Trepavica wrote:Lavlje_srce wrote:Trepavica wrote:Koliko god da cinile zdravim i jakim , ja ih ne volim...i sportske aktivnosti ja radim i van teretane..na cistom zraku...i super mi !
Naravno. Ono sto me najvise iritira na temi je sto autor tvrdi da je teretana 'jedini' put do jacanja snage i zdravlja sto je notorna glupost.
Evo ti rezultata bavljenja jogom (vidjela sam rezultate i uzivo), a nas 'ekspert' smatra da su bodybuilding i yoga neusporedivi.

Ma naravno da nije..
Fizicke aktivnosti mogu biti i van teretane...bezbroja drugih nacina ima,a svako od nas pronade sebi onu koja mu najvise odgovara .i u skladu svog slobodnog vremena !
Vidim momke nabildane koji i ne udu u teretanu...kako rekoh vec..svako sebe poznaje najbolje, kao i svoje tijelo !
Prvo, kada kažeš "autor", pretpostavljam da misliš na mene, iako je autor zapravo Behko, ja sam se samo uključio u temu! Dalje, gdje sam ja to tvrdio da je teretana "jedini način"?! Zapravo, da se vratiš kroz prepisku, vidjela bi da sam više puta eksplicitno naveo da to NIJE TAKO i da nema nikakve fundamentalne razlike u modalitetu rada, dok god imaš ispoštovan princip "progresivnog rada pod opterećenjem" (i to se primarno odnosi na anaerobni trening, ali sekundarno i na aerobni i ja uvijek imam u vidu i jedno i drugo, s tim da sam nekada na početku naglasio da primat treba biti na prvom i objasnio sam zašto, ali da je kombinacija najbolja), a taj modalitet je ono što nema alternativu, ne
teretana, već oblik
aktivnosti - dakle, potpuno neutemeljena tvrdnja! Teretana je samo izuzetno pogodan način da se te stvari i obave, jer "ne možemo svi biti drvosječe", kao što sam jednom ranije u polu-šali napisao upravo na ovoj temi. Problem sa jogom jeste taj što ona ne uključuje ni bitne kardiovaskularne ni bitne hipertrofijske efekte i samim ti ne nosi sa sobom iste benefite i blijedi u komparaciji. To nije stvar "mišljenja". Ja nisam rekao da je joga beskorisna - ideološka komponenta i lupesanja o "chi" energiji i slične stvari jesu beskorisne, jer je riječ o demonstrirano pseudonaučnim konceptima za koje ne postoje nikakve empirijske potvrde, ali sama joga može imati benefite, ali pod pretpostavkom da statična istezanja ne traju suviše dugo, jer da - to može imati negativne efekte u smislu hiperekstenzivnosti zglobova što je isto tako nepoželjan ekstrem. Ali, da nije ni izbliza efikasna kao ove druge forme fizičke aktivnosti koje sam naveo - nije! Da li je bez benefita? Nije! Vidiš, situacija nije crno bijela, iako je ti tako posmatraš, a, interesantno, mene za to optužuješ.
A, ovaj tip koga si pokazala ne izgleda naročito impresivno, ali i to malo mišića što ima nisu rezultat joge, već drugih aktivnosti koje su izazvale hipertrofiju - ko ti garantuje da je joga samo i isključivo jedina stvar kojom se on bavi?
Poenta je da i ti takođe koristiš "čovjek od slame" argumentaciju, tj. napadaš nešto što ja uopšte nisam rekao, već ono što MISLIŠ da sam rekao.
Edit: Popravka typosa.