Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times
Status: Offline

Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Post by Lavlje_srce »

Ahhhhhhh wrote:blablabla...
Kakva kombinacija ad hominema (ultimativni dokaz nedostatka argumenata) i lupetanja. :grana

Vrlo si isfrustriran za nekoga ko redovno vjezba i ubijedjen je u blagotvornost (i naucne dokaze :valja ) istih. :zubi

To bi bilo sve. Ne zanima me eventualni odgovor. :lup
Rum wrote::plavi :plavi jasta mozdani mogu dobiti , prostatu , Aids , zuticu oboliti mlad
Mozdani nije iskljucen ako budes pretjerivao sa suplementima i opterecenjem, prostatu vec imas, Aids ne mozes dobiti, ali zuticu itekako mozes opet ako budes pretjerivao sa suplementima.

Note to self: Sta li ja radim na ovoj temi? :bua
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40586 times
Been thanked: 26912 times

Post by Rum »

AHHHH dobra riba :ok
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Lavlje_srce wrote:
Ahhhhhhh wrote:blablabla...
Kakva kombinacija ad hominema (ultimativni dokaz nedostatka argumenata) i lupetanja. :grana

Vrlo si isfrustriran za nekoga ko redovno vjezba i ubijedjen je u blagotvornost (i naucne dokaze :valja ) istih. :zubi

To bi bilo sve. Ne zanima me eventualni odgovor. :lup
Rum wrote::plavi :plavi jasta mozdani mogu dobiti , prostatu , Aids , zuticu oboliti mlad
Mozdani nije iskljucen ako budes pretjerivao sa suplementima i opterecenjem, prostatu vec imas, Aids ne mozes dobiti, ali zuticu itekako mozes opet ako budes pretjerivao sa suplementima.

Note to self: Sta li ja radim na ovoj temi? :bua
Zaista ne znam šta radiš na ovoj temi, jer nemaš ni elementarna znanja o bilo čemu u vezi s njom, kao ni bilo čime što se tiče formalne logike, medicine ili opšte kulture. Dođeš na temu, napadneš ljude koji se bave fizičkom aktivnošću da su nesigurni i iskompleksirani, da imaju male penise, da su homoseksualci (kao da je biti homoseksualac loše) i da je najbolje što mogu raditi biti čuvari ili šta već (kao da je biti čuvar loša stvar, ali to na stranu). Iznosiš gomilu besmislenih tvrdnji koje ne znaš na bilo koji način argumentovati, a najbliže pokušaju argumentu su ti logičke pogreške, kojih zaista ne manjka. Pokušao sam da te doživim ozbiljno, ali sve ima svoju granicu - pokazuješ toliki nivo apriornih predrasuda i bazičnog neznanja, da si se jednostavno isključila iz bilo kakvog nastavka inteligentne konverzacije. Porazgovaraj s nekim o svojim vrlo vidnim frustracijama, otvori udžbenik logike i metodologije, kao i ponešto iz fiziologije, nutricionizma i medicine, onda ću možda razmisliti o nastavku diskusije s tobom - bez toga, "ravna ti je Jugoslavija", ne znam šta drugo da ti kažem...
What can change the nature of a man?
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Rum wrote:Koje su kapsule dobre za zglobove , malo me na lijevoj ruci zna zezati nekad kad sklekove radim :123
Najbolje je samo da uzmeš koji dan pauze više i izbjegavaš stvari koje ti agitiraju zglobove, jer suplementi tu mahom ne pomažu...
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Ok hvala
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Dodao bih samo još na temu zglobova: glukozamin i slične stvari koje se često reklamiraju za zdravlje zglobova zapravo jako malo pomažu, ako i uopšte, jer nalazi iz literature nisu ubjedljivi (pogledaj npr. http://examine.com/supplements/Glucosamine/) i često je tako "prozaična" stvar poput deficita u omega 3 mnogo veći problem, ali pretpostavljam da to kod tebe nije slučaj. Zato je, dakle, zaista najbolja stvar za zglobove i vezivno tkivo dati im malo više odmora (pošto njima generalno treba nešto više odmora nego samim mišićima) i korigovati eventualne nedostatke u formi ili sasvim izbaciti vježbe koje biomehanički "ne leže". Konkretno, za sklekove, probaj s neutralnim hvatom (npr. - jeste malo drugačija vježba, ali često zna biti "ugodnija" za zglobove; ako to ne pomogne, jednostavno pronađi neku drugu sličnu vježbu koja ti više odgovara... :djed
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Tnx again :ruke
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Sluga sam ponizni! :respekt Biće da je to od toga što su mi tegovi, trčanje i suplementi "otopili jetru"... :rol
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Ahhhhhhh wrote: Zaista ne znam šta radiš na ovoj temi, jer nemaš ni elementarna znanja o bilo čemu u vezi s njom, kao ni bilo čime što se tiče formalne logike, medicine ili opšte kulture.
Cekam da budes sankcioniran za teski ad hominem (koji je izraz jos teze nemoci) , ali moderacija spava izgleda. Ili ti mozda gledaju kroz prste zbog raw humora. :valja
Dođeš na temu, napadneš ljude koji se bave fizičkom aktivnošću da su nesigurni i iskompleksirani, da imaju male penise, da su homoseksualci (kao da je biti homoseksualac loše) i da je najbolje što mogu raditi biti čuvari ili šta već (kao da je biti čuvar loša stvar, ali to na stranu).

