Bosna Šapatom Pade

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: Bosna Šapatom Pade

Post by Taare » 10 Jul 2023, 16:42

harlekin wrote: 10 Jul 2023, 14:46
Taare wrote: 10 Jul 2023, 13:38 Jbo ba razlog. Šta će se desiti ako naša policija uleti i pohapsi odgovorne za rušenje ustava?
Da možda nato saveznici neće bombardovati tuzlu i sarajevo?
Dragi moj Tare,za takve stvari moras imat funkcionalne institucije,ne stranački uhljebarij i ciganluk,ovo sto mi imamo moze upast negdje samo ak ima sto za maznut,pa nisu se ti ljudi zaposljavali prek veza da bi sluzili drzavi i institicijama jbo ga ti,da jesu nebi mi ni bili gdje jesmo.
Opet otkrivanje tople vode. Nismo u poziciji da se bavimo tim stvarima.
sad je vrijeme za djelovanje jer su nam oteli pola države.
ustavni sud je posljednja brana svim velikosrpskim planovima.
sad mogu raditi šta god požele.
ustavni sud je dejtonska kategorija.
Srušen je dodikovim potpisom. Sad nsrs može usvojiti bilo koji zakon. Oni usvoje, dodik potpiše i automatski stupa na snagu.
Nema instance koja ga može oboriti.

Ako pristaneš da pregovaraš u vezi ustavnog suda, srpski minimum jeste odlazak stranaca i sudije koje će birati srbi. I onda, sve se svodi na isto tj. biće ko sad.
Srbi u nsrs izglasaju zakon, naši klub stavi veto i zatraži ustavno ispitivanje, i onda srpske sudije u us blokiraju. Zakon automatski stupa na snagu.

Kao što rekoh, sad mogu šta god hoće.
tipujem da će sljedeći korak biti državna imovina. Već sljedeće godine kreću sa izgradnjom srpskih hidroelektrana i čekaju povoljan trenutak za nezavisnost.
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 10 Jul 2023, 16:43

Specijalni izaslanik Vlade SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Esocbar je u samom jednom danu iz Hrvatske poslao nekoliko poruka koje se prilično jasno mogu protumačiti kao poruke Lorda Davida Ovena sa početka devedesetih da ne sanjamo snove da će se desiti intervencija.
"Ne, ne, ne živite sa snom da će Zapad doći i riješiti probleme, ne sanjate snove", kazao je Oven riječ koje su bile omaž za nedjelovanje Međunarodne zajednice koja je dozvolila agresiju na međunarodnu priznatu nezavisnu državi, logore i genocid u Evropi nakon što se obavezala da takve stvari neće dozvoliti.
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 10 Jul 2023, 16:54

Inače, dobar tekst. Autor istog je shvatio ozbiljnost situacije i ono što se sprema.
Escobar je ovim riječima zapravo zanemario jednu jako važnu historijsku i pravnu činjenicu. Raspad države nije jednokratni događaj nego je proces koji traje, a sa Dodikovim odlukama se ušlo u proces raspada Bosne i Hercegovine, te su prijatelji već zakasnili sa reakcijom, ali još uvijek imaju vremena.
Želi stvoriti Republiku Srpsku bez ičijeg utjecaja, bez utjecaja federalnih sudova, tužilaca, istražitelja, poreznih tijela. Rusija izvlači korist iz toga, ali mislim da je ponajprije riječ o domaćoj pojavi", rekao je Escobar.

U maniru loših političkih analitičara Escobar je kazao da je Dodikov cilj zaštiti korumpirane veze. I da, korupcija jeste jedan od najvećih problema u Bosni i Hercegovini, ali razaranje države i napad na ustavno ustrojstvo je puno ozbiljnija stvar od puke "zaštite korumpiranih veza".

Ovakvo ponavljanje fraza, bez ozbiljne reakcije i čak umanjivanje onoga što Dodik radi, može se tumačiti samo time da je Escobar zarad vlastite političke karijere i agende slijep na to da se Zapadni Balkan našao u jednoj od najvećih kriza još od završetka rata.
I, naravno, u pravu je što ne koristi frazu politička kriza, jer je ovo daleko iznad toga.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-je- ... /230710055
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 10 Jul 2023, 17:38

Još jedna pametna glava - daniel server, komentarisao je aktuelnu situaciju.
više na sb.
To me navodi da se zapitam: da li je odbijanje pregovora i tjeranje RS u bankrot dobra ideja? Neće li dužnik i povjerioci vapiti da intervenira sarajevska, centralna (u lokalnom smislu "državna") vlast? Kinezi vjerovatno neće biti zainteresirani za otcjepljenje RS i vjerovatno bi željeli intervenciju centralne vlade. Rusi, koji su i povjerioci, mogli bi biti zainteresirani za otcjepljenje, ali u sadašnjim okolnostima malo je vjerovatno da će pokupiti račun povezan s bankrotom. Pa zašto onda ne pustiti RS da bankrotira i tamo započeti pregovore?

