Kako sam onda ja "prošla" samo sa Lexiliumom?Bla wrote:Ne zaboravite da ljudi na dnevnoj bazi pregledaju desetine drugih. Poslije se ispraksaš da nekog na osnovu sitnica odmah prokužiš, po principu već viđeno. Nismo mi baš toliko unikatni kao što često volimo za sebe da mislimo.
DA LI STE PSIHOPATA
Moderator: Krokodil Behko
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

- Status: Offline
Re: DA LI STE PSIHOPATA
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Naravno da nismo "toliko unikatni", ali ni dijagnostifikovanje na osnovu "sitnica" nije epistemološki i etički ispravna procedura i ne služi na čast ni struci ni klijentima...Bla wrote:Ne zaboravite da ljudi na dnevnoj bazi pregledaju desetine drugih. Poslije se ispraksaš da nekog na osnovu sitnica odmah prokužiš, po principu već viđeno. Nismo mi baš toliko unikatni kao što često volimo za sebe da mislimo.
What can change the nature of a man?
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Moja poenta je da treba saslušati i drugu stranu, a pošto je nema, ja otvorio forumsku advokaturu. 
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Ljudi će često precjenjivati svoje probleme i prenaglašavati svoju "posebnost" - tačno (tu poentu sam i sam branio u nekoliko navrata i na ovom forumu)! Međutim, dužnost stručnjaka koji vrši dijagnostifikovanje ili sprovodi psiho ili farmakoterapiju jeste da to uvijek uradi sa punom pažnjom i u potpunosti poštujući formalni protokol. Manji "grijeh" je ako čovjek koji se obrati za pomoć iz kojih god, a najčešće ego-odbrambenih razloga, "preuveličava" situaciju, nego ako stručno lice neadekvatno odradi svoj posao, jer pozicije i odgovornost nisu ravnopravni. Naravno da treba uzeti u obzir obje strane, ali iz struke sam i imam dobar profesionalni i privatni uvid u aktuelnu praksu i iako na osnovu toga ne mogu validirati bilo koju ovdje navedenu "individualnu žalbu", mogu konstatovati da su sve u skladu sa prevalentnim trendom, koji nikako nije optimalan.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
Ono sto je meni simptomaticno kod nasih doktora je da se svaka terapija svodi na Lexilium i Lexaurin.
Moja sestra isla doktoru radi opadanja kose, ova joj dala Lexilium
odokativno ono!
Moja sestra isla doktoru radi opadanja kose, ova joj dala Lexilium
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Ahhhh, ne znam odakle si, ali pokušat ću - postoji li u BiH neka institucija (nazovimo je tako) gdje se posveti pažnja čovjeku i gdje se on analizira...
Mora li biti pravilo da ja s tačno određenim problemom idem kod psihijatra i u dvije rečenice kažem šta mi je, a on propiše tablete i to je to...
Kad sam vadila ljekarsko uvjerenje za posao, u prostoriju u kojoj su mi radili EKG ušao je neki mlađi doktor (ili tehničar kako sam tad mislila) i pitao me neke gluposti - s kim živim, gdje, gdje radim.. I baš kad sam mislila da ga otkačim, shvatila sam da je on psiholog ili neuropsihijatar, koji treba uraditi procjenu. Nije li to isuviše ozbiljan posao, a da bi se završavao i počinjao s pitanjima kao "imaš li neki problem u životu"... (A da ne spominjemo da se nije ni predstavio)
Mora li biti pravilo da ja s tačno određenim problemom idem kod psihijatra i u dvije rečenice kažem šta mi je, a on propiše tablete i to je to...
