Vjernici će imati pravo na pauze i prostor za molitvu?

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Bi li vjernici trebali imati pravo na pauzu i prostor za obavljanje molitvi za vrijeme radnog dana?

da, i sam/a sam vjernik
10
29%
da, iako to ne bih koristio/la
3
9%
ne, jer to nije fer prema ostalima
3
9%
ne, jer bi došlo do zloupotrebe
4
11%
ne, religija nema šta raditi na radnom mjestu
15
43%

Total votes: 35

Blackhawk
Status: Offline

Re: Vjernici će imati pravo na pauze i prostor za molitvu?

Post by Blackhawk »

2 min da se uzme abdest, i 5 minuta da se klanja...
Klanjas farz i to je to.. nemoras nista drugo.. i nazad na posao... dok neko ispusi cigaru ti mozes klanjati svoj namaz...Kakvih crnih 20 min....
mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed »

Glasala sam za 5-u opciju, religija je privatna stvar, nema sta da trazi na radnom mjestu.
Ovo bi bilo jos jedno nametanje i mijesanje religije u svakodnevni zivot naroda koji ima hiljadu vaznijih problema :rol
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Ma i da je minuta, kapitalist gleda na dug rok a u novije vrijeme nema ni čik pauze, tako da su prošla vremena zabušavanja a Black,............. možeš ti naklanjati i kad dođeš s posla :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Ruana

Post by Ruana »

Radila sam sa jednim arapom godinama. On je bio socijalni radnik, uvjek je na pauzi klanjao u kancelariji. Zatvori vrata ali ih ne zakljucava, svi su znali niko mu nikad nista nije rekao. Petkom bi na posao dolazio u osam tako da je taj sta koristio za dzumu.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

U pisarni je jedno a u proizvodnji je nezamisivo, pogotovo ako si za trakom, čak kad se ide na WC , prvo mora doć zamjena, pa tek onda se ide.
Dalje, kapitalisti gledaju na svaki cent a udovoljavanje ovog il onog u proizvodnji, toga nema.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2918 times

Post by Pasaga »

Na ovoj temi je nekako nezafalno komentarisat,mada bi se imalo sta.
Ima toga i ovdje.
Na sramotu,ljudi su to grubo zloupotrebljavali,tako da je sad u vecini firma ta pogodnost nestala.
To su koristili arapi,kurdi,somalci,libanonci.....
Posle se pokazalo da veliki dio njih uopste nisu bili Muslimani.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Pa sad ispada da svi rade na traci i da zbog toga se nemoze...
Black,............. možeš ti naklanjati i kad dođeš s posla
Moze naravno, ali prvo trebas pokusati naci nacin da mozes klanjati na vrijeme kad jeste namaz..
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Black, vrijeme nije sve , važan je i prostor , šta ako je taj prostor neki tuđi hak, kako vi krajišnici kažete ?
Šta ako nije higijenski, možda se je jučer neko seksao u tom prostoru pa sperma po podu a ti je ne vidiš ?
Ne zezam, samo te puštam u razmišljanje.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Tudji hak?? ne kontam ako si u firmi, prostor je firmin.
sto se tice higijene, imas zbog toga postekiju, prostres i cisto ti je za klanjanje.. Donji dio postekije, cak iako dodirne necistocu, gornji dio je cist i namaz ce biti ispravan ti...
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

:D.

neka te mrki. ti bas volis ici u krajnost.

pa klanjace na prostirci, a ne na golom podu. sve i da se to desilo sto si naveo, to ne utjece na ispravnost namaza iz razloga sto s tim nisi upoznat. onaj kome nije stalo do vjere ili ko nije cvrst u vjeri uvijek ce naci razlog tj. izgovor da ne obavi namaz. namaz je jedan od pet stubova islama i moze se komotno reci najvazniji. sta je on za vjernika i koji znacaj i koju vrijednost ima, to samo zna onaj ko je iskreno posvecen vjeri.

meni je zaista smijesno sto se mnogi ovdje osvrcu na to kako imamo precih problema. nije da nisu u pravu, ali to uopste nije tema.

