BritkiMozak wrote: 01 Aug 2023, 09:03
Može Bošnjana biti 10 milijuna bez obzira preplanulih, crnih, žutih, ljubičastih, ovakih-onakih. Ali ako nećete imati snažnu ekonomiju koja će osigurati snažnu vojsku, nema vam sigurnosti.
Ništa ne vrijedi to što EUropska Unija ima 550 milijuna stanovnika kad nema zajedničku vojsku. Da nas recimo Rusija napadne, možete mislit kako bi nas SAD išao braniti. Da, ima onaj famozni peti članak o priskakanju u pomoć drugih NATO članica ako jedna od NATO država bude napadnuta, ali taj članak možemo objesiti mačku o rep. SAD se rastegao po cijelom svijetu. Po cijelom svijetu ima vojne baze i vodi ne znam koliko ratova ili zamrznutih sukoba.
Poslje ratova devedesetih, ne vjerujem nikome. Jedino sam si dozvolio biti toliko praznovjeran pa do-ne-kle vjerovati u demokraciju, da je ipak ona neki mehanizam da se vladari previše ne osile. Nakon situacije sa Koronom ne vjerujem više ni u demokraciju i pitam se kako sam kao relatrivno star čovjek mogao biti tako naivan, pa sve do 47. godine vjerovati u demokraciju, pa makar ta vjera nebila potpuna nego samo djelomična.
Uglavnom, morate imati jaku vojsku.
Pa ne treba nam baš toliko jaka vojska.
Dovoljno će biti, da snaga te vojske odvrati Srbiju od agresije.
Niko drugi nas neće napasti.
Što se ekonomije tiče, bila bi ona dosta jača, da nije ovakvo državno uređenje.
Najgora je Srbija. Najmanje plate i penzije na kontinentu, osim ako računamo i Dodikov feud.
Objektivno, BiH sa svim svojim resursima, mogla bi prehraniti u vrh glave između 7 i 8 miliona ljudi.