Kad sam vadila ljekarsko uvjerenje za posao, u prostoriju u kojoj su mi radili EKG ušao je neki mlađi doktor (ili tehničar kako sam tad mislila) i pitao me neke gluposti - s kim živim, gdje, gdje radim.. I baš kad sam mislila da ga otkačim, shvatila sam da je on psiholog ili neuropsihijatar, koji treba uraditi procjenu. Nije li to isuviše ozbiljan posao, a da bi se završavao i počinjao s pitanjima kao "imaš li neki problem u životu"... (A da ne spominjemo da se nije ni predstavio)
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Svaka čast. Ne ulazim u profesionalne stvari jer nisam ni na nivou laika. Samo hoću da kažem da nije ni našem narodu mane. Opsjedaju ordinacije po principu, nek' je džaba pa makar i injekcija.Ahhhhhhh wrote:Ljudi će često precjenjivati svoje probleme i prenaglašavati svoju "posebnost" - tačno (tu poentu sam i sam branio u nekoliko navrata i na ovom forumu)! Međutim, dužnost stručnjaka koji vrši dijagnostifikovanje ili sprovodi psiho ili farmakoterapiju jeste da to uvijek uradi sa punom pažnjom i u potpunosti poštujući formalni protokol. Manji "grijeh" je ako čovjek koji se obrati za pomoć iz kojih god, a najčešće ego-odbrambenih razloga, "preuveličava" situaciju, nego ako stručno lice neadekvatno odradi svoj posao, jer pozicije i odgovornost nisu ravnopravni. Naravno da treba uzeti u obzir obje strane, ali iz struke sam i imam dobar profesionalni i privatni uvid u aktuelnu praksu i iako na osnovu toga ne mogu validirati bilo koju ovdje navedenu "individualnu žalbu", mogu konstatovati da su sve u skladu sa prevalentnim trendom, koji nikako nije optimalan.
:
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Opadanje kose može imati psihosomatsku osnovu. Da li su o ovom konkretnom slučaju isključeni ostali mogući uzročnici nemam na osnovu čega da zaključim (ali zato i naglašavam važnost slijeđenja korektne procedure). Ljudi, međutim, imaju mogućnost da potraže drugo mišljenje i trebali bi to češće da koriste - kada to ne učine, a smatraju da su treba, odgovornost je njihova.Julia-Klara wrote:Ono sto je meni simptomaticno kod nasih doktora je da se svaka terapija svodi na Lexilium i Lexaurin.
Moja sestra isla doktoru radi opadanja kose, ova joj dala Lexiliumodokativno ono!
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Mi smo na vojnoj obuci imali nekakvog doktora koji je svima davao iste (bijele) tablete, bez obzira na boljku. Džebiga, bila ona ružna vremena pa se drugih valjda nije ni imalo. A kad se raja malo ko pobunila, komandir im reče, vi ste još dobro prošli, prethodna generacija je imala samo crvene (tablete).
:
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Naravno, ali kod posjete doktoru opste prakse je dobila Lexilium, bez ikakvih pretraga.Ahhhhhhh wrote:Opadanje kose može imati psihosomatsku osnovu. Da li su o ovom konkretnom slučaju isključeni ostali mogući uzročnici nemam na osnovu čega da zaključim (ali zato i naglašavam važnost slijeđenja korektne procedure). Ljudi, međutim, imaju mogućnost da potraže drugo mišljenje i trebali bi to češće da koriste - kada to ne učine, a smatraju da su treba, odgovornost je njihova.Julia-Klara wrote:Ono sto je meni simptomaticno kod nasih doktora je da se svaka terapija svodi na Lexilium i Lexaurin.
Moja sestra isla doktoru radi opadanja kose, ova joj dala Lexiliumodokativno ono!
Bojim se da kod nas i doktori (cast izuzecima) idu linijom manjeg otpora, sto me opet ne cudi, s obzirom na pacijente (ovdje prvenstveno mislim na moju majku/nenu)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Piše mi kraj nicka odakle sam...Peggy Sue wrote:Ahhhh, ne znam odakle si, ali pokušat ću - postoji li u BiH neka institucija (nazovimo je tako) gdje se posveti pažnja čovjeku i gdje se on analizira...
Javno zdravstvo je takvo kakvo jeste. Postoji opravdan razlog zašto najbolji kadar nerijetko prelazi u privatnu praksu i to je ono što preporučujem većini ljudi - da se dobro informišu i pronađu adekvatnog privatnika ako nisu zadovoljni onim što dobijaju u javnim ustanovama. Ne tvrdim da je privatni sektor nužno "obećana zemlja", ali tu bar čovjek zna šta plaća i šta može za svoj novac da zahtijeva. Zdravlje košta, kako fizičko, tako i psihičko i velika većina problema je u našim rukama i njihovo rješenje od nas samih u najvećoj mjeri zavisi. Očekivati da će neko ili neka institucija riješiti sve probleme, a na nama je da samo "uđemo u prostoriju", ili da je sve to "džabe" jeste takođe pogrešan pristup. Gram preventivne medicine vrijedi više od tone reaktivne, ali kad do potrebe za reaktivnom dođe, onda je to "roba" kao i svaka druga i koliko para toliko muzike...