kao sto Black rece. ne rade svi u proizvodnji. a i nisu procesi proizvodnje u svakoj firmi isti. negdje je fleksibilnije, negdje nije. tamo gdje je moguce da radnik svoju pauzu napravi kad je njemu zelja, nema nikakve ometnje da isti u to vrijeme obavi svoju molitvu. vjernik nece raditi nista manje od drugih radnika. on moze, ukoliko je moguce, poceti ili zavrsiti ranije s poslom svaki dan 10, 15 minuta ili koliko mu je vec potrebno kako bi obavio svoje duznosti. mnogi pusaci naprave po nekolike "push-pauze" dnevno po najmanje 3 minute ili se zapricaju sa radnim kolegom/kolegama ne radeci nista, pa se niko ne buni. licno imam fleksibilno radno vrijeme, pa ga tako mogu podesiti da petkom mogu otici na dzumu. cak mi je i sef (katolik) to ponudio tj. sugerirao.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Ruana

Post by Ruana »

:aplauzz bravo mrki, je li to nova fetva, da se u spavacoj sobi ne smije klanjat. :plavi
Trepavica

Post by Trepavica »

"mrki62"
Šta ako nije higijenski, možda se je jučer neko seksao u tom prostoru pa sperma po podu a ti je ne vidiš ?
Znaci ,po toj tvojoj teoriji oni koji klanjaju trebali bi ici na drugu planetu , jer zemlja planeta higijenski ne ispunjava uslove za molitvu /klanjanje ?!
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Dragi moji , ja sam samo iznio neke činjenice a vi činite po svom , nemam ja ništa protiv tome.
Ciklama

Post by Ciklama »

Ne znam ni sama šta bih rekla na ovo.
Kod nas se ne poštuju najosnovnija prava radnika, pauza za odmor, radno vrijeme (većina radi više od 8 sati koji su zakonski propisani, a ono preko osam sati im nije kako zakon nalaže plaćeni kao prekovremeni), radi se vikendima, przanicima, veliki broj ih nije prijavljen, o uslovima na radu ne treba posebno ni pisati itd. itd.

Držim se svoje vjere, i drago mi je što se iznalazi način da se vjernicima olakša izvršavanje obaveza, ali .... Bože dragi ... koji će to radnici dobiti pravo na pauze i prostor za molitvu? Samo oni koji su na državnim jaslima. :grana

Je li ovo trenutna vlast "kupuje" vjernike za naredne izbore?
Koliko znam i vjerske praznike su zakonski regulisali da imamo po četiri dana godišnje na ime istih.
Odrađuju za vjeru više nego što su nacionalne stranke odradile. :zubi
Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Johny »

Ciklama wrote:
Držim se svoje vjere, i drago mi je što se iznalazi način da se vjernicima olakša izvršavanje obaveza, ali .... Bože dragi ... koji će to radnici dobiti pravo na pauze i prostor za molitvu? Samo oni koji su na državnim jaslima. :grana

Je li ovo trenutna vlast "kupuje" vjernike za naredne izbore?
Koliko znam i vjerske praznike su zakonski regulisali da imamo po četiri dana godišnje na ime istih.
Odrađuju za vjeru više nego što su nacionalne stranke odradile. :zubi
Bravo Ciklama :respekt
Ja bih jos dodao da "neimari" na drzavnim jaslama (bar u OS BiH) vec imaju navedeno pravo a kod privatnika u BiH ne smijes pitati za platu a pogotovo za upraznjavanje vjerskih obreda.

Ja licno sam protiv iz razloga sto smatram da je obavljanje islamskih sarta individualna stvar i da ce pravi vjernik naci nacin da obavi svoje vjerske duznosti .Ko se imalo razumije u vjeru(govorim o Islamu)zna vrlo dobro da za svaku duznost ima alternativa pa cak i za obavljanje hadza.Moj babo rahmetli je bio obicni radnik i obavljao vjerske duznosti i obaveze cak i u ex Yu sistemu.

Ovo mi vise lici na temu pogodnu za prazne stranacke rasprave nadobudnih politicara.Jedni ce biti za ,drugi protiv i danima ce se skretati paznja sa vaznijih problema..
I naravno dio predizborne kampanje i jeftina kupovina glasackog tijela.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Ovdje je stvar sukoba dvije percepcije dva pogleda na svijet ,vjerničkog nekog i onih koji vjeruju samo u materiju ,dakle u nešo opipljivo ,a simbol toga je novac dok je simbol vjere i duhovnosti molitva, trenutci mira i tišine i opuštanja.
I jedni i drugi imaju sklonost pretjerivanja u smislu da pretjerano naglašavaju važnost svojih simbola odnosno previše ih ističu.
Ko god to radi , bilo da mu je simbol novac ili molitva, on to radi iz čisto egoističnih motiva ...dakle ja sam u pravu i nema veze koju stranu zastupam ,a u pravu sam zato što sam to eto ...ja . Ti što vole ići sa tim stavom netorlerancije, stavom "u kost" i "moje se samo pika" su ljudi niske razine svijesti i obično ne posjeduju neku stvarnu kvalitetu ,tamam da su stalno u džamiji ili da imaju neko ogromno bogatstvo
Sad objektivno gledajući zakon će se aBd potpisati , vjerske slobode se moraju poštovati i za njih se bore vjerske zajednice,a za radnička prava se bore sindikati ,tako je svugdje u svijetu ,tako treba da je i kod nas i bilo koji oblik prava ljudskoga u društvu ,treba podržati sve dotle dok ono ne umanjuje pravo drugog čovjeka. Ovdje se ne umanjuju ničija prava jer svako individulano prima platu i svako radi za sebe u kapitalizmu ,dakle plate mogu i većinom se određuju po učinku kod privatnika ,a u državnim firmam to ionako nije bitno
Namaz se ne može klanjati naknadno osim ako baš nisi nikako uspio pa onda naklanjaj ali to je slučaj iznimke ,a ne pravila. Zašto?
Zato što je to vrijeme mnetalnog i duhovnog odmora i raspoređeno je tako tokom dana da ti uspori i olakša život ,jer namaz je radi onoga koji ga obavlja nije radi Boga , Bog nema ništa od tvoga klanjanja niti ima potrebu za tim , to je tvoj potreba kao što ti je potrebno da pereš zube i poslije ti drago što te ne bole i što su ti lijepi
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Sramota je da ovdje 10 ljudi koji sebe drže sigurno "savremenim" nebi ljudima dopustilo da obave namaz i daju neke smiješne argumente iako u stvarnosti imaju averziju prema vjernicima, dakle ne vole ih i to je to .
To je isto kao što je i pravo žena ugroženo u Saudiji i nedju im da voze auta i nikakve razlike između vas i tih što njima brane
nema :)
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Nešto kontam, baš bi volio vidjeti tu firmu u BiH kao i u većem dijelu svijeta gdje svi 100% vremena rade.
Nisam toga vidio ni u naučnoj fantastici, a dosta sam se družio s njom.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9511 times
Been thanked: 11249 times

Post by Krokodil Behko »

carobnjak Nurudin wrote:To nam može samo pomoći a ove priče o proizvodnji ,nekakvim tehničkim čudima i slično su plitke jer mi nismo niti možemo biti konkurentni evropskim državama u tome.
Naši aduti jesu turizam i priroda ,a za to moraš imati imidž moraš biti intersantan svijetu ,a pošto smo mi mala zemlja i kad bi svako 100-ti stanovnik evrope odlučio da nas posjeti ,bolji ti prosperitet ne treba ;)
Eh, evo par podataka :)

Iz priloženog, vidjet ćeš da to i nije baš tako. Drvna industrija u BiH godišnje zaradi duplo više nego sva tri telekoma u BiH. Ali pazi, riječ je o vanjskotrgovinskom suficitu! Te pare su donešene iz inostranstva i postanu naše. Ne zarađuju ih od nas kao ovi pljačkaški telekomi.

Image

A što se tiče teze da ne možemo konkurisati svojom robom na zapadu....

Image

Od čega na namještaj otpada čak 40%.

Kao što rekoh, industrija je ozbiljna stvar i ovo pitanje vjerskih pauza, industrija će riješiti sama i čim uzmogne. Apsolutno joj ne treba ni Vjerska zajednica ni Vlada. Ionako od vlade, nikakve koristi po proizvodnju i nema :cudi
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Svakakvih izgovora će naći samo da ne rade. :valja
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Return to “BiH”