Suživotaši
Moderator: VIP
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2937 times
- Been thanked: 3315 times
- Status: Offline
Re: Suživotaši
nadam se da je neko (nakon 25 str teme) shvatio da je koristenje rijeci 'suzivot' u ovakvom nasem drustvu, i nakon svega sto nam se desilo - pozivanje na razdvajanje, na rasizam, na etiketiranje drugacijeg i posljedicno, mrznju?
suzivot uopste nije nesto pozitivno, mi zivimo, a ne 'suzivimo'.
mozda, u nekom dobronamjernom drustvu normalnih ljudi, taj pojam i znaci nesto pozitivno: uobicajeni stil zivota, bez potrebe da se stavi 'label' na koncept dijeljenja planete s drugim ljudima.
u nasem drustvu, to je opasni narativ politickih stranaka, novinskih naslova i internet ratnika.
a jos na to ide ovo etiketiranje suzivotasi, za svakoga ko razmislja drugacije i mozda pokusava nesto promijeniti. kao eno ga suzivotas, prod'o vjeru za veceru, jer se nema prostora u glavi za siru sliku univerzalnih vrijednosti,...i tako u nedogled.
suzivot uopste nije nesto pozitivno, mi zivimo, a ne 'suzivimo'.
mozda, u nekom dobronamjernom drustvu normalnih ljudi, taj pojam i znaci nesto pozitivno: uobicajeni stil zivota, bez potrebe da se stavi 'label' na koncept dijeljenja planete s drugim ljudima.
u nasem drustvu, to je opasni narativ politickih stranaka, novinskih naslova i internet ratnika.
a jos na to ide ovo etiketiranje suzivotasi, za svakoga ko razmislja drugacije i mozda pokusava nesto promijeniti. kao eno ga suzivotas, prod'o vjeru za veceru, jer se nema prostora u glavi za siru sliku univerzalnih vrijednosti,...i tako u nedogled.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Sta ti predlazes, da se udamo za Srbina?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- seln
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 560 times
Kamo srece da su uhapsili Koluta, kada je isao da polozi cvece, zapali svece i poljubi ruku caru Aleksu.
Za 3/5 spremni!
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2953 times
SKIN
i jesi i nisi u pravu
Balije su bile jedini istinski komunjare,ono sto srcem
Ima ih i danas i bit ce jos toga?dok je Brene
Tako da taj suzivot jedino Bosnjaci vjeruju u taj suzivot
Svi drugi to explatisu grubo zloupotrebljavaju
Zato smo uvjek dojnji,zar nevidis
Nemogu dugo pisat ----- soryyy
i jesi i nisi u pravu
Balije su bile jedini istinski komunjare,ono sto srcem
Ima ih i danas i bit ce jos toga?dok je Brene
Tako da taj suzivot jedino Bosnjaci vjeruju u taj suzivot
Svi drugi to explatisu grubo zloupotrebljavaju
Zato smo uvjek dojnji,zar nevidis
Nemogu dugo pisat ----- soryyy
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Skin
- Inventar foruma

- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2953 times
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Skin
- Inventar foruma

govorim da se treba prestati trovati pojmom suzivot i etiketiranjem suzivotasa, jer tako se ne pronalazi nikakva sveta istina, nego hrani mrznja i prave novi izopaceni clanovi drustva. pogledajmo generacije koje smo odgojili nakon rata.
istina lijeci i neodustajanje od bavljenja cinjenicama.
cim se skrene s tog puta i to pocne rastezati i otvarati razlicitim interpretacijama i vidjenjima, upada se u zamku politicara koji obicnim ljudima serviraju narativ suzivota i onda se to razvlaci u dvije krajnosti:
jedna krajnost "mogu popiti kafu i sa nekim ko me htio ubiti u ratu" bez trunke osvijestenosti o onome sto jesi i sto si prezivio, i druga krajnost "svi su isti, nema s njima suzivota'". izmedju te dvije krajnosti je zivot, a ne suzivot.
bokte ko da sami zivimo na svijetu, a ne jedni pored drugih. kao posebna filozofija treba za prakticiranje 'suzivota'.
pa kako ne vidimo sta radi postratna politika obicnom covjeku ovdje. taj pojam je isforsiran od strane politicara jer tako nas trpaju u torove koji im daju glasove.
za ovakvo stanje u drustvu, nakon takvih pocinjenih zlocina, potrebni su procesi i potrebno je vrijeme da se kolektivna trauma izlijeci. individualna, nazalost, je ono cime se mi trebamo aktivno baviti, da ne bismo postali isti.
istina lijeci i neodustajanje od bavljenja cinjenicama.
cim se skrene s tog puta i to pocne rastezati i otvarati razlicitim interpretacijama i vidjenjima, upada se u zamku politicara koji obicnim ljudima serviraju narativ suzivota i onda se to razvlaci u dvije krajnosti:
jedna krajnost "mogu popiti kafu i sa nekim ko me htio ubiti u ratu" bez trunke osvijestenosti o onome sto jesi i sto si prezivio, i druga krajnost "svi su isti, nema s njima suzivota'". izmedju te dvije krajnosti je zivot, a ne suzivot.
bokte ko da sami zivimo na svijetu, a ne jedni pored drugih. kao posebna filozofija treba za prakticiranje 'suzivota'.
pa kako ne vidimo sta radi postratna politika obicnom covjeku ovdje. taj pojam je isforsiran od strane politicara jer tako nas trpaju u torove koji im daju glasove.
za ovakvo stanje u drustvu, nakon takvih pocinjenih zlocina, potrebni su procesi i potrebno je vrijeme da se kolektivna trauma izlijeci. individualna, nazalost, je ono cime se mi trebamo aktivno baviti, da ne bismo postali isti.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2753 times
- Been thanked: 8615 times
Sta ti je.. nema kod nas nista izmedju. Ili je crno ili bijelo. Izmedju ne postoji.
To neko izmedju ti dodje kao Bosanac.. strpan u ostale, ne mogu ga ocima ni anamo oni a ni naši
To neko izmedju ti dodje kao Bosanac.. strpan u ostale, ne mogu ga ocima ni anamo oni a ni naši
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22564 times
- Been thanked: 20707 times
- Status: Online
Etiketiranje suživotaša je opravdano samo kao kontra pričama "međusobno smo se ubijali", "bio je građanski rat", "brat brata gađao sa brda" i slično.
Problem je što etiketiranje vrlo često prevazilazi tu vrstu suživotaša, pa na tapeti budu i oni koji, zapravo, žive normalan život i koji su neopterećeni etničkim podjelama, ali istovremeno imaju dovoljno dostojanstva i samopoštovanja i znaju ko je činio zločine i ostalo.
Problem je što etiketiranje vrlo često prevazilazi tu vrstu suživotaša, pa na tapeti budu i oni koji, zapravo, žive normalan život i koji su neopterećeni etničkim podjelama, ali istovremeno imaju dovoljno dostojanstva i samopoštovanja i znaju ko je činio zločine i ostalo.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- insomnia
- Rđav kurac

