Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Post by Taare » 11 Jul 2023, 11:36

Hoće al u guzici. Možda neš sitno što bi se moglo prošvercovati preko drine. Dok bi to došlo, rš bi bila istorija.
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 11 Jul 2023, 11:40

Svi mi se morete obratit

Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 797 times
Been thanked: 285 times

Post by Tierra Caliente » 11 Jul 2023, 11:53

Taare wrote: 11 Jul 2023, 11:36 Hoće al u guzici. Možda neš sitno što bi se moglo prošvercovati preko drine. Dok bi to došlo, rš bi bila istorija.
Eno 5 km od Srebrenice u Bratuncu imaju mašine za proizvodnju municije. :ćitire
{code}

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3925 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga » 11 Jul 2023, 12:01

Ljudovi, mante se vakih info.
Upotrjebit cu hepek, nama
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom » 11 Jul 2023, 13:10

Kent wrote: 10 Jul 2023, 20:12
Naseef Mushroom wrote: 10 Jul 2023, 19:49
Napisao sam da je uvijek sumnjivo kada se neko registruje i odmah cilja na jednog forumaša.
Meni je svejedno, odgovorit ću ti na topic jer mi nije važno ko piše već šta piše, ma bio mu to prvi profil ili pedeseti.

Samo tri grupe ljudi zaslužuje da se ozbiljno shvate što se tiče diskusije o Bosni i Hercegovini i naciji.

1. Oni koji govore da bosanska nacija ne postoji i da postoje Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Albanci, Romi, Jevreji, Mađari itd. koji svi žive u Bosni i Hercegovini ali to nije jedna nacija.

2. Oni koji govore da bosanska nacija postoji i da Bošnjaci, Srbi, Hrvati itd. čine samo etnije (ili da čak ne postoje) ali da su svi jedna nacija.

3. Oni koji govore da smo svi Bošnjaci jer je Bošnjak izvorno i staro ime za Bosanac.

Samo to troje, svi ostali bi se trebali uzeti za ozbiljno kao neki mudonja John u Americi koji nam želi objasniti kako je on ustvari žena.

Ako neko kaže ja sam Bosanac jer sam rođen, živim i umrijet ću u Bosni, to je ozbiljan logičan stav i zaslužuje poštovanje i da se tome pristupi ozbiljno. Ako onda taj Bosanac u idućoj rečenici kaže da mu je žena Hrvatica a najbolji prijatelj Srbin (koji su isto rođeni i žive u Bosni) onda taj Bosanac ruši svoj kredibilitet i kako bih ja njegovu logiku uzeo za ozbiljno kada je i on sam ne uzima za ozbiljno?
Stvar je vrlo jednostavna. Taj tvoj Bosanac , doduse imaginarni radi sasvim ispravno. Evo ja cu biti taj Bosanac.
Zasto sam ja tvoj Bosanac iz price. Ja jednostavno postujem volju svog prijatelja da bude Srbin i volju svoje komsinice da bude Hrvatica.
Moja osnovana i elementarna kultura mi ne dozvoljava da to negiram, da to dovodim u pitanje, da to osporavam i da ulazim u takvu privatnu stvar kao sto izbor nacije. To je njegova volja i njegov odabior koji ja moram postovati i ja to postujem. Njima ce vec neko drugi objasniti da su oni Bosanci a ne ja. To nije moj posao. Gledaj, moj drug Radovan Srbin sa Otoke u Torontu zivi i ima kanadski pasos . u kanadskom pasosu mu pise da je Bosanac. moj komsinica Jela, inace Hrvatica zivi u Los Angelesu i njoj u americkom pasosu pise da je Bosanka.
Ivo Komsic kaze da je Hrvat ali je svjestan da je tako od 1900 te godine. Za ime Boga on je prfesor , zna bolje i vise od mene. Ko sam ja da mu bilo sta kazem u vezi s tim ? To je jednostavno tako jer nasom drzavom i nasim zivotima od 1463 godine upravljaju drugi. konac 19 vijeka u Bosni pripada AU i tu je provedena njihova politika. od 1918 god Kardjoredjivici uredjuju nasu avliju pa NDH pa Juga. Sada smo mi od 1992 uzeli uzda u svoje ruke bosanski katolici bosanski pravoslavci su navikli na ime Srbin i Hrvat a jos k tome njihova istorija/povijest iz Bg / Zg kaze da su SH tu vec milion godina. Oni sada lutaju i i ne znaju gdje udraju jer raspadom SFRJ je to izasalo na vidjelo. Onaj ko ih napravio takve mislio je kao i svaki vladar da ce biti tu vjecno. i imamo je pretenzije na teritorij na taj i takav nacin. Tvoje je da to postujes. Da li oni postuju moj nacionalni identitet ( Bosnanac ) ja to ne zanm niti me zanima. Ja postujem njihov. Samo gledas sebe , svoje poteze.da budu posteni , pravedni . sve drugo je izvan tvoje kontrole. Sve ima svoj tok. Sve ima svoj pocetak i kraj. izmedju toga je sekunda, treptaj oka, sazidan od postovanja. To je zivot.Bosna je uvijek pobjednik. u svakoj kombinaciji. pozdrav i sve najbolje
Pozdrav i tebi.
Sve ima svoj tok a negiraš tok da su se stanovnici Bosne i Hercegovine izjasnili da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati a Bosanaca je veoma mali broj i da je to važan tok koji se ne može zanemariti.
Problem kod tvoje priče je što to ne potvrđuje bosansku naciju jer ta se logika ne primjenjuje samo kod BiH već i čitave ex-Yu a i šire.

