Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Blackhawk
Status: Offline

Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Post by Blackhawk » 24 Sep 2013, 18:23

Da prekinem ova prepucavanja i da upitam ozbiljno pitanje...
Nevezano za teretanu, nego vjezbanje uopce...
Koji je "najlaksi", odnosno najbolji nacin za povratiti kondiciju... Da se tijelo malo razbudi.. Sta preporucujete za start..

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 24 Sep 2013, 18:28

Rum wrote:
Ahhhhhhh wrote:Sluga sam ponizni! :respekt Biće da je to od toga što su mi tegovi, trčanje i suplementi "otopili jetru"... :rol
pojeli mozak :plavi
Pfff, ko je rekao da mozak ima ikakve veze sa razumom?! Zar nisi vidio - dovoljno je da MISLIŠ da je nešto tako i tako da je to dovoljno da bi tvrdnja bila validna, pa eto, ja smatram da je jetra odgovorna za poniznost - kako to u realnosti funkcioniše sasvim je nebitno, jer "ja mislim drugačije"! Sarcasm level: 10000! :haha
What can change the nature of a man?

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 25 Sep 2013, 15:38

Blackhawk wrote:Da prekinem ova prepucavanja i da upitam ozbiljno pitanje...
Nevezano za teretanu, nego vjezbanje uopce...
Koji je "najlaksi", odnosno najbolji nacin za povratiti kondiciju... Da se tijelo malo razbudi.. Sta preporucujete za start..
Šta podrazumijevaš pod "kondicijom", tj. "razbuđivanjem tijela"? Moraš znati šta su ti ciljevi i koja ti je polazna osnova, jer bez toga nije moguće dati odgovor. Naime, ne postoji "opšta kondicija" i adaptacija na modalitet aktivnosti je uvijek mahom sepcifična za tu aktivnost (primjera radi, ako voziš bicikl, nećeš time nužno poboljšati sprint i obrnuto).

Bilo kako bilo, cookie cutter odgovor za BILO KOGA jeste full body program pod opterećenjem 3x puta sedmično uz propratnu cardio aktivnost. Nema tu nekakve "magije" - to je ono što daje najviše zdravstvenih benefita za prosječnog čovjeka.
Last edited by Ahhhhhhh on 25 Sep 2013, 15:42, edited 1 time in total.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 25 Sep 2013, 15:41

Mene zanima koje su najbolje vježbe za stomak i leđa i da li postoje neke vježbe koje mogu zamijeniti trčanje u smislu gubitka tjelesne mase, ili je trčanje uz dobru prehranu najbolji način.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40967 times
Been thanked: 27530 times

Post by Rum » 25 Sep 2013, 16:18

Image Arnold :ok ovi ispod su previse razvaljeni kvalitetnija hemija i hrana :djed arnold savrsen :ok ni malo ni previse(ja mislim da se i Bog cudi kad vidi njegove slike kako je se mocno razvio) :klanja
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9733 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko » 25 Sep 2013, 16:21

Ovom zadnjem, ne vidi se glavni mišić nikako :p

A ovaj Ahhhhh o svemu piše, samo ne o uticaju svih tih praškića na taj mišić :valja

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 25 Sep 2013, 16:23

Lebowski wrote:Mene zanima koje su najbolje vježbe za stomak i leđa i da li postoje neke vježbe koje mogu zamijeniti trčanje u smislu gubitka tjelesne mase, ili je trčanje uz dobru prehranu najbolji način.
[ytube][/ytube] ZA LEDJA posebno vjezna na 1 mjestu :ok
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 25 Sep 2013, 16:26

Krokodil Behko wrote:Ovom zadnjem, ne vidi se glavni mišić nikako :p

A ovaj Ahhhhh o svemu piše, samo ne o uticaju svih tih praškića na taj mišić :valja
Pisao je vec lavlje lunu i carlu zanimalo , dobro kad je ogroman covjek dole cuna mora izgledati mala , sto u biti nije malo nego se cini od silnih misica cuna izgleda jadno i malo :djed to je samo urbana legenda da su cune male :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9733 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko » 25 Sep 2013, 16:31

Rum wrote:

Pisao je vec lavlje lunu i carlu zanimalo , dobro kad je ogroman covjek dole cuna mora izgledati mala , sto u biti nije malo nego se cini od silnih misica cuna izgleda jadno i malo :djed to je samo urbana legenda da su cune male :djed

Aaaa.. izvinjavam se. Nisam upratio. Mora da sam imao nekih obaveza :D

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 25 Sep 2013, 19:13

Rum je već pojasnio, a ja ću samo dodati nekoliko stvari. Prvo, suplementi i anabolički steoridi nemaju nikakve veze - dakle, "praškići" nemaju više-manje nikakav poseban impakt ni na mišićni razvoj (osim u slučaju kada je neko u nečemu deficitaran i onda to doda - logično da će onda optimizacija prehrane optimizovati i ostale metaboličke efekte, uključujući i rast), niti imaju neželjene efekte koji se (opravdano ili neopravdano) vezuju za steoride. A, vidjeli smo da mnogi ljudi uopšte ne prave ovu dikstinkciju, što je zaista argument iz neznanja. Suplementi su stvari koje inače unosimo hranom ili ih iz hrane sintetišemo, ali ih nije lako unijeti u dovoljnim količinama kroz normalnu prehranu i onda suplementi služe "popunjavanju rupa", ništa više ili manje od toga (većina suplemenata su, dakle, zapravo vitamini ili minerali ili supstance koje posjeduju slična svojstva).

Drugo, trening pod opterećenjem ima značajan i pozitivan impakt na hormonalnu produkciju, što direktno znači da će čovjek koji "diže željezo" zapravo bolje "dizati i ostalo" u odnosu na "verziju sebe koja ne diže ništa". Utvrđen je frapantan pad u slobodnom testosteronu prosječnog muškarca, pa tako 50-godišnjak danas ima analognu količinu testosterona kao 70-godišnjak samo s početka 90-ih, da dalje ne idemo. I ovo ne samo da (negativno) utiče na libido i erekcije, već i na plejadu drugih zdravstvenih markera. Tako da, kontra popularnom mišljenju, bavljenje fizičkom aktivnošću pod opterećenjem (a cardio takođe ima direktne benefite na ovu "problematiku" i ta dva oblika treninga ovdje konkretno djeluju singerički), uz preferabilno optimizovanu prehranu, kauzalno djeluje na kvalitet seksualnog života i reproduktivnog zdravlja (uključujući i "sperm count"). I još jedna dobra stvar u pogledu svega ovoga jeste što ništa od toga nije "moje mišljenje", oko svih ovih pitanja postoji jasan empirijski koncenzus. Napominjem da analogne hormonalne benefite imaju i žene (i ne samo hormonalne - za žene je baš specifično trening pod opterećenjem i nabijanje mišića od posebne važnosti, jer je to najbolji način za prevenciju osteoporoze, od koje su žene pod mnogo većim rizikom).

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 25 Sep 2013, 19:31

Lebowski wrote:Mene zanima koje su najbolje vježbe za stomak i leđa i da li postoje neke vježbe koje mogu zamijeniti trčanje u smislu gubitka tjelesne mase, ili je trčanje uz dobru prehranu najbolji način.
Druže, ja se npr. "režem" sa 10-12% tjelesne masnoće na 7-8% bez ikakvog dodatnog kardija, jer ono što će dovesti do gubitka masnoće jeste kalorijski deficit, tj. unošenje manje energije nego što potrošiš. A, deficit možeš ostvariti bilo povećanjem aktivnosti, bilo redukcijom unosa hrane ili kombinacijom - trčanje je, dakle, samo "oruđe" za povećanje potrošnje. A, raduje me da se u tom kontekstu interesuješ za vježbe tjelesne muskulature, jer najveća greška koju ljudi čine kada žele da izgube masu jeste da samo rade cardio i / ili jedu manje, a ne vježbaju mišiće - rad pod opterećenjem zapravo ima primarnu ulogu u gubitku masnoće. Zašto? Pisao sam već o tome na jednoj drugoj temi, pa ću se samo ovdje citirati:
Ahhhhhhh wrote: I za sve - nema permanentnog gubitka viška masti bez vježbe pod opterećenjem i malo ojačavanja tjelesne muskulature! Osoba koja ide na režim restrikcije kalorija (sa ili bez kardija), ali ne vježba pod opterećenjem (a.k.a. "diže željezo"), izgubiće (okvirno) za svakih 60g sala 40g mišića - a mišići su ti koji daju oblik tijelu i za istu masu zauzimaju manju površinu od sala (pogledajte sliku ispod, koja ilustruje i zapreminski omjer sala i mišića i pokazuje djevojku kojoj masa raste, ali se izgled popravlja, zato što dobija mišićnu masu i gubi sasvim malo sala) i onda se zapravo nerijetko dešava da osoba na kraju takve dijete izgleda LOŠIJE nego na početku - postane manja, ali mlohavija verzija sebe! :haha I naravno, mišići su metabolički vrlo aktivno tkivo i što više mišića bude izgubljeno tokom dijete, to je veća šansa da će se osoba ponovo (i čak i više) udebljati po prestanku dijete. Kao što sam već ranije rekao, pod ovakvim okolnostima (kratkotrajne dijete, bez korekcije životnog stila i inkorporiranja treninga pod opterećenjem) ti nepoželjni ishodi se dešavaju u preko 90% slučajeva!

Image
Sama tema je: http://www.bosanski-forum.com/viewtopic ... &start=240 (ja sam se uključio od stranice 13 i objašnjavao sam dosta stvari koje se tiču mitova o gubitku tjelesne masnoće, pa zato specifično i referišem "sam sebe", hehe).

Inače, samo da pomenem još jedan čest mit - ljudi npr. kada žele da "skinu salo sa stomaka", ubiše se radom trbušnjaka - iste svakako da treba raditi, jer se njima jača stomačni zid, ali oni neće na bilo koji mjerljiv način pomoći u eliminaciji sala sa stomaka! Gubitak mase je holistički proces i nije moguće masnoću gubiti "ciljano" samo sa jedne regije tijela (spot reduction je fiziološki moguć, ali je impakt doslovno praktično beznačajan), već se ona gubi sa tijela u cjelini, a regionalizacija eliminacije masnih naslaga je potpuno determinisana hormonima i genetikom; po pravilu, salo sa stomaka će posljednje otići i svi trbušnjaci ovog svijeta to neće ubrzati!