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Pa kako ćeš posvetiti nekome pažnju kad svaki dan u čekaonici imaš bukvalno "dešavanje naroda". Trebala bi armija doktora po domu zdravlja, a po PS-u ih npr. 1-2 u smjeni.
:
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Bla wrote: Svaka čast. Ne ulazim u profesionalne stvari jer nisam ni na nivou laika. Samo hoću da kažem da nije ni našem narodu mane. Opsjedaju ordinacije po principu, nek' je džaba pa makar i injekcija.Svakom, prije ili kasnije, pukne film, a strada obično onaj nedužni koji prvi naleti. I doktori su na kraju krajeva samo ljudi, sa svim vrlinama i manama.
Julia-Klara wrote: Naravno, ali kod posjete doktoru opste prakse je dobila Lexilium, bez ikakvih pretraga.
Bojim se da kod nas i doktori (cast izuzecima) idu linijom manjeg otpora, sto me opet ne cudi, s obzirom na pacijente (ovdje prvenstveno mislim na moju majku/nenu)
Odgovor na sve ovo je opet isti - koliko para, toliko muzike! Funkcija javnog zdravstva i nije da drži ljude zdravima, jer blizu 90% svih ljudskih oboljenja ima korijen u lošem životnom stilu ili roditeljskim pogreškama u formativnim godinama; funkcija zdravstva je samo "krpanje najvećih rupa" i to je konceptualni problem koji nije specifičan samo za ovu zemlju: ne kritikuju anarho-kapitalisti koncept države (i samim tim i javnog zdravstva i školstva) bez razloga! Ostaviti duvan, alkohol i slične stvari i mrdnuti se s kauča, naučiti ponešto o nutricionizmu i fitnesu i primjenjivati to i raditi na vlastitoj samospoznaji i ličnom rastu i razvoju i velika većina stvari je riješena, a za onaj mali procenat koji tim nije moguće riješiti - informisati se o tome ko je za te stvari najbolji i platiti koliko te usluge vrijede. Žao mi je što možda nekom razbijam iluzije, ali dobro došli u realnost!Bla wrote:Mi smo na vojnoj obuci imali nekakvog doktora koji je svima davao iste (bijele) tablete, bez obzira na boljku. Džebiga, bila ona ružna vremena pa se drugih valjda nije ni imalo. A kad se raja malo ko pobunila, komandir im reče, vi ste još dobro prošli, prethodna generacija je imala samo crvene (tablete).
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Nego da se mi vratimo na temu, imal' psihopata ovdje? Statistički bi trebalo da je koji zalutao. 
:
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Empirijsko pitanje koje, samim tim, zahtijeva empirijski zasnovan odgovor. Radimo kolega i ja nešto na tom tragu, kad završimo, biću u boljoj poziciji da odgovorim: http://www.bosanski-forum.com/viewtopic ... 31&t=11062!Bla wrote:Nego da se mi vratimo na temu, imal' psihopata ovdje? Statistički bi trebalo da je koji zalutao.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
hajd pozuri malo s tom analizomju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25244 times
- Been thanked: 6631 times
Bla wrote:Nego da se mi vratimo na temu, imal' psihopata ovdje? Statistički bi trebalo da je koji zalutao.
...ima,samo necu reci,tko je!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Požurite malo s učešćem, od kojeg analiza zavisi!Julia-Klara wrote:hajd pozuri malo s tom analizom
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25244 times
- Been thanked: 6631 times
Julia-Klara wrote:hajd pozuri malo s tom analizom
...pa,rek'o je dok,empirija,empirija i jope,empirija!...postavis sam sebi dijagnozu i ondaK se lijecis!...ja se pitam,koji ce oni nama,ku.ac?!...davno sam cula,a i licno primijetila na nekima,psihijatri su najvece psihopate i diloveri!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Zapravo, psihijatri su jedno od deset zanimanja među kojima ima najmanje primarnih psihopata - to ne znači da se među psihijatrima ne može pronaći plejada drugih psihopatoloških manifestacija, ali primarna psihopatija nije među njima česta...Veca wrote:Julia-Klara wrote:hajd pozuri malo s tom analizom
...pa,rek'o je dok,empirija,empirija i jope,empirija!...postavis sam sebi dijagnozu i ondaK se lijecis!...ja se pitam,koji ce oni nama,ku.ac?!...davno sam cula,a i licno primijetila na nekima,psihijatri su najvece psihopate i diloveri!![]()