Hallo GoraneGoran73 wrote: 25 Jul 2023, 20:51 Poštovanje, ljudi. Tražio sam po bespućima interneta nešto o jufkama(korama) i imam pitanje za vas sa puno iskustva. Često se zaželim bureka u zadnje vrijeme i jufke koje kupim ovdje u Njemačkoj, u turskoj trgovini sve su redom jako tanke. Čini mi se da je to samo za baklave. Da li postoji neka metoda da, dok radim sa njima, ne pucaju? Probao sam sve vrste ali ne uspijevam ih nikako dobiti u komadu u tepsiju. Čini mi se da kad ih samo pogledam-pucaju. Da li moraju biti na sobnoj temperaturi da se sa njima može normalno raditi? Unaprijed vam zahvaljujem![]()
Iste jufke koristim I ja ponekad I odlicna su. Ovako fil za pitu koji zelis pripremi prije nego otvoris orginalno pakovanje. Kad ga otvoris izvadi, razmotaj jufke ( sve to radi recimo na stolnjaku), odvoj 2-3 koje ti odmah trebaju a rest odmah pokri stolnjakom da se ne suse. Ako pravis polaganu pitu, premazi pleh/tepsiju masnocom I stavi prvu jufku I pomasti je, na nju drugu jufku, pomasti, trecu I mozes fil stavljati. Ako hoces u okruglu tepsiju, uzmi 2 jufke stavi jufke da se preklapaju ( par cm) pomasti, na pocetak stavi fil I zamotaj kao rolat, savi u zvrk I u tepsiju. I ovo ti je najbolje raditi na stolnjaku I onda kad motas samo stolnjakom polahko rolat, kako dizes stoljnjak jufka sa filom se Rola...... Eto... Slobodno pitaj tu smo da pomognemo
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)