednom. Al' mogu vrlo lako da razumijem i objasnim sebi zašto nekom odgovara ovakva, a nekom onakva teorija, odnosno priča.

Mnogi historiju smatraju nebitnom ali i varaju se. To je najveća greška u planiranju budućnosti. Ne postižeš ništa sa tim samozadovoljavajućim "ok jeste i tako je" jer to pomaže samo tebi. Bio bi ti u pravu kad bi većina ljudi tako razmišljala ali to nije tako. Nekako si s ovim postom, podaleko od realnosti koja kazuje da je na ovim prostorima prilično značajno tumačiti historiju ispravno kao i poznavati je, sve dok je tu SPC da pogrešno protumači sve živo i driluje nove i nove naraštaje fanatika. I šta si promijenio na kraju?

laganini wrote:ok behko to sam tio čut..postojali s u katolici i nevjernici...toliko o autohtonosti...a okolnosti su učinile posli svoje...isto tako teritorij na kojem ja sad živim se zvala paganija(nevjernici)...znači postojanje katolika ima svoje uporište..a postojanje nacija je nastalo kasnije i sam znaš 18-19 stoljeće mislim...i danas opet nastaju nove nacije...bošnjaci i ja to opće ne osporavam jer nacija je ono što osijećaš..
Pa eto tako nekako. Sve što treba, jeste da se ima ovo u vidu i vjerovatno bi bilo malo manje nesporazuma na svim tim relacijama.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

14 Sep 2013, 20:05

ignoriranje nacije je bilo vrlo aktuelno za vrime sfrj pa nije izgledalo idealno...
Daj jedan primjer , da znam o čemu je riječ , ili napamet zboriš :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Zapaljene državne zastave i objekt P. lige u Kiseljaku

13 Jun 2014, 12:12

Image

Četiri zastave Bosne i Hercegovine i dio objekta Patriotske lige zapaljeni su tokom protekle noći u Kiseljaku. Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio glasnogovornik komesara MUP-a Srednjobosanskog Kantona Rusmir Prohan, jutros u 7 sati pripadnicima policijske stanice u Kiseljaku prijavljen je ovaj slučaj.

"U toku noći u neutvrđeno vrijeme u Udruženju boraca Patriotska liga Kiseljak zapaljene su četiri državne zastave i jedan plastični prozor", rekao nam je Prohan.

Policijski službenici obavili su uviđaj. Utvrđeno je da se radi o prekršaju javnog reda i mira. Trenutno se traga za počiniteljima.

Prema nekim informacijama zastave su zapaljene nakon utakmice Brazil - Hrvatska.

(Vijesti.ba/Radiosarajevo.ba)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Re: Zapaljene državne zastave i objekt P. lige u Kiseljaku

13 Jun 2014, 12:17

čobani :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

13 Jun 2014, 12:31

sta im je bolan plasticni prozor skrivio :ccc

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Jun 2014, 12:40

Primitivizam i kretenizam....osuda od mene..
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Post Reply

Return to “Politika u BiH”