Potrošačka korpa
Moderator: Krokodil Behko
-
Trepavica
- Status: Offline
Re: Više od milion i po građana BiH na rubu egzistencije
Kako me samo revoltiraju slicne vijesti , da u sadasnjem vremenu postoje ljudi koji nemaju osnovnih sredstava za zivot...30% gradana prezivljava sa jednim obrokom dnevno iz graske kuhinje...Previse..previse..
A uz to i hladni dani dolaze...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9978 times
- Been thanked: 11848 times
- Status: Online
Zimi se više jede pa će biti više gladnih 
Šalu na stranu. Mislim da oni ove procente izračunavaju poredeći primanja sa visinom potrošačke korpe. Po tim mjerilima oni su u pravu. Nije dovoljno ako se samo ima za najosnovnije.
Šalu na stranu. Mislim da oni ove procente izračunavaju poredeći primanja sa visinom potrošačke korpe. Po tim mjerilima oni su u pravu. Nije dovoljno ako se samo ima za najosnovnije.
-
Trepavica
Krokodil Behko wrote:Zimi se više jede pa će biti više gladnih
Zima i hladno dodatni problem siromasnom drustvu..
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Mislim da je ovaj podatak neko debelo pogriješio.a s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 30 posto bh. građana
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
U kojem smislu ?Mislim da je ovaj podatak neko debelo pogriješio.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
U smislu cifre da je 30% stanovništva korisnik javnih kuhinja. Puno vala i za nas.
:
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3936 times
- Been thanked: 2964 times
Mislim da ti je ovo ishitren komentarTrepavica wrote:Kako me samo revoltiraju slicne vijesti , da u sadasnjem vremenu postoje ljudi koji nemaju osnovnih sredstava za zivot...30% gradana prezivljava sa jednim obrokom dnevno iz graske kuhinje...Previse..previse..
ili nisi u toku.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Još malo pa će se doći na; sit gladnom ne vjeruje.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
Da smo pametni ko što nismo država bi napravila kakav program da ljudima obezbijedi barem da imaju šta jesti, da se najedu svaki dan i odmah je lakše. Da penzioner ne mora preživljavati sa pola hljeba dnevno i porcijom graha. Barem to nije problem obezbijediti, žitarice, grah, ili piletinu. Napraviti sistem javnih kuhinja, napraviti vlastitu proizvodnju osnovnih namirnica za nju što bi i zaposlilo neke ljude, može se i zarađivati na tome. To je na godišnjem nivou mizerna cifra za koje se mogu naći pare, uzeti od drugih "projekata"
Jest, znam da se po PS-u država ne smije miješati u to ali ko više jebe PS?
Jest, znam da se po PS-u država ne smije miješati u to ali ko više jebe PS?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
-
Trepavica
Šta ti znaci "ishitren"...Upucena u sta ?Pasaga wrote:Mislim da ti je ovo ishitren komentarTrepavica wrote:Kako me samo revoltiraju slicne vijesti , da u sadasnjem vremenu postoje ljudi koji nemaju osnovnih sredstava za zivot...30% gradana prezivljava sa jednim obrokom dnevno iz graske kuhinje...Previse..previse..
ili nisi u toku.....
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3936 times
- Been thanked: 2964 times
velim,vjerovatno si ovo napisala ..ono...na prvu...Trepavica wrote:Šta ti znaci "ishitren"...Upucena u sta ?Pasaga wrote:Mislim da ti je ovo ishitren komentarTrepavica wrote:Kako me samo revoltiraju slicne vijesti , da u sadasnjem vremenu postoje ljudi koji nemaju osnovnih sredstava za zivot...30% gradana prezivljava sa jednim obrokom dnevno iz graske kuhinje...Previse..previse..
ili nisi u toku.....
Povremeno sam u kontaktu,cujem se sa nekim jaranima dole...
To je samo kuknjava,pa dovoljno je da prelistas par portala na netu,i vidis stvarnu sliku stanja.
Ja bih rekao da dole zivi 10% ljudi,koji imaju solidno,ono ostalo prezivljava.
Imam dole par familija,svi su odrasli,radno sposobni,rade kad sta ufate
ta zarada im nije ni kap vode u odnosu koliko im treba da bi odrzavali domacinstvo koje je vise nego skromno.
Pogledaj malo socijalnu sliku drustva,ko se zeni i udaje.
Cim prvi racuni stignu,ljubav nestaje.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
-
Trepavica
Pa poznajem takoder stanje u BIH , i kazem da je previse sirotinje i jako tesko svijet zivi dole..Ne viim sta sam rekla , sto govori suprotno od stanja u kojem se svijet nalazi .. 
-
Blackhawk
Svaki peti građaninu BiH troši tri marke dnevno
S jednim obrokom dnevno iz javnih kuhinja preživljava oko 30 posto bh. građana. Među njima je i Enesa Duratović iz Bihaća, koja živi sa suprugom i sedmero djece, od kojih petoro ide u školu, a oboje su nezaposleni.
Siromaštvo, koje se definiše kao nedostatak osnovnih uslova za život i za osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i mjesta za stanovanje, globalni je problem današnjice. Broj gladnih u Bosni i Hercegovini ove godine je veći nego prethodne.
Više od 60 posto bh. porodica od mjesečnih prihoda ne može pokriti životne troškove. Unazad dvije godine 22 posto stanovništva bilo je ispod linije siromaštva. Sada je taj broj došao na 30 posto. Čak 46 posto stanovništva ne zna kako da za sutra obezbijedi porodici hranu. S jednim obrokom dnevno iz javnih kuhinja preživljava oko 30 posto bh. građana. Među njima je i Enesa Duratović iz Bihaća, koja živi sa suprugom i sedmero djece, od kojih petoro ide u školu, a oboje su nezaposleni.
Sličnu sudbinu dijeli i sedmoročlana porodica Tutić, koja također ne zna kako bi preživjela bez javne kuhinje i pomoći dobrih ljudi.
Tutić je jedan od 50 socijalno-ugroženih osoba, kojem je Regionalni odbor Merhameta Bihać danas uručio paket sa prehrambenim artiklima. Na taj način pokušavaju korisnicima javne kuhinje, kojih je oko 350 olakšati da prebrode dane vikenda, kada kuhinja ne radi. Zabrinjava činjenica da je zahtjeva za javnom kuhinjom svakim danom sve više.
Prema podacima Svjetske banke više od milion i po građana BiH živi na rubu egzistencije. Istaknuto je i da svaki peti građanin u ovoj zemlji dnevno može potrošiti samo tri konvertibilne marke, koliko, otprilike, koštaju hljeb i mlijeko.
Siromaštvo, koje se definiše kao nedostatak osnovnih uslova za život i za osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i mjesta za stanovanje, globalni je problem današnjice. Broj gladnih u Bosni i Hercegovini ove godine je veći nego prethodne.
Više od 60 posto bh. porodica od mjesečnih prihoda ne može pokriti životne troškove. Unazad dvije godine 22 posto stanovništva bilo je ispod linije siromaštva. Sada je taj broj došao na 30 posto. Čak 46 posto stanovništva ne zna kako da za sutra obezbijedi porodici hranu. S jednim obrokom dnevno iz javnih kuhinja preživljava oko 30 posto bh. građana. Među njima je i Enesa Duratović iz Bihaća, koja živi sa suprugom i sedmero djece, od kojih petoro ide u školu, a oboje su nezaposleni.
Sličnu sudbinu dijeli i sedmoročlana porodica Tutić, koja također ne zna kako bi preživjela bez javne kuhinje i pomoći dobrih ljudi.
Tutić je jedan od 50 socijalno-ugroženih osoba, kojem je Regionalni odbor Merhameta Bihać danas uručio paket sa prehrambenim artiklima. Na taj način pokušavaju korisnicima javne kuhinje, kojih je oko 350 olakšati da prebrode dane vikenda, kada kuhinja ne radi. Zabrinjava činjenica da je zahtjeva za javnom kuhinjom svakim danom sve više.
Prema podacima Svjetske banke više od milion i po građana BiH živi na rubu egzistencije. Istaknuto je i da svaki peti građanin u ovoj zemlji dnevno može potrošiti samo tri konvertibilne marke, koliko, otprilike, koštaju hljeb i mlijeko.
-
dacina_curica
Re: Svaki peti građaninu BiH troši tri marke dnevno
Strasno i zalosno. 
Mogu li postaviti jedno pitanje posto sam zaista neupucena u ekonomsku situaciju u domovini - sta je glavni uzrok ovog problema? Manjak posla i radnih mjesta, manjak ljudi voljnih da rade, velicina porodice (veliki broj djece u siromasnim familijama)? Ne zelim da generalizujemo, iskreno me interesuje razlog iza svega ovoga.
Mogu li postaviti jedno pitanje posto sam zaista neupucena u ekonomsku situaciju u domovini - sta je glavni uzrok ovog problema? Manjak posla i radnih mjesta, manjak ljudi voljnih da rade, velicina porodice (veliki broj djece u siromasnim familijama)? Ne zelim da generalizujemo, iskreno me interesuje razlog iza svega ovoga.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
vala baš
umjesto da ostave po jednu za crne dane, sve odma potroše.
:
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Kako tri marke dnevno? To znači da živi na polju, ne koristi el. energiju, ni vodu, ni WC? Dobro za WC se da snaći, svaki restoran ga ima.
Mada... koliko je čisto u njima.
Bolji je "standard" od toga. Većina ljudi živi pristojno ili blizu pristojnog. Svak' se nekako snadje. Postoji i ona manjina koja se ne želi snalaziti.
