Hrvatska državotvorna ideja je slavenskog porijekla a o čemu svjedoči i sam naziv države i naroda. Zapravo, Tuđman i njemu slični su se ufuravali na Persiju i koga sve ne ali bitna je jedna stvar - taj naziv nije "odavle".laganini wrote:vidiš ja mislim a nešto sam čita ok možda su izvori različiti da se na islam prelazilo čisto iz praktični razloga tj.izbijegavanje poreza tako zvanog harača..ko bi preša na islam nije plaća harač...ilirska plemena su dio i naše povijest tako da ti ta teorija ne pije vode,migracije su bile kroz povijest i nebi isključio slavenske korijene ni među bosancima tj.bošnjacima...
Dalmatinci su bili isuviše malobrojni i preokupirani trgovinom da bi se mogli vojno oduprijeti što starim slavenima što Hrvatima.
S druge strane, naziv Bosna je itekako odavle
I ono malo slavena koji su došli u Usoru u Soli, a nešto prije njih i Germani, samo su prihvatili zatečene historijske okvire i nametnuta im je ideja Bosne koja se u to doba i zvala tako - Bosna. Misli se na srednju Bosnu. Ako nisi znao Usora znači Oseria - zemlja Oserijata koji su također ilirsko pleme. Srednja Bosna, nikad osvojena u političkom smislu bila je centripetalna sila za ostale bosanske zemlje. Kao što vidiš, razlike ipak postoje. Svi su se okupili oko ideje iz onog dijela zemlje koji uopšte nije slaveniziran izuzev u leksičkom smislu dok u Hr, to je teklo drugačije.