Turkovizija

Sve o muzici, šta je aktuelno, tekstovi pjesama
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9982 times
Been thanked: 11863 times
Status: Offline

Turkovizija

Post by Krokodil Behko »

Image

Uprkos velikim uspjesima na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, i to dugi niz godina, Turska je prošle godine odlučila da ne učestvuje na Eurosongu. Neće se takmičiti ni 2014. godine već će pokrenuti svoj show - Turkoviziju, u kojem će ućestvovati blizu 20 zemalja koje su historijski ili kulturološki povezane sa Turskom. Navodno, i BiH bi mogla biti među pozvanim zemljama.

Turska javna televizija TRT odlučila je isprobati isti recept koji godinama koristi Eurosong, najelitnije evropsko takmičenje za najbolju pjesmu - mnoštvo pjesama, zabave, kostima, takmičenje, glasanje...

Riječ je o projektu koji je vrlo sličan Eurosongu, a ideja za osnivanje Turkovizije nastala je nakon što se Turska odlučila povući sa prestižnog evropskog takmičenja za najbolju pjesmu Evrope, jer se nisu slagali sa načinom na koji se glasa te sistemom prema kojem "četiri velike zemlje" idu direktno u finale.

Kako je planirano, na Turkoviziji će učestvovati 20 zemalja među kojima su autonomne regije i pokrajine, poput Republike Tataristan u Rusiji ili Republike Krim koja pripada Ukrajini. Svoje učešće potvrdio je Azerbejdžan, a bit će pozvani Sjeverni Kipar, Kazahstan, Kirgistan, a špekuliše se da bi mogla biti pozvana i Bosna i Hercegovina.

Polufinale Turkovizije planirano je 19. i 21. decembra, dok će veliko finale biti održano 23. decembra u Eskišehiru.

Spomenimo da festival Turkovizija postoji već duži niz godina. Pravo učešća na festivalu imaju samo pjesme napisane na turskom jeziku, jer cilj festivala jeste proširiti utjecaj turskog jezika.

No, Turci planiraju sada taj festival dići na mnogo veći nivo i postati ozbiljna konkurencija Eurosongu.

"Turkovizija se ne treba uspoređivati s Eurosongom. Taj festival će imati svoje mjesto u turskom svijetu i izgraditi svoj brend. Bez obzira na to da li Turska učestvuje na Eurosongu ili ne, ovaj festival će ići prema naprijed i iz godine u godinu biti sve veći", kazao je ministar obrazovanja Nabi Avci.
Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Turska ne želi eurosong i pokreće Turkoviziju

Post by Bambi »

Ovo može biti zanimljivo... :hm Lijepo bi bilo da bude i BiH pozvana :)
Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy »

onda nema više Turkya za BiH twelve points. :bih
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

he,he,...a ni croatia for bih eight points...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8220 times
Been thanked: 19343 times

Post by Maja »

Hrvatska ove godine odustala od E.
Hoće li nas biti zna li se?
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

biće vas,velike radosti za male zemlje...
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

laganini wrote:biće vas,velike radosti za male zemlje...
A šta, jel Hrvatska odustala i sad je odmah velika zemlja :D
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

za mene korak ka...
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Pa nećete učestvovati iz pogrešnih razloga. Ne zato što ste nešto pametniji od nas ili što hoćete da uštedite, nego zato što ste frustrirani lošim plasmanima koji se ponavljaju iz godine u godinu.
Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy »

ovo boli , ha lagani?
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

:pusi jel ti to ozbiljno...
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

parada kiča bez pijanstva
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

ima i pijanstva tu...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9982 times
Been thanked: 11863 times

Post by Krokodil Behko »

Na Eurosongu ionako niko ne ocjenjuje kvalitet pjesme.
Koja je svrha? A sve kažu da je F1 cirkus. Jbg to je bar zanimljivo i postoje neke zakonitosti. Ko ima bolji bolid - pobjeđuje. Jednostavno je.
Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi »

Meni je baš bezveze Eurosong ako nema BiH :oo

Behko,slažem se,Eurosong nije više kao prije... :cudi

Nego,da se vratim Turkoviziji :oo Kao što rekoh,baš me zanima kako će to izvesti,a vjerujem da će BiH ukoliko bude učestvovala(a vjerujem da hoće) dogurati daleko... :)
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

evrovizija je postala svakako bez veze... talijani su to odjebali davno i godinama nisu ucestvovali. poceli su prije par godina opet na evroviziju, ali posto ne pratim, ne znam jesu li i nastavili. imaju svoj san remo, koji je daleko kvalitetniji od evrovizije.
zasto ne bi mogli i turci.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10237 times