Mi jesmo svi Bosanci čim pređemo granicu ali smo bili do 1992. isto i samo Jugoslaveni čim pređemo jugoslovensku granicu, pa da li to onda negira da si Bosanac ako te je neko nazvao 1989. u Njemačkoj Jugoslovenom i što je to pisalo u tvojim dokumentima?

U SFRJ smo čim bi došli u Zagreb ili Beograd bili
Bosanci, ali unutar Bosne i Hercegovine smo bili Muslimani, Srbi i Hrvati, a tako je se odnosilo i na Srbiju, Hrvatsku, Kosovo i ostale ex-Yu države, gdje je npr. Josip iz Vukovara Franju iz Zenice zvao Bosancem ali nije nikada Mitra iz komšiluka zvao svojim Hrvatom.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 11 Jul 2023, 13:26

Šta kae brt iron, nek dođu nato trupe.
Bosnian officials have repeated time and time again that
they do not want United States ground troops.
Msm, ako laže kongres, lažem i ja :zubi
Svi mi se morete obratit

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 11 Jul 2023, 13:39

Kakav kongres
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Jul 2023, 14:50

Da vidimo i ovo
PO NALOGU TUŽILAŠTVA BIH

SIPA ušla u prostorije Službenog glasnika RS-a nakon objavljivanja neustavnih ukaza

Image
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:
Has thanked: 140 times
Been thanked: 298 times

Post by BritkiMozak » 11 Jul 2023, 15:01

U BiH neće biti rata, ne brinite brigu. Hrvatska vas ne može napast iako vas okružuje sa tri strane, jer je vojno preslaba, a Zapad nebi blagonaklono gledao na eventualnu agresiju Hrvatske na BiH. I nebi priskočili Hrvatskoj u pomoć.

Turska je žestoko s pristima u pekmezu oko ratnih dešavanja u Siriji, a i ne priznaje Genocid u Srebrenici. Igra na dvije stolice, a da i zanemarimo ova dva faktora u vezi turske koji se nikako ne mogu zanemariti, ne može vam pomoći jer mora obnoviti velika područja države razorena potresom u drugom mjesecu ove godine.

