Neke su zemlje to dostigle za desetak godina. Malezija, Turska pa i taj Japan, kojeg si pominjao. Možda bi i mi mogli ako bi išli nekim redom.carobnjak Nurudin wrote: Po toj logici bi onda vjernici trebali čekati da BiH postane bogata i ekonsmski jaka pa tek onda tražiti mogućnost da obavlaju svoje vjerske dužnosti
Samo je pitanje hoće li se to desiti za njihovog života ?
Vjernici će imati pravo na pauze i prostor za molitvu?
Moderator: Krokodil Behko
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9872 times
- Been thanked: 11667 times
- Status: Offline
Re: Vjernici će imati pravo na pauze i prostor za molitvu?
poslodavci imaju vjere samo u novac..sad će on tebe pustit da tamo klanjaš a narudžba čeka...ma kome je ovo opže palo na pamet..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
-
Ruana
Pa ne klanja se namaz dva sata. Ako je pauza pola sata, dosta 15 a i manje za namaz. To izgleda ima samo jos kod nas i u Kini da ti odredjuju kako ces pauzu koristiti. Ovdje u pauzi mozes da radis sta hoces i da ides gdje hoces. Ima masu firmi da pauzu mozes koristiti kad hoces ili je ne koristit nikako i ici ranije kuci. A ako je npr. podne namaz u 12 i po, moze se klanjati i u 13.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Mislim da pretjerujete
Pa muslimani kao najveća vjerska zajednica u BiH nemaju pravo na slobodan petak i to je donekla razumljivo pošto smo u okruženju gdje je nedjelja neradna ,iako se to poklapa sa kršćanskim neradnim danom i oni mogu na misu i nek se poklapa ali zašto mi ne bi mogli imati makar sahat za džumu??
U BiH je vjera značajna stvar samim time što smo evropski Jerusalem gdje se susreću tri vjere i to se ne može promjeniti ,to je i dio našeg imidža i nema razloga da se na tome i dalje ne radi
Osim toga Evropa ima velikih nesigurnosti i neduomica u vezi muslimana kojih je sve više u EU i koji se često ne uklapaju nikako ili vrlo teško ,pa je i to naša prednost i to je nešto sa čime se itekako može skrenuti pažnja na našu zemlju i to se i radi sa kovanicom "evropski muslimani". To nam može samo pomoći a ove priče o proizvodnji ,nekakvim tehničkim čudima i slično su plitke jer mi nismo niti možemo biti konkurentni evropskim državama u tome.
Naši aduti jesu turizam i priroda ,a za to moraš imati imidž moraš biti intersantan svijetu ,a pošto smo mi mala zemlja i kad bi svako 100-ti stanovnik evrope odlučio da nas posjeti ,bolji ti prosperitet ne treba
Pa muslimani kao najveća vjerska zajednica u BiH nemaju pravo na slobodan petak i to je donekla razumljivo pošto smo u okruženju gdje je nedjelja neradna ,iako se to poklapa sa kršćanskim neradnim danom i oni mogu na misu i nek se poklapa ali zašto mi ne bi mogli imati makar sahat za džumu??
U BiH je vjera značajna stvar samim time što smo evropski Jerusalem gdje se susreću tri vjere i to se ne može promjeniti ,to je i dio našeg imidža i nema razloga da se na tome i dalje ne radi
Osim toga Evropa ima velikih nesigurnosti i neduomica u vezi muslimana kojih je sve više u EU i koji se često ne uklapaju nikako ili vrlo teško ,pa je i to naša prednost i to je nešto sa čime se itekako može skrenuti pažnja na našu zemlju i to se i radi sa kovanicom "evropski muslimani". To nam može samo pomoći a ove priče o proizvodnji ,nekakvim tehničkim čudima i slično su plitke jer mi nismo niti možemo biti konkurentni evropskim državama u tome.
Naši aduti jesu turizam i priroda ,a za to moraš imati imidž moraš biti intersantan svijetu ,a pošto smo mi mala zemlja i kad bi svako 100-ti stanovnik evrope odlučio da nas posjeti ,bolji ti prosperitet ne treba
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Izuzev u zadnjem dijelu a kojeg ću posebno komentarisati, mi se dobro razumijemo ili bar ja tebe razumijem. Stvar je u prioritetima i tu dolazi do različitosti. Isuviše smo u velikoj nevolji da bi nam ovo bio glavni problem. Puno toga se treba riješiti a ovo pitanje molitvi na radnom mjestu, uopšte nije značajno pitanje ako bi se sve odvijalo kako treba.carobnjak Nurudin wrote:Mislim da pretjerujete
Osim toga Evropa ima velikih nesigurnosti i neduomica u vezi muslimana kojih je sve više u EU i koji se često ne uklapaju nikako ili vrlo teško ,pa je i to naša prednost i to je nešto sa čime se itekako može skrenuti pažnja na našu zemlju i to se i radi sa kovanicom "evropski muslimani".