Sve su to siroko rasprostranjeni stereotipi o bilderima (uz onaj niskom stupnju inteligencije), i kao sto vidimo nisu nastali iz nicega.
Porazgovaraj s nekim o svojim vrlo vidnim frustracijama, otvori udžbenik logike i metodologije, kao i ponešto iz fiziologije, nutricionizma i medicine, onda ću možda razmisliti o nastavku diskusije s tobom - bez toga, "ravna ti je Jugoslavija", ne znam šta drugo da ti kažem...
I tako...dok ti 'obrazujes' forum svima jednim klikom dostupnim podacima, ja cu traziti zemlje koje ne postoje.

Prosvetitelj i ponizni sluga. :grana No cijenim da nista nije slucajno, osobito ne tvoje obilate projekcije. :123
Memento Mori

Trepavica

Post by Trepavica »

Koliko god da cinile zdravim i jakim , ja ih ne volim...i sportske aktivnosti ja radim i van teretane..na cistom zraku...i super mi !
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Trepavica wrote:Koliko god da cinile zdravim i jakim , ja ih ne volim...i sportske aktivnosti ja radim i van teretane..na cistom zraku...i super mi !
Naravno. Ono sto me najvise iritira na temi je sto autor tvrdi da je teretana 'jedini' put do jacanja snage i zdravlja sto je notorna glupost.

Evo ti rezultata bavljenja jogom (vidjela sam rezultate i uzivo), a nas 'ekspert' smatra da su bodybuilding i yoga neusporedivi.

Image
Memento Mori

Ruana

Post by Ruana »

Jutros sam plivala 1500 metra i onda sa plivanja dosla pjeske ima oko 15 minuta. Osjecam se super.
Trepavica

Post by Trepavica »

Lavlje_srce wrote:
Trepavica wrote:Koliko god da cinile zdravim i jakim , ja ih ne volim...i sportske aktivnosti ja radim i van teretane..na cistom zraku...i super mi !
Naravno. Ono sto me najvise iritira na temi je sto autor tvrdi da je teretana 'jedini' put do jacanja snage i zdravlja sto je notorna glupost.

Evo ti rezultata bavljenja jogom (vidjela sam rezultate i uzivo), a nas 'ekspert' smatra da su bodybuilding i yoga neusporedivi.

Image

Ma naravno da nije..

Fizicke aktivnosti mogu biti i van teretane...bezbroja drugih nacina ima,a svako od nas pronade sebi onu koja mu najvise odgovara .i u skladu svog slobodnog vremena !

Vidim momke nabildane koji i ne udu u teretanu...kako rekoh vec..svako sebe poznaje najbolje, kao i svoje tijelo !
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Kakva joga sastave prstice i sjede , a ne mogu 2 zgiba uraditi mislim stvarno :djed
Dejann85
Na probnom
Na probnom

Post by Dejann85 »

Neka mi bilo ko ovdje se javi da mu nije teretana pomogla...glupo je o tome uopste raspravljati!
[url=http://www.supermario-igre.com/supermario.asp?igra=super-flash-mario-bros]Super Mario Flash[/url]
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Lavlje_srce wrote:
Ahhhhhhh wrote: Zaista ne znam šta radiš na ovoj temi, jer nemaš ni elementarna znanja o bilo čemu u vezi s njom, kao ni bilo čime što se tiče formalne logike, medicine ili opšte kulture.
Cekam da budes sankcioniran za teski ad hominem (koji je izraz jos teze nemoci) , ali moderacija spava izgleda. Ili ti mozda gledaju kroz prste zbog raw humora. :valja
Dođeš na temu, napadneš ljude koji se bave fizičkom aktivnošću da su nesigurni i iskompleksirani, da imaju male penise, da su homoseksualci (kao da je biti homoseksualac loše) i da je najbolje što mogu raditi biti čuvari ili šta već (kao da je biti čuvar loša stvar, ali to na stranu).

Sve su to siroko rasprostranjeni stereotipi o bilderima (uz onaj niskom stupnju inteligencije), i kao sto vidimo nisu nastali iz nicega.
Porazgovaraj s nekim o svojim vrlo vidnim frustracijama, otvori udžbenik logike i metodologije, kao i ponešto iz fiziologije, nutricionizma i medicine, onda ću možda razmisliti o nastavku diskusije s tobom - bez toga, "ravna ti je Jugoslavija", ne znam šta drugo da ti kažem...
I tako...dok ti 'obrazujes' forum svima jednim klikom dostupnim podacima, ja cu traziti zemlje koje ne postoje.

Prosvetitelj i ponizni sluga. :grana No cijenim da nista nije slucajno, osobito ne tvoje obilate projekcije. :123
Mislio sam da te "odgovor ne zanima". A, kakav je to, molim te, ah hominem? Znaš li ti uopšte šta je ad hominem i da se on ne odnosi na situacije u kojima su tvrdnje ISTINITE. Dakle, ako ti ja npr. kažem da ne želim da slušam šta govoriš jer si visoka toliko i toliko, to je ad hominem. Ako ti kažem da ne poznaješ materiju i iznosiš gomilu gluposti - to nije ad hominem, već činjenica koja odgovara situaciji, ali me ne iznenađuje da ti to ne znaš. Elem, kao što sam rekao, s tobom više namam šta da debatujem, pa zato nisam niti imam potrebe da više "prolazim" kroz tvoje tvrdnje, jer kao što sam ti već nekoliko puta rekao, sve što je dato bez činjenica koje idu u prilog, na isti način može biti i demantovano, tako da zamisli da sam ti napisao: "Sve što je bez činjenica dato..." na svaku od poenti koju si možda napravila.

I napomena: Ja se ni najmanje ne ljutim na tebe, a ti si slobodna da činiš šta hoćeš. :rol Ja samo demantujem tvoje neispravne tvrdnje, a jedina "frustracija" koju glede tebe imam, jeste ta da ne djeluješ kao neinteligentna osoba, ali jesi neko ko ima gomilu predrasuda, a odbija (ili ne zna kako) da uoči vlastite pogreške u argumentaciji i fundamentalni izostanak poznavanja "materije" o kojoj ipak imaš grčevitu potrebu da izneseš "mišljenje"... U ime svih ljudi u formi na ovoj planeti, evo, ja ti se izvinjavam ako te neko od "kolega" nekada "ispalio", pa si zato sad "ljuta na opštu problematiku"; sad možeš neometano da se zaista baciš i na malo informisanja o problematici, pa da vidiš da nauka koja nema nikakve veze sa "bodybuilding industrijom" demantuje više-manje sve što si navela i da je situacija upravo obrnuta - te stvari koje ti smatraš nezdravim, potvrđene su višestruko kao izuzetno zdrave - i za jetru i za srce i za kognitivno funkcionisanje, između ostalog. :sjedi
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Trepavica wrote:
Lavlje_srce wrote:

Image

Ma naravno da nije..

Fizicke aktivnosti mogu biti i van teretane...bezbroja drugih nacina ima,a svako od nas pronade sebi onu koja mu najvise odgovara .i u skladu svog slobodnog vremena !

Vidim momke nabildane koji i ne udu u teretanu...kako rekoh vec..svako sebe poznaje najbolje, kao i svoje tijelo !
Prvo, kada kažeš "autor", pretpostavljam da misliš na mene, iako je autor zapravo Behko, ja sam se samo uključio u temu! Dalje, gdje sam ja to tvrdio da je teretana "jedini način"?! Zapravo, da se vratiš kroz prepisku, vidjela bi da sam više puta eksplicitno naveo da to NIJE TAKO i da nema nikakve fundamentalne razlike u modalitetu rada, dok god imaš ispoštovan princip "progresivnog rada pod opterećenjem" (i to se primarno odnosi na anaerobni trening, ali sekundarno i na aerobni i ja uvijek imam u vidu i jedno i drugo, s tim da sam nekada na početku naglasio da primat treba biti na prvom i objasnio sam zašto, ali da je kombinacija najbolja), a taj modalitet je ono što nema alternativu, ne teretana, već oblik aktivnosti - dakle, potpuno neutemeljena tvrdnja! Teretana je samo izuzetno pogodan način da se te stvari i obave, jer "ne možemo svi biti drvosječe", kao što sam jednom ranije u polu-šali napisao upravo na ovoj temi. Problem sa jogom jeste taj što ona ne uključuje ni bitne kardiovaskularne ni bitne hipertrofijske efekte i samim ti ne nosi sa sobom iste benefite i blijedi u komparaciji. To nije stvar "mišljenja". Ja nisam rekao da je joga beskorisna - ideološka komponenta i lupesanja o "chi" energiji i slične stvari jesu beskorisne, jer je riječ o demonstrirano pseudonaučnim konceptima za koje ne postoje nikakve empirijske potvrde, ali sama joga može imati benefite, ali pod pretpostavkom da statična istezanja ne traju suviše dugo, jer da - to može imati negativne efekte u smislu hiperekstenzivnosti zglobova što je isto tako nepoželjan ekstrem. Ali, da nije ni izbliza efikasna kao ove druge forme fizičke aktivnosti koje sam naveo - nije! Da li je bez benefita? Nije! Vidiš, situacija nije crno bijela, iako je ti tako posmatraš, a, interesantno, mene za to optužuješ.

A, ovaj tip koga si pokazala ne izgleda naročito impresivno, ali i to malo mišića što ima nisu rezultat joge, već drugih aktivnosti koje su izazvale hipertrofiju - ko ti garantuje da je joga samo i isključivo jedina stvar kojom se on bavi?

Poenta je da i ti takođe koristiš "čovjek od slame" argumentaciju, tj. napadaš nešto što ja uopšte nisam rekao, već ono što MISLIŠ da sam rekao. :respekt

Edit: Popravka typosa.
Last edited by Ahhhhhhh on 24 Sep 2013, 17:01, edited 1 time in total.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Dejann85 wrote:Neka mi bilo ko ovdje se javi da mu nije teretana pomogla...glupo je o tome uopste raspravljati!
Pa, ovima koji smatraju da su teretana i fizička vježba "zlo" očigledno nije pomogla. :rol

Fascinantno mi je kako ljudi ne shvataju da ako je nešto empirijki potvrđena činjenica, to onda nije "stvar mišljenja" i jedini način demantovanja tih činjenica jeste jačim oprečnim činjenicama, a ne "ja mislim da je tako" "argumentima"... :respekt
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Ruana wrote:Jutros sam plivala 1500 metra i onda sa plivanja dosla pjeske ima oko 15 minuta. Osjecam se super.
Da li radiš "flat" dionice, tj. isplivaš 1500m u komadu bez modulacije tempa (i da li držiš maksimalni tempo ili je riječ o umjerenijem) ili radiš promjenu (npr. jedan dio brže, pa onda malo usporiš, pa opet brže, pa usporiš itd)? Pitam zato što je pokazano da je promjena tempa, tj. intervalni trening nešto bolji od ravnomjernog, a najbolji je zapravo oblik intervala u kojima bi ta brža dionica podrazumijevala "apsolutni maksimum", dok je sporija u funkciji "oporavka" (i ovo je tzv. HIIT, što je skraćenica od High Interval Intensity Training - pominjao sam ovo već povremeno, a možda znaš i sama).

P.S. A, osjećaš se oblično zbog endorfina - čuvaj se, možda formiraš "narkomaniju" prema nekim tvrdnjama ovdje datim. :grana
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Ahhhhhhh wrote:Sluga sam ponizni! :respekt Biće da je to od toga što su mi tegovi, trčanje i suplementi "otopili jetru"... :rol
pojeli mozak :plavi
Post Reply

Return to “Zdravlje”