Rusija je do grla u rusko-ukrajinskom ratu i ne može pomoći Srbiji ako bi Srbija pokušala izvesti agresiju na vas.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2752 times
Been thanked: 8615 times

Post by Duminjo » 11 Jul 2023, 15:11

Naseef Mushroom wrote: 11 Jul 2023, 14:50 Da vidimo i ovo
PO NALOGU TUŽILAŠTVA BIH

SIPA ušla u prostorije Službenog glasnika RS-a nakon objavljivanja neustavnih ukaza

Image
Sta ce SIPA tamo gdje nema nadleznosti? :ćitire

BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:
Has thanked: 140 times
Been thanked: 298 times

Post by BritkiMozak » 11 Jul 2023, 15:18

Kent wrote: 11 Jul 2023, 08:37
Taare wrote: 11 Jul 2023, 08:04 Nas ne zanima šta ima srbija. Nas zanima šta ima rš.
Ne bi to tako lako dolazilo iz srbije.

Šta imamo trenutno na stanju? Kakvi smo sa municijom i granatama?
je li vi to ozbiljno ili ??
da ne cekam odgovor. Mi smo NATO zona. razoruzani svi odreda.ono vatrogasno drustvo sto se zove OS BiH je sastavni dio NATO pakta.
Mi smo u NATO paktu ali nam nije javljeno. U Bosni se sutra moze pojaviti malo zeleno bice sa Marsa ali rata nece biti.
Mozda cemo se svi skupa iseliti u Njemacku i austriju, mozemo svi pokrepati, mozemo procvjetati ali rata nece biti.Rat ne izbija kada si ti ljut i frustriran i kada ti neko ide na qurac i kada te Dodik vrijedja.
Kent, to je točno, ali što vi Bošnjaci kao najbrojniji narod smatrate da možete učiniti da olabavite utjecaj druga dva naroda i nametnete svoje zakone i svoje viđenje razvoja gospodarstva?

I što npr. mislite o boljem razvijanju odnosa sa Rusijom, iako je ona agresor na Ukrajinu, no i SAD su agresor na mnoge zemlje. Imaju vojni buđet kao sve druge države svijeta zajedno. Da im recimo ustupite na dugo vremena neku vojnu bazu a oni vama za uzvrat daju puuuno kubičnih metara plina kojima možete jeftino pogoniti cestovna vozila i vlakove, pod uvjetom da nemate dizel lokomotive nego one koje mogu ići na svako gorivo. Uglja imate za proizvodnju električne energije, a ovisno o dužćini najma i veličini teritorija datog u najam, možda i sklopiti kakav deal za izgradnju neke nuklearke snage 1000-1200 megavata? Onda zaposliti natpolovičan broj svoga naroda a kad ekonomija krene, HRV i SRB vam samo mogu dahtat za leđima. Dobro... ne možda baš doslovno, ali što nebiste igrali na tu kartu. Ili malo igrati na kartu Zapada, malo na kartu Rusije. Nebiste bili ni prva ni posljednja država koja ima prevrtljivu diplomaciju. Bizant je imao takvu diplomaciju pa je zbog svoje kulture i danas ostao poznat u povijesti.

Od tada do sada, tko zna koliko je naroda čvrsto stajalo uz svoju samostalnost ili biralo krive saveznike, pa naprosto - nestali.

Evo HR se ugurala EUropskoj uniji u guz'cu, pa što mi imamo od toga??? Ja sam mnogo optimističniji da ćete vi opstat, nego Hrvatska, jer je u Hrvatskoj velik broj ljudi procijepljen bučkurišem protiv COVID 19 koje već sada ima i imati će nesagledive posljedice. Točnije 71% je cijepljeno, a kod vas 35% . Čak ako uzmemo u obzir da su službene brojke možda malo napuhane, opet je gotovo duplo veća razlika u procjepljenosti vas i nas. Srbija ej procijepljena 45% .

U Bosni će biti rata jedino ako bude trećeg svjetskog rata.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Jul 2023, 15:44

BritkiMozak wrote: 11 Jul 2023, 15:01 U BiH neće biti rata, ne brinite brigu. Hrvatska vas ne može napast iako vas okružuje sa tri strane, jer je vojno preslaba, a Zapad nebi blagonaklono gledao na eventualnu agresiju Hrvatske na BiH. I nebi priskočili Hrvatskoj u pomoć.

