Do utorka se strahovalo od najgoreg raspleta, a kada je posljednji zvižduk zbacio teret s leđa, počelo se slaviti.
No, već dan poslije predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić usmjerio je misli na posao. Emocije su se slegle, slijedi put kojim naša krovna kuća fudbala nikada nije kročila.
- Naravno, skinuo se teret ne samo meni nego i svim navijačima koji su ga nosili na plećima, ali kako se stišavaju emocije, vraćamo se redovnim aktivnostima. Idu novi planovi, novi problemi i nova dimenzija rada, jer je pred nama put koji nikada nismo imali priliku prelaziti, a to je organizacija operacije "Brazil". Kako, šta, u koje vrijeme, kakvi resursi, koliko novca... sve su to pitanja na koja moramo pronaći odgovor kako bismo reprezentaciji omogućili optimalne pripreme za Mundijal. Svakako ćemo nastojat iskoristiti iskustva naših susjeda - kaže Begić.
Treba raditi
Ko bi rekao da ćemo u tako kratkom periodu prevaliti dugi put od suspenzije FIFA-e i UEFA-e do finansijski stabilnog Saveza, a na kraju i do plasmana reprezentacije BiH na SP? Begić je, prvo kao potpredsjednik Komiteta za normalizaciju NSBiH, a potom i kao predsjednik Saveza, bio jedan od ljudi koji su našu kuću fudbala sa stranputice usmjerili na pravi put.
- To sam napomenuo odmah po slijetanju u Sarajevu, ali samo kao na činjenicu koja se ne smije zaboraviti, kao dokaz da imamo potencijal i imamo šansu. No, treba raditi. Treba imati dobar i organiziran tim u kojem svako igra svoju ulogu. Kada se hoće i kada se nađu pravi i kompetentni ljudi na pravim pozicijama, može se postići mnogo - tvrdi Begić.
Korist od plasmana reprezentacije na SP bit će višestruka, ali prvi čovjek NSBiH ističe da je ružno govoriti samo o finansijskoj dobiti Saveza.
- Šteta će biti ako svi, pa čak i vi, mediji, u odlasku reprezentacije na Mundijal ne prepoznate priliku za svoju promociju, što marketinšku, što finansijsku. Degutantno je da se u ovim trenucima najviše polemike vodi o tome koliko će Savez dobiti od plasmana i kako će se to potrošiti. Ono šta ja za sada znam jeste da je za prošli SP ta nagrada iznosila osam miliona dolara i ništa više.
Nije to sadaka
Mi zaboravljamo da FIFA nikome ništa ne daje na lijepe oči. Nije to sadaka koja se daje savezima da se rasipa na sve strane. To je suma koju je reprezentacija zaslužila, koja će kompenzirati troškove kvalifikacija i suma koja će nam trebati za investicije, projekt odlaska na SP, nagrade fudbalerima i stručnom štabu, namjensku potrošnju u poboljšavanju fudbala u BiH...
Umjesto da se osmisli kako će se privući sponzori i investicije, kako se predstaviti u Brazilu i kako će odlazak BiH na SP ojačati našu privredu, ovdje se samo priča o tome ko će šta dobiti od nagrade Savezu i kako će se to podijeliti. Tu filozofiju moramo promijeniti - riječi su Begića.
Dobitna kombinacija
Ko ne bi bio ponosan - prvi plasman na jedno veliko takmičenje za vrijeme njegovog mandata.
- Naravno da sam ponosan i, na kraju, zahvalan Bogu što sam u ovom historijskom trenutku na ovoj poziciji. Dok sam u januaru sjedio sa Papetom konstatirao sam da ne treba sumnjati u plasman na SP, jer je sve vodilo ka tome. Papetov životni put bio je nanizan uspjesima, moj obilježavaju rad i planiranje, a uz sebe smo još imali i čovjeka poput Ivice Osima. Tada sam Papetu rekao da je to dobitna kombinacija. Izgleda da je bilo predodređeno da uspije - kaže Begić.
Jedni naprijed, drugi natrag
Begić kaže da je put kojim je reprezentacija kročila u protekloj godini, bio težak i da ga je teško proživljavao, ali da su plodovi rada vidljivi.
- Bilo je svega, što je, valjda, i neminovno u ovom poslu i državi BiH, da taj put bude teži nego što bi trebao biti. Jedni su vukli naprijed, drugi natrag. Bilo je i nekih drugih struja koje se i danas ne raduju toliko uspjehu reprezentacije i ljudi koji bi sada, po završetku kvalifikacija, željeli veći dio kolača nego što im pripada. Zbog toga je umor nakon svega još i veći, ali i slađi - rekao je Begić.