Jel može neka referenca o ovim tvrdnjama?To nam može samo pomoći a ove priče o proizvodnji ,nekakvim tehničkim čudima i slično su plitke jer mi nismo niti možemo biti konkurentni evropskim državama u tome.
Ja opet tvrdim da je proizvodnja noseći dio privrede u ovoj zemlji. Ne samo da je noseći nego je i jedini koji je vrijedan pomena ako govorimo o trenutnom stanju. To što ti kažeš, može biti budućnost i ja te podržavam u tome. Međutim, baš kao i u vezi molitvi, trebalo bi prvo doći do te situacije. Sad-zasad, drvna, metalna i hemijska industrija su naša realnost. Pomenuti treba i električnu energiju i to je sve. Znam ja to sve oko turizma ali uvjeravam te da ipak ne možemo biti turističko čudo. Pored pomenutih proizvodnji, tu je još i alternativa za poljoprivredu, program proizvodnje zdrave hrane i šta sve ne ali i to su proizvodnje.
On topic
Nemam ja ništa protiv molitvi na radnom mjestu ali kao što već rekoh i to u najmanje deset postova, to je za sada nerealno. Veliki su nameti na platu i to bi moglo rezultirati otvaranjem manjeg broja radnih mjesta u privredi koja je uvijek, prva na udaru. Ako želiš da ti krava da puno mlijeka, prvo je moraš dobro hraniti i paziti, zar ne? E pa o tome govorim. Mora se obezbjediti povoljniji poslovni ambijent u ovoj zemlji. U slučaju da se to desi, pitanje molitvi na radnom mjestu, riješilo bi se samo do sebe. Ovo ovako, Država i vjerska zajednica nabrzaka - ko šaka u oko poslodavcima.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Ja mislim da ti nisi svijestan svoga pretjerivanja jer 20 minuta radnog vremena nije ništa značajno ,pa toliko ode na ćik pauze
Proizvodnja u BiH može da bude nešto malo onako za naše tržište ali na evropskom tržištu nismo konkurentni ,jedino da im ponudimo nešto originalno ,a originalno je jedino to što smo pogodni za turizam i kao unikatan spoj istoka i zapada i kao vjerski turizam . Imamo mi prelijepe tekije ,džamije, manastire, franjevčake samostane , "svijetleću gospu", Ajvatovcu itd ...vjerski turizam je isto profitabilan turizam. Međutim sve to baška kad je u pitanju skretanje pažnje na svoju zemlju jeste i taj jedinstven primjer domicilnog muslimansko-evropskog stanovništva i naš primjer kako se može ipak živjeti crkva pored džamije . To je Eu sad apsolutno zanimljivo i oni žele da nas prikažu ogromnoj navali muslimanske populacije iz Afrike i Azije i naš način prihvatanja drugih vjera kao primjer . To nam je adut
A ovo sad da su nekom zanimljivi naši deterdženti ili keksi pored miliona drugih na tražištu ...to je nerealno očekivanje
Proizvodnja u BiH može da bude nešto malo onako za naše tržište ali na evropskom tržištu nismo konkurentni ,jedino da im ponudimo nešto originalno ,a originalno je jedino to što smo pogodni za turizam i kao unikatan spoj istoka i zapada i kao vjerski turizam . Imamo mi prelijepe tekije ,džamije, manastire, franjevčake samostane , "svijetleću gospu", Ajvatovcu itd ...vjerski turizam je isto profitabilan turizam. Međutim sve to baška kad je u pitanju skretanje pažnje na svoju zemlju jeste i taj jedinstven primjer domicilnog muslimansko-evropskog stanovništva i naš primjer kako se može ipak živjeti crkva pored džamije . To je Eu sad apsolutno zanimljivo i oni žele da nas prikažu ogromnoj navali muslimanske populacije iz Afrike i Azije i naš način prihvatanja drugih vjera kao primjer . To nam je adut
A ovo sad da su nekom zanimljivi naši deterdženti ili keksi pored miliona drugih na tražištu ...to je nerealno očekivanje
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
-
Trepavica
Zato ne ..?!