Da se samo još kratko vratim na originalno pitanje - Rum je već linkovao dobar video. Dodaću jedino da generalni fokus treba biti na "velikim" vježbama, tj. vježbama koje aktiviraju više od jedne mišićne grupe i u kojima učestvuje više zglobova (tzv. "compound" vježbe, kakve su čučanj, veslo, mrtvo dizanje, bench presa i vertikalne prese itd) - em što su najefikasnije u smislu izgradnje i prevencije gubitka mišićne mase, em što troše i više kalorija od izolacionih vježbi (gdje radiš jednu po jednu grupu mišića) - a, obaviš i više posla u jedinici vremena! Dakle, fokusiraj se na velike vježbe uz dobru formu, dovedi se u stanje kalorijskog deficita (redukcijom hrane, aerobnom aktivnošću tj. cardio vježbama ili kombinacijom) i budi strpljiv; takođe, gledaj da unosiš dovoljno proteina i masti (ogromna greška za naturalca jeste prevelika redukcija masti, jer to posebno narušava hormonalnu produkciju)...

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 25 Sep 2013, 19:46

Rum wrote:Image Arnold :ok ovi ispod su previse razvaljeni kvalitetnija hemija i hrana :djed arnold savrsen :ok ni malo ni previse(ja mislim da se i Bog cudi kad vidi njegove slike kako je se mocno razvio) :klanja
Ja bih rekao:

1. Frank Zane
2. Arnold
3. Ko šiša sve ostale?! :rol

Inače, SVI su bili na anabolicima, uključujući i L. Scotta, ali ovi iz ranijih era bar nisu toliko forsirali "sirovu masu", već su više obraćali pažnju na proporcije i opšti tjelesni sklad; kasnije se to zaista pretvorilu u svojevrsni "freak show" - iako i to što ti "mass monsteri" rade zahtijeva veliko odricanje i radnu etiku, kao i savršenu genetiku i nema tih anabolika koji bi od prosječnog čovjeka napravili bilo šta slično! Ako eliminišemo anabolike, najbolji bi i dalje bio najbolji, samo bi svi zajedno bili dosta manji. To ne znači da ja lično te stvari podržavam (niti ih po automatizmu osuđujem, niti na to imam pravo), ali se trudim da držim objektivan stavi i ne unosim lične predrasude i "mišljenje" u problematiku. To što oni rade je njihovo pravo i ne ugrožavaju time nikoga osim sebe, jer elitni kompetitivni bodybuilding nije zdrav (što ne govori ništa o amaterskom bodybuildingu, koji je sušta suprotnost i izuzetno je zdrav) i o tome smo govorili, pošto oni definitivno prelaze "ljudske granice" (i to je ona razlika između upotrebe i zloupotrebe koju stalno naglašavam), ali, s druge strane, mogu zbog toga da ih poštujem, jer rade nešto što drugi ne bi mogli i kada bi htjeli, ma koliko to sve možda bilo "na granici razuma" i ma koliko se možda lično ne slagao s tim - ali to je njihova, a ne moja stvar, zar ne? :respekt

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 25 Sep 2013, 21:23

Ahhh gdje ti narucujes suplemente imas l ineku povoljnu firmu (stranicu ) :hm

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Post by Lavlje_srce » 26 Sep 2013, 00:14

Ahhhhhhh wrote:Mislio sam da te "odgovor ne zanima". A, kakav je to, molim te, ah hominem? Znaš li ti uopšte šta je ad hominem i da se on ne odnosi na situacije u kojima su tvrdnje ISTINITE. Dakle, ako ti ja npr. kažem da ne želim da slušam šta govoriš jer si visoka toliko i toliko, to je ad hominem. Ako ti kažem da ne poznaješ materiju i iznosiš gomilu gluposti - to nije ad hominem, već činjenica koja odgovara situaciji, ali me ne iznenađuje da ti to ne znaš. Elem, kao što sam rekao, s tobom više namam šta da debatujem, pa zato nisam niti imam potrebe da više "prolazim" kroz tvoje tvrdnje, jer kao što sam ti već nekoliko puta rekao, sve što je dato bez činjenica koje idu u prilog, na isti način može biti i demantovano, tako da zamisli da sam ti napisao: "Sve što je bez činjenica dato..." na svaku od poenti koju si možda napravila.
Decko...covjece, sta li si vec, meni je ovo Forum - mjesto gdje se dodjem opustiti, a ne pisati traktate o bilo cemu. Ad hominem za tvoju informaciju je svodjenje diskusije na licni nivo (sto si ti ucinio u vise navrata na ovoj temi), sto je logicna pogreska o kojima opetovano volis pisati, I govori o nedostatku argumentacije. Pokusajem diskreditacije sugovornika, ti se ne izdizes nego spustas u blato I govoris o sebi.

