Kako naučiti kuhati / kako ste vi naučili?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14344 times
- Been thanked: 9938 times
- Status: Offline
Re: Kako naučiti kuhati / kako ste vi naučili?
ja sipnem malo ulja, da se ne zalijepi ... vidjela od mame 

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Luna.
- Inventar foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
i ja ne znam sto ulje svi rizu 
ja ne uljim i jos jedan tip. rizu treba staviti u hladnu vodu, ne u kljucalu. ja sam gledala kako arapi prave. oni skuhaju rizu i onda uzmu veliku boscbu/stolnjak, presmotaju vise puta i pokriju time rizu pa jos poklopac odozgo i tako drze jo mozda desetak minuta na iskljucenoj ali vrucoj ringli. valjda tako sva para iz rize izadje i stolnjak je upije a riza ostane rastresita, jer oni takvu rizu jedu.
ja kad pravim rizu kao prilog necemu sto ima sos stavim samo da se kuha u slanoj vodi. ofrlje ja to i vode i vrijeme kuhanja.
kad pravi rizu s piletinom u tepsiji, onda pravim drugasije. ali da ne zabacavam temu, napisacu na temi o rizi

ja ne uljim i jos jedan tip. rizu treba staviti u hladnu vodu, ne u kljucalu. ja sam gledala kako arapi prave. oni skuhaju rizu i onda uzmu veliku boscbu/stolnjak, presmotaju vise puta i pokriju time rizu pa jos poklopac odozgo i tako drze jo mozda desetak minuta na iskljucenoj ali vrucoj ringli. valjda tako sva para iz rize izadje i stolnjak je upije a riza ostane rastresita, jer oni takvu rizu jedu.
ja kad pravim rizu kao prilog necemu sto ima sos stavim samo da se kuha u slanoj vodi. ofrlje ja to i vode i vrijeme kuhanja.
kad pravi rizu s piletinom u tepsiji, onda pravim drugasije. ali da ne zabacavam temu, napisacu na temi o rizi
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
-
Ja sam naucila od jedne Turkinje da rizu potopim u vrucoj vodi jedno pola sata, operem i onda skuham tako kao sto ti kazes, u hladnoj vodi, da pustis da baci kljuc i onda iskljucis ringlu. Bude rastresita, svako zrno za sebe. Ne treba nikakva masnoca. Ulje dodajem jedino ako je neko aromatsko tipa truffle oil (ne znam na nasem
) i ako je riza sama prilog necemu.

- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Pa dobro mjeru sam navela, jer nama početnicima itekako treba. Uglavnom riza:voda - 1:3, to je neki kao omjer. Nek pokuša napraviti na jedan način, a kad uspije, nek sama skonta sta joj odgovara, sta ne...
To s boščom je super stvar. Kazem ti i ja stavim salvetu bar radi toga. I čašom radim dekor
Ili kutljačom
Jeste vi zene nekakve
I meni ste na pitanja nekad davno odgovarale sa odoka,
tako s početnicima
To s boščom je super stvar. Kazem ti i ja stavim salvetu bar radi toga. I čašom radim dekor

Jeste vi zene nekakve

I meni ste na pitanja nekad davno odgovarale sa odoka,

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14344 times
- Been thanked: 9938 times
pa kako cu drugacije? ja naspem vodu, naspem rizu, i ako kasnije treba vode ja dospem
kao i u sve
soli, vegete, bibera-od oka, pa ako je dovoljno ne stavljam vise, ako treba stavim jos

soli, vegete, bibera-od oka, pa ako je dovoljno ne stavljam vise, ako treba stavim jos

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40515 times
- Been thanked: 26786 times
- Status: Online
Dacina kako se zove ono sto pipsaju tavu(sprej i onda peku jaja piletinu ) ,vidio sam u americi to koriste , zbavio bi sebi ali ne znam kako se zovedacina_curica wrote:Ja sam naucila od jedne Turkinje da rizu potopim u vrucoj vodi jedno pola sata, operem i onda skuham tako kao sto ti kazes, u hladnoj vodi, da pustis da baci kljuc i onda iskljucis ringlu. Bude rastresita, svako zrno za sebe. Ne treba nikakva masnoca. Ulje dodajem jedino ako je neko aromatsko tipa truffle oil (ne znam na nasem) i ako je riza sama prilog necemu.

"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
-
-
- Inventar foruma
Jel to to?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
Ovo ne vjerujem da je ulje ovaj ne jede masnocedacina_curica wrote:Ulje u spreju?Ja ga tako zovem.
-
Ma to je to....Samo sto on bome pomasti masala
Mislim da je jedan 1/6-sekundni sprej jedna kalorija...tako nekako

- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
aha hvala nema ovo kod nas nigdje da se nabavi ja mislimdacina_curica wrote:Ma to je to....Samo sto on bome pomasti masala![]()

-
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
dacina_curica wrote:Hoce i tebi tetka humanitarnu slati?

-
- Inventar foruma
-
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Rum wrote: nema ovo kod nas nigdje da se nabavi ja mislim
Kad operes prozore i potrosis Arf za staklo, naspi ulje i spricaj tavu

- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
kako naučiti kuhati?Šta znam,gledaš malo mater,malo sestru stariju,malo tetku....(tako sam ja)....nije to došlo da kažem:od sutra kuham.....to nešto pomalo.....ili kad ima za ručak nešto što ti ne paše,digneš se pa sebi praviš nešto drugo,jer se u nas želje nisu ispunjavale......i tako sam se udala,znajući dosta naših jela,ali pošto se nisam udala za tradicionalnog muškarca,a ni sama se nešto ne držim isključivo pite i jahnije,onda počnem polako druga jela......dosta mi je pomogla kuharica na koju sam slučajno naletjela na sajmu knjige,sva jela iz nje su bila dobra(nekome sam je posudila i prežaliti neću),bilo je tu srpskih jela,i mnogih drugih,a lakše mi nekako bilo iz te knjižice nego s neta,pa je drzim na mikrovalnoj da se podsjetim otvorenu,i tako krenem isprobavati tuđa i drugačija jela....
I sad nam je kuhinja kombinacija tradicionalnih i tih jela,znaci nema pravila......ali moras znati jedno:neces biti kuharica dok ne pocnes svaki dan praviti jesti.Tri stvari:praksa,praksa,praksa
Na početku si oprezna,kasnije golim rukama uzmeš nešto vruće i sve ti u hodu,brzo,normalno,radiš ručak i još nešto istovremeno.....
Mada ja iskreno,volim što sam bila sama i danas sam sama u kuhinji,gledanje preko ramena,upiti i komentari ne dolaze u obzir,ja bih odmah ostavila i rekla de ti evo kuhaj.....znači sama sve volim raditi,tako najbolje funkcioniram......ih,vidjećeš ti kako ćeš s vremenom isprobavati,eksperimentirati,malo ovoga u umak,malo onoga tamo......
I još nešto:nisam nikad vidjela insana da je peksin na hrani i dobar kuhar,toga nema,znači ako voliš hranu voljećeš i kuhanje i ići će ti prirodnije,to je preduslov....eto draga,sretno....
I sad nam je kuhinja kombinacija tradicionalnih i tih jela,znaci nema pravila......ali moras znati jedno:neces biti kuharica dok ne pocnes svaki dan praviti jesti.Tri stvari:praksa,praksa,praksa

Na početku si oprezna,kasnije golim rukama uzmeš nešto vruće i sve ti u hodu,brzo,normalno,radiš ručak i još nešto istovremeno.....
Mada ja iskreno,volim što sam bila sama i danas sam sama u kuhinji,gledanje preko ramena,upiti i komentari ne dolaze u obzir,ja bih odmah ostavila i rekla de ti evo kuhaj.....znači sama sve volim raditi,tako najbolje funkcioniram......ih,vidjećeš ti kako ćeš s vremenom isprobavati,eksperimentirati,malo ovoga u umak,malo onoga tamo......
I još nešto:nisam nikad vidjela insana da je peksin na hrani i dobar kuhar,toga nema,znači ako voliš hranu voljećeš i kuhanje i ići će ti prirodnije,to je preduslov....eto draga,sretno....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
Sama se naucila. Dosta sam pokupila od mame i sestre, nesto iz knjiga, nesto sam zbuckala sama.
Ko voli da jede lako ce nauciti i da kuha, jel.
Ko voli da jede lako ce nauciti i da kuha, jel.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.