Bit će mi drago da se jave neki sa suprotnim stavovima na peacefare.net.
Prije posljednih dodikovih odluka, ovo je imalo smisla. Danas dodik ima sve što mu je potrebno.
Svi mi se morete obratit

Taktika
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 32 times

Post by Taktika » 11 Jul 2023, 04:28

Moze li nam neko reci kad je bošnjak posljedni put bio glavni tuzilac tuzilastva BiH?

Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 797 times
Been thanked: 285 times

Post by Tierra Caliente » 11 Jul 2023, 07:17

insomnia wrote: 10 Jul 2023, 14:57 Previse se trazi alibi u tom “zaustavljanju pred Bl” ne gledajuci koliku ulogu da uopste dođes u tu poziciju ima NATO bombardovanje i ulazak HV na teritoriju BiH
Mjesec prije su izgubljene Srebrenica i Žepa, Goražde visilo o koncu. Cetnici ti bili na jebenoj Grbavici.
Nedzarici, Rajlovac, Hadzici, Dobroševići, Azići, Otes, Vogošća, Ilijaš, Faletići, Stup, Dobrinja 4, Dobrinja 1, Aerodromsko naselje...
{code}

Kent
Sitna buranija
Sitna buranija
Been thanked: 20 times

Post by Kent » 11 Jul 2023, 08:04

Taktika wrote: 11 Jul 2023, 04:28 Moze li nam neko reci kad je bošnjak posljedni put bio glavni tuzilac tuzilastva BiH?
ne znam kada je bio ali sigurno vise nikad nece biti. Sigurno.
Da je kojim slucajem bakir pravnik, on bi bio. i treca tuzba protiv Srbije bi naravno propala. i cetvrta.

Kent
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kent » 11 Jul 2023, 08:05

Veca wrote: 10 Jul 2023, 14:47 ...ako holbruk laze, lazemo i mi, jel' Tare?! :D
na sta konkretno mislis?

Kent
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kent » 11 Jul 2023, 08:12

insomnia wrote: 10 Jul 2023, 14:57 Previse se trazi alibi u tom “zaustavljanju pred Bl” ne gledajuci koliku ulogu da uopste dođes u tu poziciju ima NATO bombardovanje i ulazak HV na teritoriju BiH
Mjesec prije su izgubljene Srebrenica i Žepa, Goražde visilo o koncu. Cetnici ti bili na jebenoj Grbavici.
Cista je laz da je NATO, odnosno amerikanci prijetili bombardovanjem Armije R BiH !! Cista laz!

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13853 times
Been thanked: 22796 times
Status: Online

Post by Fuddo » 11 Jul 2023, 08:47

Kent wrote: 11 Jul 2023, 08:12
Cista je laz da je NATO, odnosno amerikanci prijetili bombardovanjem Armije R BiH !! Cista laz!
Nije laz.
Dozvolite da se obratimo

Kent
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kent » 11 Jul 2023, 08:56

Fuddo wrote: 11 Jul 2023, 08:47

Nije laz.
tjesi se fudo. meni svjedno ali je teska laz !! Ako nije dokazi ...daj dokaz , daj link , daj argument daj bilo sta u prilog tvojoj tezi ....Hajde

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9470 times
Been thanked: 11222 times

Post by Krokodil Behko » 11 Jul 2023, 08:59

Taktika wrote: 11 Jul 2023, 04:28 Moze li nam neko reci kad je bošnjak posljedni put bio glavni tuzilac tuzilastva BiH?

Jel misliš na Bošnjaka Gorana, onog što je preko Srbina Mate Đakovića unaprijed dojavljivao Dodiku sve?