Post by Julia-Klara »

POjavili su se talijani jedne godine, pricala sam vec,lik je jedan od mojih omiljenih pjevaca Raphael Guallazi. Kvalitetom daleko,daleko iznad svega sto se u posljednjih 20 godina pojavilo na evroviziji,ali covjek zauze drugo mjesto... Smijesno ...Doduse, i kad sam ga cula (to je bilo prvi put), pitala sam se sta taj covjek radi medju onim amaterima
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Ciklama

Post by Ciklama »

Nek' je organizuju, ali nek' se potrude da bude kvalitetan te pokažu Evropi kako se to radi. :D
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Svake godine pred Eurosong krene priča kako je to sve parada kiča, kako nije što je nekad bio, kako su Italijani pametni što su odustali i kako imaju svoj Sanremo koji je puno kvalitetniji. Ne odnosi se ovo na forumaše s ovog foruma, već uopšteno jer povremeno čitam komentare po raznim portalima.
E sad me zanimaju dvije stvari.
Što se tiče toga da je E. kič...pa eto slažem se, ali zar nije danas baš sve postalo kič? Ne mislim samo na muziku nego sve. Što si budalastiji, što više ima golotinje, plitkih tekstova pjesama koji se prikrivaju muzikom što na prvu "uđe u uho", to si popularniji. Naravno da i danas imaš onih koji vole pravu muziku pa npr preferiraju Adele umjesto Lady Gage, onog Koreanca i te nove zvijezde što se gola pojavljuje na koncerima (nemam pojma kako se zove) ali većina više voli šou od prave muzike.
A drugo, ko od nas prati Sanremo, ko svake godine presluša svaku pjesmu, pa da zna koliko je kvalitetno to natjecanje?
Jesmo li stvarno upoznati s tim ili smo eto čuli da se priča da je dobar, pa ćemo i mi ponoviti.

Naravno da E. više nije kao prije i da bi bio trebamo vratiti vrijeme unazad, al šta sad... Tako je kako je.
I ako već postoji to natjecanje, lijepo bi bilo da i mi učestvujemo, posebno zato što zadnjih godina imamo relativno dobar plasman.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Maja wrote:Svake godine pred Eurosong krene priča kako je to sve parada kiča, kako nije što je nekad bio, kako su Italijani pametni što su odustali i kako imaju svoj Sanremo koji je puno kvalitetniji. Ne odnosi se ovo na forumaše s ovog foruma, već uopšteno jer povremeno čitam komentare po raznim portalima.
E sad me zanimaju dvije stvari.
Što se tiče toga da je E. kič...pa eto slažem se, ali zar nije danas baš sve postalo kič? Ne mislim samo na muziku nego sve. Što si budalastiji, što više ima golotinje, plitkih tekstova pjesama koji se prikrivaju muzikom što na prvu "uđe u uho", to si popularniji. Naravno da i danas imaš onih koji vole pravu muziku pa npr preferiraju Adele umjesto Lady Gage, onog Koreanca i te nove zvijezde što se gola pojavljuje na koncerima (nemam pojma kako se zove) ali većina više voli šou od prave muzike.
A drugo, ko od nas prati Sanremo, ko svake godine presluša svaku pjesmu, pa da zna koliko je kvalitetno to natjecanje?
Jesmo li stvarno upoznati s tim ili smo eto čuli da se priča da je dobar, pa ćemo i mi ponoviti.

Naravno da E. više nije kao prije i da bi bio trebamo vratiti vrijeme unazad, al šta sad... Tako je kako je.
I ako već postoji to natjecanje, lijepo bi bilo da i mi učestvujemo, posebno zato što zadnjih godina imamo relativno dobar plasman.
[ytube][/ytube]

Ovo je jedino što znam sa Sanrema.

Ne volim Euroviziju, ne zato što je kič nego što su loše pjesme, naši predstavnici mi ne odgovaraju, nerviraju me voditelji i ekipa što komentariše nemamo odgovarajućeg izbora. Nekad je to baš bilo zanimjlivo. Druga stvar, kada ideš na kakvo takmičenje očekuješ barem nadu da budeš blizu pobjede, pa da dobiješ organizaciju a toga ovdje nema, barem za nas. Opet, skoro svake godine pogledam, barem naš nastup. Promašio sam Vukašina i Reginu.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Post Reply

Return to “Muzika”