Vjernici kojibi se molili Bogu za vrijeme radnog vremena, ne bi trebalo da predstavlja nikome problem , ako neko nije vjernik posebno..Neke firme imaju i sale za relaxaciju...pa zasto nebi vjernici takoder imali svoj prostor za molitve...?!Nista u tome ne vidim lose..niti nesto sto bi moglo da lose utice na drustvo u kojem su...
Vjernici kojibi se molili Bogu za vrijeme radnog vremena, ne bi trebalo da predstavlja nikome problem , ako neko nije vjernik posebno..Neke firme imaju i sale za relaxaciju...pa zasto nebi vjernici takoder imali svoj prostor za molitve...?!Nista u tome ne vidim lose..niti nesto sto bi moglo da lose utice na drustvo u kojem su...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14614 times
- Been thanked: 10101 times
radnici imaju pravo na vrijeme za topli obrok, sad vjernici i vrijeme za molitvu... hoce li se to vrijeme kompenzirati?
Rucak pola sata-sat, to je placeno,ali vrijeme za molitvu se valjda treba kompenzirati.
I ovdje postoje sobe za molitvu ko zeli,ali se radno vrijeme mora ispostovati...Dokle god su za sve uslovi jednaki (radno vrijeme 8 sati) nemam problem s tim.
Samo, potpuno pozdravam tezu da je potrebnije prvo obezbjediti radna mjesta i postovanje prava radnika na istim(zdravstveno i pezziono,redovne plate,bolovanje...) , pa tek onda sve ostalo.
Rucak pola sata-sat, to je placeno,ali vrijeme za molitvu se valjda treba kompenzirati.
I ovdje postoje sobe za molitvu ko zeli,ali se radno vrijeme mora ispostovati...Dokle god su za sve uslovi jednaki (radno vrijeme 8 sati) nemam problem s tim.
Samo, potpuno pozdravam tezu da je potrebnije prvo obezbjediti radna mjesta i postovanje prava radnika na istim(zdravstveno i pezziono,redovne plate,bolovanje...) , pa tek onda sve ostalo.
Last edited by Julia-Klara on 23 Oct 2013, 10:53, edited 1 time in total.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
da ne pisem duplo ..podrzajem kompletnu izjavu od Julie,,!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

100% sigurno da je plaćeno?Julia-Klara wrote: Rucak pola sata-sat, to je placeno,ali vrijeme za molitvu se valjda treba kompenzirati.
Šta ako postoje firme u kojima pauza za doručak/večeru nije plaćena?
O tome govorim. Radnik u BiH ima mnogo važnijih stvari od ove.
Isto sve kao i za prošli citat. U mnogim firmama u BiH te prostorije ne postoje.I ovdje postoje sobe za molitvu ko zeli,ali se radno vrijeme mora ispostovati..
Ne da ne postoje zato što su vlasnici firmi ateisti ili su bezobrazni, nego govorimo o standardima, o standardima, o standardima, o standardima..
Moj je nasup na ovoj temi, prezentacija realnog stanja. Oni koji se ne slažu mogu iznositi milione argumenata ali ne mogu negirati to realno stanje. Sve ostalo je idealiziranje postojećeg stanja ili vjerski romantizam.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Pa vec postoje firme koje imaju prostor i vrijeme za molitvu.. I sve funskcionise super.. BBI Banka ima, znam da ima i privatna firma Almy... Sto da ne....
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Tito je bio bog, jednom mjesecno na partijski sastanak i gotovo. A ne svaki dan..
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Šta oni proizvode?
Ovo je stvarno ublehaško društvo. Sramota je i pisati o proizvodnji na nekom forumu a tek zasukati rukave i biti dio proizvodnje.
Ovo je stvarno ublehaško društvo. Sramota je i pisati o proizvodnji na nekom forumu a tek zasukati rukave i biti dio proizvodnje.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
a za bolji standard bi se mogle i vjerske zajednice pobrinuti ,
da placaju drzavnim ili privatnim poslodavcima polovinu sume za ostvarivanje ili izgradnju prostora za molitvu..ili malo duzu pauzu,,onda nitko ne bi bio na gubitku
da placaju drzavnim ili privatnim poslodavcima polovinu sume za ostvarivanje ili izgradnju prostora za molitvu..ili malo duzu pauzu,,onda nitko ne bi bio na gubitku
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Ti fakat hoces batina??? Zasto si citirao ove dvije moje izjave,ali ne i posljednju? Ne cupaj stvari i ne analiziraj ih samo kako tebi odgovaraKrokodil Behko wrote:100% sigurno da je plaćeno?Julia-Klara wrote: Rucak pola sata-sat, to je placeno,ali vrijeme za molitvu se valjda treba kompenzirati.