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 11 Jul 2023, 08:59

Ma nemoj? Hoćemo li vjerovati tebi ili deliću i izetbegoviću?
Komandant Glavnog štaba ARBiH, rahmetli general Rasim Delić o ovim historijskim danima je zapisao:
– U Zagrebu sam se sreo s Holbrukom u Američkoj ambasadi, rekao mi je: “Upozoravam vas da ne idete prema Banjoj Luci. Vaš ulazak u Banju Luku stvorio bi novi val od oko 350.000 izbjeglica, koje bi krenule ka Srbiji. Shvatite ozbiljno moju prijetnju, jer u protivnom bit ćete izloženi NATO udarima”.
Predsjednik Alija Izetbegović je 1996. javno otkrio da je na njega početkom oktobra 1995. vršen pritisak od tadašnjeg američkog ambasadora Džona Menzisa (John Menzies) da obustavi operaciju oslobađanja zemlje.
– Znam da se 60 hiljada Banjalučana već spremilo da krene, neki su i krenuli prema Drini. Mi ofanzivu nismo zaustavili. Menzis me je nakon sedam-osam dana pozvao i rekao: “Ako ne stanete, mi ćemo vas bombardirati” – izjavio je rahmetli Izetbegović.
Svi mi se morete obratit

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 11 Jul 2023, 09:03

Kent wrote: 11 Jul 2023, 08:56
Fuddo wrote: 11 Jul 2023, 08:47

Nije laz.
tjesi se fudo. meni svjedno ali je teska laz !! Ako nije dokazi ...daj dokaz , daj link , daj argument daj bilo sta u prilog tvojoj tezi ....Hajde
Nije u BL
U Prijedor.
A sve da ti donesem naredbu iz nato pakta, ti bi reko, lazes, nije, falsifikat je. Besmisleno je.
Ili stvarno mislis da mi ne bi usli u grad koji vise niko nije branio?
Nije bilo nikog ispred.
Dozvolite da se obratimo

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 11 Jul 2023, 09:06

Svi mi se morete obratit

Kent
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kent » 11 Jul 2023, 09:08

Fuddo wrote: 11 Jul 2023, 09:03
Kent wrote: 11 Jul 2023, 08:56

Nije u BL
U Prijedor.
A sve da ti donesem naredbu iz nato pakta, ti bi reko, lazes, nije, falsifikat je. Besmisleno je.
Nije bilo nikog ispred.
Ama dokaz ..
Last edited by Kent on 11 Jul 2023, 21:10, edited 1 time in total.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 11 Jul 2023, 09:10

Kent wrote: 11 Jul 2023, 09:08
Fuddo wrote: 11 Jul 2023, 09:03

Nije u BL
U Prijedor.
Nije bilo nikog ispred.
Ama daj dokaz covjece ...daj tu naredbu da i ja vidim. Daj bilo sta kao dokaz osim mahale i kafane
uozbilji se ako hoces razgovaratti sa argumentima i cinjenicama a ne sa pricama sa pijace
drag si mi momak
lakse ce biti kada uvidis neke stvari
covjek otkriva dok je ziv i opet krepa kao magarac
ali barem neke stvari i mitove da srusimo
nemoj mjeriti svoj narod po sebi
ne sudi covjeka po njegovom rodjaku
ako si ti posten i ako nisi lazov nemoj misliti da su svi takvi
daj dokaz , na sunce dokaz ili imas ili nemas
ako nemas reci da ja povucem iz korica
Dobro
De ti dokaz da nisu zaprijetili?
Dozvolite da se obratimo

Kent
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kent » 11 Jul 2023, 09:16

Taare wrote: 11 Jul 2023, 09:06
Da li ti zaista vjerujes da Milosevic ima takvu moc da poslije Srebrenice i opsade Sarajeva i Bihaca Olovo....rusenja paljenja i ubijanja preko 33 000 civila i oko 3000 djece ima takav autoritet takvu snagu i moc i kredibilitet da trazi ( pazi sad na koljenima ) od amerike da zaustavi
ofazivu Armije RBiH ? Da li vjerujes u rijeci alije i Tudjmana ?? Da li ti vjerujes politicarima a na tvom snmku mraka i olos i smece samo takvo.
Ako ti vjerujes u ovo ja te zalim.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 11 Jul 2023, 09:38

Nemam ja tu šta vjerovat ili ne vjerovati. Tražio si dokaze i dobio citate.
Prvi je od komandanta vojske, a drugi od alije.
Svi mi se morete obratit

Kent
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kent » 11 Jul 2023, 09:45

Taare wrote: 11 Jul 2023, 09:38 Nemam ja tu šta vjerovat ili ne vjerovati. Tražio si dokaze i dobio citate.
Prvi je od komandanta vojske, a drugi od alije.
tv nije dokaz. naprotiv
Last edited by Kent on 11 Jul 2023, 21:09, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”