Jesu li zdravstvene usluge u BiH kvalitetne?
Moderator: Krokodil Behko
Re: BAKIR NAKAŠ: "Da. Doktor je tražio 100 maraka za pregled
Pa sve to Bakir lijepo zbori... On je "u hodu" rijesio problem od 100 km,a samo ostaje pitanje kako ce rijesavati on svoj necist obraz, zajedno sa poslovnim pajtasem Avdijom. Njihova tarifa je u hiljadama i hiljadama maraka. Bakire, ne kaki previse.
Nikad nece biti kao svoj rahmetli brat, jer on nema tog postenja.
Nikad nece biti kao svoj rahmetli brat, jer on nema tog postenja.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9758 times
- Been thanked: 11490 times
- Status: Online
ZENICA: Greškom bolnice zakazao dženazu živom ocu
Pozvali ga u bolnicu da preuzme tijelo mrtvog oca a zatekao ga živog!

Zavidovićanin Izet Džinić (57) cijeli život će pamtiti neugodnost koju mu je prouzrokovalo osoblje Odjela za interne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. Iz bolnice su ga obavijestili da mu je otac umro, da bi, kad je stigao da preuzme tijelo, oca zatekao kako sjedi na krevetu!
Postavili smrtovnice
Izetov otac Ramo (86) danima leži na Intenzivnoj njezi ovog odjela u teškom, ali stabilnom stanju.
- U ponedjeljak sam mu bio u posjeti, a navečer istog dana nazvala me je dežurna sestra s odjela te obavijestila da mi je otac umro. Provjerili smo, nazvali broj s kojeg je zvala, a onda sam obavijestio braću i rodbinu - priča nam Izet, koji je još u šoku.
S obzirom na to da je obaviješten o "proceduri preuzimanja tijela", Izet je jučer ujutro u lokalnom Medžlisu Islamske zajednice u Zavidovićima organizirao dženazu, izradio smrtovnice, a u međuvremenu su stigla i preostala dva Ramina sina Hasan i Mihret, koji rade u Austriji i Hrvatskoj.
- Vozilom Pokopnog društva sam stigao u bolnicu i na odjelu mi je sestra rekla: "Otac je tu, čeka vas". Pogledao sam u nju, a onda kroz vrata i ugledao oca kako sjedi na krevetu. Nisam mogao vjerovati da su mogli napraviti takvu grešku. Ubrzo se ustanovilo da je umro čovjek do njega, a da je medicinska sestra napravila grubu grešku, pozvavši pogrešnu porodicu - priča ogorčeni Džinić.
Izvinjenje direktora
Ubrzo je Izeta primio v. d. direktora bolnice Abdulah Granić, koji mu se lično i u ime osoblja izvinio za neugodnosti koje je doživio.

Granić: Istraga o propustu
- Naložio sam da se prikupe svi podaci o osoblju, stanju i grešci koja je počinjena, kao i proceduri koja nije urađena valjano. Ovu grešku ne možemo popraviti, ali možemo spriječiti da nam se ovo ponovi - kazao je za naš list Granić.
Izet je zamolio rodbinu da poskida smrtovnice, a prijatelje i rođake je obavijestio telefonom da je otac "živ i dalje u bolnici". Na upit hoće li pokrenuti dalje pravne korake i tražiti barem da mu bolnica namiri troškove koje je imao oko organizacije dženaze i prijevoza tijela umrlog, Izet kaže da je "sad najbitnije da se smiri i povrati iz šoka", a da će o svemu razmišljati u narednim danima.
Druga porodica
Da stvar bude gora, djeca umrlog pacijenta su došla ocu u posjetu, ne znajući da im je otac umro još u ponedjeljak uvečer.
- Sjedio sam kod direktora kada je stigao sin umrlog pacijenta, koji je ležao do mog oca. I ta porodica je bila šokirana činjenicom da se moglo dogoditi tako nešto - priča nam Izet.

Zavidovićanin Izet Džinić (57) cijeli život će pamtiti neugodnost koju mu je prouzrokovalo osoblje Odjela za interne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. Iz bolnice su ga obavijestili da mu je otac umro, da bi, kad je stigao da preuzme tijelo, oca zatekao kako sjedi na krevetu!