Isto sve kao i za prošli citat. U mnogim firmama u BiH te prostorije ne postoje.I ovdje postoje sobe za molitvu ko zeli,ali se radno vrijeme mora ispostovati..
Ne da ne postoje zato što su vlasnici firmi ateisti ili su bezobrazni, nego govorimo o standardima, o standardima, o standardima, o standardima..
Moj je nasup na ovoj temi, prezentacija realnog stanja. Oni koji se ne slažu mogu iznositi milione argumenata ali ne mogu negirati to realno stanje. Sve ostalo je idealiziranje postojećeg stanja ili vjerski romantizam.
Ili nisi procitao sve ili ti opet drago da se "pjenim" ovdje? Na kraju rekoh: Samo, potpuno pozdravam tezu da je potrebnije prvo obezbjediti radna mjesta i postovanje prava radnika na istim(zdravstveno i penziono,redovne plate,bolovanje...) , pa tek onda sve ostalo.
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 24602 times
- Been thanked: 6399 times
...drzava je gladna,raspada se,djeca "kampuju" u Sarajevu
...a IZ-ca se bori za prostor za molitvu
...ma,BiH je stvarno APSURDISTAN!!!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

A na koji način da komentarišem dio posta sa kojim se slažem?Julia-Klara wrote:Ti fakat hoces batina??? Zasto si citirao ove dvije moje izjave,ali ne i posljednju? Ne cupaj stvari i ne analiziraj ih samo kako tebi odgovaraKrokodil Behko wrote:100% sigurno da je plaćeno?Julia-Klara wrote: Rucak pola sata-sat, to je placeno,ali vrijeme za molitvu se valjda treba kompenzirati.
Ili nisi procitao sve ili ti opet drago da se "pjenim" ovdje? Na kraju rekoh: Samo, potpuno pozdravam tezu da je potrebnije prvo obezbjediti radna mjesta i postovanje prava radnika na istim(zdravstveno i penziono,redovne plate,bolovanje...) , pa tek onda sve ostalo.
Samo sam istakao da kod nas nije baš sve tako, kako ti kažeš da jeste negdje drugdje - lakšeg razumijevanja radi. U proizvodnji pogotovo.
Pročitajder ti prvo sebe pa ako baš želiš, možeš i da pjeniš
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
nista, sta je 20 min?carobnjak Nurudin wrote:20 minuta radnog vremena nije ništa značajno
samo, moras biti svestan da ono sta je tebi Bog nekome je nesta drugo. pa ces ti tako da posvetis 20 min radnog vremena Bogu jer ti je on najvazniji a nekoj je majci najvaznije njeno dete (ne samo majkama, i meni je najvaznije moje dete) pa sta ona nebi posvetila 20 min radnog vremena detetu? ili da se cuju telefonom ili da ga ode videti u vrtic (mnogima su decji vrtici blizu posla)?
nekom trecem je nesta trece vazno.... tako da bi ubrzo raDno vreme moglo ko u onom skecu da postane raZno vreme (vreme za razne stvari)... 20 min za ovo, 10 za ono... svakome je nesta njegovo vazno.
20 minuta puta 5 dana je 100 minuta i tako 4 puta na mjesec je 400 minuta i puta 12 mjeseci = 4800 minuta i dijelimo sa 60 = 80 sati
Šta znači 80 sati ?
To je pola mjeseca nerada na godinu dana, eto kako onaj što ima firmu misli i yebe se njemu za tvoju il bilo čiju vjeru.
Ili, oni koji nisu vjernici će reći; daj ti meni tih 80 sati pa ću ja ići na godišnji a vjernici nek vjeruju tih 80 sati po obrocima, 20 minuta na dan..
Šta znači 80 sati ?
To je pola mjeseca nerada na godinu dana, eto kako onaj što ima firmu misli i yebe se njemu za tvoju il bilo čiju vjeru.
Ili, oni koji nisu vjernici će reći; daj ti meni tih 80 sati pa ću ja ići na godišnji a vjernici nek vjeruju tih 80 sati po obrocima, 20 minuta na dan..
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM