Dojenje
Moderator: spacebound
Re: Dojenje
Ja sam se sad naoruzala pumpicom, čajem i strpljenjem. Nema šanse da odustanem tako lako. Najgore je u svemu sto sam tražila savjet stručnjaka i dobila sipak.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
- Status: Offline
Ja se nadam da će sve biti u redu i da ću moći dojiti.Mlijeko se valjda šalje na analizu da bi se utvrdilo koliko je kvalitetno,ako za to dođe potreba,ne zna kako bih ja to sama mogla nagađati
Ima žena i koje ne mogu stvarno,evo npr.moja jetrva ima problem sa šećerom-nasljedno,u trudnoći je to držala pod kontrolom strogo,i nije mogla dojiti,pila je neke i lijekove,nije o tome pričala baš,a ja nisam htjela ispitivati.....ali sam skontala da ne može,pa sam pred njom govorila da nema veze,(kad bi neko to spomenuo),da su ove sad hrane odlične,kvalitetne,i da djeca od njih lijepo napreduju,iako nisam bila sigurna u to,ali eto da se nebi osjećala loše....
Ima žena i koje ne mogu stvarno,evo npr.moja jetrva ima problem sa šećerom-nasljedno,u trudnoći je to držala pod kontrolom strogo,i nije mogla dojiti,pila je neke i lijekove,nije o tome pričala baš,a ja nisam htjela ispitivati.....ali sam skontala da ne može,pa sam pred njom govorila da nema veze,(kad bi neko to spomenuo),da su ove sad hrane odlične,kvalitetne,i da djeca od njih lijepo napreduju,iako nisam bila sigurna u to,ali eto da se nebi osjećala loše....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Buty vjeruj da ti ni pumpica ne treba, pumpica nikad ne moze izdijiti kao bebac, a rizikujes s njom da dobijes mastitis (zacepljenje mlijecnih kanalica)
Zagi, ne mogu ni strucnjaci analizirati mlijeko kad nije proizvod ljudske ruke, vjeruj da ne postoji nekvalitetno mlijeko.
Takodjer cesto cujem to kako nema mlijeka, kao kad stisne ciku nista ne izlazi, ja evo dojim deveti mjesec nikad jos nisam uspjela kapi jedne izdojiti.
Naravno kad se piju lijekovi ne moze zena dojiti, to je opravdan razlog i tu spada samo jedan posto zena a onim 99% je mrsko, vjeruj mi.
Zagi, ne mogu ni strucnjaci analizirati mlijeko kad nije proizvod ljudske ruke, vjeruj da ne postoji nekvalitetno mlijeko.
Takodjer cesto cujem to kako nema mlijeka, kao kad stisne ciku nista ne izlazi, ja evo dojim deveti mjesec nikad jos nisam uspjela kapi jedne izdojiti.
Naravno kad se piju lijekovi ne moze zena dojiti, to je opravdan razlog i tu spada samo jedan posto zena a onim 99% je mrsko, vjeruj mi.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Čuj..Nela wrote:Buty vjeruj da ti ni pumpica ne treba, pumpica nikad ne moze izdijiti kao bebac, a rizikujes s njom da dobijes mastitis (zacepljenje mlijecnih kanalica)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
ma to je svjetska glupost i ovdje to rade, kakva crna gustoca, negustoca. Oni uopste ne mogu dokuciti sastav majcinog mlijeka a kamoli sta drugo. na pocetku svakog podoja mlijeko je vodenkasto da bi bebi ugasilo zedj kasnije je gusce, da bi zasitilo bebu i sastav mlijeka se stalno mijenja kako beba raste, prema njenim potrebama. I jako je vazno prakticirati jedan podoj jedna cika, drugi podoj druga cika, upravo da bi beba pocikila i rijetko i gusto. Tek nakon poroda mlijeko je zuckasto, tzv kolostrum i to je najbitnije za bebu jer je to bebin prvi imunitet. Nakon 3-4 pa i 5 dana nakon poroda nadolazi pravo mlijeko, a dok je kolostrum vrlo je mala kolicina, mogla bi se kapima mjeriti ali je to dovoljno za bebicuZagorka wrote:Čuj..Nela wrote:Buty vjeruj da ti ni pumpica ne treba, pumpica nikad ne moze izdijiti kao bebac, a rizikujes s njom da dobijes mastitis (zacepljenje mlijecnih kanalica)
Naravno kad se piju lijekovi ne moze zena dojiti, to je opravdan razlog i tu spada samo jedan posto zena a onim 99% je mrsko, vjeruj mi.......nisam to znala,a ovamo govore u mene nekvalitetno,a ova jedna kaze kako su njoj rekli da je u nje aman kvalitetno,gustoća posebna,kao to nisu vidjeli
-
Ruana
Meni je jedan doktor ovdje rekao, da je puno vazno sta majka jede. Ako jedes kvalitetnu hranu dok dojis djetetu ce mlijeko bolje odgovarati, i da niposto ne smijem jesti papreno, preslano, pusiti itd...