Turska je žestoko s pristima u pekmezu oko ratnih dešavanja u Siriji, a i ne priznaje Genocid u Srebrenici. Igra na dvije stolice, a da i zanemarimo ova dva faktora u vezi turske koji se nikako ne mogu zanemariti, ne može vam pomoći jer mora obnoviti velika područja države razorena potresom u drugom mjesecu ove godine.

Rusija je do grla u rusko-ukrajinskom ratu i ne može pomoći Srbiji ako bi Srbija pokušala izvesti agresiju na vas.
A zašto mora biti rat da bi izgubili?

Kao prvo broj Bošnjaka u tom entitetu je postao katastrofalno mali. Prije ćeš čuti u Chicagu da neko pomene Bosnu nego u Bijeljini ili Banjaluci, prije ćeš vidjeti BH zastavu u Berlinu nego u Doboju, prolazio sam prošle sedmice kraj pijace u Doboju, prodaju sve dresove samo ne Džekine/BH dresove. Rodila je se nova generacija Srba, dok su njihovi roditelji bili ponosni na svoj glavni grad republike Sarajevo zbog rock škole i olimpijade, oni čak i da ne mrze Sarajevo gledaju na njega kao ti i ja na Maribor, fin grad, fini ljudi, ima mjesta za izaći i najesti se, ali je to grad u drugoj državi.
Nogometni Savez je usvojio zakon da se fudbaleri iz Srbije i Hrvatske tretiraju kao domaći fudbaleri i sad se gleda na Jovana iz Partizana isto kao na Senada iz Čelika ako Borac želi kupiti igrača.
Gradovi u tom entitetu više liče na gradove u Srbiji nego na gradove u Bosni i Hercegovini i svako nošenje obilježja države u tim mjestima može dovesti do nasilja.

Mi se možemo tješiti da neće biti rata i sigurno ga neće ni biti, ali dok se mi radujemo toj činjenici, za 5-10 godina će u tom entitetu sve što još podsjeća da su to bosanskohercegovački gradovi pasti sa 5% na 0,5%

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9994 times
Been thanked: 16876 times

Post by spacebound » 11 Jul 2023, 16:30

Naseef Mushroom wrote: 11 Jul 2023, 15:44
BritkiMozak wrote: 11 Jul 2023, 15:01 U BiH neće biti rata, ne brinite brigu. Hrvatska vas ne može napast iako vas okružuje sa tri strane, jer je vojno preslaba, a Zapad nebi blagonaklono gledao na eventualnu agresiju Hrvatske na BiH. I nebi priskočili Hrvatskoj u pomoć.

Kao prvo broj Bošnjaka u tom entitetu je postao katastrofalno mali. Prije ćeš čuti u Chicagu da neko pomene Bosnu nego u Bijeljini ili Banjaluci, prije ćeš vidjeti BH zastavu u Berlinu nego u Doboju, prolazio sam prošle sedmice kraj pijace u Doboju, prodaju sve dresove samo ne Džekine/BH dresove. Rodila je se nova generacija Srba, dok su njihovi roditelji bili ponosni na svoj glavni grad republike Sarajevo zbog rock škole i olimpijade, oni čak i da ne mrze Sarajevo gledaju na njega kao ti i ja na Maribor, fin grad, fini ljudi, ima mjesta za izaći i najesti se, ali je to grad u drugoj državi.
Nogometni Savez je usvojio zakon da se fudbaleri iz Srbije i Hrvatske tretiraju kao domaći fudbaleri i sad se gleda na Jovana iz Partizana isto kao na Senada iz Čelika ako Borac želi kupiti igrača.
Gradovi u tom entitetu više liče na gradove u Srbiji nego na gradove u Bosni i Hercegovini i svako nošenje obilježja države u tim mjestima može dovesti do nasilja.

Mi se možemo tješiti da neće biti rata i sigurno ga neće ni biti, ali dok se mi radujemo toj činjenici, za 5-10 godina će u tom entitetu sve što još podsjeća da su to bosanskohercegovački gradovi pasti sa 5% na 0,5%
Vecinom si u pravu, ali ja jesenas sinu kupila Dzekin reprezentativni dres na pijaci u Doboju.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Kent
Sitna buranija
Sitna buranija
Been thanked: 20 times

Post by Kent » 11 Jul 2023, 16:36

...
Last edited by Kent on 11 Jul 2023, 17:20, edited 1 time in total.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Jul 2023, 16:38

spacebound wrote: 11 Jul 2023, 16:30
Naseef Mushroom wrote: 11 Jul 2023, 15:44

Vecinom si u pravu, ali ja jesenas sinu kupila Dzekin reprezentativni dres na pijaci u Doboju.
Onda sam potrefio pogrešan dan. Baš me je štand sa fudbalskim dresovima (Messijev sam prvi ugledao) naveo da priđem i pregledam ima li koji od Bosne i Hercegovine.

Jesi li vidjela kalendare na pijaci sa Putinovim slikama? :D.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9994 times
Been thanked: 16876 times

Post by spacebound » 11 Jul 2023, 16:56

Naseef Mushroom wrote: 11 Jul 2023, 16:38
spacebound wrote: 11 Jul 2023, 16:30

Onda sam potrefio pogrešan dan. Baš me je štand sa fudbalskim dresovima (Messijev sam prvi ugledao) naveo da priđem i pregledam ima li koji od Bosne i Hercegovine.

Jesi li vidjela kalendare na pijaci sa Putinovim slikama? :D.
Nisam. Oslijepila sam na te stvari, trebalo je tu treninga ali sam uspjela. Kad bih sve to primjecivala i paznju tome pridavala skrenula bih s pameti. Bilo je tu kalendara i sa Karadzicem, Mladicem i ostalim smradovima, majica, cega hoces. Vjerovatno ima i danas.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14259 times
Been thanked: 23744 times

Post by Fuddo » 12 Jul 2023, 03:23

Ovi se ne zajebaju

Dozvolite da se obratimo

Taktika
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 32 times

Post by Taktika » 12 Jul 2023, 03:56

Dovoljno je vidjeti koliko je ratova bilo u posljedni deset godina (sirija, libija, yemen, Ukrajina, sudan, myanmar, sri lanka, irak, afganistan, umjereno lebanon, operacije vojne u filipinama (unistili par veliki gradova do temelja) itd.

Bosna bi bila tema dva tri dana na vijestima i nakon toga stara vijest. Smijesno je misliti da drzave poput rusije, turske ne mogu djelovati na vise frontova iako imaju ratove ili zemljotrese.. definitivno imaju kapacitet za to ako zele.

Dejton je papir koji se moze poderati, sporazum koji se poništi nece biti prvi ni posljedni, pa sta? Hoce li NATO intervenirati? Moguće, da li je to sto posto sigurno, NE.

Jedini nacin da se Bošnjaci pa i Bosanski patrioti odbarne jeste ojacati postojece kapacitete. Mupovi kantona, reserve, namjenska industrija i slicno. Neki od ovih stvari se vec desavaju (namjenska industrija, Tuzlanski Kanton troši 35mil KM (17.5 mil eura) na mup, KS ima namjeru potrošiti 10 mil eura na svoj mup itd. Treba povečati cijenu banja luci da odustane od svojih snova.

Pored ovoga potrebno je vršiti pritisak sirom svijeta da se BiH reformiše. Srbi su dobili previše u dejtonu, ponašaju se kao da je rs isključivo njihova, nemaju sluha za kompromis, sve je to rezultat loše bh politike 1991-1996.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3925 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga » 12 Jul 2023, 07:29

Dok se to nepomete ,nikad mira ni rahatluka.
Ojacat piciju--artilejriju
Dalekometnu,sto vise minobacackih posada
120MBUB
Probit liniju na 2-3 mjesta i babo ruco
Nikad vise prijetnje ratom,na vjek vjekova
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26726 times

Post by ironman » 12 Jul 2023, 10:28

A da malo stanemo na loptu.
dream of spring...

Post Reply

Return to “Politika u BiH”