Za koliko novca bi pristali da radite?
Moderator: Krokodil Behko
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14167 times
- Been thanked: 9773 times
- Status: Offline
Re: Za koliko novca bi pristali da radite?
...sto nas opet dovodi do zakljucka da onaj koji se boji za sutra pristaje raditi za bilo kakvu naknadu.Mojim roditeljima ne treba, recimo, ali su oboje navikli raditi, i ne znaju zivjeti a da ne rade,samo me boli sto je to sve tako mizerno placeno...ali valjda bude nekad bolje
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

trenutno nista ispod 20 dolara po satu
ali, ako bih izgubio posao ,bilo bi daj sta das
racuni se moraju platiti
veoma bitna stavka je zdravstveno osiguranje
imao sam ponudu za jedan posao, cak 3 dolara vise nego sada pravim ali sam
odbio jer im je lose osiguranje
prije nekih 5 godina su mi otklanjali ugruske iz arterije u lijevoj nozi
za 23 sata provedeno u bolnici moje osiguranje je platilo 78000 dolara
ali, ako bih izgubio posao ,bilo bi daj sta das
racuni se moraju platiti
veoma bitna stavka je zdravstveno osiguranje
imao sam ponudu za jedan posao, cak 3 dolara vise nego sada pravim ali sam
odbio jer im je lose osiguranje
prije nekih 5 godina su mi otklanjali ugruske iz arterije u lijevoj nozi
za 23 sata provedeno u bolnici moje osiguranje je platilo 78000 dolara
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Hvala Major na ovom podatku.Major wrote:Silence, evo dole mozes da pogledas tabelu najnizih satnica mahom Evropskih drzava.Zaboravila sam pitati...Kolika je gore kod vas najniža satnica?
I da se razumijemo, kakav topli obrok kakva udaljenost od radnog mjesta, cak se i udaljenost od 100 km mora uzeti u obzir,
odnosno prihvatiti putovanje do radnog mjesta.
U Njemackoj se placa cisti rad proveden na poslu, dvije pauze od 45 min idu na teret radnika i mora ih naraditi.
Za one koji daleko stanuju od radnog mjesta na kraju godine kod uprave za porez podnose zahtjev da im se doznaci zakonski zagarantovana suma po predjenom km.
Moguce ad cu pogrijesiti, moram da pogledam, po predjenom km je suma od 0.22€...zaista nisam siguran.
Njemacka nije ratificirala ovakve ugovore po pitanju najnize satnice.
U Njemackoj je na snazi "TARIFNA AUTONOMIJA"....svaka Brancha ima svoju tarifu, i na osnovu te tarife nesmije biti manja satnica.
Suma sumarum, u Njemackoj je najmanja satnica ca. 9 €.
U tarifnoj autonomiji auto industrije (to znam sigurno) satnice se krecu od 17-27 €
Staat € pro
Stunde
(2012)[28] € pro
(2012)
Mindestlohn (najniza satnica)
Australien... 11,50
Luxemburg.. 10,41
Frankreich.. 9,22
Niederlande 8,88
Belgien...... 8,75
Irland........ 8,65
Neuseeland 7,39
Kanada...... 7,16
Großbritannien 7,01
Japan........ 6,64
Österreich... 5,99
USA 5,21... 956
Slowenien... 4,41
Zypern...... 3,91
Malta........ 3,96
Spanien..... 3,89
Israel........ 3,80
Griechenland 3,39
Südkorea 2,97
Portugal..... 2,92
Kroatien..... 2,19
Polen........ 2,10
Argentinien.. 2,00
Türkei....... 1,96
Tschechien 1,96
Ungarn....... 1,92
Slowakei..... 1,88
Estland...... 1,80
Lettland...... 1,68
Brasilien..... 1,41
Litauen...... 1,40
Bosnien..... 0,99
Rumänien... 0,97
Albanien.... 0,80
Bulgarien.... 0,80
Serbien...... 0,54
Montenegro 0,44
Ukraine...... 0,36
Vidim da smo na dnu ljestvice, a stanje na ovoj tabeli upravo pokazuje stanje uposlenika... i stanje u našoj Državi.

Zamolila bih te da nam dadneš i taj podatak. Kolika je socijalna pomoć, šta sve ulazi u pomoć? Ko su ljudi koji je koriste, odnosno šta je preduslov za vid takve pomoći?
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Zaboravila sam da prokomentarišem najnižu satnicu u Njemačkoj. Vjerujem da je satnica uspostavljena i uslovljena sa troškovima života, pa je i najniža cijena rada po satu 9 €. Zašto je čovjek u Njemačkoj skuplji nego čovjek u BiHMajor wrote: Suma sumarum, u Njemackoj je najmanja satnica ca. 9 €.
U tarifnoj autonomiji auto industrije (to znam sigurno) satnice se krecu od 17-27 €

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
da je nuzda i za 300 markica bi raadio..al hvala bogu pa nije nuzda 

- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
Baš tako..nužda sve mijenja.. sve zavisi u kakvoj se situaciji čovjek nalazi, ovako ne mogu ništa reći.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
ja bih radio ono sto volim.... pa sto se dobije
Our solution mind revolution
- STrendzer
- Inventar foruma
ne dao Bog neke nuzde,ali kad bih morao radio bih za koru hljeba...i to bez pogovora..
nuzda ne pita
behko pazi da ne pocnes popravljati bicikla ili ne daj boze cipele
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9264 times
- Been thanked: 11001 times
Zagorka wrote:šta po autu,cure vozati?Krokodil Behko wrote:Za nekih mjesec dana otprilike, nije isključeno, da ću pristati da radim
za 100 maraka po autu![]()
![]()
de šta si se snuzdio,ti sko kukaju,najvise imaju,neboj se,necu ja na zajam traziti
Ma jok booo.
Hoću da pijačarim. Dosadno mi u životu pa nek se nešto dešava.
Od kuda ti ta ideja blento da kazes "nedaj boze" popravljati cipele.blento59
Post Postano: 08 sep 2012, 20:57
nuzda ne pita
Iz kojega razloga, shuster je sasvim fin zanat i sa bozijim davanjem nema bas nista zajednickog, sami ga biramo
i tog vida rada se ne moramo sramiti.
A koje nuzde burek u trenutnoj situaciji, sta ce biti sutra i u buduce to neznamo, ali u drzavnom uredjenju u kojem zivimoburek67
Post Postano: 08 sep 2012, 20:55
ne dao Bog neke nuzde,ali kad bih morao radio bih za koru hljeba...i to bez pogovora..
nije ni potrebno niti bi radio za koru hljeba...drzava ti garantuje sve sto je jednom normalnom insanu potrebno,
razumije se, u slucaju nesrece ili bolesti...dakle,ispod 900 € nebi ni po koju cijenu radio, i zakon nas stiti da ne radimo za manji novac....
sem, sem. sem...je u dometu fantazije sta bi moglo biti kada bi bilo.
Povezano sa "Nedaj boze"...gledam jednu reportazu iz Bangla Desa, milioni zena rade u tekstilnoj industriji , robu iskljucivo za Njemacko
trziste (Lidl, Aldi) za samo 30 € za cijeli mjesec.
Kod koga te jadne zene da svoja prava isposluju ?
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9264 times
- Been thanked: 11001 times
Ne vjerujem baš. Obezbjedjen sam već do end life sa stalnim primanjima.blento59 wrote:nuzda ne pita
Pripazder ti u SAD da ne ostaneš bez posla. Ovo što hoću dodatno
zaradjivati, jeste zato što sam troškali i bezze mi je da štedim na glupim stvarima,
jedem bajat hljeb, da ostavljam duhan, da ne idem u kafiće i slično. A tu je
i moja sklonost ka markiranoj odjeći

rekoh nuzda ne pita
stalna primanja ne znace i ugodan zivot
jebena kriza to zacas pretvori u socijalna primanja
za sada mi je posao siguran
ali nikad se ne zna
stalna primanja ne znace i ugodan zivot
jebena kriza to zacas pretvori u socijalna primanja
za sada mi je posao siguran
ali nikad se ne zna
- STrendzer
- Inventar foruma
ma ne mislim sad doslovno za koru hljeba ali nikad se ne zna moj Majore,kolo srece se okrece i ne polazem ja bas puno na ove druge da ce se o meni fino brinut,ne dao dragi Bog da spadnem na to,nisam nikad imao socijalu ali nesto mi se zivot zgadi kad vidim neke ljude koji zive od toga...mnogo toga vidimo i na televiziji kako se od toga zivotari-nikako,nazor, a ja sam na neki nacin navikao na jedan drugi nivo bez da precizno brojim svaku paru pa je i to razlog sto kazem-neka ostane ovako kako je a njihova socijala dzaba njima..A koje nuzde burek u trenutnoj situaciji, sta ce biti sutra i u buduce to neznamo, ali u drzavnom uredjenju u kojem zivimo
nije ni potrebno niti bi radio za koru hljeba...drzava ti garantuje sve sto je jednom normalnom insanu potrebno,
razumije se, u slucaju nesrece ili bolesti...dakle,ispod 900 € nebi ni po koju cijenu radio, i zakon nas stiti da ne radimo za manji novac....
sem, sem. sem...je u dometu fantazije sta bi moglo biti kada bi bilo.
Povezano sa "Nedaj boze"...gledam jednu reportazu iz Bangla Desa, milioni zena rade u tekstilnoj industriji , robu iskljucivo za Njemacko
trziste (Lidl, Aldi) za samo 30 € za cijeli mjesec.
Kod koga te jadne zene da svoja prava isposluju ?

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
off-c,
sve to stoji, na papiru svi znamo kako treba,ali stanje na terenu je drugacije. Cinjenica je da poslodavci zaposljavaju ljude na crno, ili ako ne uplacuju doprinose, tako da ljudi nemaju nikakvu sigurnost. Ugovor koji potpisu ne vrijedi nista-kako izganjati svoje pravo kada si ne mozes priustiti advokata?
S druge strane, kada pogledamo duzinu radnog staza, odnosno vrijeme do kada moramo raditi, odvajati za doprinose, pa znajuci da ce penzija biti 300-400 km, pitamo se vrijedi li uopste? Realnost je da je vecina ljudi prijavljeno na minimalni iznos, da bi i minimalna suma za doprinose bile uplacivama... Zacarani krug...
Sjediti kuci cekati milost i da neko "kane" sta sa strane, ili raditi neprijavljen i za minimalnu platu? Neki ljudi jednostavno nemaju bas mnogo izbora...
sve to stoji, na papiru svi znamo kako treba,ali stanje na terenu je drugacije. Cinjenica je da poslodavci zaposljavaju ljude na crno, ili ako ne uplacuju doprinose, tako da ljudi nemaju nikakvu sigurnost. Ugovor koji potpisu ne vrijedi nista-kako izganjati svoje pravo kada si ne mozes priustiti advokata?
S druge strane, kada pogledamo duzinu radnog staza, odnosno vrijeme do kada moramo raditi, odvajati za doprinose, pa znajuci da ce penzija biti 300-400 km, pitamo se vrijedi li uopste? Realnost je da je vecina ljudi prijavljeno na minimalni iznos, da bi i minimalna suma za doprinose bile uplacivama... Zacarani krug...
Sjediti kuci cekati milost i da neko "kane" sta sa strane, ili raditi neprijavljen i za minimalnu platu? Neki ljudi jednostavno nemaju bas mnogo izbora...

- offshore_kompanija
- Na probnom
Ja sam upravo napisao da je u pitanju kolektivna depresija. Sa tim izjavama kako neki nemaju baš izbora potvrđuješ moju teoriju. Kolektivna depresija je upravo to "mišljenje" kako se ne može i kako se nema izbora, nema se druge, pa tako dalje.
Pošto sve kreće od mišljenja, potrebno je prvo promijeniti stavove, a onda po tim drugim stavovima krenuti u akciju.
Pošto sve kreće od mišljenja, potrebno je prvo promijeniti stavove, a onda po tim drugim stavovima krenuti u akciju.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
tesko da se ista moze promijeniti dok su poslodavci povezani sa politicarima i ljudima na vlasti
iz mog licnog primjera znam da je poslodavac imao debele veze, te mu inspekcija nikad nije dosla, a mi smo svi radili na crno, nista nisu placali za nas
ljudi su postali totalno melanholicni kad je posao u pitanju, ma cijela drzava kad je upitanju
pojma nemam
iz mog licnog primjera znam da je poslodavac imao debele veze, te mu inspekcija nikad nije dosla, a mi smo svi radili na crno, nista nisu placali za nas
ljudi su postali totalno melanholicni kad je posao u pitanju, ma cijela drzava kad je upitanju
pojma nemam

- offshore_kompanija
- Na probnom
Prvo i osnovno, zašto pristati na rad na crno? Prijavite ga lijepo odmah, neka se očiste takvi poslodavci. Drugo, inspekcije su podmićene kompletno po mom mišljenju. Hodaju u uniformama i u autima, pa u kafiće, na ćevape sa poslodavcima i drugima. Njih ne zanimaju osnovna ljudska prava. Dalje, samo crnjenje poslodavac ne smatram ispravnim. Nisu poslodavci sami krivi za "rad na crno", tu ima mnogo faktora koji upravo dolaze iz vlade i cijelog sistema. Pokretanje biznisa u Bosni nije tako jednostavno. Ukoliko je biznis neisplativ, a na štetu tim zaposlenima, treba ga ukinuti.
U svakom slučaju, Bosanci će teško da se opamete:
1. Ko radi na crno, da se tako dogovorio sa poslodavcem, to opravdavam i ako se dogovorio, nikad ne bi trebalo da ga se tuži. Takva osoba u stvarnosti posluje samostalno za poslodavca, samo nije prijavljen kao samostalan.
2. Ko radi na crno, da se nije tako dogovorio ili dobiva plate manje od dogovorenih, bez izjava o dugovima, bez ugovora, opet je sam kriv za tu situaciju, ali situaciju ne opravdava, takva osoba treba tražiti ugovore ili odustati od posla. Pristati na neki posao bez ugovora je odgovornost te osobe.
3. Poslodavce koji prave štete zaposlenima treba prijaviti, ali tu se javlja dilema, ako ga prijavim, gubim posao, znači u pitanju je licemjerstvo, dvoličnost, ljudi nemaju integriteta da urade ispravnu stvar. Treba se shvatiti da se čovjek zaposlio kako ne treba, na mjestu gdje ne treba, pa očistiti takvo mjesto i napraviti situaciju zakonitom. Zar ne?
4. Svakog inspektora prijaviti birou za sprečavanje korupcije kao i svaku situaciju.
Sad, lako je žaliti se, pisati kako je neko radio na crno, kriv je poslodavac i tako dalje, ali u stvarnosti zaposlenik snosi 50% te krivice, pa onda vladine podmićene ustanove.
Morate shvatiti, da li radite ili ne radite, poreze plaćate. To je jedna visoka suma poreza, čak i da je samo u pitanju PDV koji se plaća skoro na sve. Imate pravo da se žalite. Imate pravo da ljudi koje plaćate rade svoje poslove. Oni nemaju pravu ići na ćevape sa poslodavcima i ne raditi svoje poslove. Dajte im otkaz.
U svakom slučaju, Bosanci će teško da se opamete:
1. Ko radi na crno, da se tako dogovorio sa poslodavcem, to opravdavam i ako se dogovorio, nikad ne bi trebalo da ga se tuži. Takva osoba u stvarnosti posluje samostalno za poslodavca, samo nije prijavljen kao samostalan.
2. Ko radi na crno, da se nije tako dogovorio ili dobiva plate manje od dogovorenih, bez izjava o dugovima, bez ugovora, opet je sam kriv za tu situaciju, ali situaciju ne opravdava, takva osoba treba tražiti ugovore ili odustati od posla. Pristati na neki posao bez ugovora je odgovornost te osobe.
3. Poslodavce koji prave štete zaposlenima treba prijaviti, ali tu se javlja dilema, ako ga prijavim, gubim posao, znači u pitanju je licemjerstvo, dvoličnost, ljudi nemaju integriteta da urade ispravnu stvar. Treba se shvatiti da se čovjek zaposlio kako ne treba, na mjestu gdje ne treba, pa očistiti takvo mjesto i napraviti situaciju zakonitom. Zar ne?
4. Svakog inspektora prijaviti birou za sprečavanje korupcije kao i svaku situaciju.
Sad, lako je žaliti se, pisati kako je neko radio na crno, kriv je poslodavac i tako dalje, ali u stvarnosti zaposlenik snosi 50% te krivice, pa onda vladine podmićene ustanove.
Morate shvatiti, da li radite ili ne radite, poreze plaćate. To je jedna visoka suma poreza, čak i da je samo u pitanju PDV koji se plaća skoro na sve. Imate pravo da se žalite. Imate pravo da ljudi koje plaćate rade svoje poslove. Oni nemaju pravu ići na ćevape sa poslodavcima i ne raditi svoje poslove. Dajte im otkaz.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]