Posto o meni ne znas nista, sve sto pises su tvoje isfrustrirane projekcije.
U ime svih ljudi u formi na ovoj planeti, evo, ja ti se izvinjavam ako te neko od "kolega" nekada "ispalio", pa si zato sad "ljuta na opštu problematiku";
Ovdje vec ides dalje od dna i valjas se po blatu. Niko mene nije 'ispalio' - a) nisam tip koji biva 'ispaljen'
b) bilderi nikada nisu bili moja ciljna skupina ma kako to nekom poput tebe bilo tesko zamisliti, pa ne mogu ni doci u tu situaciju - ra-zu-mi-jes (steta sto ti ne mogu nacrtati)
sad možeš neometano da se zaista baciš i na malo informisanja o problematici, pa da vidiš da nauka koja nema nikakve veze sa "bodybuilding industrijom" demantuje više-manje sve što si navela i da je situacija upravo obrnuta - te stvari koje ti smatraš nezdravim, potvrđene su višestruko kao izuzetno zdrave - i za jetru i za srce i za kognitivno funkcionisanje, između ostalog. :sjedi
Ma nije valjda. Evo, pojednostavljeno do maksimuma - srce je po kompoziciji vlaknasti misic. Optereti ga i radice onoliko koliko moze. Onda ce se poceti uvecavati, a onda ce ukoliko ga ne prestanes opterecivati popustiti. Kardiomegalija je standardna kod onih koji se zalaufaju sa bodybuildingom (znaci traje dok si ziv), kod onih koji se ne zaustave na kraju dolazi do heart failure tj. popustanja srcanog misica. Jetra je laboratorija organizma koja je izmedju ostalog zaduzena da neutralizira toksine koje u isti unosimo. Onog trenutka kada je preopteretimo suplementima jetra pocinje reagovati - prvo se javi povisen nivo jetrinih enzima, a dalje ide u zavisnosti koliko je blesav onaj koji se bilda - sve opcije su u igri - od uvecane masne jetre, zutice do ciroze (krajnja faza ostecenja koja je ireverzibilna). Opet naglasavam, sve ovisi o tome koliko je glup onaj koji pristupa bodybuildingu. O kognitivnim sposobnostima buildera zbilja ne bih. :grana

Gle kako je creatine bezazlen na primjer:

http://www.mayoclinic.com/health/creati ... ION=safety

Evo malo o srcu, itd:

http://military-fitness.military.com/20 ... heart.html

Minefield, ali samo ga izvol'te. Bolji je od joge. :grana
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Post by Lavlje_srce » 26 Sep 2013, 00:26

Ahhhhhhh wrote:
A, ovaj tip koga si pokazala ne izgleda naročito impresivno, ali i to malo mišića što ima nisu rezultat joge, već drugih aktivnosti koje su izazvale hipertrofiju - ko ti garantuje da je joga samo i isključivo jedina stvar kojom se on bavi?
Dok ne vidimo kako ti izgledas, ovo je samo prazna, najpraznija prica.

Za razliku od tebe koga nisam vidjela, vidjela sam efekte bavljenja jogom svojim ocima, I nije istina da se moras baviti bodybuildingom da bi dobio ovakav izgled. Tijelo svojom tezinom daje otpor koji je vise nego dovoljan da bi izgledao kako izgleda.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 26 Sep 2013, 06:12

Lavlje_srce wrote: Decko...covjece, sta li si vec, meni je ovo Forum - mjesto gdje se dodjem opustiti, a ne pisati traktate o bilo cemu. Ad hominem za tvoju informaciju je svodjenje diskusije na licni nivo (sto si ti ucinio u vise navrata na ovoj temi), sto je logicna pogreska o kojima opetovano volis pisati, I govori o nedostatku argumentacije. Pokusajem diskreditacije sugovornika, ti se ne izdizes nego spustas u blato I govoris o sebi.
Stavarno, hajde mene radi pročitaj šta je ad hominem i koje vrste ove pogreške postoje: http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem ili http://www.fallacyfiles.org/adhomine.html! Ako ti kažem da posjeduješ atribut koji ja hipotetski ne volim (npr. niska si) i zbog toga tvrdnja X nije tačna (1+1=3) to je ad hominem. I to je primjer ad hominema koji je istovremeno i crvena haringa, specifično genetska ili pogreška postanja. Ako ti kažem da nešto što govoriš (1+1=3) nije tačno zato što si "glupača", to jer ad hominem. Ako ti, međutim, kažem da nisi demonstrirala adekvatno da je 1+1=3 i da je "objašnjenje" koje daješ glupo, to NIJE ad hominem, već atribucija koja odgovara realnosti, a to je ono što sam ja uradio - demantovao sam sve pogrešne navode koje si navela i ukazao sam na logičke pogreške u argumentaciji, te sam insisitrao da afirmativne tvrdnje koje iznosiš adekvatno i potkrijepiš činjenicama, što ti nisi u stanju i onda se ljutiš, jer si u situaciji da se prepireš (dakle, ako argumenti izostaju onda to nije debata, već prepirka) oko nečega što ne razumiješ ni najmanje, ali želiš pošto-poto da budeš u pravu. I ovo nije ad hominem, jer ti de facto NISI potkrijepila ništa što si navela i frustrira te što ja na tome insistiram. Dakle, ako tvrdim da nešto ne znaš jer si takva i takva, to je ad hominem. Ako tvrdim da nešto ne znaš jer nisi u stanju da demonstriraš tvrdnju riječ je o primjeni naučnog metoda, koji očigledno ne poznaješ.
Lavlje_srce wrote:Posto o meni ne znas nista, sve sto pises su tvoje isfrustrirane projekcije.
I vidiš, ovo je opet crvena haringa, tj. (hajde da je i definišem) logička pogreška irelevantnosti, što je svaka tvrdnja koju unosiš u diskusiju, a koja nema nikakve veze sa originalnom diskusijom, nadajući se da će se sagovornik "upecati" i početi da diskutuje o tome, a ne o originalnoj poziciji koju nisi u stanju da odbraniš, pa ti zato treba "distrakcija", tj. "crvena haringa". Vidiš, ti se sad grčevito trudiš da na bilo koji način "skreneš pažnju" sa toga da tvrdnje koje si iznosila nemaju utemeljenje u realnosti, jer ja insistiram da ih potkrijepiš naučnim činjenicama. Djevojko/ženo draga, ko si i šta si me NI NAJMANJE NE ZANIMA niti je na bilo koji način relevantno za istinitost tvojih tvrdnji, a ista stvar važi i za mene! Moje tvrdnje su tačne jer postoje činjenice koje ih podržavaju; tvoje automatski nisu, jer nisi adekvatno demonstrirala njihovu validnost kada si imala teret dokazivanja - baš je gadna ova nulta hipoteza, a?! A, da je nešto "isfrustirara projekcija" je opet afirmativna tvrdnja koju takođe moraš da demonstriraš, pa dodaj i to na listu stvari čiju istinitost moraš da potkrijepiš.
U ime svih ljudi u formi na ovoj planeti, evo, ja ti se izvinjavam ako te neko od "kolega" nekada "ispalio", pa si zato sad "ljuta na opštu problematiku";
Lavlje_srce wrote: Ovdje vec ides dalje od dna i valjas se po blatu. Niko mene nije 'ispalio' - a) nisam tip koji biva 'ispaljen'
Nije me ni najmanje briga, jer (ne)istinitost tvojih tvrdnji od toga ne zavisi! A, kad budeš guglala ove stvari koje sam ti N puta pominjao, izguglaj uz njih i riječ "humor"!
Lavlje_srce wrote:
b) bilderi nikada nisu bili moja ciljna skupina ma kako to nekom poput tebe bilo tesko zamisliti, pa ne mogu ni doci u tu situaciju - ra-zu-mi-jes (steta sto ti ne mogu nacrtati)
Evo, vidiš, OVO je ad hominem po definiciji - "neko poput tebe". Ta-dam! Gore se žališ kako ja tvrdim to i to a ne poznajem te, ali te nimalo ne prevenira da samo nekoliko redova ispod koristiš istu tu "logiku" u svojem iskazu (pri čemu ja tako nešto uopšte ni ne činim i to jednostavno izmišljaš). E, vidiš, ovo je takođe argumentovan primjer projekcije. Kad već hoćeš da me vrijeđaš, daj unesi malo kreativnosti, jer ovo mi čak nije ni izazov... :rol

Lavlje_srce wrote:Ma nije valjda. Evo, pojednostavljeno do maksimuma - srce je po kompoziciji vlaknasti misic. Optereti ga i radice onoliko koliko moze. Onda ce se poceti uvecavati, a onda ce ukoliko ga ne prestanes opterecivati popustiti. Kardiomegalija je standardna kod onih koji se zalaufaju sa bodybuildingom (znaci traje dok si ziv), kod onih koji se ne zaustave na kraju dolazi do heart failure tj. popustanja srcanog misica.
Navedi JEDNU JEDINU referencu iz koje se ovo vidi. Sve što je bez činjenica koje joj idu u prilog dato, bez čoinjenica može biti i osporeno! Vidiš, ti ovdje iznosiš eksplicitne tvrdnje, koje ne demonstriraš na bilo koji način, a nije riječ o nečemu što se može testirati na bilo koji način osim pod kontrolisanim uslovima i empirijski. Osim toga, brkaš normalno uvećanje i da - jačanje srčanog mišića koje se događa kao rezultat adaptacija na fizičku aktivnost, koje je potpuno benigno i poželjno, od manifestno sličnog deformiteta koji se događa kod sedanternih ljudi i koje jeste opasno; danas, međutim, znamo da je riječ o dvije potpuno različite stvari i prva je adaptacija, a druga je anomalija. I znamo ovo već 20+ godina, ažuriraj malo svoj izvor informacija. Zapravo, evo da ti malo pomognem, jer, sad ću te šokirati: prilagođeni trening pod opterećenjem se već standardno propisuje ljudima sa srčanim oboljenjima, uključujući i onima koji se oporavljaju od infarkta ili čak i transplantacije srca, jer im to POBOLJŠAVA kardiovaskularni sistem i opšte markere zdravlja; dakle, domaća zadaća ti je (i ovo je samo osnovna literatura, kada sa tim završiš, javi se za još):

Code: Select all

Beniamini Y, et.al. Effects of high-intensity strength training on quality-of-life parameters in cardiac rehabilitation patients. Am J Cardiol 1997 Oct 1;80(7):841-6.

Beniamini Y, et.al. High-intensity strength training of patients enrolled in an outpatient cardiac rehabilitation program. J Cardiopulm Rehabil1999 Jan-Feb;19(1):8-17.

Daub WD, et. al. Strength training early after myocardial infarction. J Cardiopulm Rehabil 1996 Mar-Apr;16(2):100-8.

DeGroot DW, et.al. Circuit weight training in cardiac patients: determining optimal workloads for safety and energy expenditure. J Cardiopulm Rehabil 1998 Mar-Apr;18(2):145-52.

Keleman MH, et. al. Circuit weight training in cardiac patients. J Am Coll Cardiol 1986 Jan;7(1):38-42.

McCartney N, et.al. Usefulness of weightlifting training in improving strength and maximal power output in coronary disease. Am J Cardiol 1991 May 1;67(11):939-45.

McCartney N, McKelvie RS. The role of resistance training in patients with cardiac disease. J Cardiovasc Risk 1996 Apr;3(2):160-6.

McCartney N. Role of resistance training in heart disease. Med Sci Sports Exerc 1988 Oct; 30(10 Suppl):S396-402.

Stewart KJ, et. al. Safety and efficacy of weight training soon after acute myocardial infarction. J Cardiopulm Rehabil 1998 Jan-Feb;18(1):37-44.

Stewart KJ. Resistive training effects on strength and cardiovascular endurance in cardiac and coronary prone patients. Med Sci Sports Exerc1989 Dec;21(6):678-82.

Verrill DE, Ribisl PM. Resistive exercise training in cardiac rehabilitation. An update. Sports Med 1996 May;21(5):347-83.

Yamasaki H, et.al. Effects of weight training on muscle strength and exercise capacity in patients after myocardial infarction. J Cardiol 1995 Dec;26(6):341-7.

I ovim je tvoja tvrdnja efektno demantovana! Pozdravi onog ko ti je rekao ove gluposti i sugeriši mu/joj neka pročita nešto što je izašlo posljednjih vijek ili dva, pa čak i tri... Vidiš, OVAKO se demonstrira istinitost tvrdnje! :djed Ovo su stvari koje su isključivo stvar nauke, a ne "moja mama je ljekar i ona misli da treba tako", "pročitala sam u novinama" ili "tako kažu u komšiluku" nivoa zaključivanja. :haha

Lavlje_srce wrote:Jetra je laboratorija organizma koja je izmedju ostalog zaduzena da neutralizira toksine koje u isti unosimo. Onog trenutka kada je preopteretimo suplementima jetra pocinje reagovati - prvo se javi povisen nivo jetrinih enzima, a dalje ide u zavisnosti koliko je blesav onaj koji se bilda - sve opcije su u igri - od uvecane masne jetre, zutice do ciroze (krajnja faza ostecenja koja je ireverzibilna).

Hvala na objašnjenju šta je jetra, baš sam se pitao čemu služi! :klanja Elem, ovo je tako lijep "čovjek od slame", da sam stajao pola sata, sa zacakljenim očima i divio se ljepoti prizora! Prvo, po već ne znam ni sam koji put - ko te tjera da uzimaš bilo kakve suplemente i na koji način je to relevantno za impakt koji trening pod opterećenjem ima na jetru? Ono što je utvrđeno jeste da će trening povisiti jetrene enzime za oko 5% u trajanju od nekoliko sati nakon okončanja aktivnosti i riječ je o akutnom efektu bez ikakvih dugotrajnih averzivnih posljedica (komparacije radi, nekoliko intenzivnijih pijanki povisiće enzime, zavisno od količine unijetog alkohola, i do nekoliko puta više i u trajanju i do nekoliko sedmica). Zapravo, fizička aktivnost se upravo preporučuje kao tretman masne jetre, živa ti meni bila 100 godina i jedina dilema jeste da li su i pod kojim okolnostima bolji trening pod opterećenjem, aerobni trening ili kombinacija:

Slentz CA, et.al. Effects of aerobic vs. resistance training on visceral and liver fat stores, liver enzymes, and insulin resistance by HOMA in overweight adults from STRRIDE AT/RT. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2011 Nov;301(5):E1033-9.

Bacchi E, et.al. Both resistance training and aerobic training reduce hepatic fat content in type 2 diabetic subjects with nonalcoholic fatty liver disease (the RAED2 randomized trial). Hepatology. 2013 Mar 16. doi: 10.1002/hep.26393.
Dosta će ti ovo biti, dao sam ti dovoljno zadaće ranije...

Drugo, znaš li ti uopšte šta su suplementi i da u njima nema ništa magično, i da su to mahom, opet po ne znam ni sam koji put, vitamini i minerali ili druge supstance koje posjeduju pseudovitaminska svojstva. Znači, suplementi su vitamin C, vitamin D, CoQ10, Gingko, zeleni čaj, ekstrakt bijelog luka itd. Takođe, neki makronutrijenti se prodaju u suplementarnoj formi, jer ih u regularnoj prehrani nije moguće adekvatno unijeti - primjer bi bile omega 3 masne kiseline, koje su, pazi sad ovo - NEOPHODNE za život i utvrđeno je da aktivnim osobama treba oko 3.2g EPA i DHA kombinovano SVAKI DAN, što bi doslovno podrazumijevalo jedenje ribe na dnevnoj bazi, što u velikom procentu zemalja svijeta jednostavno nije realistično. A, znaš li šta će ti, između ostalog, narušiti funkciju jetre - deficitarnost u esencijalnim mastima! Osim toga, nećeš vjerovati, neki suplementi se tiču specifično zdravlja jetre i koriste se standardno u okviru tretmana oboljenja jetre; prvi primjer koji mi pada na pamet bio bi Milk Thistle (pri čemu je njegov aktivni sastojak Silimarine zapravo najbitniji), dovoljno će ti biti:

Abenavoli L, et al. Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1423-32.
Wow, baš su zli ti suplementi! Inače, osjetnije povećanje jetrenih enzima vezuje se isključivo uz konzumaciju oralnih steroida (indžektibilni nemaju na jetru praktično nikakav impakt, a i impak oralnih je tu negdje sa impaktom alkohola, zavisi šta uzimaš i koliko dugo), a ko je rekao ili preporučio bilo kome da uzima oralne steroide? Suplementi i steroidi nemaju nikakve veze jedno s drugim, šta ti nije jasno?
Lavlje_srce wrote:Opet naglasavam, sve ovisi o tome koliko je glup onaj koji pristupa bodybuildingu. O kognitivnim sposobnostima buildera zbilja ne bih. :grana
Sreća pa ne koristiš ad hominem, već dobro činjenicama potkrijepljenu argumentaciju...
Lavlje_srce wrote: Gle kako je creatine bezazlen na primjer:

http://www.mayoclinic.com/health/creati ... ION=safety
Jao, majko moja! :grana Prvo, da li ti znaš šta je kreatin i da ga SVAČIJI organizam (da - i tvoj) sintetiše u izvjesnoj mjeri, kao i da ga unosimo kroz prehranu (da - i ti), ali ga je tako teško unijeti dovoljno isto kao i npr. omega 3?! Neki ljudi, istina, mogu prehranom namiriti dovoljno i dostići i održavati stanje saturacije, ali mi ostali smo prisiljeni da ga suplementarno dodajemo. Drugo, da li ti znaš šta je peer review izvor ili treba i to da ti pojašnjavam? Ovo, šta god da je, ima priloženih upravo NULA referenci koje idu u prilog tvrdnjama, što će reći da taj ko to piše nema bilo koje kontrolisano istraživanje da na tome bazira svoje navode, a znaš šta se kaže o onome što je bez činjenica dato... Međutim, biću dobar, pa ću ti, u svrhu edukacije, dati nekoliko relevantnih istraživanja koja su se bavila bezbjednošću kreatina:

Bender A, et al. Long-term creatine supplementation is safe in aged patients with Parkinson disease. Nutr Res. 2008 Mar;28(3):172-8.

Groeneveld GJ, et al. Few adverse effects of long-term creatine supplementation in a placebo-controlled trial. Int J Sports Med. 2005 May;26(4):307-13.

Lopez RM, et al. Does creatine supplementation hinder exercise heat tolerance or hydration status? A systematic review with meta-analyses. J Athl Train. 2009 Mar-Apr;44(2):215-23.

Shao A, Hathcock JN. Risk assessment for creatine monohydrate. Regul Toxicol Pharmacol. 2006 Aug;45(3):242-51.
Najjače "negativne" efekte koje su pronašli jeste to što je nekim ispitanicima prašak smetao želucu - dijabolično!

Inače, kreatin je blagotvoran i za mozak i nervni sistem u cjelini, pokazuje i efekte u optimizaciji neurotransmiterskog funkcionisanja i nećeš vjerovati, čak je dobar i za jetru! O svemu ovome i drugim benefitima kreatina možeš u detalje čitati na http://examine.com/supplements/Creatine/ a imaš priloženo na dnu stranice preko 400 naučnih referenci, pa izvoli!

Lavlje_srce wrote: Evo malo o srcu, itd:

http://military-fitness.military.com/20 ... heart.html

Minefield, ali samo ga izvol'te. Bolji je od joge. :grana
Wow, opet sjajna i odlično utemeljena argumentacija, pošto ne postoje bolji i autentičniji izvori glede naučnih tvrdnji od random internet blogova i novinskih članaka!

Inače, kad već čitaš, onda potraži i nešto o generalnim zdravstvenim benefitima treninga pod opterećenjem, predlažem neku dobru meta-analizu ili pregledni članak, da se ne umoriš previše; jedan noviji koji se meni učinio prikladnim je npr. ovaj: http://ajl.sagepub.com/content/4/4/293.abstract, ali imaš ih doslovno brdo! Ja ću ti kopirati rezime, a ti se snađi za pun tekst (koji naravno da imam, ali ne mogu ga postaviti zbog autorskih prava):

Recent research suggests that resistance training (RT) in adults has the potential to prevent, treat, and possibly even reverse the impact of several chronic diseases. A properly designed progressive program can have profound effects on the musculoskeletal system, resulting in enhanced physical and mental health. In this review, the authors summarize recent research detailing the numerous benefits gained from participating in an RT program in those with or at risk for chronic disease. This includes increases in muscle mass and strength; enhanced physical function; reduced risks for osteoporosis and cardiovascular and metabolic diseases; improved management of cancer, neuromuscular disorders, HIV, and chronic obstructive pulmonary disease; and reductions in negative mood states. Given these benefits, numerous national organizations, including the committee commissioned to create the National Physical Activity Guidelines for Americans, have endorsed the participation in RT as a necessary component of maintaining health. Fortunately, the most current estimates show that a growing number of individuals are participating in RT, but these national estimates still fall below the goal of 30% set by Healthy People 2010. Future research will therefore need to focus on increasing the adoption and adherence of RT, as it carries the potential to dramatically affect public health.
Eto, vidiš srećo, tako se argumentuje i tako ljudi kojima je stvarno do istine stalo o istoj zaključuju! :kiss

Edit: Dodao sam kodove, radi preglednosti.
Last edited by Ahhhhhhh on 26 Sep 2013, 06:35, edited 2 times in total.

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 26 Sep 2013, 06:22

Lavlje_srce wrote:Dok ne vidimo kako ti izgledas, ovo je samo prazna, najpraznija prica.
Istinitost tvrdnje ne zavisi od toga ko je iznosi, već od toga koliko je dobro utemeljena. Kako ja izgledam sasvim je irelevantno za to da li je ovo što navodim tačno ili ne! Međutim, ovo na stranu, sad si upravo ilustrovala ono o čemu ja govorim - da nemaš pojma o čemu pričaš i da de facto nisi ništa na ovoj temi ni pročitala, već si samo došla i počela da "osipaš paljbu" - da jesi, vidjela bi da sam postavio svoju sliku, a tok tipa kojeg si linkovala mogu "nosati u zubima" - to, međutim, ne čini moje tvrdnje ispravnim (činjenice su te koje ih potvrđuju), niti je moj ili njegov izgled argument za ili protiv treninga pod opterećenjem, ili za ili protiv joge, ali ti to izgleda ne kapiraš...
Lavlje_srce wrote:Za razliku od tebe koga nisam vidjela, vidjela sam efekte bavljenja jogom svojim ocima, I nije istina da se moras baviti bodybuildingom da bi dobio ovakav izgled. Tijelo svojom tezinom daje otpor koji je vise nego dovoljan da bi izgledao kako izgleda.
Čovjek od slame! Jesam li ja rekao da se moraš baviti bodybuildingom da bi tako izgledao? Ne, ne moraš se baviti bodybuildingom da bi tako izgledao, jer da bi tako izgledao treba da imaš pristojnu genetiku, dobro osvjetljenje, malo Photoshopa i da budeš dovoljno niskog procenta masnoće - što sve nije nikakav problem, osim možda Photoshopa, jer je poprilično skup, ali sreća pa postoje i open source programi sličnih mogućnosti... :djed

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 26 Sep 2013, 06:24

Rum wrote:Ahhh gdje ti narucujes suplemente imas l ineku povoljnu firmu (stranicu ) :hm
http://ba.bodybuilding.com/store/?_requestid=1982350 i http://www.iherb.com/ su povoljni i dobri (kao prodavnice, ne kao izvori informacija), a neke stvari možeš pronaći i na eBayu.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 26 Sep 2013, 12:02

Kako ide postarina i carina :hm

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 26 Sep 2013, 12:50

Rum wrote:Kako ide postarina i carina :hm
Poštarina na bodybuilding.com je 7 dolara do cca funte (400-500g), nisam sasvim siguran, a cijene individualnih ajtema su im nešto bolje od iHerba. S druge strane, iHerb ima jeftiniji shipment i možeš trpati i do nekoliko kila bez porasta troška dostave, pa je onda procjena od-slučaja-do-slučaja šta se odakle više isplati. Dodao bih samo i da bodybuilding.com ima odličnu refund politiku, dok iHerb to ne nudi, ali u praksi, vrlo, vrlo rijetko se događa da nešto ne stigne.

Oko carine, to je isto kao i za druge stvari - carine se sve pošiljke preko 50KM, što iz nekog apsurdnog razloga uključuje i cijenu shipmenta, a ne samo cijenu proizvoda. I ako dobiješ više od jednog paketa sedmično, šansa je da ćeš platiti carinu na drugi paket, čak i ako su oba ispod 50KM (ne carine se jedino pošiljke "trivijalne" cijene, bez obzira na njihov broj, pri čemu nisam siguran kako oni i da li uopšte objektivno procjenjuju "trivijalnost" - možda neko ovdje ima preciznije informacije o tome). Summa summarum je da razbiješ narudžbe na po jednu svakih 10-15 dana, da smanjiš šansu da ti više pošiljki stigne unutar iste sedmice i da ne naručuješ ništa preko 50KM u totalu.

Post Reply

Return to “Zdravlje”