Ima onaj vic kad su Crnogorci štrajkali zbog nezaposlenosti. Pa dodje neki čovjek u crnom Mercedesu, otvara prozor i pita zašto štrajkaju. A jedan mu odgovara zbog nezaposlenosti. A ovaj mu da vizit karticu i kaže: "Evo ti, dodji sutra do mene, dobićeš posao." A Crnogorac mu odgovara: "Nu jadjo dje mene nadje od voliko ljudi."
Mada... koliko je čisto u njima.
Bolji je "standard" od toga. Većina ljudi živi pristojno ili blizu pristojnog. Svak' se nekako snadje. Postoji i ona manjina koja se ne želi snalaziti.
Ima onaj vic kad su Crnogorci štrajkali zbog nezaposlenosti. Pa dodje neki čovjek u crnom Mercedesu, otvara prozor i pita zašto štrajkaju. A jedan mu odgovara zbog nezaposlenosti. A ovaj mu da vizit karticu i kaže: "Evo ti, dodji sutra do mene, dobićeš posao." A Crnogorac mu odgovara: "Nu jadjo dje mene nadje od voliko ljudi."
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
Raspikuce!!!Bla wrote:vala baš
-
Blackhawk
Previsok standard zivota u odnosu na plate...
Manjak radnih mjesta..
Nebriga drzave za svoje stanovnike..
Ima tu svega pomalo.. Najmanje je toga da ljudi ne zele raditi, pa i brojnost porodice isto nije upitna... Nekad ih je bilo po 15 pod jednim krovom pa se zivjelo i moglo se zivjeti..
Slabi zakoni, a jos slabije ili nikakvo sprovodjenje zakona... Tako da recimo, privatnici, mogu raditi sta hoce i kako hoce, bez kazni bez sankcija.. Kod mene je bio slucaj, da je jedan lik dugo godina, imao 2 kafica i plus 2 autobusa za prevoz skolske djece, i svugdje je on vlasnik, a nijednog radnika nije imao prijavljenog.
Da se radnik buni sto nije prijavljen, jednostavno te sef posalje kuci i nadje nekog drugog koji ce mu raditi par mjeseci i to je to..
I oni sretnici sto uspiju se zaposliti, to je uglavnom kafici kao konobari za mizernu platu i gdje rade od jutra do sutra svaki dan u sedmici... Oni vise sretni koji imaju vezu ili novca da plate nekome da dobiju posao u drzavnom sektoru, oni su na konju, obezbijede se.. barem do slijedecih izbora i promjene stranke.. Ako nisi iz stranke koja na vlasti, dzaba ti znanje, dzaba ti uspjeh u nekom sektoru, jednostavno te zamjene njima podobnim.. i tako se ide u nedogled...
Ono sto Bosnu jos drzi, koliko toliko, na nogama, jesu stari penzioneri (njemacki, austrijski..) Kroz par godina, kada ta generacija umre, onda ce da bude jos vece siromastvo nego sto je sada..
Manjak radnih mjesta..
Nebriga drzave za svoje stanovnike..
Ima tu svega pomalo.. Najmanje je toga da ljudi ne zele raditi, pa i brojnost porodice isto nije upitna... Nekad ih je bilo po 15 pod jednim krovom pa se zivjelo i moglo se zivjeti..
Slabi zakoni, a jos slabije ili nikakvo sprovodjenje zakona... Tako da recimo, privatnici, mogu raditi sta hoce i kako hoce, bez kazni bez sankcija.. Kod mene je bio slucaj, da je jedan lik dugo godina, imao 2 kafica i plus 2 autobusa za prevoz skolske djece, i svugdje je on vlasnik, a nijednog radnika nije imao prijavljenog.
Da se radnik buni sto nije prijavljen, jednostavno te sef posalje kuci i nadje nekog drugog koji ce mu raditi par mjeseci i to je to..
I oni sretnici sto uspiju se zaposliti, to je uglavnom kafici kao konobari za mizernu platu i gdje rade od jutra do sutra svaki dan u sedmici... Oni vise sretni koji imaju vezu ili novca da plate nekome da dobiju posao u drzavnom sektoru, oni su na konju, obezbijede se.. barem do slijedecih izbora i promjene stranke.. Ako nisi iz stranke koja na vlasti, dzaba ti znanje, dzaba ti uspjeh u nekom sektoru, jednostavno te zamjene njima podobnim.. i tako se ide u nedogled...
Ono sto Bosnu jos drzi, koliko toliko, na nogama, jesu stari penzioneri (njemacki, austrijski..) Kroz par godina, kada ta generacija umre, onda ce da bude jos vece siromastvo nego sto je sada..
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Precjenjuješ moć penzionera. 
:
Cinjenice o stanju u zemlji su takve kakve jesu ali jos uvijek nije jasan ovaj fenomen o sedmero, desetero djece a nijedno ne rade. Kako im nije zao svjesno osuditi svoje dijete na neimastinu.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica