Danas citam upala zena u Neretvu u Bakinoj luci i isplivala u Santicevoj. E sad, koji dio Santiceve, stari ili "novi"
Nazivi ulica, trgova, institucija, spomenici..
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8000 times
- Been thanked: 18946 times
- Status: Online
Re: Nazivi ulica, trgova, institucija, spomenici..
Aha. A pricali su da ce Lidl biti u Razvitku.
Danas citam upala zena u Neretvu u Bakinoj luci i isplivala u Santicevoj. E sad, koji dio Santiceve, stari ili "novi"
- Tokmak
- Vucin apostol

- Has thanked: 1585 times
- Been thanked: 1451 times
- Status: Offline
I mene je to isto zaintrigiralo.Maja wrote: 10 May 2023, 18:42 Aha. A pricali su da ce Lidl biti u Razvitku.
Danas citam upala zena u Neretvu u Bakinoj luci i isplivala u Santicevoj. E sad, koji dio Santiceve, stari ili "novi"![]()
Kaže vijest: "žena isplivala ispod Šantićeve ulice"...
Čuj isplivala ISPOD ulice
Kako će majke ti isplivati ispod ulice...
A to je kod čitatelja bitno,u drugom planu je to što se sve sretno završilo
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
- Maja
- Administrator

Ulica u Capljini ce se zvati Ulica zrtava genocida u Srebrenici. Haj nesto pozitivno i od njih. Jest da je to dio gdje je dzamija al bolje ista nego nista
-
Superhik
- Poneki mu pročitamo

- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 216 times
U Banjaluci interesantna stvar. Gradska naselja su preimenovana 90-tih: Mejdan u Obilicevo, Hiseta u Kocicev venac, Seher u srpske toplice, Budzak u Lazarevo. Lokalni Srbi koriste stare nazive i ismijavaju ove nove. Ali do momenta kada neki nesrbin, posebno Bosnjak kritikuje nove nazive naselja i onda naravno odbrana i potvrda novih naziva naselja. Znaci idiotizam se priznaje kao idiotizam samo u odredjenim internim okvirima. Idiotska imena ulica, naselja, gradova ce opstati dokle god postoji politicka konfrontacija i logika prsta u oko.
- Maja
- Administrator

To nije nista cudno. Radi se o potrebi da branis svoje od "neprijatelja" jer ako se slozis s nekim da je nesto tvoje idiotsko, prihvacas dio odgovornosti na sebe.
Primjer, majka ocu tj svom muzu kuka na njihovo dijete ili djetetu spocitava njegove greske. Dodjes ti i pocnes joj pricati ruzno o djetetu i iako je istina to sto kazes, u majci se javlja nagon da odbrani dijete ili barem ublazi njegove greske.
Svak svoje ima pravo da kritikuje ali ne dozvoljava drugima da kritikuju njegovo.
Primjer, majka ocu tj svom muzu kuka na njihovo dijete ili djetetu spocitava njegove greske. Dodjes ti i pocnes joj pricati ruzno o djetetu i iako je istina to sto kazes, u majci se javlja nagon da odbrani dijete ili barem ublazi njegove greske.
Svak svoje ima pravo da kritikuje ali ne dozvoljava drugima da kritikuju njegovo.
- seln
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 560 times
Poslije oslobodjenja Banjaluke, odmah vratiti stare nazive.Superhik wrote: 16 Jul 2023, 09:42 U Banjaluci interesantna stvar. Gradska naselja su preimenovana 90-tih: Mejdan u Obilicevo, Hiseta u Kocicev venac, Seher u srpske toplice, Budzak u Lazarevo.
Za 3/5 spremni!
- sehohari
- Sitna buranija

- Mood:
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 113 times
Ono što mene interesuje: Koliko su ti novi nazivi uopšte "prihvaćeni" u društvu?
Ulica odakle je moj otac je ostao promijenila ime, ali se opet svi drže starog naziva, nevezano da li se radi o Srbima ili Bošnjacima.
Ulica odakle je moj otac je ostao promijenila ime, ali se opet svi drže starog naziva, nevezano da li se radi o Srbima ili Bošnjacima.
È solo una questione di tempo...
Di molto tempo...
Di molto tempo...
- Vanilla
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 5101 times
- Been thanked: 6631 times
U Sarajevu su prihvaceni. Jedino sto cujem od starijih generacija da kazu, kad objasnjavaju gdje se neka ulica nalazi, ma to ti je prijeratna Djure Djakovica (npr.).
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3807 times
- Been thanked: 6985 times
Ma stvarno mi idu na kurac vise sa Srpstvom..Superhik wrote: 16 Jul 2023, 09:42 U Banjaluci interesantna stvar. Gradska naselja su preimenovana 90-tih: Mejdan u Obilicevo, Hiseta u Kocicev venac, Seher u srpske toplice, Budzak u Lazarevo. Lokalni Srbi koriste stare nazive i ismijavaju ove nove. Ali do momenta kada neki nesrbin, posebno Bosnjak kritikuje nove nazive naselja i onda naravno odbrana i potvrda novih naziva naselja. Znaci idiotizam se priznaje kao idiotizam samo u odredjenim internim okvirima. Idiotska imena ulica, naselja, gradova ce opstati dokle god postoji politicka konfrontacija i logika prsta u oko.
treba to porobiti sve..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Nice
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 24059 times
- Been thanked: 10416 times
Ako se novi naziv često koristi, izgovara, adresira, prihvati se
tako je. postaje navika a ne obaveza.nego .....
u vezi sa temom ...
slusao sam covjeka kako ovako prica ,,
moj pradjed je rodjen u ulici kralja Akeksandra Karadjordjevica. njegov sin, tj moj djed se rodio u ulici Dr Ante Pavelica.
Ja sam se rodio u Titovoj ulici, a moj sin u ulici kneza Trpimira.
Svi su se rodili u istoj kuci. Sve je promjenljivo. Promijenice se i ovo sto imamo danas.
- Matan
- Sila nečista

Ja i svi moji pradjedovi su se rodili u ulici bez imena..
tako je najbolje..
i danas nema imena..
tako je najbolje..
i danas nema imena..
Navikasehohari wrote: 27 Jul 2023, 23:46 Ono što mene interesuje: Koliko su ti novi nazivi uopšte "prihvaćeni" u društvu?
Last edited by Kent on 04 Aug 2023, 15:12, edited 1 time in total.
gdje se to vi radjate? na brodu, na plazi, u pecini ?!? cak i u sumi i na planinama postoje staze sa raznim imenima !Matan wrote: 04 Aug 2023, 10:56 Ja i svi moji pradjedovi su se rodili u ulici bez imena..
tako je najbolje..
i danas nema imena..
kakva je to ulica bez imena?
- Matan
- Sila nečista

Na selu, koje ima dvije ulice, jedna se zvala ulica, sli ne zvanicno..Kent wrote: 04 Aug 2023, 11:00gdje se to vi radjate? na brodu, na plazi, u pecini ?!? cak i u sumi i na planinama postoje staze sa raznim imenima !Matan wrote: 04 Aug 2023, 10:56 Ja i svi moji pradjedovi su se rodili u ulici bez imena..
tako je najbolje..
i danas nema imena..
kakva je to ulica bez imena?
mi je zvali..
selo nema ulica..
- Matan
- Sila nečista

Svako selo ima naziv i brojeve kuca..
izvini nisam znao. da ne bi ispalo da nisam nikad selo vidio u zivotu ...sada se sjecam da je zaista tako. nacisto sam zaboravio. oprosti kume
nista licno protiv sela
moj san je da zivim na selu ali to je danas cisti luksuz
- Matan
- Sila nečista

Ne zivim ni ja na selu..Kent wrote: 04 Aug 2023, 11:11izvini nisam znao. da ne bi ispalo da nisam nikad selo vidio u zivotu ...sada se sjecam da je zaista tako. nacisto sam zaboravio. oprosti kume
nista licno protiv sela
moj san je da zivim na selu ali to je danas cisti luksuz
zivio sam neki 20 godina..
ostalo zivim u gradu..
na selu je mirnije i manje stresa..
i sporije ede zivot..
Kako bi ti napisao?Tokmak wrote: 10 May 2023, 22:07I mene je to isto zaintrigiralo.Maja wrote: 10 May 2023, 18:42 Aha. A pricali su da ce Lidl biti u Razvitku.
Danas citam upala zena u Neretvu u Bakinoj luci i isplivala u Santicevoj. E sad, koji dio Santiceve, stari ili "novi"![]()
![]()
Kaže vijest: "žena isplivala ispod Šantićeve ulice"...
Čuj isplivala ISPOD ulice![]()
Kako će majke ti isplivati ispod ulice...
A to je kod čitatelja bitno,u drugom planu je to što se sve sretno završilo![]()
Last edited by Kent on 04 Aug 2023, 15:10, edited 1 time in total.
neke i nisuVanilla wrote: 03 Aug 2023, 22:27 U Sarajevu su prihvaceni. Jedino sto cujem od starijih generacija da kazu, kad objasnjavaju gdje se neka ulica nalazi, ma to ti je prijeratna Djure Djakovica (npr.).