adacta wrote:
A kod nas bi bilo ono sukladno nasem mentalitetu kada bi kod nekoga pronasli joint - me evo nesto mi jutros otekao mozak pa hocu da malo umanjim otok a stvarni cilj tog jointa je u vecini slucajeva skolsko dvoriste i daljnja distribucija istoga.
Pa to je upravo problem, u prethodnim postovima, upravo sam ukazao na to da Marihuana NIJE za osobe mlađe od 18g. tj. za bilo kog ko nije "izgrađen kao ličnost", neko "sazre" u 17-toj, a neko u 25-toj...
Naravno da će djeca koja misle da su neki mangupi, konzumiranjem ulične trave po školi, (isto sam već napisao) takvi su upravo najrizičnija grupa, i 99% njih će probati/preći na teže (jake) droge!!! I tu je taj problem. Slabo ko je u školi odmah počeo pušiti marihuanu, a da prije toga nije počeo pušiti cigare, piti alkohol...
Marihuana ne mora značiti da je stepenica ka težim drogama, odnosno da vodi ka težim drogama!!! To nije tačno.
Što se tiče ovih država, njihov sistem naravno ne može se mjeriti sa našim, u bilo kojem smislu!!! Amsterdam (kao grad) ubire porez od coffe-shopova (koji je oooogroman). Samim tim nema dilera Cannabis-om, tj. travom. Naravno kod nas je mentalitet drugačiji, i ne možemo postići to za još 10-tak godina najmanje.
adacta wrote:
Takodje spominjes nepravednost prilikom pronalaska heroina ili jointa kod lica i jednakim sankcionisanjem pred zakonom a ja ti odgovorno tvrdim da nije tacno jer su i droge kvalifikovane kao lake i teske a isto tako i za posjedovanje i stavljanje u promet ili uzivanje droga nije ista kazna jer je prvo kvalifikovano kao krivicno djelo a drugo kao prekrsaj .E sada razlog zadrzavanja podjednako i jednih i drugih je nesto sto spada u operativno takticke radnje radi prikupljanja bitnijih informacija i otkrivanje onih glavnih koji vrse proizvodnju , distribuciju ili prodaju .
Ovdje si totalno u krivu, provjerite zakon pa ćete vidjeti, nema više prekršajnih prijava vezanih za marihuanu, to više ne postoji (kao što je prije bilo...) Zakon je izmjenjen 2007-2008, i od tad nema ralike između onog koji ima kod sebe 1-2 joint-a (ne bitno) i onog što ima kod sebe 5-10g heroina (kojeg prodaje)... Obojica će dobiti zatvorsku kaznu, i kod nas (u zakonu) ne postoji laka droga više!!!! U tome je caka, iii vjerujte mi, znam dooosta raje, koji su bili i sad su u KPZ Zenica osuđeni na 2-5g radi marihuane, iii ne radi se tu o kg odnosno većoj količini...
Evo primjera: Dobar mi prijatelj pa znam sve detalje, koji je trenutno u KPZ Zenica radi 2 paketića trave (cca 3g najviše!!!) i radi toga je dobio 2,5g!!! Isto tako znam par ljudi, koji su isto osuđeni na 2 i više g. radi 5g heroina.
Prije je bila razlika ako nekome nađu 50g marihuane (u jednoj kesi, znači nije rasparčao radi prodaje) i onome kome nađu 50g isto (ali zapakovano u više manjih paketića) znači da ovaj prodaje, dok ovome što je imao (ista kol.) u komadu 50g nije dobio istu kaznu (obično prvi put je uslov)... ali kao što rekoh to se izmjenilo 2007-2008 jedina olakšavajuća okolnost sad je ako je neko prvi put, tad mu je manja kazna (iiii nema više uslova!!!).
Drugo je kad "hala", tj. drot nekog pusti, radi dva tri joint-a, ali to je do drota, obično oni koji hoće da se dokažu (mlađi) oni ne puštaju nikog, dok ovi stariji puste, tj. oni više idu na veću količinu.
Što se tiče Sarajeva, znam 90% ovisnika, (kad kažem ovisnika, mislim na ove koji su na heroinu), isto tako znam dooosta "hala", tj. drotova.
Mislim da ne reklamiram Cannabis niti potičem nikog da uzima, samo govorim istinu, jer ni cigare a ni alkohol nemaju ama baš nikakva ljekovita svojstva u odnosu na cannabis, aa opet oni su legalni, i raja umire i od cigara i od alkohola, aaa od marihuane niko nikad nije umro, nigdje u svijetu!!! To je velika razlika.
Isto tako ne vjerujem da neko može biti ovisnik o marihuani!!! Evo na mom primjeru, mogu zapaliti danas a i ne moram! Mnoogo puta se desi da neko (bilo familija, bilo prijatelj ne bitno), dođu, i skoro čitav dan gosti, i naravno tad nema pušenja, niti se ja sakrivam negdje kako bih zapalio!!! Niko ne krade niti otima da bi uzeo marihuanu (kao što je primjer kod heroinskih ovisnika, koji jendostavno moraju uzeti).
Heroin je izmislio švabo, kao lijek, (Bayer tačnije) i dooosta se dugo koristio kao lijek (u tbl.!!!) Davao se čak i djeci za kašalj 1930-tih god. Inače i dan danas se koristi kao lijek, odnosno "morphine" aa medicinski heroin je "diacetylmorphine", derivat od morfija, a morfij se i dan danas koristi u mnogobrojne svrhe, počev od srca (bol u terminalnom stadiju malignoma, žučne i bubrežne kolike, postoperacijska i posttraumatska bol, bol zbog infarkta miokarda)
Ako ćemo u detalje, onda je i cofan, cafetin (cafetin cold, Cafetin menstural, plivadon, Coldrex i još dosta lijekova (za kašalj i bolove, pogotovo protiv gripe) će na skrining testu pokazati pozitivno na heroin (MOP), jer sadrže codein koji je jedan od sastojaka I heroina I morfija. Takođe ovi "obični" lijekovi, su isto potencijalne droge, ljudi iz ovih lijekova ekstraktuju codein, kojeg prskaju po "uličnoj" travi... Jedino metadon (heptanon) je narkotički analgetik iz farm. skupine "difenilpropilamina", i u njemu nema ovoga, ali isto je tako opasan kao i heroin, ali na skirning testu neće pokazati pozitivnost na heroin. Inače na svakom skrining test ne piše heroin, nego MOP (skraćenica od morphine).
P.S. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja samo govorim da SVE (čak i vitamini) ako se uzima 10x više od propisane doze, to je drogiranje!!!!
..iii nikome ja ne preporučujem (naravno, bez potrebe) konzumiranje marihuane, niti zagovaram konzumiranje marihuane, ali ako je nekome lijek, onda stvarno ne bi trebali da je stavljaju u isti "koš" sa teškim (heroin, cocain) drogama