Treba jesti puno voca, povrca, uzimati namirnice sa manje masnoce
Treba jesti puno voca, povrca, uzimati namirnice sa manje masnoce
Naravno da je vazno sta majka jede jer sve sto mama proguta apsorbuje se u mlijeko. Na pocetku, tj. nakon poroda, potrebno je izbjegavati buraniju, grasak, paprike, gljive, grah, tacnije ostane ti meso glavno na meniju. Razlog izbjegavanja jeste upravo zato sto beba u prva tri pa cak i cetiri mjeseca ima kolike (grceve) a od ove hrane kad bi majka pojela tek bi imala. Jako je dobro piti kompote, jesti sutliju, cimet.
Ljuto, kiselo, gazirano treba izbjegavati haman cijeli dojenacki staz
Ljuto, kiselo, gazirano treba izbjegavati haman cijeli dojenacki staz
-
Ruana
Ovdje ti daju neku knjigu kad rodis, tamo je isto pisalo cinimi se rize, kropmpire i meda da treba jesti.
Nela ovdje tu gustocu mlijeka mislim to rijetko mi, gusto mi smatraju babskim pricama.
Nela ovdje tu gustocu mlijeka mislim to rijetko mi, gusto mi smatraju babskim pricama.
Sto je to dobro, mislim ta knjizica, ovjde ti u otpusnici samo napisu uspostavljeno dojenje a ti veze nemas.Ruana wrote:Ovdje ti daju neku knjigu kad rodis, tamo je isto pisalo cinimi se rize, kropmpire i meda da treba jesti.
Kad sam se porodila zivjela sam na plazmi i kompotima, bila sam skroz izgubila apetit za nesto drugo. Da, frape (vocni) mi je bio glavni.
A ja ne volim med, i vidim jedan dan nema dvije tegle meda koji sam bila sklonila jer ga ne koristim, pitam muza gdje je, kaze on "ti ga pojela" on mi u frape stavljo
-
Ruana
Hahahahaaaaa joj cega se sjetio.Nela wrote:Sto je to dobro, mislim ta knjizica, ovjde ti u otpusnici samo napisu uspostavljeno dojenje a ti veze nemas.Ruana wrote:Ovdje ti daju neku knjigu kad rodis, tamo je isto pisalo cinimi se rize, kropmpire i meda da treba jesti.
Kad sam se porodila zivjela sam na plazmi i kompotima, bila sam skroz izgubila apetit za nesto drugo. Da, frape (vocni) mi je bio glavni.
A ja ne volim med, i vidim jedan dan nema dvije tegle meda koji sam bila sklonila jer ga ne koristim, pitam muza gdje je, kaze on "ti ga pojela" on mi u frape stavljo
Ovdje svasta dobijes, knjigu, CD sve ti objasne prije nego izadjes, ali to samo sa prvim djetetom. Cak i knjigu sa bajkama, pjesmicama i obavezno upozore na fotoaparate sa blicevima prvih pet sedmica.
Pa to je super. Dosta jednom, sa prvim kad prodjes, sa drugim je lahko 
-
Ruana
Nisam vidjela sorry.
Ovdje doktori to strogo napomenu. Oni kazu da se ne smije paliti blic jer dijete kad se rodi ne vidi daleko a blic ako je izbliza zabljesti mu oci i izaziva nemir kod djeteta.
Ali ovi doktori imaju masu teorija koje niko u svijetu nema kao npr. kad dijete ima temperaturu istusiraj ga i iznesi na propuh.
Ovdje doktori to strogo napomenu. Oni kazu da se ne smije paliti blic jer dijete kad se rodi ne vidi daleko a blic ako je izbliza zabljesti mu oci i izaziva nemir kod djeteta.
Ali ovi doktori imaju masu teorija koje niko u svijetu nema kao npr. kad dijete ima temperaturu istusiraj ga i iznesi na propuh.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9978 times
- Been thanked: 11847 times
- Status: Online
Ima 51 godinu i doji petogodišnju kćerku u javnosti

Maha Al Musa iz New South Westa u Australiji, prestala je da doji svoja dva sina kada im je bilo dvije godine, ali kada je dobila treće dijete osjetila je da je blagoslovena i želi da nastavi da je doji sve dok djevojčica to bude željela.

Maha Al Musa, Australijska trbušna plesačica, svojoj kćerki Amini daje da sisa kad god traži mlijeko. Ova 50- godišnjakinja ne libi se ni da podoji svoju petogodišnju kćerku u javnosti.
- Amina se lako navikla na dojenje i istog momenta kada sam osjetila tu vezu, navukla sam se- kaže Maha.
Ovog mjeseca mala Amina puni pet godina, a njena majka ne planira da prestane sa dojenjem. Kako kaže za New magazin, na kritičare ne obraća pažnju.
- Vjerujem da joj dojenje ojačava imuni sistem. Ona je do sada bila veoma rijetko bolesna, a temperament joj je mirniji i opušteniji nego kod druge djece. Planiram da je dojim dok ne napuni 10 godina, ako to bude željela- kaže Maha Al Musa.
Praksa produženog dojenja, koja podrazumijeva da majka doji sve dok dijete samo ne kaže da to više ne želi, u svijetu postaje sve popularnija. Priča o ovom trendu među majkama dospjela je u žižu javnosti kada je na naslovnoj strani Time magazina osvanaula Jamie Lynn Grumet, 26- godišnja majka iz Los Angelesa, koja je na fotografiji prikazana kako doji svog četvorogodišnjeg dječaka. Jamie Lynn tada je rekla da će dječaka dojiti dok ne napuni pet godina.
Jamie Lynn, prošle godine, nakon pojavljivanja na naslovnici Timea, svoju odluku branila je emocionalnim zdravstvenim dobrobitima koje dijete ima od produženog dojenja.
Ona smatra da je burnu reakciju javnosti izazvala prije fotografija na kojoj ona stoji a njen sin se popeo na malu stolicu i sisa, nego činjenica da još doji svog sina.
- To tako ne radimo kod kuće, kada ga dojim to je situacija u kojoj brinem o njemu i mazimo se. Shvatam da su fotografije napravljene tako da izazovu kontraverze, ali moja porodica se sa tim izborila lakše nego druge, jer je i mene majka dojila do šeste godine- kaže Jamie Lynn.
(Vijesti.ba)
-
Obrisan profil
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
Re: Ima 51 godinu i doji petogodišnju kćerku u javnosti
ne vidim nista lose u dojenju, bilo javno ili ne 
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19308 times
Sad će forumaši reći kako bi je i oni dojili 
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19308 times
A u tome što je djetetu 5 godina?Julia-Klara wrote:ne vidim nista lose u dojenju, bilo javno ili ne
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9978 times
- Been thanked: 11847 times
- Status: Online
Pa da je neka dobra dojilja, to jeste. Nisam ćorav