A vas u stvari i treba maltretirati. Malo je ovo sto vam rade. Premalo
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
Sizivot je vic,Bosna prekrivena zlocinima i spodobe koje su radile te zlocine slobodno disu,slave se ili prikazuju kao nest drugo.Jedna osoba dok moze bez straha stavit šajkacu s kokardom nema tu sizivota,jbm ja njihovu vladu,nasu vladu i nas kao naciju,uvijek su pojedinci radili promjene pa se čisto nadam da ce se pojavit neki pojedinci zbog kojih ce ljudi izbjegavat stavit kokardu na glavu jer nece bit siguran hoce li ujutro imat i dalje tu glavu.
- insomnia
- Rđav kurac

Odusevljenje Nurkicevim vjencanjem u Dubrovniku

- Nice
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 24246 times
- Been thanked: 10474 times
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Index je preplavljen od strane Hercegovaca u komentarima kao i klix.
Botuju tamo kao i na klixu, jer Index slovi za "crveni" ili anti-HDZ portal pa su tu i najaktivniji.
Pretpostavljam da su to jedno te isti ljudi koji ostavljaju komentare na oba portala. HercegBosna forum i slična ekipa.
Botuju tamo kao i na klixu, jer Index slovi za "crveni" ili anti-HDZ portal pa su tu i najaktivniji.
Pretpostavljam da su to jedno te isti ljudi koji ostavljaju komentare na oba portala. HercegBosna forum i slična ekipa.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- insomnia
- Rđav kurac

Tacno sam znao da su hercegovci 
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Žena mi je bila na njihovom bivšem forumu godinama. Većina ih je tu bila po zadatku. Kad su ukinuli forum onda su nastavili pisati u komentarima.
Mnogi to nisu ni krili u svojim pisanjima.
Mnogi to nisu ni krili u svojim pisanjima.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 53539 times
- Been thanked: 9531 times
Latini su vecu hrvati od onih domicilnih hrvata iz hrvatske
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- insomnia
- Rđav kurac

Omiljeno opravdanje FGR. Znas njih u Hrvatskoj/Srbiji zovu Bosanci
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9999 times
- Been thanked: 16888 times
Samo suzivotPolicija u Doboju sankcionisala je osobu sa područja ovog grada čiji su inicijali S.M. za koje je utvrđeno da je na vozilu „lada“ istaklo zastavu Federacije BiH koja je zabranjena odlukom Ustavnog suda BiH od 2007. godine, rečeno je iz Policijske uprave Doboj.
Dobojska policija je oko 16.30 časova zaprimila prijavu da se u Doboju u koloni vozila kreće vozilo sa istaknutom ratnom zastavom takozvane Armije BiH, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.
Iz dobojske uprave navode da je ova osoba sankcionisana po članu sedam Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- insomnia
- Rđav kurac

Sad mi nesto naupade citajuci oko Ukrajine. Pomjerili kaze Bozic sa 07/01 na 25/12
Svi odusevljeni
Pa pokusavam zamisliti da je Alija dosao na istu ideju 93-e kakve bi bile reakciju u Bosnjaka
Svi odusevljeni
Pa pokusavam zamisliti da je Alija dosao na istu ideju 93-e kakve bi bile reakciju u Bosnjaka