Postavili smrtovnice
Izetov otac Ramo (86) danima leži na Intenzivnoj njezi ovog odjela u teškom, ali stabilnom stanju.
- U ponedjeljak sam mu bio u posjeti, a navečer istog dana nazvala me je dežurna sestra s odjela te obavijestila da mi je otac umro. Provjerili smo, nazvali broj s kojeg je zvala, a onda sam obavijestio braću i rodbinu - priča nam Izet, koji je još u šoku.
S obzirom na to da je obaviješten o "proceduri preuzimanja tijela", Izet je jučer ujutro u lokalnom Medžlisu Islamske zajednice u Zavidovićima organizirao dženazu, izradio smrtovnice, a u međuvremenu su stigla i preostala dva Ramina sina Hasan i Mihret, koji rade u Austriji i Hrvatskoj.
- Vozilom Pokopnog društva sam stigao u bolnicu i na odjelu mi je sestra rekla: "Otac je tu, čeka vas". Pogledao sam u nju, a onda kroz vrata i ugledao oca kako sjedi na krevetu. Nisam mogao vjerovati da su mogli napraviti takvu grešku. Ubrzo se ustanovilo da je umro čovjek do njega, a da je medicinska sestra napravila grubu grešku, pozvavši pogrešnu porodicu - priča ogorčeni Džinić.
Izvinjenje direktora
Ubrzo je Izeta primio v. d. direktora bolnice Abdulah Granić, koji mu se lično i u ime osoblja izvinio za neugodnosti koje je doživio.

Granić: Istraga o propustu
- Naložio sam da se prikupe svi podaci o osoblju, stanju i grešci koja je počinjena, kao i proceduri koja nije urađena valjano. Ovu grešku ne možemo popraviti, ali možemo spriječiti da nam se ovo ponovi - kazao je za naš list Granić.
Izet je zamolio rodbinu da poskida smrtovnice, a prijatelje i rođake je obavijestio telefonom da je otac "živ i dalje u bolnici". Na upit hoće li pokrenuti dalje pravne korake i tražiti barem da mu bolnica namiri troškove koje je imao oko organizacije dženaze i prijevoza tijela umrlog, Izet kaže da je "sad najbitnije da se smiri i povrati iz šoka", a da će o svemu razmišljati u narednim danima.
Druga porodica
Da stvar bude gora, djeca umrlog pacijenta su došla ocu u posjetu, ne znajući da im je otac umro još u ponedjeljak uvečer.
- Sjedio sam kod direktora kada je stigao sin umrlog pacijenta, koji je ležao do mog oca. I ta porodica je bila šokirana činjenicom da se moglo dogoditi tako nešto - priča nam Izet.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
- Status: Offline
Re: ZENICA: Greškom bolnice zakazao dženazu živom ocu
Pa je li ovaj Izet normalan ikako?
Pa nije ni otišao vidjeti tijelo,odmah sabahile poletio plakate polijepiti i već uspio organizirati dženazu
Pa taj je jedva čekao izgleda da oca pokopa
Jest da je ovo strašna i nedopustiva pogreška osoblja,i oni trebaju odgovarati za taj dio,ali za ovo sto nije ni otisao do bolnice vec poletio sve ugovarati da ga zakopaju cim prije,mogu samo reci da mi se povraca.......fuj fuj fuj........
Pa taj je jedva čekao izgleda da oca pokopa
Jest da je ovo strašna i nedopustiva pogreška osoblja,i oni trebaju odgovarati za taj dio,ali za ovo sto nije ni otisao do bolnice vec poletio sve ugovarati da ga zakopaju cim prije,mogu samo reci da mi se povraca.......fuj fuj fuj........
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Ma ne mora biti tako Zagi, nemaju svi želju a ni želudac gledati mrtva tijela. Ima ljudi koji se jednostavno boje. A kad ti neko umre, odmah se i treba organizovati, jer neće oni u bolnici vječno držati mrtvo tijelo.Zagorka wrote:Pa je li ovaj Izet normalan ikako?Pa nije ni otišao vidjeti tijelo,odmah sabahile poletio plakate polijepiti i već uspio organizirati dženazu
![]()
![]()
Pa taj je jedva čekao izgleda da oca pokopa![]()
![]()
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. 
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Ali hej,otac rođeni.......nema tu imaš li želju ili želudac,otac je majka mu stara,odeš,vidiš ga,nađeš doktora,upitaš kako je umro(mene bi bar zanimalo),ne potrčiš do štamparije za plakate.....ne znam opet,to je samo moje neko mišljenje......ne isključujem krivicu ovih iz bolnice 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Ma niko ne zna ničiju tugu, nit svi tugujemo isto.Zagorka wrote:Ali hej,otac rođeni.......nema tu imaš li želju ili želudac,otac je majka mu stara,odeš,vidiš ga,nađeš doktora,upitaš kako je umro(mene bi bar zanimalo),ne potrčiš do štamparije za plakate.....ne znam opet,to je samo moje neko mišljenje......ne isključujem krivicu ovih iz bolnice
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. 
-
bubica
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Eh Boze me sacuvaj svasta....
siromah nema sta a bogatas nema kad
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Starica satima čekala kola Hitne pomoći i umrla

Umija Jukić, nepokretna 81-godišnja Bišćanka, umrla je u četvrtak u bolnici nakon što je morala čekati četiri sata da Služba hitne pomoći Doma zdravlja u Bihaću pošalje ekipu. Kada je oko 12 sati prebačena u Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“, ljekari su je pokušali spasiti, ali je starica podlegla u 13.25 sati.
Njen sin Bahrudin Jukić (51) obratio se našoj redakciji, ogorčen zbog, kako je kazao, neljudskog odnosa zdravstvenih radnika bihaćkog Doma zdravlja.
Visoka temperatura
Nepokretna Umija je prije mjesec prebrodila upalu pluća i vratila se kući. U četvrtak oko 7.30 sati Bahrudin je majci izmjerio temperaturu od 40 stepeni, pozvao njenu sestru da bude uz nju i odmah otišao do Doma zdravlja, prvo kod dr. Zemire Koričić, koja je Umijin porodični ljekar.
- Dr. Zemira Koričić me je poslala da tražim uputnicu iz Kantonalne bolnice od pulmologa, gdje je majka ležala. Požurio sam u bolnicu, gdje sam dr. Almiri Zulić sve objasnio i dao joj posljednje nalaze. Ona je konstatirala da su nalazi loši, napisala mi je svoje mišljenje i kazala mi da odmah idem do Doma zdravlja i tražim da se majka doveze u Dom zdravlja da ne gubim vrijeme -priča Jukić.
Dobio uputnicu
Da je kola Hitne pomoći teško dobiti, Bahrudin se uvjerio naredna dva sata. Prema njegovim riječima, sestra na prijemnom odjelu Doma zdravlja nije prihvatila nikakvo mišljenje iz Kantonalne bolnice, a dežurni ljekar Maja Mašić nije mu željela dati vozilo Hitne pomoći. Tek od dr. Vezire Talakić dobio je uputnicu kojom je mogao koristiti kola Hitne pomoći. Nakon što je vozilo oko 12 sati stiglo po nepokretnu majku i prevezlo je u Kantonalnu bolnicu, starica je umrla.
- Nije tačno da nisam tražio vozilo. Rekao sam dr. Maji i sestri Kurjaković zanemarite sve papire, dajte mi kola, na šta se dr. Maja okrenula i otišla - odgovorio je Bahrudin Jukić, negirajući navode iz Uprave Doma zdravlja.
Ogorčeni Bahrudin je obavijestio policiju i postupajućeg kantonalnog tužioca koji je naredio obdukciju tijela. Kako saznajemo, Umija Jukić umrla je od krvnog ugruška u plućima.
Odgovor direktorice
Dr. Azra Hasić-Ćehić, direktorica Doma zdravlja Bihać, upoznata je s ovim slučajem i tvrdi da su njeni zaposlenici postupili profesionalno.
- Nama je žao što je pacijentica podlegla, ali, vjerujte nam, nikad se nije dogodilo da kola Hitne službe nisu došla po pozivu. Osim toga, naš medicinar je svakog jutra dolazio i previjao pacijenticu zbog dekubitusa. Ovoga puta gospodin Jukić, s kojim smo stalno imali probleme jer se žalio na nas, najvjerovatnije zbog želje da majci što više pomogne, nije ni tražio kola Hitne pomoći, već uputnicu. Da je tražio, dobio bi ih odmah - kazala nam je dr. Hasić-Ćehić i dodala da je vozilo Hitne pomoći već u 10.10 sati bilo spremno, ali on je rekao da prvo ide kući da spremi majku, a javio se oko 11.50 sati.
Re: Starica satima čekala kola Hitne pomoći i umrla
Yebeš državu gdje se na zdravstvu štedi,.... tako su počeli u zdravstvu i u Sloveniji sa štednjom.
Šta reći na ovu vijest ?
Žalosno al pošto su naši na vlasti, to se lakše podnosi - takva je naša raja.
Šta reći na ovu vijest ?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
svi stede na zdravstvu,cijeli svijet stedi,ko ima pare moze svasta da uradi,ko nema mora dugo cekat i ogranicen je u svacemu..
mrki62 wrote:Yebeš državu gdje se na zdravstvu štedi,.... tako su počeli u zdravstvu i u Sloveniji sa štednjom.
Šta reći na ovu vijest ?
de mrki ohladi, kruha ti. nikom ovakvo stanje ne pada lako niti se isto lakse podnosi zbog toga sto si naveo.
paparaci, iznio sam svoje mišljenje i stojim iza njega a pošto ne kontaš, onda da malo podsjetim.
U komunizmu je bilo vako, pa nako pa nismo smjeli ovo , pa ono,..... pa Dodik ovo, pa Dodik ono a kad nas yebe NAŠ, onda se lakše podnosi iliti ćuti a ako se ko i javi da nešto doda, onda se dušebriznici pojave, ne bi li se utišalo to sve.
Griješim li možda ?
U komunizmu je bilo vako, pa nako pa nismo smjeli ovo , pa ono,..... pa Dodik ovo, pa Dodik ono a kad nas yebe NAŠ, onda se lakše podnosi iliti ćuti a ako se ko i javi da nešto doda, onda se dušebriznici pojave, ne bi li se utišalo to sve.
Griješim li možda ?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Sarajku slagali da nema vode kako je ne bi porodili u kadi

Sarajka Aida P. (31, ime i prezime poznati redakciji), koja je u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu trebala imati drugi porođaj u vodi, cijelu situaciju u vezi s pripremama za porođaj doživjela je kao traumu koju će pamtiti cijelog života.
Zbunjena trudnica
Ova Sarajka prije tri i po godine prvi put se porodila u vodi. S obzirom na to da je imala predivno iskustvo, i ovog puta odlučila se na takvu vrstu porođaja, koju sarajevska Opća bolnica često promovira.
Ona dodaje da na porođajnom odjelu te večeri kada se trebala poroditi, nije bilo nikoga osim jedne sestre, koja joj je rekla da bolnica ima problema s redukcijom vode.
- Sestra me ubrzo poslala u sobu. Kada sam se raspremila i otišla do kupatila, otvorila sam česmu i topla voda je tekla. Tada mi ništa nije bilo jasno. Ujutro sam bila spremna za porođaj. Sestra je pozvala dežurnog doktora, koji je kazao da nema potrebe za punjenjem kade vodom, jer skoro da sam se bila porodila te bi bilo predugo da čekamo - kaže Aida, ne želeći otkriti ime dežurnog ljekara.
Doktor je Aidu porodio klasičnim putem, koji je za ovu nepripremljenu trudnicu bio velika trauma.
- Kada sam se ranije raspitivala za mogućnost nestanka vode, rekli su mi da imaju burad napunjenu vodom u slučaju nestašice. Ovako sam ogorčena i frustrirana što nisam dobila uslugu koju sam željela - ističe Aida.
Jutarnja vizita
Sarajka je dan kasnije tokom jutarnje vizite prepoznala prof. dr. Jasminu Gutić, šeficu Ginekologije i akušerstva Opće bolnice, kojoj je u više navrata odlazila na preglede tokom trudnoće.
- Kada sam joj rekla da se nisam porodila u vodi zbog redukcije, bila je veoma iznenađena i kazala mi je da bi poslala dežurne na Odjelu u prodavnicu po vodu, kojom bi napunili kadu. To me i ne čudi, jer je dr. Gutić bila "najzagriženija" za uvođenje porođaja u vodi u Općoj bolnici - kaže Aida.
Tehnička stvar
Ljekar Nenad Mišeljić, za kojeg smo neslužbeno saznali da je bio dežurni tog jutra kada se Aida trebala porodila, kazao nam je da tek kada pacijentica ispuni sigurnosne uvjete, tek tada može doći do porođaja u vodi.
- Moguće je da je bila redukcija vode, mi tu ne možemo ništa uraditi. Jedino što možemo jeste da objasnimo pacijentici o čemu se radi i da je tehnička stvar u pitanju. Još teže je kada su u pitanju operacije i kada nemamo vode. Ovako barem znamo da možemo i na drugi način poroditi trudnicu - kazao je dr. Mišeljić.
Šta kažu u ViIK-u
Iz „Vodovoda i kanalizacije“ kazali su nam da na taj dan kada se Aida trebala poroditi, nije bilo redukcije u Kranjčevićevoj ulici, u kojoj se nalazi i Opća bolnica.
- Čak i da je bilo redukcija, voda se uvijek pušta u ranim jutarnjim satima, da bi građani imali normalno snabdijevanje vodom - kazao nam je dežurni dispečer u Službi proizvodnje i distribucije vode ViK-a.
Re: Sarajku slagali da nema vode kako je ne bi porodili u ka
mislim da ovi u ViK lazu.imam prijatelja koi zivi,uz bolnicu.
on ne zna,kad je imao vodu poslije 24 h.
on ne zna,kad je imao vodu poslije 24 h.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Može se za svakog od pomenutih teoretisati da laže, a možda opet svi govore istinu.
Primjera radi, možda se radilo nešto na kućnim instalacijama koje su u nadležnosti bolnice i tako da je gledano sa strane ViK-a sve OK, a sa strane doktora i sestara, vode nema.
I raznorazne varijacije na temu.
Lično volim da se sagledaju sve mogućnosti i prikupe svi dokazi prije nego što se nešto zaključi.
Primjera radi, možda se radilo nešto na kućnim instalacijama koje su u nadležnosti bolnice i tako da je gledano sa strane ViK-a sve OK, a sa strane doktora i sestara, vode nema.
I raznorazne varijacije na temu.
Lično volim da se sagledaju sve mogućnosti i prikupe svi dokazi prije nego što se nešto zaključi.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
Ma ovdje može biti svašta. Prvo ova teškoća kaže da je bila pred porodjajem i da nisu imali vremena puniti kadu sto je velika vjerovatnoca jer jbg dok se kada napuni beba već napolju. Drugo sto mi je žalio zapalo da je Dr. Gutic poslala radnike u prodavnicu po vodu ?!!! Pa jel se trebala u kadi ili lavoru poradjati?!!!
Mene vodi Dr Miseljic i ono sto zagarantovano znam da je ON zadužen za porodjaje u kadi, i promovisanje istih.
Mene vodi Dr Miseljic i ono sto zagarantovano znam da je ON zadužen za porodjaje u kadi, i promovisanje istih.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

:555butterfly wrote:Pa jel se trebala u kadi ili lavoru poradjati?!!!
Šuti. Dobro je da ima ta kada pa makar i pokazno.
Reklamirala je Opća bolnica i neke fizikalne tretmane sa vodom ali ne znam. Nisam čuo da im je iko išao pa da prenese utiske. Mora da nemaju vode da ih napune
Behko na odjelu za fizikalnu th. imaju dva bazena jos od prije rata samo sto nisu u funkciji već od 92. Nisu ništa ulagali u taj dio bolnice, zahvaljujući onom vrlom direktoru.
Imaju oni osnovno za rehabilitaciju, poneki pacijent dolazi od kuće ali sve je to tanko.
Ne iskoristen kapacitet bzv propada.
Imaju oni osnovno za rehabilitaciju, poneki pacijent dolazi od kuće ali sve je to tanko.
Ne iskoristen kapacitet bzv propada.
Frustrirana je ona ocito od ranije. Nije bila pripremljena na prirodni porod...ovdje mogu svasta komentarisati...
Pametnije joj je da uziva u bozijem daru i zahvaljuje Bogu da je sve kako treba proslo i sto joj dijete nije fasovalo mrsu
Pametnije joj je da uziva u bozijem daru i zahvaljuje Bogu da je sve kako treba proslo i sto joj dijete nije fasovalo mrsu
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica